Domů     Moje snacha lže a krade
Moje snacha lže a krade

Ta ženská mi nebyla sympatická od samého začátku. Vybral si ji ale můj syn, tak jsem se to snažila nějaký čas respektovat. Donekonečna to ale nejde.

Už jsem sahala po telefonu, že zavolám policii. Včas jsem se ale zarazila. Co jim asi tak řeknu? Kde mám nějaké pádné důkazy? Co když se to pak všechno obrátí proti mně? Můj syn Marek mi určitě zase nebude věřit a obviní mě z toho, že na Irenu nasazuju.

Jenže, co tedy mám dělat? Stojím před svopu šperkovnicí a v ní naprosto prokazatelně chybí několik nejcennějších kousků. Nádherný perlový náhrdelník po mé babičce a dva zlaté náramky.

Co si prý myslím

Před čtrnácti dny jsem odjela na poznávací zájezd a poprosila syna, aby mi vybíral poštu a zaléval kytky. Nebydlíme totiž daleko od sebe. Stačí, když půjde vyvenčit jejich psa a cestou to vezme přes můj byt.

Ani vesnu mě tehdy nenapadlo, že do mého bytu pošle místo sebe, svou ženu. Ta byt zřejmě pěkně prošmejdila a vzala si, co potřebovala. Nebylo by to poprvé.

Pěkně vychytralá Irenka

Když mi tehdy Marek oznámil, že by rád přijel k nám na chatu i se svou novou slečnou, byla jsem moc ráda. Těšila jsem se na ně. Zvědavostí jsem nemohla ani dospat.

Zdálo se mi totiž, že má náš kluk na děvčata trochu smůlu a netoužila jsem po ničem jiném, než aby si konečně našel tu pravou. Jenže Irena to bohužel nebyla.

Hned jak jsem se na ni podívala, moje intuice zapracovala a já před sebou uviděla pěkně prohnanou holku.

Brali se prý z lásky

Jenže můj syn to viděl jinak. Řekl mi, že je hrozně zamilovaný, že Irenka je jeho životní láska a že se vezmou. Moje pocity považoval za bezpředmětné. Prý se chovám přirozeně jako každá matka, která na partnerku svého syna žárlí.

Prý Irenku vůbec neznám a nemám ani tušení, jak skvělá je. Nemělo tedy smysl dál něco říkat. Snažila jsem se alespoň, aby si udělali předmanželskou smlouvu. Ale i s tím jsem tvrdě narazila. A tak jsme měli svatbu.

Najedli se, napili se…

Na svatbu dorazil celý houf Ireniných příbuzných. Už to samo o sobě byl velký zážitek. Když pak vzali útokem pohoštění a lili do sebe všechen alkohol, který byl k dispozici, říkala jsem si, že takhle přesně jsem si Irenino rodinné zázemí představovala.

Nejprve se zuřivě pohádali její rodiče. Pak pod vlivem alkoholu padla i nějaká ta facka mezi nějakými strýci. Zavolala jsem si s manželem taxi a dál už jsme to neřešili.

Snažili jsme se hodně

Kvůli Markovi a také dítěti, které bylo na cestě, jsme se s manželem snažili udržovat s naší snachou dobré vztahy. Když jsme po ní nic nechtěli, ani ji v ničem takzvaně nepoučovali, šlo to.

Bylůa to dobrá komediantka a před Markem dokázala vždy sehrát neuvěřitelné divadlo. Samý úsměv, objímaní, maminko, jak mi důvěrně říkala, se,, maminko tam. Stejně tak si snažila otočit kolem prstu mého manžela, kterému říkal, kvůli našemu vnukovi, dědo.

A na to můj muž slyšel. Vnoučka totiž miloval a byl velice pyšný dědeček.

Neustálé lhaní

To, že si snacha dost často vymýšlí, jsem věděla od samého začátku. Postupně ale ty její lži nabývaly na velké intenzitě. Nejprve lhala o tom, odkud má třeba ten krásný, ale od prvního pohledu dost drahý svetr. Bez rozpaků řekla, že si ho koupila.

Poprvé, i podruhé jsem tomu i uvěřila. Pak jsem si ale uvědomila, že ze svého platu si těžko něco tak druhého může dovolit. Bylo jasné, že jí to koupil syn. Proč ale to lhaní. Je přece její manžel a když na takové dárky má, tak proč ne?

Jenže Irena mlžila naprosto ve všem. Nejen ohledně financí.

Lhala i Markovi

Snacha lhala i Markovi. Především o tom, kde byla a s kým. Nemyslela jsem si, že má snad nějakého milence, kterého tají. Snad si jen tak chtěla dokazovat, že si prostě může dělat co chce a nikomu to nemusí vysvětlovat. Nebo nevím proč.

Každopádně to nebylo normální a vznikaly z toho mezí ní a mým synem zbytečné konflikty.

Hodinky po tátovi

Při jedné rodinné oslavě u syna doma, se ztratily hodinky, které jsem měla na památku po tátovi a které jsem mu dala. Byla to neskutečná záhada. Prostě nikde nebyly a nakonec všichni došli k závěru, že je malý Tomášek, můj vnuk, někam zastrčil.

„Časem se určitě najdou, maminko.“ Uklidňovala mě snacha a líbezně se na mě přitom usmívala. Samozřejmě se hodinky dodnes nenašli. Postupně se tak u nás doma ztratilo i několik dalších věcí.

Případ „karta“

Jednou přiběhla Irenka k nám domů s pláčem. Prý jí někdo okradl a z platební karty jí zmizela celá výplata. Byla v té době doma sama s naším vnukem. Marek byl zrovna na nějaké služební cestě.

Vypadalo to, že snad nebudou mít s vnoučkem ani na jídlo, než se Marek vrátí. Manžel nezaváhal ani na chvíli a ihned snachu „založil“. Nebylo to poprvé ani naposled. Věděla jsem, že nám snacha lže a jen z nás tahá peníze, ale nedokázala jsem jí to říct do očí.

Už také kvůli mému manželovi, který měl pocit, že takto pomáhá ne snaše, ale vnukovi.

Nevím, co mám dělat

Ovšem ta poslední „krádež“ je zatím ze všeho nejhorší. Nevím, co s tím náhrdelníkem po mé babičce, chce Irena dělat. Nosit ho nemůže. Možná ho prodá, možná si ho i s náramky schová na horší časy. Jsem bezmocná.

Když to řeknu synovi, neuvěří mi a ještě se pohádáme. Bude mi tvrdit, že na Irenu neprávem pořád nasazuji. A manžel, ten si nechce snachu rozhněvat. Už jednou nám naznačila, že bychom také vnoučka nemuseli vůbec vídat. A to by bylo hrozné.

Alžběta K. (56), Praha

Související články
26.7.2024
Je těžké zbavit se nenávisti. Zvlášť, když bylo člověku prokazatelně ublíženo. Myslela jsem, že budeme s bývalým mužem kvůli jeho zradě nepřátelé do konce života. Nenáviděla jsem ho. Byla jsem přesvědčena, že s tou nenávistí i umřu, že si ji vezmu s sebou do hrobu, v němž budu tiše a zarputile ležet a nenávidět do skonání světa. Bylo to vysilující, protože nenávist bere energii, optimismus a ra
23.7.2024
Vždy jsem věděla, že hezké ženy to mají snazší. Proto jsem tuto myšlenku chtěla vnuknout i mé dceři. Bohužel. Sama jsem poznala, jak je snazší, když koketujete s muži. Jak je fajn, když se vám dvoří, můžete si pak vybírat vhodného partnera. Měla jsem k tomu však i předpoklady. Hubenost především Lidé z mé strany rodiny byli štíhlí, navíc jsme byli i sportovně založení. Můj muž také rád sp
20.7.2024
Byla jsem vymodleným dítětem. Rodiče se o mě díky tomu přehnaně báli. Museli mít o všem přehled. Dokonce jsem se díky nim málem nevdala! Rodiče měli vždycky až přehnanou potřebu mě chránit. Už ve školce máma vyváděla, když jsem domů přišla s nějakým škrábancem. Řešila s učitelkou, kdo mi to udělal a jaký k tomu měl důvod. Ve škole to bylo ještě horší. Až do sedmé třídy mě vozili do školy a větš
20.7.2024
Netoužila jsem po majetku ani drahých dovolených. Mým snem byla velká a soudržná rodina. Rodina, kde se budou mít všichni rádi a budou držet při sobě. Nakonec se mi sen splnil. Vlastně k tomu cíli byla ale dost klikatá cesta, což jsem ovšem netušila. Vdala jsem se brzy, ještě mi nebylo ani dvacet. Ale v dobách mého mládí to bylo celkem normální. Vždyť při maturitě byla skoro polovina mých spolu
19.7.2024
Asi nejsem jediná, koho to potkalo. Ale až příliš pozdě jsem zjistila, že mi moje matka řídí život a já tak žiju ten její, nikoliv svůj. Moje máma byla doma vždy generál a táta byl typický podpantoflák… Máma ho jen úkolovala a on ani neodporoval. Rozhodovala o všem Když jsem byla trošku starší, dali mě na výběrovou školu s rozšířenou výukou jazyků, takže jsem musela dojíždět přes celé měs
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
nasehvezdy.cz
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
Není žádné tajemství, že má hvězda seriálu Jedna rodina Chantal Poullain (67) francouzský původ. V České republice žije ale už mnoho let, a dokonce v ní prožila i svou doposud nejsilnější lásku. Pa
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
enigmaplus.cz
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
Tajemný bílý dým se pomalu valí z úst ženy sedící v čele kulatého stolu. Médium má oči v sloup a pro mocnější efekt vydává dávivé zvuky. Osazenstvo účastnící se spirituální seance šílí a lapá po dechu
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
epochalnisvet.cz
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
Co se stane, když si dva bratři vezmou dvě sestry a mají dvě děti? Normálně by děti byli bratranci, ale co když otcové jsou dvě identická dvojčata a matky také dvě identická dvojčata? Pak podle genetiky jsou vlastně sourozenci a ne bratranci.   Vědci jsou dvojčaty fascinováni odjakživa. Už multižánrový vědec Francis Galton v roce
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
epochanacestach.cz
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
Válku prostě musí Adolf Hitler (1889–1945) vyhrát. Pod rukama jeho pomocníčků vznikají po celé Evropě podzemní hnízda, kde se nepřetržitě pracuje na strojích, jež mají třetí říši přinést kýžený výsledek. Nejinak tomu je i na našem území. Spletité chodby ukrývající temná tajemství druhé světové války. Co pohltila země pod osadou zvanou Františkov? Na tlumené světlo
Sleďový salát
tisicereceptu.cz
Sleďový salát
Pro nás trochu nezvyklé, ale oběd ve Švédsku někdy zahrnuje i nakládané sledě. Například v podobě salátu. Potřebujete 4 filety naloženého sledě 4 vejce 2–4 kyselé okurky 1 jablko 2 cibule 1
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
skutecnepribehy.cz
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
Je těžké zbavit se nenávisti. Zvlášť, když bylo člověku prokazatelně ublíženo. Myslela jsem, že budeme s bývalým mužem kvůli jeho zradě nepřátelé do konce života. Nenáviděla jsem ho. Byla jsem přesvědčena, že s tou nenávistí i umřu, že si ji vezmu s sebou do hrobu, v němž budu tiše a zarputile ležet a nenávidět do skonání světa. Bylo to vysilující, protože nenávist
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
iluxus.cz
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
Parfémy poutají naši pozornost již po staletí a fascinují nás rozmanitými vůněmi květin, ovoce, zelených tónů, koření, sladkých akcentů, dřeva a mechu. Často, když saháme po vysněném flakonu, si v
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
historyplus.cz
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
Horolezec se ve stanu klepe zimou a přerývaně kašle. „Nikdy jsem nemyslel, že někdo může být tak nemocný a stále naživu,“ vzpomíná na chvíle hrůzy při zdolávání druhé nejvyšší hory světa K2 jeden z účastníků expedice. Dopadne ještě dobře. Z vánice, která kolem něj zuří, se nevrátí čtyři jeho kamarádi…   Je jich 14. Hor,
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
nejsemsama.cz
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
Léto nepřináší jen radovánky, ale také spoustu patálií v podobě hmyzích štípanců. Kdy je nutné volat lékaře? Komáry láká oxid uhličitý, který vydechujeme, pach našeho potu, piva, silné vůně a také třeba tmavé barvy. Jestli se chcete jejich štípnutí vyhnout, oblečte se do světlých barev, použijte antiperspirant bez parfemace, nastříkejte se repelentem a vezměte si dlouhé rukávy
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
epochaplus.cz
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
Cyklokrosový mistr světa z roku 1991 Radomír Šimůnek zažíval kariérní vrchol. Že jsou cesty osudu nevyzpytatelné, pozná na vlastní kůži hned rok následující. Nehodu, kterou způsobí, nechce dlouho komentovat. Snaží se ji vytěsnit ze vzpomínek a novináře, kteří se na ni ptají, s díky odmítá. Zlobiví kluci jako viníci? Berounsko, 19. listopad 1992. Šimůnek sedí
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
rezidenceonline.cz
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
Rodinná vila ze šedesátých let minulého století dostala díky velkorysému přístupu současného architekta Massima Iosy Ghiniho nejen moderní kvality a soudobé parametry. Odborný zásah jí přinesl i racionální strukturu a dokonalou rovnováhu v rámci přírodního okolí. Při rekonstrukci se soustředil především na hledání nové koncepce souznění celé nemovitosti se zahradou, jež ji obklopuje. „Většinou šlo
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
21stoleti.cz
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvan