Domů     Pořád se ptám, kde jsme při výchově dcery udělali chybu
Pořád se ptám, kde jsme při výchově dcery udělali chybu

Na stará kolena jsme si chtěli s manželem užívat pohodu. Místo toho se snažíme napravit nezodpovědnost naší dcery.


Mirka byla už od kolébky naše princeznička. I když jsme se snažili ji nerozmazlovat, vždycky jsme nebyli tak přísní, jak by bylo záhodno. Ale museli jsme si na ní dost dlouho počkat, takže není divu, že jsme nedokázali být úplně přísní.

Navíc byla jako obrázek. Tmavé husté vlásky, které měla v první třídě dlouhé až do pasu, velké hnědé oči a usměvavá pusa…

Byla taky stejně chytrá, jako hezká, takže nám už v době, kdy chodila na základní školu, bylo jasné, že jednou budeme mít doma vysokoškolačku.

Pletla klukům hlavy


Samou radost nám dělala i na gymnáziu. Mně jen trochu znepokojovalo, kolik se kolem ní točí kluků. Ona je v tom hodně podporovala. Nestačilo jí, že za ní pálí jeden, nebyla spokojená, dokud po ní nebláznili všichni. Ne snad, že by s nimi něco měla.

Ale bavilo ji plést klukům hlavy. Po gymnáziu přišla vysoká škola. Mirka měla vždycky moc ráda přírodní vědy, od geologie po botaniku a tak šla studovat ochranu přírody. Po škole nastoupila do místa dvě hodiny jízdy od nás.

Byla to práce, která ji zajímala, a navíc jsme tam měli po tetě byt. Říkala jsem si, že taková krásná, chytrá, samostatná mladá žena nemůže zůstat dlouho sama. Bohužel jsem se pletla. Víceméně opakovala pořád to samé, jako na gymnáziu a na škole.

Když jsme se jí doma vyptávali, co chlapci, kdy už se usadí a kdy se dočkáme vnoučat, jen se smála. Ale když se jí přehoupla třicítka začala z toho být rozladěná.

Chodila s ženáčem


Uplynulo pár let. To už jsme byli opravdu nervózní. A pak se ke mně donesly ty drby. Jedna známá, která dojížděla za prací do města, kde Mirka pracovala, se mě zeptala, co je pravdy na tom, že má dcera nějakého ženáče.

Nic jsem nevěděla a pořádně mě to zarazilo. I když si naše dcera s muži zahrávala, byla jsem přesvědčená, že by si nikdy nezačala se ženatým chlapem. Když o víkendu přijela, začala jsem se jí vyptávat. Vytáčela se, tvrdila, že nic vážného není na obzoru.

Ale nakonec řekla něco, co mě zarazilo. „I kdybych nakrásně měla něco s ženatým chlapem, můj problém to není. Já za to nemůžu, že si některé ženské nedokážou chlapa udržet…“ Při příštích návštěvách byla taková zamlklá, pobledlá nebo naopak naštvaná a vzteklá.

Zanedlouho jsem si všimla, že začíná přibírat. A tak jsem na ní uhodila.


Vysadila antikoncepci


Rozplakala se, vypadalo to, že je opravdu nešťastná. Chvíli trvalo než se uklidnila natolik, aby mi odvyprávěla, co se stalo. S tím ženatým chlapem se seznámila v práci. On bral jejich flirtování jako hru a to jí štvalo.

Chtěla, aby se do ní zamiloval a vyzkoušela na něj všechny své triky. Dosáhla jen toho, že si s ní začal poměr. Rozvádět se ale nehodlal. Jak to dopadlo, je už asi jasné. Mirka vysadila antikoncepci a nechala to na osudu. Otěhotněla dřív, než čekala.

Chvíli sbírala odvahu, než to Petrovi, tak se onen floutek jmenoval, řekla. Čekala nějaké hromobití, ale také to, že se nakonec rozvede. Jenže to se nestalo. Naštvaný byl, to ano. Dokonce tak, že nechtěl, aby ho nechala do rodného listu napsat jako otce.

Pokud jde o rozvod, jasně řekl Mirce, že kvůli ní se nerozvede. Ani omylem. Dcera se rozhodla dítě si nechat. Ovšem téměř okamžitě znovu rozhodila sítě. Teď byla matka samoživitelka, krásná a v nesnázích.


Usmálo se na ni štěstí


Jezdilo k ní několik jejích kamarádů ze školy, z práce, i známí, které tak různě posbírala. S námi o nich moc nemluvila, ale častěji se zmiňovala o nějakém Karlovi. Byl o něco starší než ona, měl slušnou kariéru a byl, no samozřejmě, zadaný.

Mirka na něm pracovala dost dlouho. Ve vztahu měl sice nějaké problémy, ale s přítelkyní spolu byli dlouho, takže se Mirce jen tak nezadařilo. Nakonec nám ho přece jenom přivedla představit. Vypadal jako slušný člověk a k jejímu chlapečkovi se choval hezky.

Říkali jsme si, že se na ní konečně usmálo štěstí. Do roka byla dcera znovu těhotná a slavili jsme svatbu. Všechno vypadalo idylicky. Jenže už pár měsíců po narození Lindušky jsem byla svědkem velké hádky mezi Mirkou a jejím manželem.

Vyčítala mu všechno, od peněz po hudbu, kterou poslouchá. Hlavně ale to, že ona musí být doma. 


Prostě odešla


Zanedlouho to proto vypadalo, že je na mateřské Karel. Chodil do práce, a když se večer vrátil, hodila mu Mirka obě děti na krk a šla se bavit. Snažila jsem se jí promluvit do duše, ale marně.

Nakonec, když bylo Lindušce jedenáct měsíců, si potajmu sebrala věci a z flámu už se nevrátila. Nechala jen dopis, že jí to mrzí, ale že se nechce dát uvázat k plotně. Od té doby se s Karlem staráme o dvě děti.

Není to jednoduché a občas mě překvapuje, jak to Karel zvládá. Na zetě můžeme být hrdí, zato za dceru se stydíme. Kdyby Karel chtěl, mohl by ji žalovat za opuštění dítěte. Myslím, že to neudělal jen kvůli nám.

O dceři nemám žádné zprávy, jen jednou poslala pohled z Tunisu, z kurzu potápění, takže špatně na tom asi nebude. Pokud by se chtěla vrátit, já bych ji s otevřenou náručí nevítala. Zachovala se odporně a doufám, že za to jednou bude pykat. Taky doufám, že jí jednou, v budoucnu nenapadne, že by chtěla své děti zpět.

Dana (67), Středočeský kraj

Související články
25.7.2024
Bezmezně jsem mu věřila, on byl ale bezcitný i k těm, kdo ho měli rádi. Zneužil mé dobroty, a já se ocitla v zoufalé situaci. Zachránil mě zázrak! Bratrovi nikdy neodpustím! Velkou slabinou mého bratra byly ženy. Jak se mu nějaká líbila, nebyla pro něj žádná překážka dost velká. A ženy měly slabost pro něho, čehož využíval. I se mnou to uměl sehrát tak, že jsem mu na vše skočila. Byla jsem star
22.7.2024
Iva jsem potkala až po čtyřicítce. Do té doby jsem myslela, že každý chlap musí být jen prevít. On byl však jiný. Byla to náhoda. Ivo tenkrát dojel do hospody ve vsi, kde jsem byla na chalupě. Nečekané setkání Normálně jsem do těchto zařízení nechodila, pozvali mne však sousedé. S Ivem jsme do sebe vrazili na schodech, já zakopla a on mě chytil do náruče. Romantika, že? Byl jiný, i kdy
22.7.2024
Jednou jsem kamarádce řekla, že žiji nudný život. Tak ráda bych to vzala zpět! Bohužel je pozdě. Ta bolest je nepopsatelná. I když si uvědomujete, jaká to je tragédie, nikdy zcela nepochopíte, dokud to nezažijete. Bohužel to vím. Přišla jsem o dítě. Nepomáhá nic. Chcete tu být pro rodinu, ale pak se vás zmocní pláč, stesk, otázky, proč zrovna vy. Napadne vás, že byste šli za svým dítětem. Nechc
18.7.2024
Byl to můj velký kamarád. Kluci ho šikanovali a já ho bránila. Když mi pak zmizel ze života, nevýslovně a dlouho to bolelo. S Románkem se děti nebavily. Pocházel z domečku pod strání, máma umřela, táta si po její smrti se životem ani výchovou syna nedokázal poradit. Všechno se mu vymykalo z rukou, měl problémy v práci, pil, v domácnosti byl jako hrom do police. Domeček postrádal záclony, okenní
18.7.2024
S tou starší paní jsem se seznámila, když venku lilo jako z konve. Pozvala mě i s Kristýnkou, ať se v její chatce schováme před deštěm. S paní Boženkou jsem se seznámila náhodou. Dobrota jí koukala z očí, mám dojem, že jsem tak hodnou a milou paní nikdy předtím nepotkala. To bylo Kristýnce teprve šest nebo sedm let. Už tehdy milovala houbaření, což je pro mě přímo posedlost, a tak jsme spolu ch
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
nasehvezdy.cz
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
Není žádné tajemství, že má hvězda seriálu Jedna rodina Chantal Poullain (67) francouzský původ. V České republice žije ale už mnoho let, a dokonce v ní prožila i svou doposud nejsilnější lásku. Pa
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
enigmaplus.cz
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
Tajemný bílý dým se pomalu valí z úst ženy sedící v čele kulatého stolu. Médium má oči v sloup a pro mocnější efekt vydává dávivé zvuky. Osazenstvo účastnící se spirituální seance šílí a lapá po dechu
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
epochalnisvet.cz
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
Co se stane, když si dva bratři vezmou dvě sestry a mají dvě děti? Normálně by děti byli bratranci, ale co když otcové jsou dvě identická dvojčata a matky také dvě identická dvojčata? Pak podle genetiky jsou vlastně sourozenci a ne bratranci.   Vědci jsou dvojčaty fascinováni odjakživa. Už multižánrový vědec Francis Galton v roce
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
epochanacestach.cz
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
Válku prostě musí Adolf Hitler (1889–1945) vyhrát. Pod rukama jeho pomocníčků vznikají po celé Evropě podzemní hnízda, kde se nepřetržitě pracuje na strojích, jež mají třetí říši přinést kýžený výsledek. Nejinak tomu je i na našem území. Spletité chodby ukrývající temná tajemství druhé světové války. Co pohltila země pod osadou zvanou Františkov? Na tlumené světlo
Sleďový salát
tisicereceptu.cz
Sleďový salát
Pro nás trochu nezvyklé, ale oběd ve Švédsku někdy zahrnuje i nakládané sledě. Například v podobě salátu. Potřebujete 4 filety naloženého sledě 4 vejce 2–4 kyselé okurky 1 jablko 2 cibule 1
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
skutecnepribehy.cz
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
Je těžké zbavit se nenávisti. Zvlášť, když bylo člověku prokazatelně ublíženo. Myslela jsem, že budeme s bývalým mužem kvůli jeho zradě nepřátelé do konce života. Nenáviděla jsem ho. Byla jsem přesvědčena, že s tou nenávistí i umřu, že si ji vezmu s sebou do hrobu, v němž budu tiše a zarputile ležet a nenávidět do skonání světa. Bylo to vysilující, protože nenávist
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
iluxus.cz
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
Parfémy poutají naši pozornost již po staletí a fascinují nás rozmanitými vůněmi květin, ovoce, zelených tónů, koření, sladkých akcentů, dřeva a mechu. Často, když saháme po vysněném flakonu, si v
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
historyplus.cz
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
Horolezec se ve stanu klepe zimou a přerývaně kašle. „Nikdy jsem nemyslel, že někdo může být tak nemocný a stále naživu,“ vzpomíná na chvíle hrůzy při zdolávání druhé nejvyšší hory světa K2 jeden z účastníků expedice. Dopadne ještě dobře. Z vánice, která kolem něj zuří, se nevrátí čtyři jeho kamarádi…   Je jich 14. Hor,
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
nejsemsama.cz
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
Léto nepřináší jen radovánky, ale také spoustu patálií v podobě hmyzích štípanců. Kdy je nutné volat lékaře? Komáry láká oxid uhličitý, který vydechujeme, pach našeho potu, piva, silné vůně a také třeba tmavé barvy. Jestli se chcete jejich štípnutí vyhnout, oblečte se do světlých barev, použijte antiperspirant bez parfemace, nastříkejte se repelentem a vezměte si dlouhé rukávy
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
epochaplus.cz
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
Cyklokrosový mistr světa z roku 1991 Radomír Šimůnek zažíval kariérní vrchol. Že jsou cesty osudu nevyzpytatelné, pozná na vlastní kůži hned rok následující. Nehodu, kterou způsobí, nechce dlouho komentovat. Snaží se ji vytěsnit ze vzpomínek a novináře, kteří se na ni ptají, s díky odmítá. Zlobiví kluci jako viníci? Berounsko, 19. listopad 1992. Šimůnek sedí
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
rezidenceonline.cz
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
Rodinná vila ze šedesátých let minulého století dostala díky velkorysému přístupu současného architekta Massima Iosy Ghiniho nejen moderní kvality a soudobé parametry. Odborný zásah jí přinesl i racionální strukturu a dokonalou rovnováhu v rámci přírodního okolí. Při rekonstrukci se soustředil především na hledání nové koncepce souznění celé nemovitosti se zahradou, jež ji obklopuje. „Většinou šlo
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
21stoleti.cz
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvan