Domů     Tchyně nám skoro zničila manželství

Tchyně nám skoro zničila manželství


S manželovou matkou jsem si už od začátku moc nerozuměla. Pro paní inženýrku jsem byla jen obyčejná účetní, která se vychytrale nalepila na jejího synáčka. Naštěstí s tchánem jsem vždycky vycházela dobře.

Po svatbě jsme moc peněz neměli. Rozhodně ne tolik, abychom si mohli dovolit vlastní bydlení. Když přišel manžel s tím, že bychom se mohli nastěhovat do vily k jeho rodičům, moc nadšená jsem nebyla. „Podívej, já chápu, že by nám to ušetřilo hodně peněz.

Jenže tvoje máma mě nemá v lásce. Kdykoli k vám zajdeme,má pořád nějaké rýpavé poznámky. Ani si nechci představovat, jak by to vypadalo, kdybychom se vídaly každý den.“


Chtěli jsme se stěhovat co nejdřív


„Já vím, že je máma divná,“ přiznával. „Ale neboj se, táta jí dokáže srovnat. Nenechá jí, aby nám nějak mluvila do života. Navíc se mu moc líbíš, takže tím spíš si ohlídá, aby na tebe máma nezkoušela ty svoje triky.

A až našetříme na vlastní bydlení, odstěhujeme se…“
 Původně jsme se chtěli přestěhovat co nejdřív, jenže ani ne za rok po svatbě se nám narodila Dorotka.

Na mateřské jsem do rodinného rozpočtu moc přispět nemohla a tak jsme plán na vlastní bydlení na čas odsunuli. Jenže za rok a půl jsem byla znovu těhotná. Čekala jsem dvojčata. To už mi bylo jasné, že se do vlastního jen tak stěhovat nebudeme.

Ale tou dobou už mi to zas tak strašně nevadilo. 


První hádka přišla brzy


Dorotka, Petr a Pavlík rostli jako z vody.

S manželem jsme občas mluvili o stěhování, jenže děti byli zvyklé, že mají dědu a babičku v domě, velká zahrada pro ně byla skvělé hřiště, takže jsme si vždycky nakonec řekli, že bychom jim stěhováním neprokázali dobrou službu.


V době, kdy dvojčata začala chodit na vysokou, tchán onemocněl. Parkinsonova nemoc ho postupně omezovala v pohybu. Bylo jasné, že i kdybychom chtěli, teď nepřicházelo stěhování v úvahu.


Pečovali jsme o něj rádi a když na loni jaře zemřel, byla to pro nás pro všechny rána. Jenže neuplynul ani den od jeho smrti a strhla se první hádka s tchyní.

Zdeněk a já jsme už před časem dostali přesné instrukce, jak by si jeho otec představoval svůj pohřeb. Jenže jsme tvrdě narazili. Zdeňkova matka měla úplně jiné plány. Po hodině domluv ve mně bouchli saze.

Řekla jsem jí, že by měla ctít manželovo přání a nechovat se jako vzteklé dítě. Uznávám, že jsem to trochu přehnala a ani se nedivím, že na mě pak byl Zdeněk naštvaný. Ale to byl teprve začátek.


Byla u nás každý večer


Tchyně nikdy neměla moc přátel a po manželově smrti se nudila. To znamenalo, že u nás trávila skoro každý večer. Navíc přicházela většinou posílená alkoholem. Vždycky si ráda přihnula, ale dokud byl její muž naživu, krotila se.

Najednou jí u nás nic nebylo dobré. Zdeněk se jí snažil mírnit, jenže ona pokaždé vyrukovala s tím, že je chudák vdova, že pro ní nikdo nemá pochopení a i vlastní syn se staví proti ní.


V půlce května, když přijely děti na víkend, jsme se všichni pustili do práce na zahradě. Osázeli jsme záhony, vysadili živý plot. Jenže v úterý po návratu z práce jsem zjistila, že je většina sazenic vytrhaných a túje leží na kompostu.

Tchyně seděla na lavičce, pokuřovala a bylo vidět, jaké má z mého překvapeného výrazu zlomyslné potěšení. Na mojí otázku, proč to udělala, začala hystericky ječet, že jsme s ní o ničem neporadili.

Prý je v domě jak páté kolo u vozu, nejraději bychom se jí zbavili. Na to, že na zahradě nikdy, až do teď, ani nehnula prstem, asi zapomněla.


Vyčítal mi, že nemám trpělivost


Byla z toho ošklivá hádka. Sotva Zdeněk dorazil, začala předstírat srdeční záchvat a nechutné představení se tak protáhlo do nočních hodin. Navíc jsme se pak doma pohádali.

Manžel sice uznával, že to jeho matka přehnala, ale mě vyčetl, že s ní nemám trpělivost.
Od toho dne se tchyně hroutila každou chvíli. Pokaždé udělala nějaký naschvál a sotva jsem se ohradila, už se chytala za srdce. Situace byla čím dál tím horší.

Jednou,když jsem se vrátila domů, jsem ji našla, jak se přehrabuje v mém psacím stole. Než jsem stačila cokoli říct, už na mě opilecky ječela, že jsem rajda, že to ví, a že dřív nebo později najde důkazy, které otevřou Zdeňkovi oči.

To pro mě byla poslední kapka. Než se Zdeněk vrátil z práce sbalila jsem si věci.
Vylíčila jsem mu, co se stalo. „Podívej, tvoje matka má velký problém. A já tu už nemůžu zůstat. Co uděláš ty, je na tobě. Já už ale opravdu nemám sílu to snášet.“


Sbalila jsem si kufry


Samozřejmě, že mě přesvědčoval, abych zůstala. Ale nakonec řekl, že mi rozumí. Od matky prý ale odejít nemůže, zkusí se s ní nějak domluvit. Jen jsem pokrčila rameny a zavolala si taxíka.


Týden jsem byla u kamarádky, když za mnou přišel a řekl mi, že pro nás našel domek. Z větší části ho zaplatil z dědictví po otci, na zbytek si vzal hypotéku. Původně něco takového neměl v plánu.

Jenže když zkusil svou matku přesvědčit, aby šla na léčení, udělala tak nechutnou scénu a řekla takové věci, že pochopil, že s ní zkrátka zůstat nemůžeme. Vím, že ho to stálo hodně sil. A taky je mi jasné, že nám tchyně bude zasahovat do života i nadále.

Naštěstí teď už jen na dálku. Ale jsem nesmírně ráda, že jsme dokázali udělat radikální řez dřív, než by nám úplně zničila život. 


Jana P. (45), Plzeňsko

Související články
7.9.2024
Dalo by se říct, že jsem prožila mládí v té nejlepší době. Po revoluci se otevřelo tolik možností. Jenže já na jednu až surově doplatila. Zajímá vás, jak to všechno začalo? Bylo mi 22 a měla jsem kamarádku Karlu, která byla o čtyři roky starší. Dvakrát byla jako au pair ve Velké Británii a lákala mne, ať jedu s ní. Když už jsem se rozhodla, že pojedu, změnila destinaci. Letěly jsme do Brazíl
6.9.2024
Kuba jen sedí a kouká před sebe. Bývalý sportovec, a nyní se trápí na vozíčku. Stačilo jen pár minut. Kubík byl vždy veselé dítě. Jedináček, který byl i trochu vymodlený. Vždy jsem se snažila, aby byl slušně vychovaný. Aby byl úspěšný ve škole, životě, aby pomáhal druhým. Špatně jsem mu vysvětlovala, že když se jiné děti nechovají dobře, on to nemá kopírovat. Prokletý večer, který vše změnil
3.9.2024
Vím, že mladí by měli poznávat svět. Nikdy jsem svou dceru nenutila sedět doma. Věděla jsem, že se vždy vrátí zpět. Jenže vnučka se vrátit nechce. Už jako malá holka jsem měla boty z toulavého telete. Všichni se mi smáli, že jsem byla neposedná a zvídavá. Těšila jsem se na všechny školy v přírodě a tábory, byla jsem zkrátka společenská. Jako studentka jsem jezdila na výlety po naší zemi, a když
2.9.2024
Když mi diagnostikovali rakovinu, bylo mému postiženému synkovi šestnáct let. Musela jsem tu být pro něho ještě alespoň dva roky. A ty mě vrátily do života. Mateřská láska je mocná. Když se mi narodil syn s mentálním postižením, byla jsem tu pro něho. Rozbilo mi to manželství, ale mého jediného dítěte jsem se nemohla vzdát. Zasáhlo to i mou profesi, musela jsem si najít práci, která by mi umožň
25.8.2024
Potřebovala jsem opravdového, pořádného chlapa. Takoví byli můj táta i děda. Marek do této kategorie podle mého názoru nepatřil. Zas už mě unudí k smrti, pomyslela jsem si, když jsem po očku sledovala, jak mě Marek pozoruje. Zašívala jsem mu tričko, seděl vedle a nábožně mě sledoval. Bylo to na hlavu! „Hele, nechceš dělat něco jiného, než na mě koukat?“ nadhodila jsem. „Ale já na tebe koukám mo
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Station Anděl na pražském Smíchově právě otevřel
iluxus.cz
Station Anděl na pražském Smíchově právě otevřel
Novinka roku se právě otevřela. Station Anděl na pražském Smíchově láká svou autentickou newyorskou atmosférou, kde chutě neznají mezí evropského kontinentu. Americké receptury, které odpovídají návšt
Na český trůn pomohli Habsburkům až Turci
epochaplus.cz
Na český trůn pomohli Habsburkům až Turci
Hned dvakrát v rané historii českých zemí mají Habsburkové český trůn nadosah. Pokaždé ale člen jejich rodu vládne jen krátce a poté náhle zemře na úplavici. A tak si musejí počkat až do roku 1526, kdy po bitvě s Turky u Moháče padne poslední Jagellonec na českém trůnu, Ludvík, aby se na něj konečně mohli posadit. Pak
Stará láska mezi Jeřábkem a Vejvodovou nerezaví?
nasehvezdy.cz
Stará láska mezi Jeřábkem a Vejvodovou nerezaví?
Proslýchá se, že manželství herců Tomáše Jeřábka (49) ze seriálu Jedna rodina a Halky Třešňákové (52) moc neklape. Tentokrát však možná ne proto, že herec umí být někdy nesnesitelný mamánek, který
Asijská kuřecí polévka
tisicereceptu.cz
Asijská kuřecí polévka
Asijská jednoduchá polévka vás rozhodně zahřeje a potěšující navíc je, že ingredience máte vlastně téměř vždy doma. Ingredience rostlinný olej 750 ml kuřecího vývaru 3 mrkve 1 menší pórek 10
Chtěli mi zabít syna
skutecnepribehy.cz
Chtěli mi zabít syna
Kuba jen sedí a kouká před sebe. Bývalý sportovec, a nyní se trápí na vozíčku. Stačilo jen pár minut. Kubík byl vždy veselé dítě. Jedináček, který byl i trochu vymodlený. Vždy jsem se snažila, aby byl slušně vychovaný. Aby byl úspěšný ve škole, životě, aby pomáhal druhým. Špatně jsem mu vysvětlovala, že když se jiné děti
Využívali krutí Avaři Slovany jako živé štíty?
historyplus.cz
Využívali krutí Avaři Slovany jako živé štíty?
Dlouhé vlasy spletené do dvou copů létají kolem mužských hlav. Zdobené spony se lesknou v záři slunce. Banda urostlých mužů na koních se vřítí do osady na jihu dnešní Moravy. „Schovejte ženy!“ vykřikne někdo. Avaři si ale stejně vezmou, co chtějí.   Bojovné avarské jezdce pronásledují turkičtí povstalci. Podle současného švýcarského historika Christopha Baumera Avaři pocházejí
Havajská technika Ho´oponopono: Klíč k dosažení všeho?
epochalnisvet.cz
Havajská technika Ho´oponopono: Klíč k dosažení všeho?
Nejrůznější alternativní metody určené k osobnímu rozvoji obvykle vychází z východních hinduistických či buddhistických tradic. Ovšem i v jiných koutech světa najdeme postupy, které mají do našeho života přitáhnout pozitivitu a štěstí. Havajská metoda s trochu zvláštním názvem Ho´oponopono je jednou z nich. Skutečně má až zázračné výsledky?   Na terase typického havajského domku sedí muž v bílé košili. Má zavřené
Mobilní telefony nevyvolávají rakovinu mozku
21stoleti.cz
Mobilní telefony nevyvolávají rakovinu mozku
Lidé žijící ve městě či blízko civilizované oblasti jsou pod vlivem mnoha druhů záření, ať už se jedná o rádiové vlny, ultrafialové záření ze Slunce, infračervené záření či vysokofrekvenční záření. Po
Mauritius: Ostrovy obřích želv
epochanacestach.cz
Mauritius: Ostrovy obřích želv
Ztracen v Indickém oceánu je Mauritius jen zdánlivě. Milovníci exotické turistiky ho znají jako jeden ze ztracených rájů. Britové mu udělili nezávislost v roce 1968 a od té doby jde o nejbohatší a nejkrásnější stát Afriky. Pojďte se s námi zasnít a vydat se na cestu na exotické ostrovy. Maličký ostrovní stát Mauritius má vlastní aerolinky Air Mauritius, asi
Smaragdová deska: Poklad egyptských mágů
enigmaplus.cz
Smaragdová deska: Poklad egyptských mágů
Magický dokument trvale ovlivnil dějiny evropské kultury. Je v něm prý zachyceno všechno vědění kosmu. Originál je ale ztracený. Pro středověké alchymisty je originál Smaragdové desky něco jako sva
Otevřený minimalismus Diablo House
rezidenceonline.cz
Otevřený minimalismus Diablo House
Kancelář Terry & Terry Architecture představila zdařilý projekt v podobě přístavby obytného křídla ke stávajícímu jednopodlažnímu domu. Nový dvoupatrový objem, napojený na původní objekt pod ostrým úhlem, začleňuje obytný prostor do okolí a těží z dalekých výhledů na přilehlé kopce a údolí. Jádro domu, jež zaujímá celkovou plochu 613 čtverečních metrů, je v aktuálním uspořádání
Jaký živel vám vládne?
nejsemsama.cz
Jaký živel vám vládne?
Už v dávných dobách se astrologové začali domnívat, že za povahu člověka mohou nejen hvězdy, ale také živel, který byl jejich příchodu na svět nakloněn. Víte, o jaký typ živlu šlo ve vašem případě? Je to tak prastará záležitost jako lidstvo samo. Přírodní živly se dělí do čtyř skupin: oheň, voda, země a vzduch. Odhalte, jaký element je ten váš, a zjistíte,