Domů     Dovolenou jsme si prodloužili
Dovolenou jsme si prodloužili

Dospělé děti nám stále domlouvali, abychom neseděli doma a cestovali. Vzali jsme je s manželem za slovo. Dovolenou jsme si prodloužili na neurčito!

Po nějakém harcování jsem rozhodně netoužila a můj manžel také ne. Doma nám bylo dobře. Já koukala večer na ty věčné seriály a manžel zase na svoje sbírky známek. Oba jsme byli spokojení.

Nevím, co můj Lojza na těch známkách pořád viděl, ale každý večer si nasadil speciální silné brýle a prohlížel si stále to samé dokolečka. Prostě, nic nám nechybělo!

Děti nás komandovaly

Nechyběly nám ani peníze. Vždyť, za co bychom pořád utráceli? Trochu toho jídla a občas nějaké oblečení nebo vstupné. I na zadní kolečka pár korun zbylo. Naše dospělé děti ale byly jiného názoru. Vychovali jsme je dobře, o tom nemůže být sporu.

Jen kdyby nám dali občas pokoj! Ale všechny čtyři nás stále navštěvovaly, něco nosily a také radily. Co máme jíst, abychom neměli zvýšený tlak a cholesterol. A co máme číst a také, kolik kilometrů denně ujít.

Dcera totiž byla zdravotní sestra a syn rentgenový laborant. Další syn učitel a ten nejmladší si dálkově dodělával nějakou nástavbu na záchranáře. Prostě, byli všichni moc chytří a náležitě nám to dávali najevo. Dcera nám domlouvala každý týden:

„Mami, měli byste jet s tátou na nějakou dovolenou. Přijít na jiné myšlenky! Vždyť jste stále jen doma.“

Chtěli jsme na chvíli utéct

„Za chvíli z toho zblbnete!“ domlouval mi i nejstarší Honza. Myslel to dobře, ale už mě trochu štval. Manžel dal svůj nesouhlas hlasitě najevo: „A co je ti do toho? Jsme snad nesvéprávní?“ Lekla jsem se, že bude hádka a raději jsem všechny pozvala ke stolu.

Podávala se kachýnka a to se na nějaký cholesterol rychle zapomnělo! Večer, když byl doma konečně klid a skončily moje seriály, jsem zašla za manželem do jeho pokoje. Seděl jako vždy skloněný nad těmi svými známkami a ani si nevšimnul, že jsem vstoupila.

„Lojzíku, co kdybychom opravdu někam odjeli. Ne kvůli nám, ale kvůli dětem. Občas mě už vážně štvou!“ řekla jsem mu a pohladila ho po hlavě, jak to měl rád. K mému údivu ihned souhlasil.

Další den dopoledne jsme bez nějakého konkrétního plánu vyrazili společně do cestovní kanceláře a nechali si poradit.

Místo přivítání jen zklamání

Výsledkem byl čtrnáctidenní pobyt v penziónku. Nebyl ani na horách, ani v lese, ale na fotkách vypadal moc dobře. Patřil nějaké paní, co ho zdědila po rodičích. Už při příjezdu jsme se ale nestačili divit. Nikde nikdo, vše pusté a prázdné!

Na recepci seděla taková holčina, mohlo jí být sotva patnáct! „Mamka si musela odběhnout, tak to tady hlídám!“ řekla nám, ale k ničemu se neměla. Ani klíče od pokoje se nám nepodařilo vyloudit. Asi po hodině čekání jsme se dočkali paní majitelky.

Byla viditelně otrávená. „Neberte si to osobně, ale prodávám to tady. O peníze ani tak nejde, ale práce mě nebaví a jednat s lidmi už vůbec ne.

Moje máma by se na mě zlobila, ale já si kvůli jejím snům přece nezničím život!“ vysvětlila nám cestou do našeho pokoje. Z jejího přiznání jsme byli rozpačití. Co na to všechno říct? Ráno nás čekala další studená sprcha. A to doslova. Netekla teplá voda!

Šlo to tam od desíti k pěti

Ani snídaně nebyla zrovna taková, po jaké bychom toužili. Děs a bída! Odpoledne mě napadlo, že bychom mohli jet domů. Proč zbytečně trpět? Ale můj Lojza byl jiného názoru: „Je mi těch dvou líto.

Nemohli bychom jim nějak pomoct?“ Měl pravdu, holčina z té recepce byla sympatická a ta její maminka taky. Tedy, nebýt její neochoty vést penzion… Naše nabídka pomoci byla od obou přijata s nadšením.

Blížil se totiž celý autobus nějakých hostů a nebyl nikdo, kdo by se o ně postaral. „Chtěly jsme je s dcerou ubytovat u konkurence a zamknout. Ale to taky nešlo, když jste tak nečekaně přijeli vy…“ vysvětlila paní majitelka a výmluvně pokrčila rameny.

A tak jsem začala s přípravou jídla pro dvacet lidí. Manžel pořádně zatopil a rozdal těm dvěma nešťastnicím úkoly. Uklidit pokoje, prostřít stoly, natrhat květiny do váz a asi tak sto dalších nezbytných věcí, aby se hosté cítili jako doma! Vše najednou klapalo, jak mělo.

Zůstali jsme na neurčito

Ani jsem si neuvědomila, že se blíží konec naší „rekreace“. Nadřeli jsme se, ale bylo to zábavné!

Já televizi neviděla už hodně dní a manžel si na ty svoje známky ani nevzpomněl, přestože pár malých alb měl s sebou… „Tak vy nás už opustíte?“ zeptala se s nelíčeným smutkem naše mladá přítelkyně, slečna Adéla. A potom mi nečekaně dala pusu na tvář!

Dojalo mě to. A v tu chvíli mě také něco napadlo! „Mami, ty ses snad úplně zbláznila“křičel na mě do telefonu syn, když jsem ho seznámila s naším novým plánem. Zůstat v penzionu o trochu déle. Třeba o rok, minimálně! „Vždyť se s tátou udřete!

Hned zítra si pro vás jedu!“ pokračoval, ale my se s manželem jen smáli. Ať přijede, hned ho zapřáhneme, práce je tu dost pro všechny! A tak jsme na dovolené už zůstali. Dva roky pomáháme s provozem a nelitujeme. Děti za námi jezdí na víkendy i dovolenou.

Měly vlastně pravdu. Být jen doma a koukat na televizi nestačí!

Dagmar M. (64), Karlovy Vary

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
27.4.2024
Moje sestra byla taková už odmalička. Dostala, čeho se jí zachtělo. Rodiče jí vždycky nadržovali a já jí vše odpouštěla. A z ní vyrostl sobec. Přestože byla moje sestra jen o pět let mladší, vypadala spíš jako moje dcera, kterou jsem nikdy neměla. Štíhlá a drobná, plavovlasá. Já byla vysoká a statná. Žáky jsem vždy milovala Pracovala jsem coby učitelka na základní škole a každý myslel, že
27.4.2024
Nezaslouží si mít tak zlobivou dceru. Obětovala se pro ni a po rozvodu se už nevdala, jen aby jí nepřivedla domů cizího chlapa. Je jí sotva dvacet, ale chová se, jako by snědla všechnu moudrost světa. Nic jí není dobré, hlavně to, co udělá moje dcera. Ani já v jejích očích nejsem bez viny, i když nevím o ničem, čím bych jí kdy ublížila. Když ke mně přijde na návštěvu, úplně se mi stáhne žaludek
26.4.2024
Nevím, kde se to v nich vzalo. Stále ode mě něco potřebují. Hlavně peníze. Nestačí jim můj důchod ani úspory, které se rychle tenčí. Dělají si zálusk i na můj domek! Snažila jsem se jim dát všechno, jen aby se necílily ukřivděné a méněcenné oproti ostatním dětem ve třídě. Moje dvě holčičky totiž vyrůstaly bez otce, kterého jsem jim nedokázala opatřit. Pořídila jsem si je takřka na poslední chví
26.4.2024
Moje dcera se trápí a já jí nemohu pomoci. Musí si to vyřešit sama. Ta bezmoc je však strašná, o to horší, když dotyčný nedá na vaše rady a řítí se do problému. Tereza nám nikdy nepředstavovala své chlapce. Prý až to bude vážné, někoho přivede. A přivedla. Dana, který se zdál jako sympaťák. Mladí se vzali, z čehož jsme ani jedni z rodičů nebyli nadšení, protože jsme si mysleli, že mají dost čas
24.4.2024
Mladší sestra byla krásná a zábavná, na rozdíl ode mě. Měla desítky nápadníků, zatímco o mě nikdo nestál a zdálo se, že se nevdám. Vše nasvědčovalo tomu, že zůstanu na ocet. Pomalu jsem se smiřovala s nepopulárním údělem staré panny, která bydlí s rodiči ve velkém bytě, s otcem hraje po večerech karty a s matkou kouká na seriály. Byla jsem nenápadná šedivá myška, pravý opak krásné mladší ses
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
skutecnepribehy.cz
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
Byla jsem zamilovaná do pohledného spolužáka Lišky, který si mě nevšímal. Přesto jsem doufala, že se během pálení čarodějnic sblížíme. K čarodějnicím neboli třicátému dubnu se upínaly veškeré mé naděje. O té magické noci jsem věděla nemnoho, neboť jsme se o takových věcech ve škole neučili, ale babička říkávala, že je to noc zázraků. Filipojakubská nebo také Valpuržina
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
iluxus.cz
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
Už téměř 35 let představuje hodinářství Koscom synonymum pro spolehlivost a kvalitu v oblasti péče o hodinky, a to nejenom mechanické. S blížícími se oslavami výročí se vedení společnosti rozhodlo svo
Vynutí si Krejčíková svatbu?
nasehvezdy.cz
Vynutí si Krejčíková svatbu?
Jsou už mnoho let zasnoubeni, přesto se krásná Aneta Krejčíková (32) veselky stále nedočkala. Povídá se, že už toho má dost a rozhodla se jednat. Jednou už se prý blondýnka ze seriálu Ulice se svým p
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
historyplus.cz
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
Přesily se nezaleknou. V bitvě u slezské Lehnice 20 000 mongolských lučištníků na koních roku 1241 rozpráší třicetitisícové vojsko křesťanů. V Evropě diví kočovníci, kteří se přemísťují z místa na místo závratnou rychlostí, vyvolají paniku.   Rychlí a nezávislí Proženou se celou Asií jako vítr. Denně mohou urazit až 160 kilometrů. Za takovou rychlost mongolští
Nazar: Oko proti zlých pohledům
epochalnisvet.cz
Nazar: Oko proti zlých pohledům
Modrá, bílá, světlemodrá, tmavomodrá. Co je to za podivnou duhu? Na mysli máme nazar neboli oko zla. Prý jednoduchý návod na to, jak přežít veškerou závist a zlobu okolního světa! V modrých očích některé kultury vidí zlo. Například Turci, ale i Řekové. Když mezi ně, typicky hnědooké, přicházejí ze severní Evropy nositelé očí blankytných,
Nepečený borůvkový cheesecake
nejsemsama.cz
Nepečený borůvkový cheesecake
Sladkost, kterou budete muset připravovat každou neděli. Ingredience: ● 130 g sušenek (Lotus, Club nebo Bebe) ● 60 g másla ● 500 g mascarpone ● 200 g sýru Philadelphia ● 200 g vysokotučné smetany ● 120 g moučkového cukru ● 200 g borůvek (nebo jiného bobulového ovoce) Postup: Rozdrťte sušenky. Můžete je dát do igelitového sáčku a paličkou je nadrtit nebo vám pomůže kuchyňský robot. Nadrobno
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
epochaplus.cz
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
I když se některé české „kriminálky“ doslova hemží sériovými vrahy, ve skutečnosti není řádění takových zabijáků v srdci Evropy nijak časté. A to se netýká jen České republiky, ale i Slovenska. Ovšem na jaře 2022 napíšou slovenští zástupci justice tečku v kauze, v níž sériový vrah skutečně figuruje. Jeho jméno je Miroslav Lehotský. Vztah se
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
21stoleti.cz
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
Pražské Metro slaví 50 let a jako oslavu přinášíme vzpomínky pamětníků a dokumentů z firemních archivů – přehlídku zapomenutých příběhů. Zaměstnanci Metrostavu, respektive původního státního podniku V
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
enigmaplus.cz
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
Rituální vraždy a lidské oběti bohům jsou charakteristické pro mnohé kultury v pravěku. Ale lze na ně narazit i v moderní době. Tradice rituálních vražd je u některých kultů stále živá a neodradí ji a
Řezy s drobenkou
tisicereceptu.cz
Řezy s drobenkou
Ještě předtím, než nanesete na těsto tvarohovou náplň, potřete ho džemem. Ingredience Na těsto 300 g hladké mouky 150 g změklého másla 1 vejce 100 g cukru 1 lžička nastrouhané citronové k
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř