Domů     Kamarádka ze mě chtěla udělat blázna
Kamarádka ze mě chtěla udělat blázna

Byla jsem přesvědčená, že jsem se pomátla. Že potřebuji pomoc psychiatra! Vše ale bylo jinak. Kamarádka na mě nalíčila past, aby získala mého manžela.

Vidět svůj život v nějakém filmu, myslela bych, že je to úplný nesmysl. Že něco takového se nemůže nikdy nikomu stát. A přesto se stalo. Bohužel mně. Byla jsem příliš důvěřivá a naivní.

Nenapadlo mě, že moje dlouholetá nejlepší kamarádka mě podrazí tím nejhorším možným způsobem. Umínila si totiž, že získá mého manžela stůj co stůj!

Byla jsem jí vděčná

S Věrkou jsme se znaly dlouho. Byla mojí kolegyní v prvním zaměstnání. Všechno, co jsem potřebovala k práci kuchařky, mě při mém nástupu naučila. Ostatní kolegyně mi dávaly dost najevo, že jsem jen začátečnice. Nula!

„Oškrábej brambory, vynes kýble s odpadem, dělej, dělej!“ povykovaly na mě, a kdyby jim to Věrka nezatrhla, asi bych utekla někam hodně daleko. Večer jsem domů chodila sedřená jako kůň. Časem se to ale zlepšilo.

Ta nejhorší ženská odešla někam za lepším, a my ostatní měly pokoj. Stala se z nás dobrá parta a s Věrkou jsme se začaly stýkat i mimo školní kuchyň, kde jsme pracovaly. Ona odešla na mateřskou a já jí chodila hlídat mimčo.

Měla krásnou holčičku a potom ještě jednu. Potom jsem se vdala a odstěhovala za manželem na vesnici. Ani to nám ale nezabránilo, abychom se alespoň jednou týdně sešly a pořádně poklábosily! A že toho bylo hodně, co jsme potřebovaly probrat!

Litovala, že nemá manžela, jako mám já

Věrčin manžel byl pořádný lumen, jak se říká. Občas jí zahnul a občas třeba dva dny nepřišel domů. Ona ho přesto milovala a vždycky mu odpustila. „A co bych asi tak měla dělat? Přece se nerozvedu a nezůstanu sama?

Jako otec je ten můj hodný a nikdy by žádné z dcer neublížil…“ obhajovala ho, když jsem jí domlouvala. Já se ale o ni bála. Věděla jsem, že ten její dělá dluhy! To můj manžel byl jiný. Hospoda ho nezajímala a žil jen pro rodinu.

Dřel na zahradě, choval drůbež ve velkém a taky dva býky. Za utržené peníze jsme si mohli pořídit auto a každý rok i nějakou slušnou dovolenou. Žádný luxus, ale ve stanu jsme taky být nemuseli! „Ty se máš,“ říkala mi vždycky Věrka a dodala:

„Ty sis uměla vybrat!“ Byla jsem přesvědčená, že mi moje štěstí přeje. Že nezávidí! No, asi jsem se mýlila.

Syn ji neměl rád

Můj muž Věrku moc nemusel. Ne, že by mi zakazoval s ní kamarádit. To on by nikdy neudělal. Ale občas měl vůči ní nějakou kritickou připomínku. Ani můj syn Věrku neměl příliš v lásce. „Je falešná, mami, Nevěř jí!“ nabádal mě starostlivě.

Byl to mudrlant, už když byl malý. Natož coby dospělý! Já byla jiného názoru. Chlapi žárlili, protože nebyli na prvním místě! „Ty Kačko, nezapomněla jsi na něco?“ zeptala se mě jednou Věrka, a já vůbec nevěděla, o čem mluví.

Ona mi ale tvrdila, že jsme měly jít spolu do kina a já na to zapomněla! Bylo mi to trapné a omlouvala jsem se jí za to. Zanedlouho mi Věrka zavolala do práce. Prý, co se stalo, že má ode mě několik nepřijatých hovorů?

Vůbec jsem netušila, že jsem jí volala, ale ona mi nevěřila. Dokonce se urazila, že jí lžu!

Chtěla, abych si myslela, že blázním

Odpoledne jsem se šla omluvit, ale Věrka se tvářila nějak divně. „Víš, Kačenko, je mi to trapné, ale nemohla bys mi už vrátit ten svůj dluh?“ zeptala se jakoby nic a mě polilo horko. Jaký dluh? To jsem vážně tak zapomnětlivá? Přiznala jsme se.

Na nic si nepamatuji! Ona nemeškala a hned při našem dalším setkání vytáhla z kabelky několik článků. O psychické labilitě, zapomnětlivosti a schizofrenii. Prý už o mě mluvila i s mým mužem a ten si dělá o mě velké starosti!

Jen mi to nechce přiznat, aby mě nevyplašil. Rozplakala jsem se. „To je to se mnou vážně tak zlé?“ zeptala jsem se důvěřivě Věrky a ona mě soucitně pohladila po ruce. Prý že bych se měla jít léčit! Promluvit s psychiatrem!

„Třeba ti pomohou nějaké silnější léky? Možná bys jen potřebovala odpočinout v nějakém sanatoriu?“ navrhla mi.

Objednala mě k psychiatrovi

Moc se mi to nezdálo, ale nakonec jsem souhlasila, aby mě Věrka objednala na vyšetření k psychiatrovi! Doma jsem manželovi nic neřekla. Nedokázala jsem se mu ani podívat do očí. Styděla jsem se za svoji nemoc, svoje zapomínání.

Přece si nezasloužil mít za manželku blázna! Můj syn, jako by tušil, že mám nějaký problém, mi nečekaně zavolal ze služební cesty. „Mami, jak se máš? Jsi v pohodě?“ zeptal se jakoby nic. Nikdy se mě takhle nevyptával. Až teď.

Nenapadlo mě, jak moc mu na mně záleží. Svoje city nedával totiž po vzoru svého otce moc najevo…Nevydržela jsem a svěřila se mu se svým trápením. Chvíli mlčel a potom řekl něco, čemu jsem v první chvíli nerozuměla: „Ta mrcha!“

Řekla jsem mu něco jiného, než čekala

Zeptala jsem se, o kom mluví. „No o kom asi. O tvojí báječné přítelkyni Věře! To sis nevšimla, jaké dělá v poslední době na našeho tátu oči? Dělá z tebe blázna, aby mohla zaujmout tvoje místo! Jen se zamysli.

Všechno to domnělé zapomínání bylo spojené jen s její osobou, s nikým jiným!“ V první chvíli jsem se jí chtěla zastat, ale potom mi došlo, že má syn pravdu. Opravdu mě nenapadlo, že všechny ty ošklivé věci o mně tvrdí jen ona.

V práci, ani doma, si nikdo nestěžoval! O dva dny později, v den mojí návštěvy psychiatra jsem Věrku poprosila, aby šla se mnou. Jako doprovod! Ochotně souhlasila. Prý panu doktorovi všechno poví za mě! Ale byla jsem to já, kdo mu všechno pověděl.

Věrka se nestačila divit! Sympatickému lékaři jsem se svěřila se svým zklamáním z falešné přítelkyně. Z její snahy udělat ze mě blázna! Věrka střídavě rudla a bledla. Čelo měla orosené a brýle se jí zamlžily, že neviděla metr před sebe!

Už ji nechci vidět

Domů jsme šly každá zvlášť. Už jsem se s ní nechtěla nikdy vidět! Bude si muset najít jinou oběť! Teprve nyní jsem se dokázala svěřit manželovi. Věřil mi. Chvíli mlčel a potom mi řekl: „Že je to falešná ženská jsem věděl odjakživa. Ale tys tomu nevěřila!

Kolikrát jsem tě na to upozorňoval. Jenže jsi byla jako zhypnotizovaná. Ale ani já netušil, že je tak zlá. Jak jen si mohla myslet, že bych o ni stál?“ Nemohla jsem se přiznat, že já bych si to klidně myslela. Věrka byla moc pohledná ženská!

A tak jsem se Věrce pomstila jinak, než by asi čekala. Koupila jsme si na sebe pár nových hadříků a taky takovou tu krabičkovou dietu. Zhubla jsem deset kilo! Těším se, až tu podrazačku jednou potkám. Ta bude koukat!

Kateřina G. (57), Kolín

Související články
24.7.2024
Každá žena si přeje být pro svého muže tou nejlepší. Já ale schytávám jen kritiku. Všechny bývalé ženy mého partnera byly prý lepší než já. Když mi zemřel manžel, byla jsem zoufalá. Říkala jsem si, že za něho náhradu nenajdu nikdy. Přesto mě později ani nenapadlo dávat to najevo byť jen náznakem svému dalšímu partnerovi. Je to taky fajn chlap, jedno mě ale neskutečně ničí. Pořád mi předhazuj
24.7.2024
I když mám štěstí na skvělého partnera, v jednom se neumíme shodnout. Kde a jak strávíme letní dovolenou. Na chalupě, nebo u moře? Jedno lidové pořekadlo říká, že protiklady se přitahují. Asi na tom hodně je, protože já a můj partner jsme odlišné povahy. Zato se skvěle doplňujeme. Už při prvním setkání jsme se přitahovali jako magnety. To nám vydrželo dlouhých třicet let. Stále se milujeme a st
24.7.2024
Chlap má mít koníčka, aby nechodil za ženskými a do hospody. To je moudrá rada! Jenže někdy je hospoda lepší, než aktivní muž v domácnosti. Stále to slyším, jak mého Pepíka před lety všechny ženy opěvovaly a říkaly, jak jsem si dobře vybrala. Nebaví ho hospoda, nebaví ho kamarádi, nebaví ho ani jezdit na dovolenou do ciziny. Prostě byl vždy nejraději doma. Jeho životní motto by mohlo znít: „Všu
23.7.2024
Bála jsem se, že se mi hroutí manželství. Manžel byl tak zaneprázdněný, že jsme se skoro nevídali. A tak jsem si vyšla na víno se sousedem Jardou... Děti vyletěly z hnízda. V té době jsem se cítila pod psa, a nejen kvůli tomu. Připadalo mi, jako bychom s manželem najednou ztratili společnou řeč. Po práci často zamířil na fotbal, trénoval dorost. V úterý, ve čtvrtek a někdy i v pátek se vracíval
18.7.2024
Než jsem otěhotněla, rozhodli jsme se s přítelem, že si zaletíme na romantický prodloužený víkend do Paříže. Tedy s prohlídkami památek, nákupy, romantickými snídaněmi v kavárnách. S vínem i vybraným jídlem. Byla jsem natěšená jako blecha a nemohla se dočkat, až konečně uvidím Louvre, katedrálu Notre Dame, Eiffelovu věž. Nikdy jsem totiž v hlavním městě Francie nebyla, ale toužila jsem po tom u
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Na Měsíci bude kroužit vodíkový Lunar Cruiser
21stoleti.cz
Na Měsíci bude kroužit vodíkový Lunar Cruiser
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější pr
Sušená rajčata v oleji
nejsemsama.cz
Sušená rajčata v oleji
Dokonalá surovina, kterou v kuchyni potřebujete. Hodí se do těstovinových jídel, kuskusu, můžete je použít na obložené chleby, do rizota. Rozumí si s bylinkami, sýry i slaninou. Ingredience na 2 sklenice: ● 2 kg oválných zralých rajčat ● 15 stroužků česneku ● 4 lžíce sušené bazalky ● sůl ● olivový olej Postup: Rajčata překrojte a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Osolte je
Interiérové stínění z textilních materiálů
rezidenceonline.cz
Interiérové stínění z textilních materiálů
Látky všech typů vnášejí do obytného prostoru příjemný pocit, současně nabízejí širokou škálu možností pro personalizaci a stylizaci interiéru. Ačkoli závěsy jsou často první volbou, existuje mnoho dalších možností, které stojí za zvážení. Jednou z hlavních výhod textilního stínění je jeho flexibilita s ohledem na aktuální zaměření konkrétního obytného prostoru. Materiály, jež jsou k dispozici
Šťavnatá barbeque žebírka
tisicereceptu.cz
Šťavnatá barbeque žebírka
Připravujete občerstvení na oslavu? Nezapomeňte připravit pikantní „barbekjů“ žebírka. Suroviny 2 kg hovězích žeber 1 lžíce uzené papriky 1 lžíce granulované cibule sůl, pepř Na omáčku
Návrat Bernáškové k ex? Společná dovolená!
nasehvezdy.cz
Návrat Bernáškové k ex? Společná dovolená!
Herečka Jana Bernášková (43) ze seriálu ZOO, která si ještě před lety nemohla přijít s otcem své dcery Justýny (17) na jméno, s ním teď vyrazila na společnou dovolenou. S režisérem Davidem Drábkem (54
První známá oběť atentátu? Faraon Teti!
epochalnisvet.cz
První známá oběť atentátu? Faraon Teti!
Titul první známé oběti atentátu v historii získává egyptský faraon Teti (někdy známý také jako Othoés), vládnoucí přibližně v letech 2291 až 2279 př. n. l.   Když faraon Venis zemře, aniž po sobě zanechá mužského potomka, pátá dynastie končí a nastává období nestability. Hledá se nový panovník, který „usmíří obě země“. Nakonec se jím
Záhady hradu Kost: Obývají ho duchové někdejších majitelů?
enigmaplus.cz
Záhady hradu Kost: Obývají ho duchové někdejších majitelů?
Prostřelený obraz neznámé ženy, svědectví o bílém obličeji objevujícím se na snímcích mramorové Madony, odbíjení neexistujících věžních hodin. To je jen několik záhad, které se vážou ke gotickému h
Tábor: Hravé město s hrdou tváří
epochanacestach.cz
Tábor: Hravé město s hrdou tváří
Jan Žižka střeží kamenným pohledem gotickou radnici i kostičky lega a čokolády. Pod pláštěm s kalichem za zvuků hudby a pouličního divadla ožívá genius loci města. Město Tábor, tak úzce spojené s husitským revolučním hnutím, vypíná svou hrdou tvář na jihu Čech. Tam, kde dříve řinčely zbraně, dnes cinkají sklenky místních vináren a kavárniček. Chcete-li také pocítit
Darovaná skleněná kulička mi přinesla veliké štěstí
skutecnepribehy.cz
Darovaná skleněná kulička mi přinesla veliké štěstí
Jednou jsem zasáhla do pranice malých kluků, kteří hráli kuličky. Jeden z nich mi dal svou skleněnku na památku. A štěstí si mě opravdu našlo! Když jsem zůstala sama s dětmi, nebyla to lehká doba. Měla jsem se co ohánět, ale brala jsem si ke své práci různé brigády, aby děti nepocítily chudobu, co se nám přilepila na
Česká republika zná nejlepší domácí vína roku 2024
iluxus.cz
Česká republika zná nejlepší domácí vína roku 2024
Branko Černý, ředitel největšího českého vinařského projektu Král vín, dnes slavnostně vyhlásil výsledky jeho soutěžní části. Do ní 165 českých a moravských vinařů přihlásilo celkem 1370 vín. • Abs
Armand Douglas Hammer: Temné fantazie krásného prince
epochaplus.cz
Armand Douglas Hammer: Temné fantazie krásného prince
Je hezký, urostlý, slavný a velmi bohatý. Dokonale splňuje všechny parametry moderního prince. Ale pozor! Je k mání jen pro opravdu otrlé princezny. Jeho představa kvalitního sexu zahrnuje svazování a kapku násilí. Navíc je možná kanibal. V případě amerického herce Armanda Douglase Hammera (*1986) byla Štěstěna značně rozdavačná. Armie se prostě uměl narodit. Jeho předkové nashromáždili obrovské
Jiří z Poděbrad vládl místo Pohrobka
historyplus.cz
Jiří z Poděbrad vládl místo Pohrobka
„Musíme ho tu zdržet,“ říká Jiří z Poděbrad v kruhu přátel. Ladislav Pohrobek, kterému zjara přísahal věrnost, teď na podzim přijel do Prahy. Plánuje se jeho korunovace, ale jde i o to dostat mladičkého krále pod svůj vliv. Jiří se už postará, aby zůstal déle než rok. Odjede až v listopadu 1454.   Na svět