Domů     Lidé umí být neuvěřitelně bezohlední a krutí
Lidé umí být neuvěřitelně bezohlední a krutí

Ženy v naší rodině mají z nějakého zvláštního důvodu slabost pro lumpy a pro umělce. Doufala jsem, že naší vnučce se to vyhne. Bohužel jsem se mýlila. Dnes se mi zdá, že si vytáhla tu nejhorší kartu, jakou mohla.


„Mě se ten kluk nelíbí…“, podívala jsem se na Hanku a viděla jsem, jak nesouhlasně špulí pusu. „Ale babi, ty to vidíš strašně dramaticky. Filip není takový jak vypadá.

Je úplně v pohodě…“
Asi jsem měla být zticha,ale to bych nebyla já.
„No, já si myslím, že je pěkný cvok. Jistě, u holek je oblíbený,hloupý taky není, ale nezlob se na mě, psychické problémy má u nich celá rodina. Hlavně paní matka.

A to, jak minulý rok podpálil májku a pak vyhrožoval, že skočí ze střechy hasičárny, mi moc normální nepřipadalo…“


Myslela si,že je citlivý umělec


Popravdě řečeno, ono bylo stejně jedno, co řeknu. Hanku to totiž ani za mák nezajímalo. A moje dcera, Hančina máma, mi taky moc nepomohla. Dávala Hance svobodu úplně ve všem.

Já sice chápu, že když je dítěti devatenáct, tak už mu jen těžko můžete mluvit do života. Jenže když vidíte, jak se řítí do průšvihu, měli byste nějak zasáhnout. Ale Karolína to viděla trochu jinak než já.

Podle ní byl Filip citlivý umělec, který potřeboval chápavou a milující přítelkyni. Vlastně to Hance schvalovala. Za ty tři měsíce, co Hanka s Filipem chodila,jsem od Karolíny na jeho adresu nikdy nezaslechla křivé slovo.

Ale to byla ta její romantická představa, že když je někdo umělec,neměl by na něj být tak přísný metr. To ale nic neměnilo na tom, že ten kluk byl očividně psychicky nevyvážený a já věděla, že mám pravdu.


Dělal jí žárlivé scény


Za pár týdnů jsem si všimla, že Hanka není nějak ve své kůži. Když jsme večer seděly u televize, začala jsem nenápadně vyzvídat. „To víš babi,“ spustila po chvíli váhavě, „mám problémy s Filipem. Neříká se mi to snadno, ale asi jsi měla pravdu.

Vypadá to že je fakt trochu magor.“
Samozřejmě jsem chtěla vědět víc. To, co už mi řekla se mi vůbec nelíbilo, ale právě proto. „Víš, kdykoli se napije, začne šíleně žárlit.

Znáš mě, nejsem nijak do větru, jenže jemu stačí, abych jenom kývnutím pozdravila spolužáka a už dělá scény. A mě vadí,jak na nás pak všichni koukají.

A ještě horší je, že zatímco já nesmím na nikoho ani mávnout, on klidně s holkama flirtuje a ještě se tváří, že je to v pořádku…“

Na takové starosti měla času dost


Netrvalo dlouho a v pátek po návratu z koleje ke mně dorazila Hanka s pláčem. „Babi, já se s ním budu muset rozejít…“, začala hned mezi dveřmi. Bylo to horší,než jsem si myslela. Choval se k ní, jako by byla jeho majetek, na druhou stranu jí ale zahýbal.

Tohle by holka před dvacítkou řešit neměla. Nejhorší bylo, že ani o víkendu doma si nemohla vydechnout. Filip byl ze stejné vsi jako mi, a když věděl, že jede Hanka na víkend, jel taky.


Nějaký pátek se to takhle táhlo, než se odhodlala dát mu, jak se říká, kopačky. Nemohla jsem se divit, že mu jen poslala esemesku. Mohl si za to sám. Když se dokázal chovat jako blázen,nemohl se divit, že to s ním nechce řešit z očí do očí.


Vnučce docházela trpělivost


Druhý den mi volala dcera. Hanka totiž tu noc zůstala u mě. Filipa to nejspíš ani nenapadlo. Pár hodin po tom,co dostal od Hanky tu osudnou zprávu, dorazil ke Karolíně. S kyticí a připraveným proslovem.

Vykládal jí, jak moc Hanku miluje, jaksi bez ní nedokáže představit svůj život a spoustu dalších hloupostí, které ovšem na mou dceru udělaly ohromný dojem. Hančin táta, František, s kterým se rozvedla když bylo holce osm, si na podobné výlevy nepotrpěl.

Možná proto ji to tak vzalo, že dokonce později Hance domlouvala, že tak moc ji už nikdo milovat nebude. Scénky s rozchodem a udobřováním se pak ještě několikrát opakovaly. Vnučce však docházela trpělivost a já se jí ani za mák nedivila.

Naposled dala Filipovi kopačky před prázdninami a pak odjela, aniž by řekla jemu, nebo komukoli, kdo by se mohl před ním podřeknou, kam vlastně míří.
Když u mě to osudné dopoledne zazvonil telefon, nenapadlo mě nic zlého.

Vyděšený hlas dcery mě ale rychle probral. Volala mi, že se Filip otrávil prášky. Skoro jsem jí nerozuměla, a tak jsem se k ní rychle vydala. Naneštěstí měla pravdu. Ten pitomec se skutečně otrávil léky.

A aby toho nebylo málo, v dopise na rozloučenou označil za viníka chudáka Hanku.


Staly se z nás vyvrhelové

Nedaly jsme jí vědět,nechtěly jsme jí zbytečně plašit. Přišla tak i o pohřeb. Naštěstí. Jeho otec byl sice zlomený,ale nikomu nic nevyčítal.

Zato matka, paní starostka,využila pohřeb k tomu,aby Haničku označila jako vražedkyni, a nechala se slyšet, že na ní podá trestní oznámení.

Když se Hanka vrátila domů, smývala její máma zrovna ze vrat hanlivý nápis, který tam někdo nasprejoval. 
Nevěřila bych, že se u nás může rozpoutat takový hon na čarodějnice, ale stalo se. Ve vesnici s námi přestala polovina lidí mluvit.

Každou chvilku nám někdo něco načmárá na vrata nebo na barák. Hanka je z toho na prášky, domů už raději skoro nejezdí. Abychom se obracely na místní policajty, to nemá smysl. Jsou jedna ruka se starostkou. Co bude dál, nevíme. Je to těžká situace.

Na stěhování nemá dcera ani já dost energie, ani peněz. Přijde mi ale nespravedlivé,aby Hanka trpěla za to, co se stalo. Ona totiž opravdu za nic nemůže.


Irma P. (68), Morava

Související články
25.7.2024
Bezmezně jsem mu věřila, on byl ale bezcitný i k těm, kdo ho měli rádi. Zneužil mé dobroty, a já se ocitla v zoufalé situaci. Zachránil mě zázrak! Bratrovi nikdy neodpustím! Velkou slabinou mého bratra byly ženy. Jak se mu nějaká líbila, nebyla pro něj žádná překážka dost velká. A ženy měly slabost pro něho, čehož využíval. I se mnou to uměl sehrát tak, že jsem mu na vše skočila. Byla jsem star
22.7.2024
Iva jsem potkala až po čtyřicítce. Do té doby jsem myslela, že každý chlap musí být jen prevít. On byl však jiný. Byla to náhoda. Ivo tenkrát dojel do hospody ve vsi, kde jsem byla na chalupě. Nečekané setkání Normálně jsem do těchto zařízení nechodila, pozvali mne však sousedé. S Ivem jsme do sebe vrazili na schodech, já zakopla a on mě chytil do náruče. Romantika, že? Byl jiný, i kdy
22.7.2024
Jednou jsem kamarádce řekla, že žiji nudný život. Tak ráda bych to vzala zpět! Bohužel je pozdě. Ta bolest je nepopsatelná. I když si uvědomujete, jaká to je tragédie, nikdy zcela nepochopíte, dokud to nezažijete. Bohužel to vím. Přišla jsem o dítě. Nepomáhá nic. Chcete tu být pro rodinu, ale pak se vás zmocní pláč, stesk, otázky, proč zrovna vy. Napadne vás, že byste šli za svým dítětem. Nechc
18.7.2024
Byl to můj velký kamarád. Kluci ho šikanovali a já ho bránila. Když mi pak zmizel ze života, nevýslovně a dlouho to bolelo. S Románkem se děti nebavily. Pocházel z domečku pod strání, máma umřela, táta si po její smrti se životem ani výchovou syna nedokázal poradit. Všechno se mu vymykalo z rukou, měl problémy v práci, pil, v domácnosti byl jako hrom do police. Domeček postrádal záclony, okenní
18.7.2024
S tou starší paní jsem se seznámila, když venku lilo jako z konve. Pozvala mě i s Kristýnkou, ať se v její chatce schováme před deštěm. S paní Boženkou jsem se seznámila náhodou. Dobrota jí koukala z očí, mám dojem, že jsem tak hodnou a milou paní nikdy předtím nepotkala. To bylo Kristýnce teprve šest nebo sedm let. Už tehdy milovala houbaření, což je pro mě přímo posedlost, a tak jsme spolu ch
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
nasehvezdy.cz
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
Není žádné tajemství, že má hvězda seriálu Jedna rodina Chantal Poullain (67) francouzský původ. V České republice žije ale už mnoho let, a dokonce v ní prožila i svou doposud nejsilnější lásku. Pa
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
enigmaplus.cz
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
Tajemný bílý dým se pomalu valí z úst ženy sedící v čele kulatého stolu. Médium má oči v sloup a pro mocnější efekt vydává dávivé zvuky. Osazenstvo účastnící se spirituální seance šílí a lapá po dechu
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
epochalnisvet.cz
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
Co se stane, když si dva bratři vezmou dvě sestry a mají dvě děti? Normálně by děti byli bratranci, ale co když otcové jsou dvě identická dvojčata a matky také dvě identická dvojčata? Pak podle genetiky jsou vlastně sourozenci a ne bratranci.   Vědci jsou dvojčaty fascinováni odjakživa. Už multižánrový vědec Francis Galton v roce
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
epochanacestach.cz
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
Válku prostě musí Adolf Hitler (1889–1945) vyhrát. Pod rukama jeho pomocníčků vznikají po celé Evropě podzemní hnízda, kde se nepřetržitě pracuje na strojích, jež mají třetí říši přinést kýžený výsledek. Nejinak tomu je i na našem území. Spletité chodby ukrývající temná tajemství druhé světové války. Co pohltila země pod osadou zvanou Františkov? Na tlumené světlo
Sleďový salát
tisicereceptu.cz
Sleďový salát
Pro nás trochu nezvyklé, ale oběd ve Švédsku někdy zahrnuje i nakládané sledě. Například v podobě salátu. Potřebujete 4 filety naloženého sledě 4 vejce 2–4 kyselé okurky 1 jablko 2 cibule 1
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
skutecnepribehy.cz
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
Je těžké zbavit se nenávisti. Zvlášť, když bylo člověku prokazatelně ublíženo. Myslela jsem, že budeme s bývalým mužem kvůli jeho zradě nepřátelé do konce života. Nenáviděla jsem ho. Byla jsem přesvědčena, že s tou nenávistí i umřu, že si ji vezmu s sebou do hrobu, v němž budu tiše a zarputile ležet a nenávidět do skonání světa. Bylo to vysilující, protože nenávist
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
iluxus.cz
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
Parfémy poutají naši pozornost již po staletí a fascinují nás rozmanitými vůněmi květin, ovoce, zelených tónů, koření, sladkých akcentů, dřeva a mechu. Často, když saháme po vysněném flakonu, si v
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
historyplus.cz
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
Horolezec se ve stanu klepe zimou a přerývaně kašle. „Nikdy jsem nemyslel, že někdo může být tak nemocný a stále naživu,“ vzpomíná na chvíle hrůzy při zdolávání druhé nejvyšší hory světa K2 jeden z účastníků expedice. Dopadne ještě dobře. Z vánice, která kolem něj zuří, se nevrátí čtyři jeho kamarádi…   Je jich 14. Hor,
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
nejsemsama.cz
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
Léto nepřináší jen radovánky, ale také spoustu patálií v podobě hmyzích štípanců. Kdy je nutné volat lékaře? Komáry láká oxid uhličitý, který vydechujeme, pach našeho potu, piva, silné vůně a také třeba tmavé barvy. Jestli se chcete jejich štípnutí vyhnout, oblečte se do světlých barev, použijte antiperspirant bez parfemace, nastříkejte se repelentem a vezměte si dlouhé rukávy
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
epochaplus.cz
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
Cyklokrosový mistr světa z roku 1991 Radomír Šimůnek zažíval kariérní vrchol. Že jsou cesty osudu nevyzpytatelné, pozná na vlastní kůži hned rok následující. Nehodu, kterou způsobí, nechce dlouho komentovat. Snaží se ji vytěsnit ze vzpomínek a novináře, kteří se na ni ptají, s díky odmítá. Zlobiví kluci jako viníci? Berounsko, 19. listopad 1992. Šimůnek sedí
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
rezidenceonline.cz
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
Rodinná vila ze šedesátých let minulého století dostala díky velkorysému přístupu současného architekta Massima Iosy Ghiniho nejen moderní kvality a soudobé parametry. Odborný zásah jí přinesl i racionální strukturu a dokonalou rovnováhu v rámci přírodního okolí. Při rekonstrukci se soustředil především na hledání nové koncepce souznění celé nemovitosti se zahradou, jež ji obklopuje. „Většinou šlo
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
21stoleti.cz
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvan