Domů     Přízrak si žádal moji smrt
Přízrak si žádal moji smrt

Zůstala jsem doma sama, bez dcery a manžela. Uprostřed noci mě probudil náš pes Frodo. Kňučel a třásl se strachy. Pak jsem ucítila závan ledového vzduchu…

Stalo se to v létě před třemi lety. Dceři zrovna začaly letní prázdniny, a tak odjela s kamarádkou na dvoutýdenní tábor do Krkonoš, a manžel, který dělá obchodního zástupce jedné firmy, musel pro změnu na několik dní na služební cestu do Německa.

Docela jsem se těšila, že zůstanu doma sama. Měla jsem v plánu pořádně uklidit, chodit na špacíry s naším voříškem Frodem, a taky si trochu odpočinout a dočíst rozečtenou detektivku.

Odjeli pryč

„Nezapomněla jsi nabíječku na mobil?“ ptala jsem se dcery, když jsme jí s manželem nakládali věci do auta. Manžel se totiž nabídl, že ji i její kamarádku odveze na nádraží na vlak, a pak vyrazí rovnou na dlouhou cestu do Hamburku.

„Jasně,“ odpověděla dcera, a dodala: „Neboj se, budu ti volat každý den.“ Dala jsem jí pusu na čelo. „Hodná holka,“ řekla jsem. „Dávej na sebe pozor!“ „Budu,“ slíbila dcera a nastoupila do auta. „Měj se tu hezky,“ zamávala mi ještě z okénka na rozloučenou.

Poslala jsem jí vzdušný polibek, a pak jsme společně se štěkajícím Frodem zapluli do baráku.

Chlupatý člen rodiny

„Pojď, chlupáči, dostaneš večeři,“ promluvila jsem na Froda a poplácala ho po zádech. Frodo se na mě podíval a olízl se. Za ta léta této větě už moc dobře rozuměl.

S manželem jsme si ho vzali před čtyřmi lety z útulku, když jsme se přestěhovali do malého rodinného domku za město. Zpočátku byl plachý a nedůvěřivý, ale po pár měsících si na nás zvykl a stal se miláčkem celé rodiny.

Byl přátelský, docela i vycvičený, a všichni jsme byli šťastní, že ho máme. Ačkoli to byl velký pes, kříženec retrívra, a měl svou boudu na zahradě, tak jsme ho často brávali i do domu.

V obýváku měl svůj pelech, do kterého se vždycky stočil, a dělal nám společnost, když jsme se po večerech dívali na televizi. Když jsem tehdy zůstala doma sama, rozhodla jsem se, že se mnou bude Frodo v baráku i přes noc.

I když to nebyl žádný obranář a mouše by neublížil, cítila jsem se klidněji a bezpečněji.

Spal se mnou

Večer, než jsem šla spát, jsem vzala Frodovi pelech do ložnice. Dělala jsem to tak pokaždé, když byl manžel pryč. Měla jsem pak lepší pocit, že nejsem v pokoji úplně sama. Než jsem se vrátila z koupelny, Frodo už v něm spokojeně ležel a podřimoval.

Popřála jsem mu dobrou noc, on se na mě po očku podíval, a pak jsem zalezla do postele. Zhasla jsem lampičku na nočním stolku a zavrtala se do peřin.

Okno se otevřelo

I když jsem za sebou měla dlouhý den a byla jsem unavená, nemohla jsem usnout. Neustále jsem se převaloval z boku na bok. Mysl jsem měla zaplavenou spoustou myšlenek. Otevřela jsem oči, ale za okny byla úplná tma.

Na ulicích panovalo hrobové ticho, jen občas jsem zaslechla vzdálený zvuk motoru, to když na hlavní silnici projelo auto. Zrovna jsem zavřela oči, že se o spánek opět pokusím, když se silný vítr opřel do okna a otevřel ho dokořán.

Do místnosti náhle zavál proud chladného vzduchu a vynesl záclonu vysoko ke stropu. Síla závanu byla sice překvapující, ale byla jsem si jistá, že je to v důsledku změny počasí, která s sebou asi brzy přinese bouřku.

Pobíhal sem a tam

Frodo, který do té doby klidně podřimoval v pelíšku, se zvedl a začal neklidně pobíhat po místnosti. Bylo to divné, protože ho jen tak něco nerozrušilo. „Co se děje, kluku?“ Můj hlas prořízl ticho. „Pojď si lehnout ke mně,“ pokračovala jsem.

Frodo mi vždycky rád ležel u nohou. Tentokrát ale do postele nechtěl. Ani se na mě nepodíval. Jako by mě snad ani neslyšel. Za ta léta to bylo poprvé, co na mě nereagoval. Stále pobíhal bezdůvodně po pokoji a čenichal u země.

Když doběhl ke dveřím pokoje, stáhl ocas a odplížil se pryč na opačnou stranu ložnice. Zkusila jsem na něj znovu zavolat, ale bez úspěchu. Vůbec ke mně nechtěl.

Nebyli jsme sami

Vzápětí se ozvalo hřmění a pár vteřin nato se spustil silný liják. Froda občas bouřka rozrušila, to je fakt, ale nikdy se nechoval takhle. Většinou se ke mně spíš přitulil a chtěl hladit. Teď se po mně ani neohlédl.

Vstala jsem a šla se podívat na chodbu – byla tam tma a ticho. „Vždyť tam nikdo není, ty strašpytle,“ oslovila jsem Froda. Otočila jsem se a viděla, jak zalézá pod postel. To také nikdy předtím nedělal.

Napadlo mě, jestli mu náhodou něco není, tak jsem na něj začala přátelským hlasem mluvit a snažila jsem se ho vylákat z pod postele ven. Po dlouhých minutách se mi to nakonec podařilo. Držela jsem Froda v náruči, zatímco on se silně třásl.

Ohromeně jsem na něj zírala. A pak jsem to najednou taky ucítila. Někdo byl v pokoji s námi!

Říkal „skoč“

Kdosi stál za mými zády a šeptal mi do ucha: „Skoč z okna!“ S úlekem jsem se otočila. Nikoho jsem ale v místnosti neviděla. Zato ten hlas jsem slyšela zas a znova. Pořád dokola opakoval to samé: „Skoč! Skoč!“ Ložnice byla v horním patře.

Kdybych z okna vypadla, zcela jistě bych skončila několikačetnými zlomeninami, dost možná, že bych i umřela. Nemohla jsem se nadechnout, nohy a ruce mě vůbec neposlouchaly, v hlavě mi hučelo. Marně jsem se snažila hlas neuposlechnout.

Zachránil mě telefonát

Jako v hypnóze jsem vykročila k otevřenému oknu, když v tom zazvonil telefon. To je můj mobil na nočním stolku, uvědomila jsem si a snažila se na zvuk plně soustředit. V tu chvíli se Frodo rozběhl a skočil na to něco za mnou. Já jsem opět nabyla vědomí.

Rozsvítila jsem a sáhla po telefonu. Okno se prudce zavřelo a v ložnici opět nastal klid. Jo, a ten telefonát, to mi volala dcera, protože měla děsivý sen.

Agáta P. (50), Liberecko

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
25.4.2024
Objevila jsem strom s puklinou, do které jsem se podívala. Neměla jsem to dělat. Následovalo něco, co mě málem připravilo o život. Když je hezky, vyrážíme s dětmi na výlety. Snažím se v nich už od narození probudit lásku k přírodě, protože město je možná pohodlné a všechno máte na dosah, ale člověk potřebuje přijít i na jiné myšlenky. Jeden z našich výletů se mi ale málem stal osudným. Starý
25.4.2024
Potřebovala jsem se přesvědčit, že mě neklame zrak, a tak jsem udělala pokus. Talisman z Afriky v sobě skrýval pozitivní energii! Magické věci nemusí být jen nebezpečné. Věřte, nebo ne, ale mohou mít i zázračné účinky! Už řadu let jsem svědkem toho, jak darovaná figurka působí kladně na náladu lidí. Synovec byl zapálený cestovatel Já osobně jsem na cestování nikdy moc nebyla, ale ve svém
25.4.2024
Syn se jako malý bál spát sám v pokojíčku. Tma mu naháněla strach, a proto vždycky v noci chodil k nám do ložnice. Jedné noci ale nepřišel. Tento příběh je starý mnoho let. Byly tehdy Vánoce a mému synovi Matějovi byly čtyři roky. Od jeho tří let jsme po něm chtěli, aby dokázal spát sám ve svém pokojíčku. Začátky byly opravdu těžké. Pořád se bál tmy. I když jsme s manželem spali hned vedle v lo
23.4.2024
Seděla jsem na terase a byla bezradná. V tom přiletěla až ke mně straka, která upustila svůj lup a zmizela... Nad mou hlavou proletěl velký pták, zakroužil nad terasou a pak přistál na stromě. Seděla jsem tam smutně a kouřila cigaretu za cigaretou. Přišla jsem o místo, byla už tři měsíce na podpoře a manžel byl v částečném invalidním důchodu. Na rekonstrukci domečku po mé babičce jsme si kdy
23.4.2024
V servisu žádnou závadu nenašli, přesto se mé nové auto chovalo podivně. Musel jsem si nakonec promluvit s jeho předchozím majitelem. Můj příběh začal koupí starého ojetého auta. Vyšlo mě na rovných čtyřicet tisíc. Mělo dvakrát přetočený tachometr, sjeté gumy a špatně dovíraly dveře na straně spolujezdce. Přiznám se, že jsem sváteční jezdec. Řidičák jsem udělal až na druhý pokus a inspektor
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zradil prokletý diamant Habsburky?
epochalnisvet.cz
Zradil prokletý diamant Habsburky?
O luxusní šperky z aukční síně Christie´s je jako každoročně obrovský zájem. Tentokrát však doslova enormní. V katalogu se totiž vyjímá skutečný skvost – pod položkou číslo 710 je v něm zapsán „bezejmenný žlutý diamant o váze 81,56 karátu, zasazený mezi 15 malými brilianty“. Jeho vyvolávací cena činí 350 000 švýcarských franků.   Původ tohoto slavného diamantu
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
epochanacestach.cz
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
Hned po korunovačních klenotech je relikviář svatého Maura považován za nejcennější movitou památku v České republice. A to se přitom zdálo, že tenhle románský skvost už je pro další generace nenávratně ztracen. Všechno začalo na počátku 13. století ve Francii. Biskup Gérard de Rumigny, působící v severofrancouzském městě Cambrai, byl neúnavný v hledání svatých relikvií. Nashromáždil jich hned
Utajili Jeřábek a Třešňáková rozvod a dál hrají divadlo pro okolí?
nasehvezdy.cz
Utajili Jeřábek a Třešňáková rozvod a dál hrají divadlo pro okolí?
Už nějaký čas se proslýchá, že manželství herce Tomáše Jeřábka (49) z Jedné rodiny a herečky Halky Třešňákové (52) je v troskách. Teď se k nám však donesly zvěsti, že už by měli mít dokonce po rozvo
Záhadné bažiny Manchac: Obývá je krutá čarodějnice?
enigmaplus.cz
Záhadné bažiny Manchac: Obývá je krutá čarodějnice?
Na přelomu 19. a 20. století má v oblasti bažiny Manchac v americkém státě Louisiana žít tajemná žena jménem Julie Brown. Je to prý čarodějnice, která umírá za záhadných okolností v roce 1915. Od té d
Kde stál kamenný stolec Přemyslovců?
historyplus.cz
Kde stál kamenný stolec Přemyslovců?
Vzduchem létají mince. Lidé se po nich nadšeně vrhají. „Podívej, mám už plnou hrst,“ chlubí se jeden druhému. Jde o to na chvíli odvést pozornost davu, aby neušlapal přemyslovského knížete Břetislava I., mířícího k posvátnému kameni.   „Pojal Břetislava, synovce, a vedl jej na stolec knížecí,“ píše kronikář Kosmas (asi 1045‒1125) o nastolení Břetislava I. (1002/1005‒1055)
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Mezihvězdný poutník není ztracen: Komunikace s Voyagerem 1 obnovena
21stoleti.cz
Mezihvězdný poutník není ztracen: Komunikace s Voyagerem 1 obnovena
Ve své době patřily k technologické špičce, máloco ale stárne rychleji než technologie. Sonda Voyager 1, která dala nahlédnout za oponu Jupiteru a Saturnu, dojala svět „Bleděmodrou tečkou“ a stala se
Babské rady na bolest v krku
nejsemsama.cz
Babské rady na bolest v krku
Bolesti v krku jsou jedním z příznaků nachlazení, začínající chřipky či bakteriální nebo virové infekce. Pokud jsou teprve v počátku, můžete se těchto potíží zbavit i přírodní cestou. Bolest v krku je velmi nepříjemná. Hrdlo může být zarudlé, oteklé, může v něm být pocit škrábání a pálení doprovázeného chrapotem či potížemi při polykání. Jak si ulevit od bolestí a ztlumit zánět v hrdle?
Se sestrou jsme byly jako oheň a voda
skutecnepribehy.cz
Se sestrou jsme byly jako oheň a voda
Mladší sestra byla krásná a zábavná, na rozdíl ode mě. Měla desítky nápadníků, zatímco o mě nikdo nestál a zdálo se, že se nevdám. Vše nasvědčovalo tomu, že zůstanu na ocet. Pomalu jsem se smiřovala s nepopulárním údělem staré panny, která bydlí s rodiči ve velkém bytě, s otcem hraje po večerech karty a s matkou kouká na seriály. Byla jsem nenápadná šedivá
S.A.R. Rescue-Timer Edition 1994: Výroční skvost od Mühle Glashütte
iluxus.cz
S.A.R. Rescue-Timer Edition 1994: Výroční skvost od Mühle Glashütte
Rodinná manufaktura Mühle Glashütte v roce 2024 slaví třicáté výročí výroby náramkových hodinek speciální edicí S.A.R. Rescue-Timer Edition 1994. Tento model, symbol robustnosti a spolehlivosti, mimoc
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml
Po stopách Stonehenge: Začne to jednoduchým valem…
epochaplus.cz
Po stopách Stonehenge: Začne to jednoduchým valem…
Vítejte v anglickém Amesbury. Protéká tudy slavná řeka Avona a ke Stonehenge to máme jen 3 kilometry. Právě tady je roku 2003 objeven hrob významného muže, který umírá kolem roku 2300 př. n. l. Hned dostává přezdívku Král Stonehenge. Vyloďovaly se právě v Amesbury některé z monolitů na stavbu kamenného unikátu? Ne. Řeka Avona je