Domů     Písnička pro mě
Písnička pro mě

Po maturitě jsem si ještě chtěla naposledy užít prázdniny. Na vysokou jsem nešla, protože jsem neměla dobrý prospěch a nezvládla bych ji. A do pracovního procesu jsem se chtěla zapojit až od září.

Se spolužačkou Markétou jsme se rozhodly udělat si prázdniny po svém. „Pojedeme na Slapy, mám tam známého, který nás levně ubytuje. Budeme si užívat léto, balit kluky a loučit se s mládím,“ řekla Markéta a já s ní plně souhlasila.

Vyrazily jsme hned začátkem července. Počasí nám přálo, denně jsme se koupaly… jen s tím balením kluků to nebyla žádná sláva.

Jedna parta mladíků nás zaujala – ale jen do té doby, než jsme zjistily, že se jedná o Holanďany, se kterými bychom se jen těžko domlouvaly. Po týdnu pobytu u přehrady jsme společně s Markétou konstatovaly, že se začínáme nudit.

Právě moje kamarádka si povšimla plakátu, který zval na koncert jedné místní začínající rockové kapely. „Tam by mohli být nějací zajímaví kluci,“ podotkla. Bylo to sice dost daleko od kempu, kde jsme bydlely, ale věřily jsme, že se tam nějak dostaneme.

Vyrazily jsme pozdě odpoledne. Stopovaly jsme ani ne pět minut a zastavila nám malá dodávka. Jaké bylo naše překvapení, když se z její osádky vyklubala právě kapela, na kterou jsme se jely podívat.

Na první pohled mě mezi nimi zaujal jeden dlouhovlasý sympaťák. Za chvíli už jsem věděla, že je to kytarista a zpěvák a že se jmenuje Kamil.

Také on se na mě pořád díval, nejdřív tajně, po očku – a potom už jsme na sebe hleděli zcela otevřeně, jako kluk a holka, kterým je jasné, že se do sebe zamilovali. Dorazili jsme na místo. Zatímco se kluci připravovali na vystoupení, vyměňovaly jsme si s

Markétou své dojmy. Ona se také zahleděla do jednoho z nich, konkrétně do bubeníka. Na koncertě jsme stály u pódia. Přišlo dost lidí a kluci měli docela dobrý ohlas, museli i přidávat.

Po vystoupení jsme šly opět za kluky, kteří balili aparaturu. Každá jsme si vyhledala toho „svého“. Kamil mě pozval na rande. Řekla jsem mu na rovinu:

„Ale já nejsem nějaká muzikantská Liduška, co vleze hned s každým kytaristou do postele…“ „Já tě tak neberu, neboj,“ pousmál se a moje sympatie k němu ještě vzrostly.

Markéta ke mně přistoupila a šeptem mi sdělila, že se svým bubeníkem odejde na chatu, kterou měl nedaleko odtud. Měla jsem tak možnost vzít Kamila do našeho kempu, jenže tím bych popřela to, co jsem mu předtím řekla.

Vyměnili jsme si telefonní čísla, kluci mě s dodávkou při cestě vysadili u kempu a já té noci usínala sama, ale spokojená a zamilovaná.

Kamil za mnou přijel dva dny nato. Neměl jistotu, že ještě v kempu budu, přiznal, že jen tak zkoušel štěstí. Strávili jsme spolu celý den. Markéta nám chvíli dělala „třetí“, ale pak se rozhodla, že pojede za svým bubeníkem.

Kamil se mě ptal na mé životní plány a na to, co budu dělat po prázdninách. Rovněž se mi svěřil, že má možnost opustit kapelu a hrát po boku jednoho známého zpěváka jako jeho doprovod. „Co myslíš, měl bych to udělat?“ přál si znát můj názor.

„Nebudou to kluci z kapely brát jako zradu?“ zeptala jsem se přímo. Pokýval hlavou. „Asi jo. Ale já jsem chtěl vždycky něco víc než jen takové koncerty, jaké jsi viděla předevčírem.

Ostatně, hrajeme spolu stejně už moc dlouho a dřív nebo později by přišla krize.“

Řekla jsem Kamilovi, že ať se s kapelou rozhodne jakkoliv, nic se nezmění na tom, že ho mám ráda a chci s ním chodit.

Naše bydliště od sebe nebyla natolik vzdálená, abychom se i po mém návratu z pobytu na Slapech spolu vídali. Markétě vztah s bubeníkem dlouho nevydržel. Já s Kamilem jsme naopak měli čím dál tím bližší vztah.

Byl pro mě oporou ve chvílích, kdy jsem nastoupila do práce a definitivně se tak rozloučila s bezstarostným mládím. Scházeli jsme se tak často, jak to bylo možné a zanedlouho chodil Kamil i k nám do rodiny.

Otci se sice nelíbilo, že má dlouhé vlasy, ale bránit mi v ničem nemohl a nechtěl. Nejvíc nadšená z Kamila byla moje starší sestra, ta si s ním okamžitě rozuměla.

„Takového švagra jsem si vždycky přála,“ dělala si ze mě legraci, jako kdybychom s Kamilem už plánovali svatbu. Na tu však přišla řeč až před začátkem dalšího léta, kdy už náš vztah trval téměř rok…

Kamil se během zimy definitivně rozhodl opustit kapelu a začít profesionální kariéru – tak, jak mi to předestřel. Měl na mě proto o něco méně času, tím vášnivější a intenzivnější ale bylo každé naše shledání.

Když jsem slavila své dvacáté narozeniny, prožili jsme svoji nejkrásnější noc, naplněnou něžným i bláznivým milováním. Nedávali jsme si příliš pozor. Následkem toho jsem za pár týdnů zjistila, že čekám dítě. Kamilova první reakce mě potěšila.

„Vezmu si tě za ženu,“ řekl mi. Políbila jsem ho a přitiskla se k němu. Jenže za měsíc bylo všechno jinak. Kamil mě začal přemlouvat, abychom ještě počkali.

„Teď, když se mi tak slibně rozjíždí kariéra muzikanta, bych na tebe ani na děcko neměl čas,“ snažil se mě přesvědčit. Pohádali jsme se kvůli tomu a vypadalo to na rozchod. Nepromluvili jsme spolu dva týdny. Oba jsme čekali, kdy přijde ten druhý se usmiřovat.

Kdo ví, jak by to dopadlo, nebýt náhody. „Potkala jsem ve městě Kamila,“ řekla mi jednoho dne sestra. „Mluvil s tebou?“ zajímala jsem se. „Jen chvilku,“ odpověděla. „Měla jsem sto chutí mu říct, ať se nechová jako darebák a vrátí se k tobě.

Ale nakonec jsem se ovládla, hezky s ním promluvila a zítra máte rande,“ a vzápětí mi upřesnila, kdy a kde.

Šla jsem na schůzku trochu napnutá. Prožívala jsem zrovna tu fázi těhotenství, ve které mi nebylo moc dobře a bála jsem se svých i Kamilových reakcí. Avšak všechno dopadlo nad očekávání dobře.

Kamil už tam stál, držel v ruce obrovskou kytici a sám začal mluvit o svatbě. Složil pro mě dokonce písničku a zatím mi ji jen tak zanotoval. „Určitě ti jí zahraju, asi ne přímo při obřadu, ale na svatební hostině,“ slíbil mi.

Nepátrala jsem, co stálo za změnou jeho názoru. S radostí jsem ji přijala. Teprve později jsem se dozvěděla, že v nové doprovodné kapele toho zpěváka, kde nyní působil, hráli romantickou písničku o klukovi, který opustil svoji těhotnou lásku a ona umřela.

„Uvědomil jsem si, že to prostě nejde, jen tak se urazit a nechat za sebou smutek a spoušť. Kdyby mě nepotkala tvoje sestra, sám bych hledal cestu, jak se usmířit,“ řekl mi za pár týdnů, když už jsme měli těsně před svatbou.

Ta písnička, kterou složil a kterou mi přijel na svatbu zazpívat ten známý zpěvák, mě vzala za srdce. Cítila jsem, že je míněná upřímně – a jen a jen pro mě. „Budu ti ji zpívat vždycky na usmířenou,“ sliboval Kamil a já se smála:

„Nechci se hádat jen kvůli tomu, abych ji pak mohla poslouchat.“ Zaslechl to jeden Kamilův kolega z nové kapely a řekl: „Jo, manželství s muzikantem, to bude docela fuška, zeptejte se mojí ženy.

Určitě si tu písničku párkrát za rok poslechnete.“ Jeho slova byla prorocká. Život s klukem, který si budoval pozici na hudební scéně, se opravdu lišil od běžného, klidného manželského přístavu. Zpočátku to tak nevypadalo.

Narodil se nám syn Filípek, Kamil byl u porodu a první týdny mi ve všem pomáhal. Říkal dokonce, že ho to inspiruje ke skládání nových písniček. Jenže i ta sebevětší radost se časem promění v krásné povinnosti… a na ty jsem zůstávala často sama.

Kamil doprovázel svého „chlebodárce“ na řadě koncertů, takže většinu dní v měsíci býval pryč. Často to bylo na druhém konci republiky.

Snažila jsem se sice, abych nebyla pořád s Filípkem sama, takže mě navštěvovali rodiče, sestra nebo Markéta, ale nikdo z nich mi nemohl nahradit přítomnost manžela. A postupně došlo k tomu, co bylo logické: začala jsem na Kamila žárlit.

Představovala jsem si, jak si po koncertě na hotelu spolu s ostatními muzikanty užívá s místními dívkami. Sbalit nějaké slečny nebyl jistě žádný problém, nabízely se samy. Několikrát jsem v tomto smyslu spustila na Kamila záplavu výčitek a podezření.

Tvářil se znechuceně, opakoval, že má čisté svědomí a většinou náš rozhovor demonstrativně přerušil a šel si hrát s Filípkem. Jednoho odpoledne, kdy se vrátil z dlouhé koncertní šňůry, jsem mu řekla: „Takhle to dál opravdu nejde, Kamile.

Chci, abys byl víc se mnou. Potřebuji tě a Filípek také. Nechci být pořád sama, přestávám to zvládat. Bojím se, že náš vztah špatně skončí…“

Kamil chvíli mlčel a potom prohlásil: „Je to moje práce a dělám ji kvůli nám všem třem. Je to životní cesta, kterou jsem si vybral. Věděla jsi, že si bereš muzikanta. Nesliboval jsem ti modré z nebe a nemůžu jen tak skončit a začít chodit do práce.

Vždyť ani nic jiného neumím, než hrát. Můžu ti jenom slíbit, že ve dnech, kdy budu s tebou a s malým, se vám budu věnovat ještě víc, než doposud.“

Hleděli jsme na sebe a pak jsme si padli do náruče. „Přísahám ti, že tě mám rád a jsem ti věrný,“ pošeptal mi Kamil. Věřila jsem mu to. V takové chvíli nemohl lhát. „Myslím na tebe a jsem s tebou, i když zrovna hraju daleko odtud,“ hladil mě po vlasech.

„Nebude to jednoduché, ale my dva to zvládneme, že?“ stiskl mi ruku. „Myslím, že přišel čas na tu písničku, kterou jsi pro mě složil,“ odpověděla jsem mu. Vzal kytaru a začal hrát a zpívat.

Přidala jsem se k němu… a Filípek, náš syn nás po celou dobu písničky pozoroval, a když jsme skončili, tak se na nás usmál.

Eva, střední Čechy

reklama
Související články
22.4.2024
Na první rande mě ten můj mlčenlivý doktor pozval přímo před zraky pacienta. Zaskočil mě, ale odmítnout jsem nedokázala. Po škole jsem nastoupila coby zdravotní sestřička, nebo řekněme zubní asistentka, v ordinaci postarší paní zubařky. Skvěle jsme si rozuměly, ale rozloučit jsme se musely už po pár měsících, když jsem odcházela na mateřskou. To jsem ještě nevěděla, jak se mi ta „dovolená“ prot
18.4.2024
Byl zázrak, že jsme si vůbec dokázali naplánovat oddavky. Rodiny trvaly na tom, že musí být levné, aby se nevyhazovaly peníze oknem. Tak se nám zase už přiblížil máj, lásky čas, a to já pokaždé vzpomínám na naši dávnou svatbu. Nevím, jestli se mám smát, nebo plakat. Byl skoro zázrak, že jsme se do­opravdy vzali a že všechno dobře dopadlo. A že jsme spolu vydrželi takových let! Přitom to vypadal
11.4.2024
Každý masopust je pro mě dobou, kdy se kromě jídla oddávám vzpomínkám. Kdysi jsem totiž na masopustním průvodu poznala lásku svého života. Bylo mi něco přes dvacet, studovala jsem vysokou školu a měla spoustu plánů, jak vyrazím do světa a já nevím co ještě. Pak mě kamarádka Tamara pozvala na víkend k ní na vesnici. A můj život se úplně změnil. Víkend na venkově Byla jsem mladá holka a kou
11.4.2024
V těhotenství s první dcerkou jsem přibrala dvacet pět kilo, po porodu ještě víc. Ale ať jsem se snažila, jak jsem jen mohla, kila dolů nešla. Po narození druhé dcery jsem vážila rovný metrák. Můj muž mi často dával najevo, že jsem tlustá a nelíbím se mu. Sebevědomí mi tím pádem šlo dolů. I moje lékařka mě upozornila, že je nutné s tím začít něco dělat. Ještě horší to bylo, když jsem zjistila,
4.4.2024
V mládí jsem byla vzteklá. Už nejsem, s léty jsem pochopila, že rozčilovat se kvůli zbytečnostem je hloupé. Ale to víte, v osmnácti letech člověk ten svět vidí jinak a byl by schopen se poprat kvůli maličkosti. Byla jsem horká hlava. Zdědila jsem to po tátovi, cholerikovi jako hrom. Tehdy jsem byla mladá holka, ale už jsem coby čerstvě vyučená kadeřnice chodila do práce. Těšila jsem se na kv
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zradil prokletý diamant Habsburky?
epochalnisvet.cz
Zradil prokletý diamant Habsburky?
O luxusní šperky z aukční síně Christie´s je jako každoročně obrovský zájem. Tentokrát však doslova enormní. V katalogu se totiž vyjímá skutečný skvost – pod položkou číslo 710 je v něm zapsán „bezejmenný žlutý diamant o váze 81,56 karátu, zasazený mezi 15 malými brilianty“. Jeho vyvolávací cena činí 350 000 švýcarských franků.   Původ tohoto slavného diamantu
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
epochanacestach.cz
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
Hned po korunovačních klenotech je relikviář svatého Maura považován za nejcennější movitou památku v České republice. A to se přitom zdálo, že tenhle románský skvost už je pro další generace nenávratně ztracen. Všechno začalo na počátku 13. století ve Francii. Biskup Gérard de Rumigny, působící v severofrancouzském městě Cambrai, byl neúnavný v hledání svatých relikvií. Nashromáždil jich hned
Utajili Jeřábek a Třešňáková rozvod a dál hrají divadlo pro okolí?
nasehvezdy.cz
Utajili Jeřábek a Třešňáková rozvod a dál hrají divadlo pro okolí?
Už nějaký čas se proslýchá, že manželství herce Tomáše Jeřábka (49) z Jedné rodiny a herečky Halky Třešňákové (52) je v troskách. Teď se k nám však donesly zvěsti, že už by měli mít dokonce po rozvo
Záhadné bažiny Manchac: Obývá je krutá čarodějnice?
enigmaplus.cz
Záhadné bažiny Manchac: Obývá je krutá čarodějnice?
Na přelomu 19. a 20. století má v oblasti bažiny Manchac v americkém státě Louisiana žít tajemná žena jménem Julie Brown. Je to prý čarodějnice, která umírá za záhadných okolností v roce 1915. Od té d
Kde stál kamenný stolec Přemyslovců?
historyplus.cz
Kde stál kamenný stolec Přemyslovců?
Vzduchem létají mince. Lidé se po nich nadšeně vrhají. „Podívej, mám už plnou hrst,“ chlubí se jeden druhému. Jde o to na chvíli odvést pozornost davu, aby neušlapal přemyslovského knížete Břetislava I., mířícího k posvátnému kameni.   „Pojal Břetislava, synovce, a vedl jej na stolec knížecí,“ píše kronikář Kosmas (asi 1045‒1125) o nastolení Břetislava I. (1002/1005‒1055)
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Mezihvězdný poutník není ztracen: Komunikace s Voyagerem 1 obnovena
21stoleti.cz
Mezihvězdný poutník není ztracen: Komunikace s Voyagerem 1 obnovena
Ve své době patřily k technologické špičce, máloco ale stárne rychleji než technologie. Sonda Voyager 1, která dala nahlédnout za oponu Jupiteru a Saturnu, dojala svět „Bleděmodrou tečkou“ a stala se
Babské rady na bolest v krku
nejsemsama.cz
Babské rady na bolest v krku
Bolesti v krku jsou jedním z příznaků nachlazení, začínající chřipky či bakteriální nebo virové infekce. Pokud jsou teprve v počátku, můžete se těchto potíží zbavit i přírodní cestou. Bolest v krku je velmi nepříjemná. Hrdlo může být zarudlé, oteklé, může v něm být pocit škrábání a pálení doprovázeného chrapotem či potížemi při polykání. Jak si ulevit od bolestí a ztlumit zánět v hrdle?
Se sestrou jsme byly jako oheň a voda
skutecnepribehy.cz
Se sestrou jsme byly jako oheň a voda
Mladší sestra byla krásná a zábavná, na rozdíl ode mě. Měla desítky nápadníků, zatímco o mě nikdo nestál a zdálo se, že se nevdám. Vše nasvědčovalo tomu, že zůstanu na ocet. Pomalu jsem se smiřovala s nepopulárním údělem staré panny, která bydlí s rodiči ve velkém bytě, s otcem hraje po večerech karty a s matkou kouká na seriály. Byla jsem nenápadná šedivá
S.A.R. Rescue-Timer Edition 1994: Výroční skvost od Mühle Glashütte
iluxus.cz
S.A.R. Rescue-Timer Edition 1994: Výroční skvost od Mühle Glashütte
Rodinná manufaktura Mühle Glashütte v roce 2024 slaví třicáté výročí výroby náramkových hodinek speciální edicí S.A.R. Rescue-Timer Edition 1994. Tento model, symbol robustnosti a spolehlivosti, mimoc
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml
Po stopách Stonehenge: Začne to jednoduchým valem…
epochaplus.cz
Po stopách Stonehenge: Začne to jednoduchým valem…
Vítejte v anglickém Amesbury. Protéká tudy slavná řeka Avona a ke Stonehenge to máme jen 3 kilometry. Právě tady je roku 2003 objeven hrob významného muže, který umírá kolem roku 2300 př. n. l. Hned dostává přezdívku Král Stonehenge. Vyloďovaly se právě v Amesbury některé z monolitů na stavbu kamenného unikátu? Ne. Řeka Avona je