Domů     Předpověděla mu smrt. Nevěřil jí.
Předpověděla mu smrt. Nevěřil jí.

Kdybych toho nebyla svědkem, nevěřila bych tomu. To, co se na první pohled může zdát naprosto absurdní, se může někdy skutečně stát. Svému osudu zkrátka neutečeme.

Celý život dělám účetní. Do prvního zaměstnání jsem nastoupila hned po škole a byla tam až do mateřské. Pak jsem se na totéž místo nakrátko vrátila, ale jelikož se mezitím vystřídalo vedení i někteří kolegové, už to zkrátka nebylo „ono“.

Ta přátelská a uvolněná atmosféra byla pryč, a tak jsem raději dala výpověď a našla si práci v jiném podniku. Mezi nové kolegy jsem rychle zapadla a stala jsem se součástí skvělého pracovního týmu i party bezva lidí.

Pracuji zde přes deset let a stále do práce chodím ráda, což v dnešní době může říct jen málokdo.

Četla lidem z ruky

Za tu dobu se na našem úseku vystřídalo poměrně dost lidí, ale takové to pevné jádro zůstává. Před třemi lety k nám nakrátko přibyla kolegyně Tereza. Všechny nás zaujala tím, že se věnovala esoterice, horoskopům, numerologii a věštění. Byla tím úplně posedlá.

Pořád četla různé knížky, články v časopisech i na internetu, dokonce i cizojazyčné. Časem jsme se dozvěděli, že její teta, která pochází ze Slovenska, je uznávanou kartářkou a že tohle nadšení nejspíš Tereza podědila po ní.

Svěřila se nám, že se tomu věnuje už od střední školy a že mnoha lidem vypracovala na základě údajů rozbor osobnosti nebo jim vyložila karty, četla z ruky a podobně. Když jsme se jí zeptali, zda její předpovědi vyšly, řekla, že z devadesáti procent ano.

Zvědavost byla silnější

To mě zaujalo. Do té doby jsem na podobné výklady příliš nevěřila a nikdy jsem neměla potřebu ke kartářce nebo věštkyni jít, abych se dozvěděla, co mě v životě čeká. Teď to však bylo jiné.

Terezu jsem měla den co den na očích a navíc někteří z kolegů si od ní už nějaké rozbory či výklady udělat nechali, takže se za chvíli v kanceláři nemluvilo už o ničem jiném.

Moje zvědavost dozvědět se o své budoucnosti něco bližšího stále rostla, až jsem se jednoho dne také nechala zlákat a požádala jsem Terezu, aby mi rozbor osobnosti také vypracovala. Když mi ho pak předala, nestačila jsem se divit.

V drtivé většině věcí se trefila. A to mě skoro vůbec neznala!

Jejím věštbám se vysmíval

Jediný z kolegů, kdo vůči Tereze zaujímal odmítavý a pohrdavý postoj, byl náš dlouholetý kolega Jindřich. Bylo mu už skoro šedesát a Terezino šarlatánctví, jak to nazýval, považoval za hloupé a směšné. Jindra byl jejím přesným opakem.

Tvrdý realista, který věřil jen tomu, na co si mohl sáhnout. Zaměřil se vyloženě na materiální požitky, kultura nebo duchovní věci mu nic neříkaly. Nebyl ale zlý nebo zákeřný, jen si prostě tvrdohlavě stál na svém.

Poslouchat ho, jak se hádá nebo spíš horlivě debatuje s Terezou, bylo pro nás ostatní vždycky zážitkem.

Smrt přijde brzy

Jednoho dne to dospělo až k tomu, že Jindra chtěl od Terezy vědět, kdy a jak zemře. Připadalo nám to jako nebezpečná hra a říkali jsme Jindrovi, ať neblbne. On ale stál na svém a Tereza nakonec taky souhlasila.

Na základě obdržených údajů pak Jindrovi pověděla poměrně neuvěřitelnou věc. Prý zemře předčasně, do pěti let, a bude to jeho vlastní vinou. Zatímco my ostatní jsme se zděsili, Jindra se začal smát. Tvrdil, že větší hloupost nikdy neslyšel.

Pár dní se o té předpovědi v kanceláři ještě dost hovořilo, ale potom přišly jiné, pracovní starosti. A když Tereza půl roku poté z firmy odešla, už jsme o tom nemluvili.

Na věštbu se zapomnělo

Jindra u nás zůstal ještě dlouho, výpověď podal teprve loni na jaře, když se mu začal rozjíždět jeho vlastní byznys. I nadále se u nás ale jednou, dvakrát do měsíce zastavil, aby nás pozdravil a zeptal se, jak se všem daří.

Na tu smrtící prognózu si už nikdo z nás ani nevzpomněl. Já osobně jsem si myslela, že to Tereza řekla Jindrovi takhle schválně, aby ho vytrestala za jeho ironické a pohrdavé řeči.

Smuteční oznámení

Věřila jsem tomu až do chvíle, než se po firmě rozšířila zpráva, že náš bývalý kolega údajně zemřel. Nejprve mě napadlo, že je to jen hloupý žert, ale když přišlo smuteční parte, došlo mi, že je to vážně pravda. Byla jsem v šoku.

Vždyť ještě nedávno tu byl Jindra na návštěvě a překypoval energií i zdravím. Co se mu jen mohlo stát? Musela jsem to zjistit. Už jen pro to, abych věděla, jestli bývalá kolegyně měla se svojí věštbou nakonec pravdu.

Nešťastná nehoda

Asi před třemi měsíci jsem zašla na Jindřichův hrob. Chtěla jsem mu tam dát květiny a zapálit za něj svíčku. Už jsem byla na odchodu, když jsem si všimla, že k hrobu přichází jeho žena. Pozdravily jsme se a popřála jsem jí upřímnou soustrast.

Pak mi to nedalo a jemně jsem se zeptala, jak Jindra vlastně zemřel. Pověděla mi, že se utopil v bazénu, který měla jejich rodina za domem na zahradě. Údajně se prý vrátil opilý pozdě v noci z nějaké oslavy a do bazénu nejspíš nešťastně spadl a utopil se. Jak to bylo doopravdy se už nejspíš nikdy nedozví.

Nemýlila se

Objala jsem ji a řekla, že je mi to moc líto. Jindru jsem znala za ta léta dobře a přesto, že měl svoje vrtochy, tak to byl fajn chlap. Pozvala jsem ji na kávu, kde jsme společně zavzpomínaly na muže, kterého jsme znaly.

Když jsem se vracela domů, uvědomila jsem si, že Tereza měla se svojí předpovědí pravdu – Jindra skutečně zemřel do pěti let a navíc i vlastní vinou.

Libuše R. (54), Dvůr Králové nad Labem

Předchozí článek
reklama
Související články
25.4.2024
Objevila jsem strom s puklinou, do které jsem se podívala. Neměla jsem to dělat. Následovalo něco, co mě málem připravilo o život. Když je hezky, vyrážíme s dětmi na výlety. Snažím se v nich už od narození probudit lásku k přírodě, protože město je možná pohodlné a všechno máte na dosah, ale člověk potřebuje přijít i na jiné myšlenky. Jeden z našich výletů se mi ale málem stal osudným. Starý
25.4.2024
Potřebovala jsem se přesvědčit, že mě neklame zrak, a tak jsem udělala pokus. Talisman z Afriky v sobě skrýval pozitivní energii! Magické věci nemusí být jen nebezpečné. Věřte, nebo ne, ale mohou mít i zázračné účinky! Už řadu let jsem svědkem toho, jak darovaná figurka působí kladně na náladu lidí. Synovec byl zapálený cestovatel Já osobně jsem na cestování nikdy moc nebyla, ale ve svém
25.4.2024
Syn se jako malý bál spát sám v pokojíčku. Tma mu naháněla strach, a proto vždycky v noci chodil k nám do ložnice. Jedné noci ale nepřišel. Tento příběh je starý mnoho let. Byly tehdy Vánoce a mému synovi Matějovi byly čtyři roky. Od jeho tří let jsme po něm chtěli, aby dokázal spát sám ve svém pokojíčku. Začátky byly opravdu těžké. Pořád se bál tmy. I když jsme s manželem spali hned vedle v lo
23.4.2024
Seděla jsem na terase a byla bezradná. V tom přiletěla až ke mně straka, která upustila svůj lup a zmizela... Nad mou hlavou proletěl velký pták, zakroužil nad terasou a pak přistál na stromě. Seděla jsem tam smutně a kouřila cigaretu za cigaretou. Přišla jsem o místo, byla už tři měsíce na podpoře a manžel byl v částečném invalidním důchodu. Na rekonstrukci domečku po mé babičce jsme si kdy
23.4.2024
V servisu žádnou závadu nenašli, přesto se mé nové auto chovalo podivně. Musel jsem si nakonec promluvit s jeho předchozím majitelem. Můj příběh začal koupí starého ojetého auta. Vyšlo mě na rovných čtyřicet tisíc. Mělo dvakrát přetočený tachometr, sjeté gumy a špatně dovíraly dveře na straně spolujezdce. Přiznám se, že jsem sváteční jezdec. Řidičák jsem udělal až na druhý pokus a inspektor
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zradil prokletý diamant Habsburky?
epochalnisvet.cz
Zradil prokletý diamant Habsburky?
O luxusní šperky z aukční síně Christie´s je jako každoročně obrovský zájem. Tentokrát však doslova enormní. V katalogu se totiž vyjímá skutečný skvost – pod položkou číslo 710 je v něm zapsán „bezejmenný žlutý diamant o váze 81,56 karátu, zasazený mezi 15 malými brilianty“. Jeho vyvolávací cena činí 350 000 švýcarských franků.   Původ tohoto slavného diamantu
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
epochanacestach.cz
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
Hned po korunovačních klenotech je relikviář svatého Maura považován za nejcennější movitou památku v České republice. A to se přitom zdálo, že tenhle románský skvost už je pro další generace nenávratně ztracen. Všechno začalo na počátku 13. století ve Francii. Biskup Gérard de Rumigny, působící v severofrancouzském městě Cambrai, byl neúnavný v hledání svatých relikvií. Nashromáždil jich hned
Utajili Jeřábek a Třešňáková rozvod a dál hrají divadlo pro okolí?
nasehvezdy.cz
Utajili Jeřábek a Třešňáková rozvod a dál hrají divadlo pro okolí?
Už nějaký čas se proslýchá, že manželství herce Tomáše Jeřábka (49) z Jedné rodiny a herečky Halky Třešňákové (52) je v troskách. Teď se k nám však donesly zvěsti, že už by měli mít dokonce po rozvo
Záhadné bažiny Manchac: Obývá je krutá čarodějnice?
enigmaplus.cz
Záhadné bažiny Manchac: Obývá je krutá čarodějnice?
Na přelomu 19. a 20. století má v oblasti bažiny Manchac v americkém státě Louisiana žít tajemná žena jménem Julie Brown. Je to prý čarodějnice, která umírá za záhadných okolností v roce 1915. Od té d
Kde stál kamenný stolec Přemyslovců?
historyplus.cz
Kde stál kamenný stolec Přemyslovců?
Vzduchem létají mince. Lidé se po nich nadšeně vrhají. „Podívej, mám už plnou hrst,“ chlubí se jeden druhému. Jde o to na chvíli odvést pozornost davu, aby neušlapal přemyslovského knížete Břetislava I., mířícího k posvátnému kameni.   „Pojal Břetislava, synovce, a vedl jej na stolec knížecí,“ píše kronikář Kosmas (asi 1045‒1125) o nastolení Břetislava I. (1002/1005‒1055)
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Mezihvězdný poutník není ztracen: Komunikace s Voyagerem 1 obnovena
21stoleti.cz
Mezihvězdný poutník není ztracen: Komunikace s Voyagerem 1 obnovena
Ve své době patřily k technologické špičce, máloco ale stárne rychleji než technologie. Sonda Voyager 1, která dala nahlédnout za oponu Jupiteru a Saturnu, dojala svět „Bleděmodrou tečkou“ a stala se
Babské rady na bolest v krku
nejsemsama.cz
Babské rady na bolest v krku
Bolesti v krku jsou jedním z příznaků nachlazení, začínající chřipky či bakteriální nebo virové infekce. Pokud jsou teprve v počátku, můžete se těchto potíží zbavit i přírodní cestou. Bolest v krku je velmi nepříjemná. Hrdlo může být zarudlé, oteklé, může v něm být pocit škrábání a pálení doprovázeného chrapotem či potížemi při polykání. Jak si ulevit od bolestí a ztlumit zánět v hrdle?
Se sestrou jsme byly jako oheň a voda
skutecnepribehy.cz
Se sestrou jsme byly jako oheň a voda
Mladší sestra byla krásná a zábavná, na rozdíl ode mě. Měla desítky nápadníků, zatímco o mě nikdo nestál a zdálo se, že se nevdám. Vše nasvědčovalo tomu, že zůstanu na ocet. Pomalu jsem se smiřovala s nepopulárním údělem staré panny, která bydlí s rodiči ve velkém bytě, s otcem hraje po večerech karty a s matkou kouká na seriály. Byla jsem nenápadná šedivá
S.A.R. Rescue-Timer Edition 1994: Výroční skvost od Mühle Glashütte
iluxus.cz
S.A.R. Rescue-Timer Edition 1994: Výroční skvost od Mühle Glashütte
Rodinná manufaktura Mühle Glashütte v roce 2024 slaví třicáté výročí výroby náramkových hodinek speciální edicí S.A.R. Rescue-Timer Edition 1994. Tento model, symbol robustnosti a spolehlivosti, mimoc
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml
Po stopách Stonehenge: Začne to jednoduchým valem…
epochaplus.cz
Po stopách Stonehenge: Začne to jednoduchým valem…
Vítejte v anglickém Amesbury. Protéká tudy slavná řeka Avona a ke Stonehenge to máme jen 3 kilometry. Právě tady je roku 2003 objeven hrob významného muže, který umírá kolem roku 2300 př. n. l. Hned dostává přezdívku Král Stonehenge. Vyloďovaly se právě v Amesbury některé z monolitů na stavbu kamenného unikátu? Ne. Řeka Avona je