Domů     Šmejdi připravili moji kamarádku o životní úspory
Šmejdi připravili moji kamarádku o životní úspory

Když jsem se ocitla v nemocnici, zůstala moje kamarádka sama. V tu chvíli podlehla nátlaku své známé a začala s ní jezdit na prodejní akce. Protože nedokázala říct dotěrným prodejcům nedokázala ne, uvázala se k nevýhodným úvěrům.

S Jarčou jsme se kamarádily snad od dětství. Bydlely jsme totiž v jedné ulici, chodily do jedné školy a naše maminky stávaly spolu v téže frontě na trochu masa a toaleťák. I do té základky jsme chodily spolu.

Kamarádky na celý život

To až později, v patnácti se naše cesty rozdělily. Já jsme se šla učit kadeřnicí, kdežto Jaruška dojížděla do okresního města na ekonomku.

I tak jsme se doma potkávaly alespoň o víkendech a chodívaly potom spolu na oblíbené čaje o páté, kde jsme se seznámily s našimi budoucími manžely.

Obě jsme se ten den zamilovaly. Já do Zdendy, co byl šikovný zedník, Jaruška zase do Pavla, který se živil jako agronom. Ty první lásky nám vyšly a tak jsme se o několik let později vdávaly v jeden den.

Už při svatbě jsme všichni věděli, že ty naše rodné domky, hned jak finance dovolí, poženeme o patro výš a trochu zútulníme. A protože naši chlapi byli šikovní a pracovití, nervalo ani dva roky, a už jsme každá měla vlastní domácnost v podkroví.

Musely jsme se rozdělit

V pozdějších letech nás nerozdělilo ani to, že Jarča a její Pavel nemohli mít děti. Snad právě naopak, o to víc přilnuli k našim klukům, a ti jim na oplátku říkali teto a strejdo. Když člověk žije alespoň trochu spokojeně, čas letí jako bláznivý.

Párkrát jsem se vyspala a už jsem byla babička, po několika letech dokonce v důchodu, a než jsem si zvykla, že nemám co na práci, můj milovaný Zdeněček zemřel. Najednou ze mě byla vdova, která se chodí vyplakat k dávno ovdovělé kamarádce Jarušce.

Trávily jsme spolu snad všechen volný čas. Jenže potom, co jsem si nešťastnou náhodou zlomila nohu v krčku, mě čekala operace a dlouhodobý pobyt v nemocnici kvůli rehabilitaci.

Začala jsem se o ni bát

Víc než o sebe jsem se bála o Jarušku, vždyť poprvé v životě zůstane úplně sama. Jak se později ukázalo, mé obavy byly naprosto oprávněné. Nemocnice byla vzdálená dvě hodiny autobusem od našeho městečka, a tak to ke mně Jaruš měla daleko.

Než by se na na takovou cestu ve svém věku vypravila, raději mi občas zavolala. Protože její telefonáty časem řídly, začala jsem mít o ní starost. Po měsíci své hospitalizace jsem uprosila lékaře, ať mě pustí domů, že nevím, co se s mou dávnou kamarádkou děje.

Její vzhled mě vyděsil

Můj syn, který mě měl vezl domů, vůbec neskrýval své rozladění. Dokonce utrousil něco o umíněné staré bábě. Jenže já jsem se nenechala zviklat. Dokonce jsem ho uprosila, aby mě zavezl rovnou k Jarušce.

Tam jsem se opřela o plot a zvonila na její zvonek tak dlouho, dokud mi šouravě nepřišla otevřít. Když jsem ji poprvé uviděla, myslela jsem, že se mi zastaví srdce. Ta vypadala! Z mé dřív tak usměvavé kamarádky byla najednou stará, ustrašená babka. „Tak povídej!“ Uhodila jsem na ní, když jsem se jí skoro vnutila do kuchyně.

Na prodejních akcích utratila úspory

Milá Jaruš ztěžka usedla na židli a místo vyprávění se usedavě rozplakala. Mezi jejími zoufalými vzlyky jsem se dozvěděla, že se během mé nepřítomnosti spřáhla s tou protivnou Helenou od naproti.

A ta ji s sebou začala brát na prodejní akce, které se původně tvářily jako levné výlety pro seniory.

Jarča, absolutně nepřipravená na něco podobného, začala pod nátlakem bezohledných šmejdů nakupovat ve velkém hrnce, zaručeně pravé vlněné masážní deky, zázračné lampy a masážní křesla.

Když u sebe náhodou neměla peníze, dovezli ji „ochotní“ prodejci k nejbližšímu bankomatu nebo na místě vyjednali úvěr. A blbá Helena ji v tom ještě podporovala.

Vždyť kdy bude mít další možnost dostat se na zajímavý výlet a obědem zadarmo a ještě si přivézt tak skvělé výrobky za skutečně výhodnou cenu?

Byla po krk v dluzích

Jejich podivné výlety trvaly něco přes měsíc, než Jaruš došlo, co vlastně za tak krátkou dobu napáchala. V té době jí také začaly chodit první složenky na měsíční splátky tu za křeslo za šedesát tisíc, tu za hrnce za čtyřicet.

Ani se nerozkoukala a byla bez životních úspor s několika lichvářskými úvěry na krku. A to prý jenom nechtěla být sama. Krve by se ve mně nedořezal, když mi to celá nešťastná vyprávěla.

Naštěstí u toho byl můj syn Pepa, který shodou okolností pracuje v bezplatné občansko-právní poradně.

Slíbil, že jí pomůže

Jaruš je prý jen jednou z mnoha starých lidí, kteří se nechali zlákat a zákeřným „šmejdům“. Nechal si od mé nešťastné kamarádky vyskládat na kuchyňský stůl všechny doklady, které od svých „výhodných“ koupí měla.

Hrabal se v tom snad dvě hodiny a prý to nebylo vůbec hezké čtení. Kafe nám dávno vystydlo a za okny už byla tma, když celou tu ošklivou záležitost uzavřel.

Vysvětlil Jaruš, že díky své neznalosti promarnila zákonné lhůty na odstoupení od uzavřených smluv a spoustu z těch předražených krámů bude muset opravdu zaplatit. Jediné, co pro ni může udělat, je sjednat jí s těmi zloději splátkové kalendáře.

Stále musí platit

Uběhly sotva tři týdny a díky pomoci obětavé mého syna a hlavně občansko-právní poradny, kde pracoval, měla Jaruška od některých šmejdů pokoj. I tak jí ale zbývaly nějaké dluhy. Ještě že má mě.

Občas jí přinesu kousek buchty, co jsem napekla pro vnoučata, občas ji pozvu na oběd. Ale hlavně, radši ji vůbec nepouštím z dohledu a snažím se být co nejvíc s ní, aby zase nevyvedla nějakou hloupost. Nic jiného mi ani nezbývá, vždyť je to moje kamarádka a taky teta mých dětí.

Vilma N. (76), Lošany

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
24.4.2024
U nás doma panovala vždycky přísná výchova, vojenský řád a disciplína! Svou lásku nám tatínek s maminkou projevovali minimálně a já tím trpěla. Celé moje dětství bylo strašné, ani dnes, po tolika letech, na něj nevzpomínám ráda. A můj bratr taky ne. Náš domov nebyl o klidu, rodinném zázemí a něžné náruči. I když nás rodiče asi milovali. Nevím, jak se mohli ti dva najít nebo zda se maminka přizp
16.4.2024
Když jsem slavila šedesáté narozeniny, číšník mi přinesl obálku. Ale nebyly tam peníze. Uvnitř se skrýval můj nejkrásnější narozeninový dárek. Celý život jsem neměla kamarádku. Tedy když nepočítám Bohunku, ale o tu jsem přišla. S Bohunkou jsme byly spřízněné duše. Než ta první něco dořekla, ta druhá se tomu už smála, až se za břicho popadala. Bohunku nikdy nikdo nenahradil. Všechny ty úžasné
16.4.2024
Stala se ze mě matka samoživitelka, na kterou se začaly dluhy hrnout ze všech stran, a já je nedokázala řešit. Bojím se kvůli tomu znovu vdát. Pokud je žena dobrá máma, tak nedopustí, aby její děti někdo šikanoval a bil. Život s mým manželem bylo peklo. Byl to tyran. Tak jsem sbalila tašky, nasedla s dětmi do auta a odjela. První tři měsíce jsem žila z úspor. Moje práce byla špatně placená. Dět
16.4.2024
Byl tak vlezlý a trapný! Nakonec jsem se ale do něj zamilovala. Dokázal totiž, že je to muž, o kterého se může žena v nouzi pevně opřít. Měl a jsem o muži svého života přesnou představu a od té jsem se nehodlala vzdálit. Jakmile to nebyl pan Dokonalý, neměl šanci. A tak to bylo i s Ivanem. Potkala jsem ho v době, kdy jsem chodila s Láďou. Toho jsem nekriticky milovala. Byl to krasavec, vysporto
15.4.2024
S mužem jsme 40 let snili o Karibiku. Když jsme na něj našetřili a vyrazili jsme, vrátili jsme se do domova, který byl zcela zničen. Jako náš život. S Karlem nemáme děti. Chtěli jsme, ale nepovedlo se. O to víc jsme si chtěli užít život, abychom si řekli, že jsme jej spolu naplnili. Jezdili jsme na výlety a dopřávali si, avšak nebyli jsme tak bohatí, abychom si jen tak dovolili Karibik, o němž
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Italský novinář na stopě děsivého spiknutí: Tají před námi Vatikán informace o UFO?
enigmaplus.cz
Italský novinář na stopě děsivého spiknutí: Tají před námi Vatikán informace o UFO?
Už dlouhou dobu se spekuluje, že se přímo ve Vatikánu nachází jedno z hlavních center výzkumu mimozemského života. Přísně tajná skupina zvaná Secretum Omega údajně sbírá informace u UFO a předává je p
Expozice kultovní Kachny, která dojela Dakar
iluxus.cz
Expozice kultovní Kachny, která dojela Dakar
Dakarskou kachnu, se kterou zvládla česká děvčata, Barbora Holická a Lucie Engová, dojet jako první Citroën 2CV do cíle Dakar rallye, můžete vidět v rámci nově otevřené pop artové galerie Josefa Rataj
Za prudkým poklesem narozených dětí je drahé bydlení, válka nebo klima
21stoleti.cz
Za prudkým poklesem narozených dětí je drahé bydlení, válka nebo klima
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále ví
Sekaná s houbami
nejsemsama.cz
Sekaná s houbami
Není nad domácí sekanou, a když ji ještě vylepšíte houbami… Ingredience na 6 porcí: ● 800 g mixu vepřového a hovězího masa ● 100 g strouhaného uzeného sýra ● 200 g hub ● 2 lžíce másla ● 100 ml mléka ● 4 vejce ● 2 jarní cibulky ● 1 střední cibule ● 1 červená paprika ● sůl ● čerstvě mletý pepř Postup: V míse smíchejte mleté maso s mlékem a polovinou najemno
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Zápas století: Šachy, které rozhodují o politice
epochalnisvet.cz
Zápas století: Šachy, které rozhodují o politice
S trochou nadsázky jde o nejslavnější bitvu studené války. Proti sobě se postaví dva naprosto odlišní lidé, které spojují jen láska k šachům – ruský kliďas Boris Spasskij (*1937), muž, který si místo emocí zapálí cigaretu a jeho pravý opak, americká neřízená střela a bez přehánění tak trochu exot Bobby Fischer (1943–2008).   Šachová partie
Dostane ji Gránský do postele?
nasehvezdy.cz
Dostane ji Gránský do postele?
Pohledný herec ze seriálu ZOO David Gránský (32) je sice už několik let ženatý, ale dlouhodobě se o něm říká, že je to svůdník. Krásné ženy mu nedopřejí klidného spaní a momentálně je prý úplně vedl
Hlas ze stromu mě zhypnotizoval
skutecnepribehy.cz
Hlas ze stromu mě zhypnotizoval
Objevila jsem strom s puklinou, do které jsem se podívala. Neměla jsem to dělat. Následovalo něco, co mě málem připravilo o život. Když je hezky, vyrážíme s dětmi na výlety. Snažím se v nich už od narození probudit lásku k přírodě, protože město je možná pohodlné a všechno máte na dosah, ale člověk potřebuje přijít i na jiné myšlenky. Jeden z našich výletů
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml
Pražské metro: Jezdí pod městem už 50 let?
historyplus.cz
Pražské metro: Jezdí pod městem už 50 let?
Zatímco na povrchu řidiči v kolonách netrpělivě troubí a tramvaje se vlečou, pod zemí to sviští stále stejně rychle a spolehlivě. Praha právě nyní slaví 50 let od chvíle, kdy se první cestující svezli podzemní dráhou. Nápad od Rotta První pokus o výstavbu pražského metra učiní už v roce 1898 známý pražský obchodník a majitel železářství Ladislav
Expolicista znásilňoval a vraždil. Odsedí si 28 let!
epochaplus.cz
Expolicista znásilňoval a vraždil. Odsedí si 28 let!
S nožem v ruce si od bývalé přítelkyně vynucuje pohlavní styk. Pak si ještě vyfotí její intimní partie a fotografiemi ji vydírá. Není ale jediná, na koho si expolicista dovoluje. Znásilnit chce dokonce i vlastní matku. Sousedka jeho běsnění nepřežije. Nejprve se zdá, že se Martin K. (36) trestu za veškeré spáchané ohavnosti vyhne. Někteří
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
epochanacestach.cz
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
Hned po korunovačních klenotech je relikviář svatého Maura považován za nejcennější movitou památku v České republice. A to se přitom zdálo, že tenhle románský skvost už je pro další generace nenávratně ztracen. Všechno začalo na počátku 13. století ve Francii. Biskup Gérard de Rumigny, působící v severofrancouzském městě Cambrai, byl neúnavný v hledání svatých relikvií. Nashromáždil jich hned