Domů     Život byl šílená jízda
Život byl šílená jízda

S Tomášem jsem chodila snad odjakživa. Byl první, kdo mě vzal za ruku, políbil a s kým jsem se poprvé milovala. Jenže nesmělá něha našich začátků se rovnou přehoupla ve sterotyp a než jsem se nadála, vězela jsem v nudném a ubíjejícím vztahu.

Můj milý byl něžný, ohleduplný a dokonale spolehlivý, ale po letech jsme byli spíš jako sourozenci než partneři. A pak se na scéně objevil Patrik. Trochu exotický, trošku tajemný a nekonečně přitažlivý.

Než jsem se nadála, byla jsem zamilovaná až po uši, a chudák Tomáš musel konec našeho vztahu spíš vytušit. Já na férovost neměla čas. Levitovala jsem dvacet metrů nad zemí a užívala si svůj nový život. Měla jsem pocit, že svět najednou dostal nový směr.

Jídlo chutnalo lépe, barvy byly krásnější a vzduch voněl. Jako kdybych doteď žila s tlustou dekou hozenou přes hlavu.

Celé dny jsme s Patrikem trávili nazí a z postele vstávali jen dokoupit další pizzy a vodku. Dny a týdny se měnily v alkoholové a sexuální orgie a já chodila do práce pozdě, rozcuchaná a s očima plnýma hříchu.

Tohle řádění mě nejprve stálo šance na povýšení a potom i osobní hodnocení, ale mně to bylo jedno. Život byl šílená jízda a já se toužila svézt co nejdál.

Po jednom obzvlášť divokém sexu mě Patrik požádal o ruku a další alkoholový dýchánek byl naší svatební hostinou. V ten den měl Tomáš smutnější oči, než obvykle.

Bylo zjevné, že i jen vidět mě mu rve srdce z těla, ale přesto se za mnou zastavil a donesl mi pozornost. Velký pugét z drobných čekanek. Měla jsem co dělat, abych se nerozesmála. Taková polní tráva!

Kytka, která roste u cesty a vroubí patníky, na které čůrají psi! Má láska byla jako ty orchideje, ze kterých se skládala i má svatební kytice. Exotická, úchvatná a nepostižitelná. Neoddiskutovatelně vzácná.

Už jen při pohledu na ni myslel člověk na lovce orchidejí a s nimi i na nebezpečí a vzrušení. Řekněme rovnou, že z díla Lovci čekanek by se bestseller nestal.

Zanedlouho jsem s Patrikem otěhotněla a má radost neznala mezí. Nový život pod mým srdcem  mě však úplně změnil. Okamžitě jsem se začala chovat zodpovědně. Upravila jsem režim, stravování i přístup.

Patrik byl i nadále častěji opilý než střízlivý, ale já to přičítala radosti z našeho děťátka. Jenže můj manžel měl stále co slavit a mně začalo docházet, že se jedná o vážný problém.

Do porodnice mě nakonec vezl Tomáš a byl také první, kdo si Klárku pochoval. Ani později někdejší přítel z mého života nezmizel, jen se stáhl do ústraní a zaujal úlohu jakési šedé eminence.

Kdykoli jsem něco potřebovala, byl tu a díval se svýma nádhernýma raněnýma očima. Stále zůstával takový, jaký byl vždycky. Spolehlivý. Jenže já byla najednou úplně jiná. Ze sexy dračice se stala unavená mamina s pneumatikou kolem břicha.

Můj sexappeal se rozpustil v čůrání, kakání a blinkání. Věděla jsem, že Tomáš na mě nadále hledí s láskou a touhou a právě to se stalo tichým zdrojem mého sebevědomí. Ubližovala jsem mu. Věděla jsem, že ho zraňuji a stejně mě to nezastavilo.

Náš život se tak točil v nestvůrném trojúhelníku. Mě týral Patrik a já za to ubližovala Tomášovi. Ten veškerou krutost oplácel trpělivostí a kdykoli jsem cokoli potřeboval, byl tady. A já potřebovala hodně často.

Klárinka byla neduživé a stonavé dítě, které celé noci proplakalo a manžel mohl být stejně dobře jen namalovaný. Možná by to tak bylo i lepší, aspoň by neškodil.

Jenže s alkoholem to není jen tak, tahle podceňovaná droga z člověka vytáhne to nejhorší.  U nás to začalo poměrně nenápadně. Prostě mi nejdřív zmizely nějaké peníze, což jsem přičítala tomu, že jsem se špatně podívala.

Jenže, jednoho krásného dne byla úplně prázdná i kasička na drobné, která vždy stávala u telefonu. Když jsem na Patrika uhodila lhal mi do očí a ani nemrkl. Nikdy by mě nenapadlo, že je možné se takhle zapřísahat a přesto neříkat pravdu.

Záhy zmizela Klárčina dřevěná kazeta se šperky, které měla dostat k osmnáctinám. Vlastně to nebylo nic moc. Jen taková směska zlata, které už stejně beznadějně vyšlo z módy. Zlatý přívěšek s andělíčkem strážným, granátový náramek…

Ale byly to Klárčiny věci po její prababičce a nikdo na ně neměl svévolně vztáhnout ruku.

Zoufale jsme se rozplakala a plná žalu vyndala staré fotoalbum. Obracela jsem zažloutlé stránky a dívala se do tváří svých dávno mrtvých příbuzných. Promoce mé prababičky, teta jako malé děvčátko, já a Tomáš poprvé v Beskydech a nakonec fotky z mé svatby.

S hořkostí jsem zkoumala svůj šťastný obličej, ale nakonec mé oči spočinuly na něčem jiném. Na svatební kytici. Přišla mi strašně ošklivá. Všimli jste si někdy, že orchideje působí hrozně uměle? Že ta jejich podivná kompaktnost je jaksi plastová?

Je to taková falešná kytka. To nejhorší však mělo teprve přijít. Jednou jsem se s dcerkou vracela z večerního plavání s batolaty, ale byt byl zamčený a v zámku trčel klíč. Nepomohlo klepání, zvonění, ani vzteklé kopání do dveří.

Patrik byl prostě natolik opilý, že mě neslyšel. Plná zoufalství jsem nakonec zazvonila u Tomášových dveří. Na nic se neptal, uvolnil nám vlastní postel a ještě Klárince před spaním zahrál loutkové divadlo.

Jindy si k nám manžel pozval nějaké kamarády z mokré čtvrti a ti navzdory mým úpěnlivým prosbám dělali strašný randál a nad ránem dokonce házeli nádobím. Opět jsme skončily u Tomáše.

Netrvalo dlouho a náš věčný zachránce dokonce pořídil dětskou postýlku, aby u něj malá měla komfort.

Mě pak každé ráno na stole čekala vedle čerstvé kávy a pečiva i kytička čekanek. Jednoho dne zazvonili exekutoři a oblepili televizor, počítač a všechno, co mělo jen trochu cenu. Stála jsem tam s dítětem v náručí a šokovaně přihlížela jejich řádění.

Patrik mi dokonce ani nesdělil, v čem že je problém. Když jsem se pak rozplakala a sdělila mu, že zažádám o rozvod, chladně mě ubezpečil, že samozřejmě mohu, ale za dluhy vytvořené v průběhu trvání našeho manželství zodpovídám úplně stejně jako on.

Ať si tedy užiji svůj odchod. S dítětem, bez zázemí, bez peněz. Jo a mimochodem, pokud čekám, že mě zase zachrání ten ex, tak se mám rychle probudit. Ten už si život zařídil po svém.

Krve by se ve mně nedořezal. Netušila jsem, že Patrikovy dluhy jsou i můj problém. Netušila jsem, že je schopen vyhodit mě na dlažbu navzdory dítěti, ale především jsme netušila, že si Tomáš někoho našel. Jistě, chovala jsem se k němu hrozně.

Nejprve mi jeho bolest byla lhostejná a poté jsem si z něj udělala přístav v bouři, aniž bych se jakkoli ohlížela na jeho city. Čekanky mi byly k smíchu. A teď se z těch prostých kytiček bude těšit nějaká jiná.

Snad to bude žena, která jeho dobrotu ocení a bude se k němu chovat s respektem a úctou. Myšlenka na Tomášovu novou lásku mi dala plnou silou pocítit, co všechno v něm ztrácím.

Představa, že můj laskavý, vnímavý a dokonalý přítel teď patří jiné ženě byla doslova  ničivá. Začala jsem se tedy utěšovat myšlenkou, že si Patrik vše vymyslel jen proto, aby mě ještě víc ranil. Namísto, abychom řešila svou zcela zoufalou situaci jsem se vydala na výzvědy.

S kočárkem a černými brýlemi jsem se za Tomášem plížila jako stín. Hodiny jsem mu byla v patách.  Nakonec přece jen odbočil ze své obvyklé trasy a zastavil se na návsi u kašny, což bylo takové obecné „randící místo“.

Chvilku zde nervózně postával a bylo zcela zjevné, že na někoho čeká. Když už to začalo vypadat, že se nedočká a ve mně začala růst zbabělá naděje přiřítila se jakási žena. Měla pískově žluté vlasy, unavený obličej a elegantní, ale dost usedlý kostýmek.

Vlastně nebyla moc zajímavá a chyběl jí jakýkoli šmrnc, což ji však nikterak nezabránilo potopit veškeré mé sny. Navzdory manželovi alkoholikovi a veškerým dluhům se můj život zhroutil až tady a teď.

Se zlomeným srdcem jsem se dovlekla domů. Napakovala jsem sebe i Klárinku a konečně Patrika opustila. Jenže jsem neměla kam jít! Můj věčný zachránce už mezi tím zachraňoval ženu s pískovými vlasy. Ubrečená a zoufalá jsem se vydala na nádraží.

Doufala jsem totiž, že právě zde nebude matka s malým dítětem a spoustou zavazadel nikterak nápadná a snad vymyslím, co dál. Jenže vlaky přijížděly a odjížděly a mě nic geniálního nenapadalo.

Pila jsem třetí černou kávu, s výčitkami hleděla na tvářičku ponořenou v klidný sen. Teprve nyní jsem to chápala. Štěstí bylo celou dobu na dosah. Byl to Tomáš, vždycky to byl on. Ty čekanky, ty něžné a prosté kytičky mi měly říci, že je tady pro mě a že čeká.

Ale to už je minulost, Už je to jedno. Všechno jsem pokazila. Další vlna pláče mi vyrazila šálek z ruky, když tu mě najednou někdo vzal za rameno. Šokovaně jsem se otočila a za mnou stál Tomáš.

Konejšivě se usmíval a natahoval ruce po Klárce s tím, že ji vezme z mého náručí. Konsternovaně jsem mu ji předala, a pak už se z mých úst hrnul jen příval omluv a milostných vyznání prokládaných nezastavitelným brekem.

Když jsem konečně umlkla nastalo dlouhé ticho. Tomáš se usmál, jako když za mraky vyjde slunce a pomohl mi vstát. Řekl mi, že ta žena byla realitní agentka, protože nám od návštěvy exekutorů začal hledat společné bydlení.

Nyní ho již má a byl by velmi rád, kdybychom se k němu nastěhovaly. Podlomila se mi kolena a bezmocně jsem se sesunula na špinavou podlahu vlakového nádraží.

Noční můra se rázem proměnila v krásný sen.

S Tomášovou pomocí jsem se vrhla do boje o záchranu zbytků svého majetku i do víru rozvodové mašinérie. Nyní již je téměř vše špatné za mnou a já jen čekám, až se dořeší poslední formality. Poté mě čeká druhá svatba.

Zatím o ní nemám přesnější představy, ale už teď vím, jak bude vypadat má svatební kytice.

Eliška, 28 let

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
2.5.2024
Po smrti nevlastního otce se stalo to nejhorší, co mě mohlo potkat. Dědictví zasáhlo do mého života nelítostně, ten domek jsem musela rychle opustit. Nevlastního otce jsem měla moc ráda. Maminka si ho vzala, když mi bylo pět let. Vycházela jsem s ním dokonce lépe než s mámou. Spolu pak měli syna Vojtu. Máma Vojtu rozmazlovala a stavěla nás proti sobě. Byla jsem ráda, když jsem vypadla po učňáku
1.5.2024
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem si, že to je láska na celý život. Když jsem otěhotněla, úmyslně jsem našim neřekla n
29.4.2024
Čekaly jsme s mámou na tátu. Ohlásil, že si přijde pro věci. Rodiče procházeli složitým rozvodem a hádali se kvůli majetku. Naši koupili chalupu, když jsem byla ještě malá. Ze zchátralého stavení udělali společnými silami malebnou vilku. A ze sadu plného starých stromů a v neposlední řadě kopřiv, vysokých jako urostlý chlap, tak pěknou zahradu, že o ní vyšel článek v časopise Zahrádkář, dodn
26.4.2024
Občas mi šel pořádně na nervy a mnohokrát jsem si říkala, jak bych se měla skvěle, kdybych ho neměla. Prostě jsem manžela už nesnášela. Dokud byly doma děti, nijak jsem svůj vztah s manželem neřešila. Nebyl na to čas a vlastně ani nálada. Prostě jsme si každý plnili svoje rodičovské povinnosti a večer byli rádi, že únavou padneme do postele. Život plynul rychlým tempem a my se mu přizpůsobili.
24.4.2024
U nás doma panovala vždycky přísná výchova, vojenský řád a disciplína! Svou lásku nám tatínek s maminkou projevovali minimálně a já tím trpěla. Celé moje dětství bylo strašné, ani dnes, po tolika letech, na něj nevzpomínám ráda. A můj bratr taky ne. Náš domov nebyl o klidu, rodinném zázemí a něžné náruči. I když nás rodiče asi milovali. Nevím, jak se mohli ti dva najít nebo zda se maminka přizp
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Tulou: Stavěli Číňané pevnosti pro 800 lidí?
historyplus.cz
Tulou: Stavěli Číňané pevnosti pro 800 lidí?
Život jim ztrpčují nájezdníci, loupežné bandy i rozmary počasí. Proto si lidé z etnické skupiny Hakka začínají ve středověku stavět podivuhodné domy, které je před všemi nástrahami mají ochránit. Byť tyto „pevnosti“ vypadají na první pohled jednoduše, jsou promyšlené do posledního detailu a z hlediska obranyschopnosti se vyrovnají evropským hradům…   První tulou, jak se těmto zvláštním
Plastická chirurgie: Jak změnila život válečným veteránům?
21stoleti.cz
Plastická chirurgie: Jak změnila život válečným veteránům?
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořen
Česnekové brambory
tisicereceptu.cz
Česnekové brambory
Brambory vařené a pečené ve vývaru s česnekem mají znamenitou chuť. Můžete si je dát samotné nebo jako přílohu. Potřebujete 1,5 kg brambor 1 lžíci olivového oleje 50 g másla 2–3 stroužky česn
Chystá se Burešová utéct ke konkurenci?
nasehvezdy.cz
Chystá se Burešová utéct ke konkurenci?
Nedávno herečka ze ZOO Eva Burešová (30) překvapivě ohlásila, že v seriálu končí. Jako důvod uvedla, že se chce více soustředit na hudební kariéru a rodinu. Možná je ale důvod úplně jinde. Do redakc
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
epochanacestach.cz
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
Před deseti lety zámek Zbiroh způsobil senzaci svou expozicí nazvanou Tvář Leonarda da Vinci – Příběh rytířského řádu templářů. Výstava trvala půl roku a většina jejích exponátů na místě zůstala, takže dnes může nová expozice znovu připomenout historii templářského řádu spojenou se zámkem. Výstavě dominuje takzvaná Lukánská deska – autoportrét Leonarda da Vinci, dílo, které
Perleťová óda na polibek Měsíce v podání Frederique Constant
iluxus.cz
Perleťová óda na polibek Měsíce v podání Frederique Constant
Hodinky Classics Elegance Luna jsou nejnovějším modelem z značky Frederique Constant. Vůbec poprvé v historii manufaktury navrhla měsíční fázi těchto hodinek dcera jejího vedoucího výzkumu a vývoje. D
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Záhada smrti mladého krále: Opravdu padl v bitvě?
enigmaplus.cz
Záhada smrti mladého krále: Opravdu padl v bitvě?
V roce 1578 se střetla portugalská a arabská vojska v bitvě u marockého Ksár-el-Kebíru. V boji bylo portugalské vojsko takřka celé zničeno. Mezi padlými měl být „údajně“ i portugalský král Sebastián I
Bedřich Hrozný: Pokořitel chetitského písma se postaví také nacistům!
epochaplus.cz
Bedřich Hrozný: Pokořitel chetitského písma se postaví také nacistům!
Na chodbách panuje nezvyklý ruch, do pracovny rektora doléhají ostré německé povely. Rychle vstane a pohotově dokráčí před budovu, kde zmerčí, jak nacisté nakládají nebohé studenty na korbu auta. Vzduch okamžitě zaplní dunivý profesorský hlas. Cesta k úspěchu je trnitá a pořádně klikatá. Své o tom ví také Bedřich Hrozný (1879-1952). Vědec, jenž rozluští chetitské písmo,
Unikátní ultra-temná galaxie
epochalnisvet.cz
Unikátní ultra-temná galaxie
V mnohém připomíná Mléčnou dráhu s dostatkem materiálu pro vznik miliard hvězd. Jak se ale zdá, J0613+52 žádné hvězdy nemá. Je osamoceným chuchvalcem prachu a plynu unášeným vesmírem od počátku věků. Tak alespoň galaxie pojmenovaná J0613+52 na první pohled vypadá.   Tým vedený astrofyzičkou Karen O´Neilovou bizarní objekt vzdálený 270 milionů světelných let za pomocí
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
skutecnepribehy.cz
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem
Losos plněný špenátem a sýrem
nejsemsama.cz
Losos plněný špenátem a sýrem
Losos je oblíbená a velmi zdravá ryba. S náplní z čerst­vého špenátu a výrazného ovčího sýra je to doslova lahůdka, použít ale samozřejmě můžete i jiný sýr. Potřebujete: ✿ 4 filety z lososa ✿ 200 g baby špenátu ✿ 100 g ovčího sýra ✿ 1 stroužek česneku ✿ pepř, sůl, koření na ryby ✿ olivový olej