Domů     Přítele jsem nechala v horách
Přítele jsem nechala v horách

Svého nastávajícího manžela jsem považovala za skvělého a spolehlivého chlapa. Ve svém věku jsem nepochybovala, že mám na lidi nos. Netušila jsem, jak moc jsem se zmýlila.

Moje druhá svatba byla na spadnutí. Ne, že bych o ni tolik stála, první manželství mi ke štěstí bohatě stačilo. Zpětně vůbec nechápu, proč jsem tu trýzeň tak dlouho snášela. Obvyklé výmluvy, že kvůli dětem, použít nemohu. Děti jsem totiž bohužel nikdy neměla.

Moc jsem po nich toužila, ale po těžkém úrazu páteře to prostě nešlo. Jeden čas jsem přemýšlela, že si nějaké osvojím, ale manžel byl proti. „Budeme se start o nějaké cizí děcko, ty ses snad zbláznila!“ nadával a já si mu netroufla vzdorovat.

K čemu by mi to asi tak bylo? Dítě by mi coby rozvedené stejně nedali a já bych si na to ani s jedním platem netroufla. Vždyť s tím, co jsem vydělala jako kuchařka ve školce, jsem moc vyskakovat nemohla.

Náhodné setkání mi změnilo život

Tak jsem se starala alespoň o děti ze školky. Podstrojovala jim koláčky a taky malé pizzy, ty měly nejraději. Chodily mi i pomáhat do kuchyně, ale já samozřejmě nic pomoct nechtěla!

Jen si ke mně sedly a hezky si vždycky popovídaly…No, po těch třiceti letech jsme se s manželem konečně rozvedli. Byla jsem šťastná a dokonce musela skrývat, abych se nezačala moc usmívat. To by mu mohlo být podezřelé a ještě by mi něco nevyvedl.

Byl totiž dost potměšilý. Pár let jsem si užívala svobody a bylo mi krásně. Necítila jsem se ani osamělá, ani nějaká méněcenná kvůli tomu, že nemám chlapa. Vůbec nic mi nescházelo, a přesto jsem se, úplně náhodou seznámila s přítelem Jeníkem.

Nebyl žádný krasavec, ale takový spolehlivý a slušný chlap. Alespoň jsem si to tehdy myslela. Po roce chození jsme spolu začali bydlet.

Přítel byl čím dál náročnější

On moc nevydělával a tak jsem všechno platila já. Nevadilo mi to, kdybych bydlela sama, stejně bych platila, tak co. On byl čím dál víc náročnější. „Magdi, co si dát k večeři losůska?“ ptal se mile a já, stará naivka, hned běžela do obchodu. Potom zase:

„Magdo, pročpak mi neupečeš kachničku?“ A já pekla v největších vedrech kachnu. No, byla jsem pěkně hloupá, ale nevěděla jsem to. Potom mi v práci jedna kolegyně řekla, že ho viděla s nějakou blondýnou. Vedli se prý za ruce a dost se k sobě měli.

Nevěřila jsem tomu, ale stejně mi to nedalo. Večer, když usnul, jsem mu prošacovala kapsy. A ejhle. Účet z restaurace skoro za pět stovek. A potom že nemá peníze. Udeřila jsem na něho a on se, k mému údivu, hned přiznal.

Koupila jsem dovolenou u moře

„Pochop to, chlap potřebuje trochu vzrušení. A ty jsi taková pořád stejná. Nudná! Ale miluju tě, to mi musíš věřit!“ A já mu, světe div se, věřila. Přece Jeník by mi nelhal! No a co, tak byl s nějakou ženskou na večeři. To snad není smrtelný hřích!

Ale mrzelo mě to, ne že ne. Pořád jsem přemýšlela, kde dělám chybu a potom mě něco napadlo. Pozvu Jeníka na dovolenou k moři a pěkně si to užijeme. Nakoupím si nové oblečení, nějaký drahý parfém a to by v tom byl čert, aby mě neobdivoval.

Já mu dám, že jsem nudná! Jeník byl mým nápadem nadšený. Samozřejmě se do placení nehrnul, ale mě to bylo jedno. Hlavně když se mnou pojede. Vybrala jsem Krétu, která byla mým snem už odmalička.

Ve škole jsme četli všechny ty báje a já si představovala, jinak si jednou prohlédnu památky a vykoupu se v jejich krásném moři.

Přítel flirtoval s jinou

Jenže, hned první den mi přinesl zklamání. Jeník nepokrytě flirtoval se všemi ženskými u bazénu a mně si ani nevšimnul. Přihlásila jsem nás na celodenní výlet, ale jemu se nechtělo. Musela jsem sama.

Celý den byl skvělý, ale já musela myslet na Jendu, co asi vyvádí. Měla jsem úplně zkaženou náladu. Všimla si toho jedna paní, co byla s námi v autobuse. Bydlela v jiném hotelu, ale neměla se s kým bavit, tak jsem jí asi padla do oka.

Byla moc milá a já neodolala a svěřila se jí se svým trápením. Trpělivě mě vyslechla, aniž by mě přerušila. To je v dnešní době vzácnost, když vám někdo naslouchá! Většinou si všichni skáčou do řeči a vůbec nevědí, o čem ten druhý mluví.

No, vyslechla mě a potom se na mě tak zvláštně podívala. Mateřsky a zároveň přísně. Nebo spíš vážně.

Výlet nestál za nic

„Paní Magdo, zkuste se zamyslet, co jste mi právě řekla. Máte tohle všechno zapotřebí? Nežilo se vám lépe samotné? Neopakujete chyby z minula?“ Já mlčela. Nevěděla jsem, co jí odpovědět. Měla samozřejmě pravdu, ale já si to nedokázala přiznat.

Nebo spíš, nechtěla jsem! Večer jsem s Jeníkem moc nenamluvila. Jemu to bylo divné, a když jsem trucovala i další den, navrhnul, že si půjčíme auto a pojedeme se podívat po ostrově.

Moc se mi nechtělo, protože řídit jsem musela já a v těch kopcích se mi to nezdálo moc bezpečné. On ale trval na svém. Uděláme si výlet jen my dva! Vyjeli jsme brzy ráno, dokud nebylo takové vedro.

Oběd jsme si dali v místní restauraci a byl tak dobrý, že jsme se málem usmířili. Potom ale Jeník zahlédl takovou místní krasavici. Černovlasá ženská s poprsím jako Sněžka.

Přistihla jsem ho s jinou

Měla jsem podezření, zda to není prostitutka, ale s jistotou to nevím. Nicméně, Jeník byl jako divý. Nakonec si odskočil na WC, ale nějak se nevracel. Když jsem ho šla hledat, nevěřila jsem svým očím. Rozdával si to s tou potvorou hned za barákem!

Ani si mě nevšimli, jak byli do té bohulibé činnosti zabraní. Vrátila jsem se na místo, poručila si pořádnou zmrzlinu a čekala, až se Jeník vydovádí. Vymýšlela jsem pomstu. Jeník se vracel z toalety jako by nic.

„Promiň, trvalo mi to trochu déle, mám nějaké střevní problémy!“ omlouval se a vůbec nevypadal, že lže. Kriticky kouknul na můj obří pohár a rýpnul si: „Nepřeháníš to trochu? Abys mi nepřibrala!“ Tak to už vážně přehnal. Ten hajzl! Zuřila jsem v duchu a plánovala jeho likvidaci.

Z hor šel domů pěšky

Konečně jsme nasedli do auta a hnali se do hor. Zastavili jsme u takové prašné cesty. Kolem jen stromy, suchá tráva a klášter nikde. Široko daleko žádný živáček.

Jen co se Jeník vzdálil od auta pár metrů, nastartovala jsem a dupla na plyn. V zrcátku jsem viděla, jak za mnou nechápavě kouká a něco volá. Ať se těch dvacet kilometrů projde! Když má tolik přebytečné energie. Zvedla se mi nálada.

Cítila jsem se zase po letech volná jako pták! Byl to týž pocit, jako po mém rozvodu. Do hotelu jsem dorazila ve skvělé formě. Objednala jsem si jednolůžkový pokoj. Jeníkovy věci jsem vyhodila do kontejneru. Byly za moje peníze, tak co?

Lehla jsem si k večerně nasvícenému bazénu, objednala ovocný drink a vychutnávala nově nabyté svobody. Život byl najednou zase krásný. Tak proč si ho neužít!

Lenka H. (56), Litvínov

Související články
16.10.2024
Začala si první, já jí to vrátila, ale pak jsem se bála o život. Raději jsem se odstěhovala. A konečně mám klid. Když jsem bydlela ve svém prvním pronájmu, bylo to v domě, kde se moc neřešil noční klid. Narazila jsem na zlobu A já byla ráda, protože jsem byla mladá a nevadilo mi, když se lidé baví. Své zvyky jsem si přenesla i do dalšího nájmu, kde už ale sousedé tak shovívaví nebyli. Res
15.10.2024
Je sice hezké být velkorysá a nad věcí, na muže to ale moc velký dojem neudělá. Je lepší být tak trochu liška podšitá a partnerovi nic neodpustit. Měla jsem samozřejmě v mládí partnery, které jsem milovala a dělala pro ně, co jsem jim na očích viděla. A vždycky se mi to vymstilo. Můj první kluk Honza mi zahýbal a já byla ta poslední, kdo se to dozvěděl. Rozešli jsme se proto, že mě nechal. I
14.10.2024
Pochopila jsem, že lidem udělá největší radost cizí neštěstí. Kdykoliv se mi dařilo, postarala se nějaká „dobrá duše“ o pomluvu, aby mi uškodila. Od dětství jsem se snažila, aby mě měli všichni rádi. Myslela jsem si, že toho dosáhnu tím, že se budu pilně učit, budu slušná, ochotná a laskavá. Naše rodina žila po mnoho generací v domě na vsi. Všichni tam jsme si, jak se říká, viděli vzájemně do t
12.10.2024
Cikánka mi za sto korun kdysi předpověděla, že se někdy kolem pětačtyřicátých narozenin ocitnu na dně. Nemýlila se. Bylo to se mnou zlé. Odmalička jsem postonávala. Táhlo se to až do dospělosti. V pětačtyřiceti jsem putovala do invalidního důchodu, to se přidaly časté epileptické záchvaty. Chodit do zaměstnání bylo vyloučeno. A já chodila do práce ráda. Neuměla jsem si představit, co si doma po
11.10.2024
Bývala jsem vždycky spíš taková ta ženská od rány. S nikým a s ničím jsem se totiž moc nepárala. Pak se mi život tak nějak zamotal. Když jsem zjistila, že Roman, můj manžel, je nějak zádumčivý a drží se zpátky od všeho, a hlavně ode mne, bylo mi jasné, že se něco děje. Začala jsem tušit problémy. Měl všechno Nevím, co mu doma chybělo. Měl přece veškerý servis. Dokonce jsem po něm nechtěla
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Je Voynichův rukopis nejtajemnější knihou světa?
epochaplus.cz
Je Voynichův rukopis nejtajemnější knihou světa?
Neznámé písmo, záhadný jazyk, dechberoucí ilustrace rostlin, vesmíru či zvěrokruhu, vyobrazení nahých žen, koupajících se v nevídaném systému jezer a jezírek se zelenou tekutinou. Voynichův rukopis na své rozkrytí teprve čeká. Je to celá kniha, o které svět dodnes mnoho neví! Přitahuje odborníky i amatéry. Vysvětlení a domněnek je nespočet. Je to utajené sdělení, dokonalá
Drůbeží rizoto
tisicereceptu.cz
Drůbeží rizoto
Suroviny na 6 porcí 6 kuřecích křídel směs zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice) 1 velká cibule 1 lžíce sladké mleté papriky 1 lžička čubrice (bulharské koření) 1 lžíce sójové omáčky podle chuti
Stal se Perillos z Athén obětí vlastní mučicí hračky?
historyplus.cz
Stal se Perillos z Athén obětí vlastní mučicí hračky?
„Jeho výkřiky k vám přijdou potrubím jako něžný, nejpatetičtější a nejmelodičtější řev,“ představuje Athéňan Perillos svůj nový vynález sicilskému tyranu Falaridovi. Doufá, že za něj získá uznání i tučnou odměnu.   Propracovaný systém trubek a zvukovodů, umístěných v hrdle a čenichu bronzového býka, má donést kvílení odsouzenců na smrt až k citlivým uším krutovládce Falarida z Agrigenta (vláda
Neuvěřitelný příběh Trabucova pokladu: Stíhá ho indiánská kletba?
enigmaplus.cz
Neuvěřitelný příběh Trabucova pokladu: Stíhá ho indiánská kletba?
Řídce obydlená oblast Nového Mexika na jihu USA je jako stvořená k ukrývání lidí i cenností. Ve 30. letech to ví i obchodník Leon Trabuco, který do jihoamerické pustiny ukrývá obří zlatý poklad. Pak a
Český ráj uprostřed Indického oceánu
rezidenceonline.cz
Český ráj uprostřed Indického oceánu
Jeden z neluxusnějších resortů na světě vyrostl na nevelkém ostrově v severní části Malediv. Na neobydleném místě, kde domorodci donedávna pouze „externě“ pěstovali melouny a papáju. Úchvatný areál zahrnující třiačtyřicet soukromých vil s bazénem, pět rezidencí a jednu Romantic vilu vystavěl jeden z nejbohatších Čechů: Jiří Šmejc zaujímá podle Forbesu na prestižním českém žebříčku devátou příčku. Tropický Želví ostrov má pronajatý
Vánoční magie na vodě: Emerald Cruises uvádí jedinečné sváteční plavby
iluxus.cz
Vánoční magie na vodě: Emerald Cruises uvádí jedinečné sváteční plavby
Emerald Cruises zve milovníky sváteční atmosféry na plavby za kouzlem Vánoc. Pečlivě sestavené říční plavby pro rok 2024 slibují jedinečný pohled na zimou zahalenou krajinu a návštěvu těch nejkrásnějš
Dubaj, místo plné krásy a kontrastů
nejsemsama.cz
Dubaj, místo plné krásy a kontrastů
Na Arabském poloostrově v Perském zálivu leží emirát Dubaj, který nabízí zábavu opravdu pro každého, pro děti i dospělé. Navíc si zde budete připadat jako v pohádce. Dubaj je známa svou moderní architekturou, luxusními zážitky a bohatou kulturou. Co by vás v tomto městě nemělo minout? Burj Khalifa a Dubai Mall Burj Khalifa je nejvyšší budova světa, která nabízí
Děti do školy nepůjdou, a basta! Leichtová šokuje svou výchovou
nasehvezdy.cz
Děti do školy nepůjdou, a basta! Leichtová šokuje svou výchovou
Má doma prvňačku, do školy ji ale Kristýna Leichtová (39) neposlala. Rozhodla se, že bude Dorotku (6) učit sama. Herečka ze seriálu Zalez do spacáku prohlašuje, že se jí nelíbí současný školní systém.
Nepodceňujte švestky
epochalnisvet.cz
Nepodceňujte švestky
Švestky, blumy, slívy, ryngle, špendlíky nebo mirabelky, zkrátka slivoně. Mají lahodné plody, které by byla škoda zužitkovat jen na koláče. Co všechno dovedou?   Ulevují při otocích. Hospodaření s vodou v těle závisí na rovnováze mezi sodíkem a draslíkem. Sodík vodu v těle zadržuje, draslík ji naopak pomáhá odvádět ledvinami. A zatímco sodíku jíme se
Na světové nebe míří česká liška
21stoleti.cz
Na světové nebe míří česká liška
Největší český výrobce letadel, společnost AERO Vodochody AEROSPACE, pojmenovala svůj nejmodernější cvičný letoun L-39 Skyfox. Název odkazuje na dlouholetou tradici úspěšných československých letounů,
Rodinná fotka odhalila pravdu
skutecnepribehy.cz
Rodinná fotka odhalila pravdu
Když jsem se stala babičkou, těšila jsem se z každé návštěvy vnučky. Malá Evička začala hrát hru, že vidí někoho v rohu kuchyně. S manželem Pavlem máme dceru, která nám před pěti lety nadělila vnučku. Úžasnou a velmi bystrou holčičku jménem Eva. Nemohli jsme se dočkat dnů, kdy bude starší a my ji budeme s láskou hlídat. Dětská fantazie Dcera se
Stránovský viadukt: Romantika může být i z betonu
epochanacestach.cz
Stránovský viadukt: Romantika může být i z betonu
Jen pár kilometrů jižně od Mladé Boleslavi se můžeme pokochat romantickým novorenesančním zámkem Stránov, ale nás dnes bude zajímat jiná památka ležící doslova co by kamenem dohodil od něj. Na trati z Prahy do Turnova tu Strenický potok překlenuje unikátní železobetonový viadukt zapsaný do Seznamu kulturních památek České republiky. Ten v roce 1924 nahradil původní železnou konstrukci,