Domů     Hudba mého srdce
Hudba mého srdce

Bylo mi šestadvacet let, žila jsem v poměrně klidném domě, kde jsem si pronajímala docela hezký byt za slušnou cenu. Byl tu klid, neboť mí sousedé byli již v důchodovém věku. Pustili si nahlas občas akorát televizi, a to se dalo snést.

Když jsem uslyšela první tóny té hudby, dost mě to překvapilo. Kdosi hrál v domě na klavír. Ale nebylo to jen takové brnkání. Ten člověk byl opravdový virtuos. Ztlumila jsem rádio a poslouchala, podél které zdi se melodie táhne nejhlasitěji.

Prošla jsem předsíň, kuchyni, obývací pokoj a nakonec zůstala v ložnici. Tady jsem ji slyšela nejvíce. Položila jsem se na postel, zavřela oči a vnímala pro mne neznámou melodii.

Byla tak uklidňující, i když v některých momentech zesílila, aby předvedla velmi náročný hudební obrat, a pak se znovu dostala do klidných tónů unášejících mě po vlnách zapomnění do země snů. Opravdu jsem usnula.

Ani nevím, jak dlouho jsem spala, ale zatímco jsem se procházela po druhém břehu svého bytí, stále jsem slyšela tu krásnou hudbu.

„Nevíte, kdo tady v domě hraje na klavír?!“ nedalo mi se nezeptat sousedky, kterou jsem druhý den potkala na chodbě.

„Asi ten nový, co se nastěhoval před čtrnácti dny!“ prozradila mi s významným pokývnutím hlavou.

„Ani nevím, že se sem někdo stěhoval?!“ pátrala jsem v paměti.

„Byla jste o víkendu pryč!“ sousedka měla větší přehled o tom, co dělám, než já.

„Že nehrál už dřív?!“ napadlo mě.

„Klavír mu přivezli teprve včera, tak ho asi zkoušel, jestli mu nepraskly při převozu struny,“ ironicky se pousmála a dodala:

„Doufám, že nebude hrát každý den! Kdo to má poslouchat?!“ zamračila se a zamkla ve svém bytě. Očividně nebyla fanynkou našeho nového souseda. Zato já ano.

„Kéž by hrál!“ vzdychla jsem.

Hudba se nesla od té doby podél zdi do mé ložnice každý den mezi pátou a šestou. Navykla jsem si nechat v té době všechnu práci a poslouchat.

Ležela jsem ve své posteli se zavřenýma očima a přestavovala si, jak ten člověk, který dokáže vykouzlit tak nádhernou hudbu, asi vypadá.

„Určitě budě také krásný,“ říkala jsem si sama pro sebe a zaháněla myšlenky na to, že by tomu tak nemělo být. Že to bude nějaký starý šedivý bručoun s velkým břichem smrdícím po pivu a cigaretách. Kdepak, tak můj virtuos ze spodního patra rozhodně vypadat nemohl.

A pak jsem ho jednou potkala. Byl to muž středního věku, měl tmavé vlasy, hnědé oči, které mi věnovaly svůj pohled a úsměv, jímž mě naprosto odzbrojil.

„Dobrý den,“ pozdravil mě na chodbě, když mi přidržel dveře. Zadívala jsem se na něj jako na svatý obrázek. Myslím, že jsem měla i lehce pootevřenou pusu. Prostě jsem musela vypadat opravdu přitažlivě.

„Vy jste tu nový?!“ položila jsem mu velmi inteligentní otázku.

„Ano, dá se to tak říct,“ usmál se a přikývl.

„Takže to vy hrajete na klavír?!“ byla jsem zvědavá víc než kdejaká domovnice.

„Jestli vás to ruší, moc se omlouvám!“ začervenal se.

„Ne, to určitě ne!“ snažila jsem se napravit vše, co jsem svými hloupými řečmi způsobila.

„Dávám si obvykle pedál na ztlumení, ale tady jsou tak slabé stěny, že se to po nich stejně nese,“ gestikuloval nervózně rukama. Sledovala jsem je jako kočka klubíčko.

Za prvé mě zajímalo, jak vypadají ruce takového klavírist,y a za druhé zda má na některém prstu zlatý kroužek, který by naznačoval, že je pro mne navždy ztracený. Žádný prsten neměl, ale to ještě nemuselo nic znamenat.

„Promiňte, budu se snažit být tišší!“ neustále se mi omlouval, až náš hovor přerušila moje sousedka, která právě vešla do baráku. Rozešli jsme se všichni tři do svých bytů a já ten večer přišla o svůj pravidelný konzert.

„A viděla jsi ho s nějakou ženskou?!“ vyzvídala moje kamarádka, Iva, když jsem jí o svém novém sousedovi vše převyprávěla.

„Ne,“ kroutila jsem odmítavě hlavou.

„No to taky nic neznamená,“ usoudila. „Může být gay. Spousta umělců jsou homosexuálové,“ vyslovila to nejhorší, co by se mohlo stát.

„Proboha, snad ne!“ propadla jsem beznaději.

„Nebo prostě jen nenosí snubní prsten, protože mu vadí při hraní,“ dodala tomu korunu.

„Moc ti děkuji,“ ušklíbla jsem se. „A já myslela, že jsem konečně potkala chlapa, o kterého bych vážně stála.“

„Je fakt hezký?!“ nevěřila mi Iva.

„Ani nevíš!“ vzdychla jsem.

„A proč ho tedy nezkusíš sbalit?!“ řekla, jako kdyby to byla nejjednodušší věc na světě.

„Jak to mám asi udělat?!“ rozčílila jsem se.

„Třeba by tě mohl začít učit hrát na klavír?!“ navrhla mi Iva.

„Mně?!“ zhrozila jsem se. „Nikdy jsem na žádný nástroj nehrála! Neumím ani zpívat!“

„Začneš!“ Iva měla ve všem jasno.

„Na to už je pozdě! Je mi skoro třicet!“ vymlouvala jsem se.

„Nikdy není pozdě! Na nic!“ trvala na svém. A mně se její nápad začal docela zamlouvat.

Když jsem znovu ležela ve své ložnici a poslouchala hudbu přicházející ke mně z bytu pode mnou, kde bydlel můj nový soused, přemlouvala jsem sebe samu, abych to přeci jen zkusila.

„Za zeptání nic nedáš!“ přesvědčovala jsem se, „Když tak ti prostě jen řekne, že soukromé hodiny nedává, a aspoň budeš vědět, na čem jsi!“ říkala jsem si.

„Třeba se mu ale taky zalíbíš a pozve tě na večeři!“ mluvilo ze mě mé druhé já.

„To tak!“ odpovídala jsem mu. „A rovnou mě požádá o ruku!“ vymlouvala jsem se sama sobě.

„Můžeš ho pozvat ty! Na kafe.“ Moje alterego bylo neoblomné. „Dělej! Vstávej! Ustroj se, namaluj si pusu, prohrábni vlasy hřebenem a utíkej se ho zeptat! Nebo odejde a sbalí ho nějaká jiná! Jestli tedy už dávno nějakou nemá. Nebo jiného!“

Mé druhé Já bylo tak otravné, že už jsem ho déle nemohla poslouchat. Vstala jsem a tak, jak jsem byla, seběhla o patro níž a zazvonila na zvonek u dveří mého nového souseda.

Hrál tak hlasitě, že mé první zvonění ani neslyšel. Musela jsem zvonek podržet o něco déle, než si jeho zvuku vůbec všiml. Melodie ustala a zavládlo podivné ticho, které přerušilo až rachocení klíče v jeho zámku. Soused otevřel dveře a omluvně se na mě zadíval.

„Moc se vám omlouvám,“ mnula jsem si ruce jako školačka před tabulí.

„Chcete mít klid, že?!“ vzdychl sklesle.

„Ne, to vůbec ne,“ nevěděla jsem, jak mu svou žádost nejlépe přednést. „Ale, chtěla jsem se vás zeptat…“

„Jestli bych nemohl hrát, až budete v práci?!“ doplnil mě.

„To také ne,“ nenacházela jsem slov. „Prostě, víte, já jsem nikdy na klavír nehrála a strašně bych to chtěla zkusit,“ konečně jsem ze sebe vysypala. Zůstal na mě koukat, jako kdybych právě přiletěla z Venuše.

„Prosím?!“ nevěřil vlastním uším. Byla jsem rudá hanbou od hlavy až k patě.

„Přišla jsem se vás zeptat, jestli byste mi nemohl dávat soukromé hodiny klavíru,“ konečně jsem zformulovala svůj požadavek.

„Já?!“ vykulil na mě oči.

„Ano,“ vzdychla jsem. „Tak krásně hrajete a já bych chtěla taky, i když si myslím, že je to prakticky nemožné, protože jsem už strašně stará,“ skoro jsem se rozbrečela. A on se začal smát.

„Pojďte dál,“ ustoupil ode dveří a já vplula do jeho bytu jako ve snách.

„Vy byste se chtěla učit hrát na klavír?!“ zeptal se mě ještě jednou, když jsme spolu stáli v chodbě, kde bylo ještě spoustu nevybalených krabic.

„Ano,“ polkla jsem nasucho, protože jsem měla úplně vyschlo v puse.

„Tak to spolu zkusíme,“ odvedl mě do obývacího pokoje, kde měl svůj klavír. Všude kolem měl naskládáno spoustu not, které začal kvapem rovnat, aby měl aspoň jednu volnou židli.

Myslela jsem si, že ji nabídne mě, ale přitáhnul si ji ke klavíru a posadil se na ni sám.

„Posaďte se,“ pokynul mi.

„Ale kam?!“ rozhlížela jsem se kolem sebe. Žádná další volná židle kromě té u klavíru nebyla volná.

„Sem, na tu otáčecí,“ ukázal právě na ni a já opatrně usedla, jako kdyby se pode mnou měla zhroutit. Seděla jsem u pianina a už to mne naplňovalo naprosto zvláštním pocitem.

Přišlo mi, že stačí položit ruce na klávesy a piano začne hrát tu nádhernou melodii, která mi stále zněla v uších, samo. Zmáčkla jsem jednu bílou klávesu a nástroj vydal tichý nejistý tón. Stejný jako jsem se právě cítila já. A já pochopila, o čem hudba je. O vyjádření pocitů, které v sobě nosíme.

Začala jsem ke svému soukromému učiteli, který se mi představil jako Jirka, chodit každý druhý den. Nechtěl po mě žádné peníze, prý že jsem jeho první žák a tudíž i on sám se na mě učí, jak učit. Jako první jsem zahrála písničku Ovčáci, čtveráci.

Pak přišla na řadu Když jsem husy pásala a Vyletěla holubička ze skály. Musela jsem si koupit domů elektronické klávesy, abych mohla cvičit stupnice. Bavilo mě to čím dál tím víc.

Jirka mi sehnal sbírku prostonárodních písní, takže jsem si ke své hře mohla i zazpívat, a když jsem začala hrát první skladby ze Školičky pro hraní, cítila jsem se jako opravdová klavíristka.

Písničky vystřídaly menuety a největší radost mi Jirka udělal, když pro nás dva sehnal album Čtyři ruce zmohou více. Kromě toho, že jsme spolu hráli na klavír, povídali jsme si. Poznala jsem Jirku stejně jako on poznal mě. A oba jsme se do sebe zamilovali.

Teď už jsme spolu přes rok. Sestěhovali jsme se do jednoho bytu a máme jeden klavír. Hrajeme si pro radost, ale ze všeho nejraději našemu miminku, které zatím nosím v bříšku. Podle toho, jak mě kope, to bude asi opravdový virtuos.

Hanka, 27 let

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
7.5.2024
Z rozvodu mě vyléčila až opravdová láska. Znovu jsem se vdala a můj druhý muž byl tak báječný, že jsem se po jeho boku změnila k lepšímu. Když mě Pavel opustil, nějakou dobu jsem se domnívala, že to nepřežiju. Samozřejmě že mě všichni ujišťovali, že na to se neumírá, že se dám dohromady, že to spraví jenom čas. Byly to jen takové řečičky a zároveň to byla neoddiskutovatelná pravda. Přežila jsem
7.5.2024
Můj přítel je prý zázrak, něco, co se hned tak nevidí. Kamarádky mi ho závidí, ale já ho žádné nedám. Asi to vypadá, jako že se chlubím, no vlastně máte trochu pravdu. Zažila jsme chlapy, kteří velkohubě slibovali hory doly a skutek utek. Měla jsem partnery, kterým se nedalo za mák věřit. Měli sice spoustu dobrých vlastností, ale nakonec zjistíte, že splnění slibu je jistota, která vás uklidňuj
3.5.2024
Nikdy jsem moc nevěřila na takové to věštění, magii a další věci. Ale kamarádka mne jednou vzala za kartářkou. Ke své škodě. Neměla to dělat. S Gábinou jsme se poznaly na vysoké a od té doby jsme byly kamarádky. Rozuměly jsme si ve spoustě věcech, avšak já třeba byla víc při zemi než ona, takže i proto ona věřila horoskopům, milovala tajemno. Gábina byla i větší romantička, snila o lásce z tele
3.5.2024
Vypadalo to, že zůstanu na ocet. Máma se domnívala, že kdybych se lépe oblékala a nevypadala jako strašák do zelí, třeba by si mě někdo všiml. Já ale byla srdcem i duší tramp. Pokaždé na Prvního máje si přečtu Máchovu báseň Máj. Třeba nejsem sama, možná to dělá i někdo jiný, říkávala jsem si. Byla jsem osamělá duše a trávila svátek zamilovaných či Svátek práce, chcete-li, vždy stejně. Ráno povi
2.5.2024
Děláme si starost o naši dvanáctiletou vnučku. Nechtěli jsme jí sociální sítě zakázat, radši jsem se s nimi sama naučila a vymyslela malou lest. Naše Kačenka, stejně jako její kamarádky a spolužačky a obecně vrstevnice, miluje brouzdání po internetu. Neustále si něco ťuká na počítači nebo mobilu, který dostala od rodičů. Před časem z ní vypadlo, že si založila účet na jedné sociální síti a nahr
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Grilovaný camembert
tisicereceptu.cz
Grilovaný camembert
Suroviny 4 camemberty 4 lžíce olivového oleje 1 snítka čerstvého rozmarýnu 1 snítka čerstvého tymiánu špetka soli mletý černý pepř 2 stroužky česneku Můžete si vymyslet svou vlastní marinádu
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
epochaplus.cz
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
Za sklem se tísní desítky lidí, někteří nadšeně vytahují mobily a zběsile fotí. Na druhé straně si v klidu vysedává robustní pandí samec. S nezájmem chroupá bambus, když mu potrava dojde, stačí se převalit na bok a natáhnout pracku. Život pandy má do akčnosti hodně daleko. Když se řekne panda velká, většině populace okamžitě vytane na mysl
Má už Petruchové tak akorát dost?
nasehvezdy.cz
Má už Petruchové tak akorát dost?
Už dlouhé měsíce ze zákulisí televize Nova unikají pikantní informace. Říká se, že Lucii Borhyové (46) dělá čím dál větší naschvály její mladší kolegyně Veronika Petruchová (29). Nejenom že se snaží
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
enigmaplus.cz
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
Tekutá esence slunečního svitu a květinové magie, med je daleko více než jen lahodné ochucení. Po staletí je uctívaný jako pokrm bohů i lidí, tento zlatavý elixír skrývá v sobě sílu, která uzdravuje t
Aby hubnutí mělo svůj efekt
nejsemsama.cz
Aby hubnutí mělo svůj efekt
Pokoušíte se zhubnout, ale nejde to a jenom se cítíte ztrápená hlady? Příčiny mohou být hlubšího rázu. Pocit hladu ovlivňuje spousta faktorů – vyvážený jídelníček, stres, kvalita spánku, užívání léků, práce na směny či fyzický výkon. Na vině ale může být i hormonální nerovnováha. Které hormony mohou bránit hubnutí? Hormonů je spousta a řídí různé procesy v
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
iluxus.cz
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
V samém srdci Prahy se nachází restaurace Apelace 21, o níž jsme psali zde - nicméně, je známá svým unikátním přístupem k gastronomii a vínu. Tento měsíc se rozhodla rozšířit své horizonty a nabídnout
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
historyplus.cz
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
Vypadá to zle. Turci dobyli dolní město a co nevidět obsadí i to horní. Pak se vrhnou na hradby chránící samotnou bělehradskou pevnost a je jen otázka času, kdy je ztečou. Tedy pokud Hunyadi něco neudělá. Sedmihradský vévoda má v rukávu tajnou zbraň, která se mu už jednou osvědčila. Zafunguje i tentokrát?   Turci se tlačí
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
21stoleti.cz
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
epochalnisvet.cz
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
Když mladý španělský válečný lékař během první světové války vidí utrpení raněných vojáků, hledá způsob, jak jim od bolesti rychle ulevit. Najde epidurální anestezii!   Španěl Fidel Pagés Miravé (1886–1923) vystuduje medicínu v Zaragoze na severovýchodě země. Promuje v roce 1908 a nastoupí k vojenskému zdravotnickému sboru, kde je přidělen vojenské nemocnici v madridské čtvrti
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
epochanacestach.cz
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
Je prý starší než anglické Stonehenge a egyptské pyramidy. Záhadná svatyně nedaleko od Prahy vzbuzuje otázky, na které se dosud nikomu nepodařilo najít odpověď. Možná šlo o nejstarší observatoř v Evropě, možná zde probíhaly brutální rituály. Tragické dopravní nehody na silnici z Prahy do Chomutova, která tajemným místem prochází, jsou zase přičítány zdejší temné historii. Prehistorická svatyně
Kapky deště nám přinesly štěstí
skutecnepribehy.cz
Kapky deště nám přinesly štěstí
Znali jsme se s Mirkem krátce a museli jsme se brát. Ve svatební den bylo ještě ke všemu příšerné počasí. Už jako holka jsem toužila mít letní svatbu. Před spaním jsem si představovala, jak kráčím rozkvetlou loukou v nádherných krajkových šatech ruku v ruce s urostlým ženichem, i když jsem neměla ponětí, kdo to je a kam vlastně jdeme. A mimochodem,