Domů     Svatba v zimě, když sněží? To je velká romantika!
Svatba v zimě, když sněží? To je velká romantika!

Posvícení se v naší vsi slavilo vskutku důkladně. Od soboty do úterka, a byli i tací, kteří slavili od soboty do soboty. Pak mívali ovšem problémy nejen doma, ale i v zaměstnání.

Slavnost zvaná posvícení se mnohde na venkově dochovala do dnešních dnů, před lety však, když jsem byla mladá, se slavilo s mnohem větším nasazením.

Naše obec si na posvícení potrpěla, lidé se veselili od sobotního večera do úterního rána, silnější nátury mnohem déle, ale to pak už mívali potíže doma i v zaměstnání. Než posvícení nadešlo, horečně se uklízelo, moje maminka na to byla pes.

Luxovali jsme i pod matracemi a vytírali ba i za kuchyňskou linkou, takže táta musel odsunout všelijaké skříňky a většinou u toho nadával. V sobotu bylo zvykem posílat těm, které hospodyňka pozvala na nedělní hody, zvací koláče, kterým se říkalo zváče.

A co je nejzajímavější, pro naše předky bylo posvícení obdobím zásnub. Zamilovaná mládež se zasnubovala jak na běžícím pásu. Můj kluk Honza se zajímal o historii a četl si o tom v knihách.

Dokonce se dočetl, že již císař Josef II se kvůli přespříliš bujným oslavám posvícení rozčiloval a lidu vyčítal, že na podzim se běhá z jednoho posvícení na druhé, pije se pivo a kořalka a práce jde stranou.

Ze zoufalství pak nařídil slavit posvícení v jednu dobu, aby se tolik necouralo a nepopíjelo.

Uprostřed lesa

A tak mě můj Honza požádal o ruku právě v posvícenský čas. Nebyli jsme děti, mně bylo osmadvacet, jemu třicet, a široko daleko kolem nás byli všichni dávno zadaní. Honzovi všechno trvalo o kapku déle než ostatním. Byla jsem ráda, že se rozhoupal.

Chodili jsme spolu odedávna. Honza byl vyučený umělecký kovář, já pracovala jako děvče pro všechno ve zdejším krámku. Abych pravdu řekla, už jsem se třásla na to, abych měla dítě a rodinu. Těžce jsem nesla Honzovo váhání.

Požádal mě o ruku uprostřed lesa, na místě, které jsem měla ráda. Byly tam smrky, které se dotýkaly nebes, pod nimi studánka obklopená šípkovými keři, z nichž červeně svítily šípky. Zrovna se roztrhala mlha, ale stále drobně pršelo.

Klekl si do mechu a navlékl mi na prst zlatý prstýnek. Krásnější den jsem nikdy nezažila. Tehdy jsem si bláhově myslela, že mě hezkých dnů čeká plno.

Kdy se ukáže?

Místo abychom začali plánovat svatbu, která se má konat do roka od zásnub, což ví každé malé dítě, dostal Honza výhodnou nabídku pracovat v cizině. Opravdu velmi lukrativní. Řekl mi, že by byl blázen, kdyby nejel.

“Ty peníze se nám do začátku budou hodit,” přesvědčoval mě. Neměli jsme byt, žili jsme každý zvlášť u rodičů, a tak jsem rezignovala a nerada souhlasila. Nějakou tu korunu jsme opravdu potřebovali. “Ta nabídka nám spadla z nebe,” přesvědčoval mě Honza.

“A půlrok uteče, než se naděješ.” Jenomže čas ve skutečnosti nijak neutíkal, choval se spíš jako stojatá voda. Jako by přešlapoval na místě. Když jsem se vrátila z práce, listovala jsem módními časopisy, které se specializovaly na svatební róby.

Vzdychala jsem nad nimi obdivem a v duchu se viděla také v takových krajkách. Z nejrůznějších narážek jsem si povšimla, že se mi někteří lidé posmívají. “Tak kdypak se už ten tvůj ženich tady ukáže?” říkali s jedovatým úsměvem.

Ani zmínka o svatbě

A začala s tím bohužel i moje máma, sice bez jedovatého úsměvu, ale i tak mě to vyděsilo. “Kdy se Honza vrátí?” vyptávala se znepokojeně. “Je pryč pět měsíců, brzy bude zpět, ne? Už jste mluvili o tom, kdy a kde bude svatba?

Bude s tím spousta práce, musíte už přece mít místo, datum, seznam, koho pozveme. Nebo ne?” Neměli jsme nic. Honza se ozýval sporadicky a ta nejhorší zpráva přišla v době, kdy už jsem se těšila na jeho návrat. Přemluvili ho, aby ještě zůstal! Je to nabídka, kterou nelze odmítnout, hlavně tedy po té finanční stránce.

O svatbě ani zmínka. Kdoví, zda vůbec věděl, že svatba by měla být nejpozději rok po zásnubách. “Nevrátí se?!” vykřikla máma, když se to dověděla. “Utekl ti,” stručně to shrnul táta. “S nějakou vysušenou Angličankou.

A bojí se ti to napsat přímo.” Bylo to u večeře. Práskla jsem dveřmi, až to zadunělo, a vyběhla nahoru do svého pokojíčku. Zní to trapně, ale je to tak: ještě v osmadvaceti jsem měla svůj pokojíček. Stále jsem slyšelo to: S vysušenou Angličankou!

Na schodech byly slyšet kroky, máma šla nahoru, našla mě plačící na ustlané posteli. “On už se nevrátí, mami,” plakala jsem srdceryvně. Máma řekla, že se určitě vrátí. Bohužel to neznělo příliš přesvědčivě.

Co je vám do toho?

Někteří obyvatelé naší obce na mne čím dál častěji pokřikovali: “Tak co bude s tou veselkou? Vzal roha, co? Zmizel, a ty se to stydíš říct, co?” Protože jsem pracovala v místním obchůdku, slyšela jsem to téměř denně.

Nakupující si sem chodili mimo jiné i popovídat, a jen málokdo se nezeptal na to, co je s mým ženichem. Chtělo se mi zařvat: Co je vám proboha do toho? Ale byla jsem slušně vychovaná, tak jsem se snažila zdvořile odpovídat.

Už jsem měla přesně vymyšlené, jak ušít svatební šaty, sepsala jsem seznam hostů, místo bylo jasné, zdejší radnice.

Hostina by se mohla konat ve výletní restauraci Pod Borovicemi, jen to datum nebylo možné stanovit bez vědomí ženicha, který se nalézal bůhvíkde a dělal tam bůhvíco. A jako by to všechno nestačilo, přestal komunikovat úplně. Ba ani neodpověděl na dotaz.

Psala jsem mu, co se děje, proč nepíše, zda není nemocný. Odpověď jsem nedostala. Tak to byl nejspíš konec. Protože co jiného by to mohlo být?

Jepičí život

“Máš to blbý, Mončo, viď,” pravila mi se zjevnou škodolibostí zrzavá Katka, přesně ta, která chodila s Honzou přede mnou. Oči jí svítily zlomyslnou radostí. Byla Honzovou první láskou, ještě skoro dětskou. Pak se s ní Honza rozešel – kvůli mně.

Ona to brala jako bůhvíjakou tragédii, přitom první lásky mívají jepičí život, málokterá vydrží, bývají krásné, ale krátké. A teď to vypadalo, že Katka žárlí dodnes, že si tu zášť přímo hýčká. “Proč mám pocit, že mi to přeješ?” zasyčela jsem jako vzteklá kočka.

Vztekle se zasmála a šla mi z cesty. Udiveně jsem se za ní ohlédla. Co to mělo znamenat? Ona se zrovna v té chvíli také ohlédla a zvolala: “Říkají ti nevěsta na čekané, víš to?” Zalapala jsem po dechu. Měla jsem chuť hodit po ní nezralé jablko, válelo se u cesty.

Další posvícení

Rok se sešel s rokem, blížilo se další posvícení. Už i Honzova máma se ptala, co se mezi námi stalo, také nic nechápala. Právě od ní jsem se dověděla, že se Honza po roce skutečně vrací. Několik měsíců jsme si nenapsali jediné slovíčko.

Už se mi nechtělo psát mu, a nedostávat odpovědi. Domnívala jsem se, že si tam skutečně někoho našel a že je konec. Přišel listopad, nad lesem cáry mlh, pršelo na šípkové keře. Šla jsem se projít ke studánce, na to místo pod borovicemi, kde jsme se zasnoubili.

Na lesní cestě jsem potkala Honzu. Třeštili jsme jeden na druhého oči. Vůbec se mi nechtělo s ním mluvit. Mlčení přerušil on, povídá: “Kdy se budeš vdávat?” Nevěřila jsem svým uším. Dělá si ze mě psinu? Brzy se to vysvětlilo.

Dostal anonymní dopis, že jsem si za něho našla náhradu a že je to vážné. Dodnes nevíme, kdo to psal, i když podezření mám. Brali jsme se v zimě, a řeknu vám, zimní svatby jsou moc romantické.

Monika Š. (50), jižní Čechy

reklama
Související články
28.4.2024
Byla jsem rozmazlená až hrůza. Přitom moji rodiče nebyli nijak bohatí, nemohli si dovolit bůhvíco, ale mně by snesli modré z nebe. Už ve školce jsem mívala nejkrásnější oblečky ze všech a nejvíc hraček i obrázkových knížek. A protože moje knihovna praskala ve švech, hodně jsem četla, nejraději romantické příběhy o lásce. Snila jsem o tom, že se seznámím s anglickým hrabětem, který si mě odveze
22.4.2024
Na první rande mě ten můj mlčenlivý doktor pozval přímo před zraky pacienta. Zaskočil mě, ale odmítnout jsem nedokázala. Po škole jsem nastoupila coby zdravotní sestřička, nebo řekněme zubní asistentka, v ordinaci postarší paní zubařky. Skvěle jsme si rozuměly, ale rozloučit jsme se musely už po pár měsících, když jsem odcházela na mateřskou. To jsem ještě nevěděla, jak se mi ta „dovolená“ prot
18.4.2024
Byl zázrak, že jsme si vůbec dokázali naplánovat oddavky. Rodiny trvaly na tom, že musí být levné, aby se nevyhazovaly peníze oknem. Tak se nám zase už přiblížil máj, lásky čas, a to já pokaždé vzpomínám na naši dávnou svatbu. Nevím, jestli se mám smát, nebo plakat. Byl skoro zázrak, že jsme se do­opravdy vzali a že všechno dobře dopadlo. A že jsme spolu vydrželi takových let! Přitom to vypadal
11.4.2024
Každý masopust je pro mě dobou, kdy se kromě jídla oddávám vzpomínkám. Kdysi jsem totiž na masopustním průvodu poznala lásku svého života. Bylo mi něco přes dvacet, studovala jsem vysokou školu a měla spoustu plánů, jak vyrazím do světa a já nevím co ještě. Pak mě kamarádka Tamara pozvala na víkend k ní na vesnici. A můj život se úplně změnil. Víkend na venkově Byla jsem mladá holka a kou
11.4.2024
V těhotenství s první dcerkou jsem přibrala dvacet pět kilo, po porodu ještě víc. Ale ať jsem se snažila, jak jsem jen mohla, kila dolů nešla. Po narození druhé dcery jsem vážila rovný metrák. Můj muž mi často dával najevo, že jsem tlustá a nelíbím se mu. Sebevědomí mi tím pádem šlo dolů. I moje lékařka mě upozornila, že je nutné s tím začít něco dělat. Ještě horší to bylo, když jsem zjistila,
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Harry a Meghan se vrátí, ale…
nasehvezdy.cz
Harry a Meghan se vrátí, ale…
Usmířit se s královskou rodinou? To má Meghan Markle (42), manželka prince Harryho (39), už nějaký čas v plánu, klade si však podmínky. A ty musí královská rodina splnit do puntíku – naapříklad, aby
Jak může mít mravenec vliv na lov lvů? Obrovský…
21stoleti.cz
Jak může mít mravenec vliv na lov lvů? Obrovský…
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dale
Krtkovy řezy
tisicereceptu.cz
Krtkovy řezy
Drobivé těsto bude po upečení krásně křupavé. Tento koláč můžete připravit i do kulaté formy. Budete tak mít vyšší vrstvu těsta, ale chutnat bude stejně výtečně. Ingredience Na těsto 400 g hl
Skoky z mostu: Když se voda promění v beton!
epochalnisvet.cz
Skoky z mostu: Když se voda promění v beton!
Vedle skoku dalekého či vysokého existuje i skok hluboký, který je z nich kupodivu nejnáročnější a také nejriskantnější. Skáče se z vysokých budov, antén, útesů, dokonce i z hranice vesmíru, ale všechno to začne skoky z mostů.   Jejich tradice sahá minimálně do roku 1885 a koncem 19. století jsou nebezpečnou módou, se kterou úřady
Senná rýma je k poražení!
nejsemsama.cz
Senná rýma je k poražení!
Trápí vás kýchání, rýma, pálení očí a škrábání v krku? Cítíte se unavená? Příznaky senné rýmy vás mohou trápit i dlouhé týdny, ale můžete se jim bránit. Jak? Pokud jste se rozhodla bojovat proti sezonní alergii, máte velkou šanci zvládnout to bez antihistaminik. Zdánlivě banální rady vám život se sennou rýmou znatelně ulehčí. Zavřete pečlivě okna Sledujte pylové
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Překonala otcovská pýcha hranice onoho světa?
enigmaplus.cz
Překonala otcovská pýcha hranice onoho světa?
Britská televizní a divadelní herečka Maureen Diane Lipman (*1946) si prohlíží svůj mobil. Objeví přitom zprávu od svého muže Jacka Rosenthala (1931–2004): „Náš chlapec si vede dobře.“ Výraz v jejím o
Když se naši rozváděli, brečela jsem jako malá
skutecnepribehy.cz
Když se naši rozváděli, brečela jsem jako malá
Čekaly jsme s mámou na tátu. Ohlásil, že si přijde pro věci. Rodiče procházeli složitým rozvodem a hádali se kvůli majetku. Naši koupili chalupu, když jsem byla ještě malá. Ze zchátralého stavení udělali společnými silami malebnou vilku. A ze sadu plného starých stromů a v neposlední řadě kopřiv, vysokých jako urostlý chlap, tak pěknou zahradu, že o
Do Česka vstupuje nový hotelový řetězec The Cloud One
iluxus.cz
Do Česka vstupuje nový hotelový řetězec The Cloud One
V centru Prahy otevírá hotel s 382 pokoji The Cloud One Prague. V pěší vzdálenosti od Masaryčky i Hlavního nádraží je nejnovějším příspěvkem k urbanistickému rozvoji Hybernské ulice. Hosty láká na skv
Vzbouřenci z Globe se pozabíjeli mezi sebou
historyplus.cz
Vzbouřenci z Globe se pozabíjeli mezi sebou
Začátkem 19. století se v novoanglickém Nantucketu jeden plavčík doslechne o nalezení ostrova Pitcairn, na němž se usadili vzbouřenci z lodi Bounty. Netrvá dlouho, a onen mladík jménem Samuel Comstock začne dávat dohromady vlastní plány na ovládnutí jednoho z tichomořských ostrovů.   Poté, co mladý Samuel Comstock (1802–1824) okusí svou první plavbu přes oceán, ví,
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
epochanacestach.cz
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
Před deseti lety zámek Zbiroh způsobil senzaci svou expozicí nazvanou Tvář Leonarda da Vinci – Příběh rytířského řádu templářů. Výstava trvala půl roku a většina jejích exponátů na místě zůstala, takže dnes může nová expozice znovu připomenout historii templářského řádu spojenou se zámkem. Výstavě dominuje takzvaná Lukánská deska – autoportrét Leonarda da Vinci, dílo, které
Prokletí Kennedyů? Tajemství, tragédie a stíny moci
epochaplus.cz
Prokletí Kennedyů? Tajemství, tragédie a stíny moci
Klan Kennedyů, synonymem pro moc, bohatství a politický vliv, se zdá být stíhán neúprosnou kletbou. Tragédie, skandály a předčasné smrti se prolínají osudy mnoha členů slavné rodiny, vrhajíc stín na jejich zdánlivě idylický život. „Někdo tam nahoře nás nemá rád,“ povzdychl si kdysi Edward Kennedy, jeden z bratrů zavražděného prezidenta Johna F. Kennedyho. A zdá