Domů     Ze žárlivosti ohrozila dětský život
Ze žárlivosti ohrozila dětský život

Zdravá soutěživost je dobrou motivací. Ale nenaplněná osobní ambice rodičů je to nejhorší, co může dětské sportovce nebo umělce potkat.

Zažila jsem hodně zmařených talentů jen proto, že rodiče nebyli k dětem dostatečně vnímaví a trpěliví. Jedna maminka kvůli tomu dokonce skončila u soudu. Pár let jsem dělala organizační a administrativní výpomoc trenérce začínajících tanečníků.

Šlo o malý místní klub s vyhlídkami na úspěch na krajské, případně i celostátní úrovni. Některé děti byly více pohybově nadané, jiné méně, ale do klubu chodily moc rády všechny.

Aby ne, trenérka přesně věděla, jak je motivovat, aby se dokázaly uvolnit a cítit hudbu, kdy a jak je přitáhnout k přísnějšímu tréninku. A vždycky se řídila heslem, že pochvalu si zaslouží všichni, kdo se opravdu snaží.

Brzy se ukázalo, kdo má na sólová vystoupení a kdo bude skvělý ve skupinových formacích. Děti měly radost, že jim to všem dohromady klape, nikdo nikomu nezáviděl jeho pozici.

Pořád hledala problém

Mezi nejšikovnější dívky patřily dvě velké kamarádky Martina a Iveta. Holky se střídaly v sólech s tím, že tomu tak bude i při soutěžích, a vůbec jim to nevadilo.

Zdálo se, že i jejich matky se přátelí, ale maminka Ivety byla víc ambiciozní, snažila se dceru jako obvykle prosazovat na úkor ostatních (a to i proti vůli dcery) a stále častěji s trenérkou řešila nějaký „problém“.

Tu se jí nelíbilo, že sólistky mají stejný kostým jako ostatní a přimlouvala se za okázalejší modely.

Jindy si stěžovala, že sólové úseky jsou moc krátké a nedají dostatečně vyniknout umu tanečnic, a nakonec jí nevyhovoval ani fakt, že se holky v sólech střídají. Trenérka – bohatě zkušená i v psychologii dospělých – se snažila najít bezkonfliktní východisko:

„Nervozita nespokojené ambiciozní matky je to poslední, co před soutěží potřebujeme,“ říkávala.

„Jakýkoli nesoulad děti rychle vycítí a naruší to jejich pohodu i výkon.“ A tak přece jen trochu odlišila kostýmy a choreografii upravila tak, aby sóla tančily obě dívky synchronně.

Kdyby totiž byla nucená vybrat jen jednu z nich, Ivetka by to nebyla, protože Matinka byla trochu šikovnější.

Myslela na jediné

Trenérčino šalamounské řešení přineslo úspěch. Obě sólistky dokonce sklidily potlesk a nadšené výkřiky uprostřed vystoupení. Rodiče fandily jako o život. Z krajského kola náš klub postoupil do celostátního, které se konalo za týden.

Radost hnala děti do dalšího trénování. Chtěly být lepší a dřely. Trenérka všem ještě víc vyšperkovala kostýmy, ambiciozní maminka prosadila i výraznou kosmetiku.

Iveta s Martinou ještě každou volnou chvíli dopilovávaly taneční variace a zářily společným štěstím. Domluvily si, že do Prahy pojede Martina s Ivetou a její maminkou autem a noc před tím u nich přespí.

Na vrcholné vystoupení do Prahy se připravila i maminka Ivety. Zjistila, že bohatě sponzorovanou soutěž bude natáčet televize a dozvěděla se také, že v porotě zasednou profíci, kteří si na soutěžích občas vyberou nové talenty do svých renomovaných skupin.

Budoucnost své Ivety viděla jasně – musí zaujmout a prosadit se do lepšího klubu. Byla přesvědčená, že její Iveta na to má a rozhodla se, vyčistit jí parket od případné konkurence. Tahle vize jí tak nadchla, že prakticky nedokázala myslet na nic jiného.

V ohrožení

V pražské hale byla nervozita cítit už při zkouškách, ale to nejhorší přišlo až těsně před zahájením soutěže. Martinka se začala cítit špatně, bylo jí na omdlení a vzpomněla si, že si měla už před hodinou píchnout svou pravidelnou dávku inzulínu.

Trenérka jí běžela na pomoc – podle jejích pokynů jí měla z batohu přinést vak s kostýmem a inzulínovým perem. Batoh prohlédla několikrát, ale vak nikde. Iveta se běžela podívat do auta, jestli tam Martině vak nevypadl, ale nic nenašla.

Martinka se sesunula k zemi. Trenérka zavolala záchranku a vylíčila situaci. Pomoc naštěstí přijela rychle, dávka zabrala a Martině se ulevilo. Trenérce se podařilo se soutěžní porotou vyjednat jiné pořadí jednotlivých kategorií a naše děti nakonec i soutěžily.

Sice nevyhrály, ale zažily dva úžasné okamžiky – Martina nejen že získala svůj lék, ale dokonce jako jediná sólistka zatančila. Iveta jí totiž půjčila svůj kostým se slovy – jdi ty, jsi lepší.

Byla jako v transu

O černý stín na celém příběhu se však postarala Ivetina matka. Když měla místo své dcery nalíčit Martinu, rozčílila se, zavřela se s Ivetou v šatně a seřvala jí, že je nevděčná, protože ona zařídila, aby mohla tančit sama, aby si jí profíci z poroty vybrali.

Iveta na ní koukala nechápavě, a tak se matka vytasila i s tím, že Martině vak s kostýmem z tašky vytáhla u nich před odjezdem. Věděla sice, že tam má krabičku s lékem, ale myslela si, že už si dávku píchla ráno.

A jak byla matka v tranzu, nevšimla si, že za jejími zády stojí trenérka a všechno slyší.

Soud kamarádky nerozdělil

Dohru to mělo nejen v rodině Ivety, která na matku na dlouho zanevřela, ale i v klubu a nakonec u soudu, protože maminka Martiny ji zažalovala za ohrožení zdraví dítěte.

Iveta i Martina tancovaly dál ve svém místním klubu, ale pro profesionální dráhu si obě vybraly jiný obor. A kamarádky jsou dodnes.

Hana T. (56), Tábor

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
16.4.2024
Když jsem slavila šedesáté narozeniny, číšník mi přinesl obálku. Ale nebyly tam peníze. Uvnitř se skrýval můj nejkrásnější narozeninový dárek. Celý život jsem neměla kamarádku. Tedy když nepočítám Bohunku, ale o tu jsem přišla. S Bohunkou jsme byly spřízněné duše. Než ta první něco dořekla, ta druhá se tomu už smála, až se za břicho popadala. Bohunku nikdy nikdo nenahradil. Všechny ty úžasné
16.4.2024
Stala se ze mě matka samoživitelka, na kterou se začaly dluhy hrnout ze všech stran, a já je nedokázala řešit. Bojím se kvůli tomu znovu vdát. Pokud je žena dobrá máma, tak nedopustí, aby její děti někdo šikanoval a bil. Život s mým manželem bylo peklo. Byl to tyran. Tak jsem sbalila tašky, nasedla s dětmi do auta a odjela. První tři měsíce jsem žila z úspor. Moje práce byla špatně placená. Dět
16.4.2024
Byl tak vlezlý a trapný! Nakonec jsem se ale do něj zamilovala. Dokázal totiž, že je to muž, o kterého se může žena v nouzi pevně opřít. Měl a jsem o muži svého života přesnou představu a od té jsem se nehodlala vzdálit. Jakmile to nebyl pan Dokonalý, neměl šanci. A tak to bylo i s Ivanem. Potkala jsem ho v době, kdy jsem chodila s Láďou. Toho jsem nekriticky milovala. Byl to krasavec, vysporto
15.4.2024
S mužem jsme 40 let snili o Karibiku. Když jsme na něj našetřili a vyrazili jsme, vrátili jsme se do domova, který byl zcela zničen. Jako náš život. S Karlem nemáme děti. Chtěli jsme, ale nepovedlo se. O to víc jsme si chtěli užít život, abychom si řekli, že jsme jej spolu naplnili. Jezdili jsme na výlety a dopřávali si, avšak nebyli jsme tak bohatí, abychom si jen tak dovolili Karibik, o němž
14.4.2024
Rodina je základem všeho, ovšem co když ty kořeny nepoznáte už v dětství? To byl totiž přesně můj případ a tehdy se začal psát můj katastrofický životní osud. Celý život a stále je to ve mně. Je mi 81 let a lituji, že jsem prožila tolik let v bolesti. Přitom stačilo být tvrdší. Jenže zkušenosti získáváme postupně, a proto dnes kroutíme hlavou nad tím, co jsme kdysi udělali a jak jsme si život z
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Značka Goldbergh představila svou novou fitness kolekci v Miami stylu
iluxus.cz
Značka Goldbergh představila svou novou fitness kolekci v Miami stylu
Značka Goldbergh, oblíbená mezi milovníky sportovního oblečení, s hrdostí představuje svou nejnovější fitness kolekci. Tento rok je poprvé obohacena o kompletní řadu oblečení pro resort wear, což přin
Co skrývala diagnóza pohlavní nemoci u Halle Berry?
nasehvezdy.cz
Co skrývala diagnóza pohlavní nemoci u Halle Berry?
Chvíle hrůzy si prožila herečka Halle Berry (57), které byla mylně diagnostikována pohlavní nemoc. Nakonec se ale jednalo o příznaky menopauzy. „Cítím, jako bych měla v pochvě břitvy,“ přiběhla tehd
Do hlubin jeskyně Výpustek: Ukrývá největší krasové jezero u nás?
epochalnisvet.cz
Do hlubin jeskyně Výpustek: Ukrývá největší krasové jezero u nás?
Před badatelem Josefem Urbánkem leží právě dokončená mapa. Zakreslená je na ní také obří vodní plocha. Urbánek totiž ve 20. a 30. letech minulého století postupně prozkoumal záhadnou jeskyni Výpustek. Údajně v ní objevil také přírodní unikát. Po něm se ale úplně slehla zem. Existuje vůbec a může nás k němu mapa přivést?   Rozlehlými prostorami
Muž četl moje myšlenky…
skutecnepribehy.cz
Muž četl moje myšlenky…
Lidé kolem nás mohou mít schopnosti, o kterých nemáme ani tušení. Na lázeňském pobytu jsem zažila něco neuvěřitelného. Stalo se to před necelými třemi lety, když jsem byla na měsíčním lázeňském pobytu po jedné komplikované operaci a potřebovala jsem čas na zotavenou. Nezapomenutelné setkání Během těch několika týdnů jsem tam poznala několik zajímavých lidí, ale
Ruiny starobylého hradu Trosky: Co všechno mohou ještě skrývat?
enigmaplus.cz
Ruiny starobylého hradu Trosky: Co všechno mohou ještě skrývat?
Zříceninu hradu Trosky najdeme na vrcholu stejnojmenného kopce v okrese Semily v Libereckém kraji. Nachází se na území Chráněné krajinné oblasti Český ráj. Jde o jeden z našich nejnavštěvovanějších hr
Archeopark Modrá: Jak to vypadalo v dobách Velkomoravské říše?
epochanacestach.cz
Archeopark Modrá: Jak to vypadalo v dobách Velkomoravské říše?
Jak to vypadalo v dobách Velkomoravské říše, o tom se můžeme přesvědčit jen kilometr od poutního areálu ve Velehradě, v Archeoskanzenu Modrá. Představuje opevněné sídliště z dob Velké Moravy vybudované na základě skutečných archeologických nálezů přímo ze zdejší lokality. Prostor je členěn do několika tematických celků. Fortifikační část se věnuje typům dobových opevnění od hradeb ze dřeva a
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Churchill chystal útok na SSSR
historyplus.cz
Churchill chystal útok na SSSR
„Vracím se s pevným přesvědčením, že jsme šťastně vykročili na cestě ke světovému míru,“ nechá se krátce po jaltské konferenci slyšet americký prezident Roosevelt. Setkání protihitlerovské koalice se podle něj vyvinulo více než dobře. To britský premiér Churchill je opatrnější. Tuší, že Rusové si demokracii interpretují po svém… Zatímco Evropa slaví konec největšího konfliktu v dějinách, britský
Využijte sílu Měsíce
nejsemsama.cz
Využijte sílu Měsíce
Sluneční rytmus určuje roční období i to, jak se fyzicky cítíte. Měsíční fáze souvisejí naopak s vaším duchovním světem. Nejvíc energie cítíte při úplňku a po něm dochází k poklesu sil. Také, když se díváte v noci na stříbrný svit měsíce, cítíte fascinaci a údiv? Celá Země je spojena s jeho měnícími se tvářemi – přibýváním, úplňkem, ubýváním a novem. Úplněk Měsíc v úplňku má největší
Polévka z červené řepy, která zahřeje
tisicereceptu.cz
Polévka z červené řepy, která zahřeje
Opravdu zahřeje a dodá vám nálož vitaminů. Ozdobit ji můžete nejen smetanou a bylinkami, ale třeba také slunečnicovými semínky apod. Potřebujete 1 kg červené řepy 2 lžíce másla 1 cibuli 400 g
Původcem bolestí hlavy mohou být i přetížené zádové svaly
21stoleti.cz
Původcem bolestí hlavy mohou být i přetížené zádové svaly
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou,
Užitečný lógr: Hnojí, čistí i předpovídá budoucnost
epochaplus.cz
Užitečný lógr: Hnojí, čistí i předpovídá budoucnost
Než umyjete šálek, zkuste si rozmyslet, jestli by se vám kávová sedlina k něčemu nehodila. Můžete ji použít třeba na zahradě, při úklidu domácnosti, k vylepšení složení betonu nebo péči o pleť. V průmyslu ji testují na všechny možné způsoby a získává body v mnoha výrobních odvětvích. Když si milovníci mleté kávy vypijí svůj šálek,