Domů     Důchod nás málem oba zničil
Důchod nás málem oba zničil

Nedočkavě jsem počítala dny, kdy už nebudu muset brzy ráno vstávat a být celý den na nohách. Když ale nastal čas odpočinku, nastalo pravé peklo!

Scházely jsme se každý týden a řeč se netočila kolem ničeho jiného než důchodu. S kamarádkami jsme byly přibližně stejně staré a všechny jsme se na dobu, kdy už nebudeme muset dělat vůbec nic, co bychom nechtěly, opravdu moc těšily.

Každá jsme ale pro to svoje těšení měla jiné důvody. Helena se těšila na hlídání vnoučat a Jiřka na cestování. Zuzka zase plánovala dlouho odkládanou operaci páteře a já měla ze všech „holek“ plán největší. Změnit celý svůj dosavadní život!

Nemínila jsem se poflakovat

„Už dlouho jsem nespokojená. Manžel jen klimbá v křesle, byt je v dezolátním stavu a naše úspory nejsou tak malé, abychom si nemohli dovolit trochu rozmařilosti. Vymalujeme a koupíme nový nábytek. Nebo rovnou nějaký malý domeček se zahrádkou, uvidíme!

Nebo i chata by se hodila! Někde u vody…“ přemýšlela jsem nahlas a moje kamarádky vždy propukly v smích. Znaly mě za ty roky až moc dobře. Stále jsem jen fantazírovala a skutek utek!

„Tentokrát to bude jiné, uvidíte!“ slíbila jsem jim slavnostně a věřila, že mluvím pravdu. Ani jsem se nenadála a dlouho vysněný den byl tady. Od manžela jsem dostala velkou kytku a od dětí dokonce poukaz na nějaké masáže. Prý abych se doma nenudila!

Já se ale nemínila nudit ani minutu. Nesměla jsem ztrácet drahocenný čas nějakým poflakováním!

Byla jsem příliš aktivní

Ráno, než se manžel probudil, byla už kuchyň připravená k malování. Nestačil se divit! Do večera bylo hotovo a další dny jsme se ani nezastavili. „Maruško, nechceš si na pár dní udělat pauzu?“ škemral ten můj lenoch, ale nepochodil. Vše muselo být podle mého!

Nemínila jsem ušetřit ani oba syny. Hned jsem i je zapojila do dění. „Prosím, odvez těch pár kusů nábytku do sběrného dvora! Toho druhého jsem zase zapřáhla opravami, kterých jsme potřebovali nepočítaně. Byla jsem na sebe pyšná, jak všichni pracovali!

Přece jenom mělo moje slovo nějakou váhu. Čas mi nezbýval ani na kamarádky. Divily se, že teď, v důchodu, nemám čas na naše pravidelné dýchánky. Já ale měla v hlavě jen dohánění starých restů! „Marie, doma už to není k vydržení. Odcházím!“ oznámil mi jednoho dne manžel.

Manžel mi utekl

Lekla jsem se! Snad nemá jinou? On ale jen hodil na záda krosnu a vyrazil do přírody. Prý mu bude ve stanu lépe! Zamlada byl náruživý horolezec a trocha nepohodlí ho nikdy nevyvedla z míry. Jen jsem netušila, že by byl něčeho takového ještě schopen.

„To moji kluci mě nezklamou!“ říkala jsem si, ale bohužel se mýlila. Ten starší si namohl záda a skončil na kapačkách. V práci na něho byli naštvaní a šéf mu dokonce vyhrožoval vyhazovem. Druhý na tom byl snad ještě hůř. „Mami, asi se budu rozvádět.

Manželka mi vyčítá, že věčně nejsem doma. Myslí si, že někoho mám…Nevěří, že jsem stále jen u tebe a musím makat!“ řekl nešťastně, div se nerozbrečel! Byl to vždycky bambula, ale že si nechá od té svojí všechno líbit, to jsem tedy opravdu netušila.

Měla bych ho litovat, ale dostala jsem vztek! Na všechny kolem sebe! Připadali mi tak líní a neochotní! To pro ně bylo tak těžké mi vyhovět? Nevděčníci!

Kamarádky mi daly co proto

Šla jsem si postěžovat přítelkyním. Věřila jsem, že mě podpoří. Že mi porozumí! Hned po kafíčku jsem na ně svoje stesky vychrlila. Ale nějakého soucitu jsem se nedočkala! „Ty Marie, už se vzpamatuj.

Myslíš, že o to tvoje bláznění někdo stojí?“ zeptala se mě Helena a Zuzka se k ní přidala: „Dej všem pokoj, nech je žít!“ Zvedla jsem se od stolu tak prudce, až jsem převrhla do klína skleničku s džusem.

A zrovna Jiřince, která mi nic ošklivého jako jediná neřekla! Urazila jsem se, ale doma přece jenom musela přemýšlet. Neměly ty moje kamarádky nakonec pravdu? Neničím já sebe i svoji rodinu? Ráno jsem měla jasno. Musím napravit škody, které jsem nechtíc způsobila!

Nejlíp je mi ve stanu

Zašla jsem za synem do nemocnice s velkou omluvou. I za jeho šéfem a vše mu vysvětlila. Nejtěžší ale byla návštěva žárlivé snachy. Trucovala dlouho! Až když jsem se rozplakala, trochu polevila. Prý každý má nárok na nějakou chybu!

Nebýt syna, něco bych jí řekla! Potom jsem si na záda nandala starý batoh a vydala se hledat manžela. Nebylo to tak těžké, jeho oblíbená místa jsem si stále pamatovala! Ve stanu jsme strávili pár dní.

Hezky jsme si lenošili na sluníčku a podnikali krátké výlety. Končily vždy stejně: v nějaké pěkné hospůdce u dobré večeře! Žádný spěch, žádné vaření, natož nádobí. Důchodu jsem si začala konečně užívat. Nic neplánuji a jsem smířená se vším, co mi budoucnost přinese.

Marie N., (63), Krušnohorsko

Předchozí článek
Další článek
Související články
17.10.2024
Říká se, že rodina je vším. Že bychom si měli být oporou. Jak mám ale soucítit s někým, kdo mě podrazil? Můj vztah se sestrou byl už od mládí trochu komplikovaný. Ne že bychom se neměly rády, pár „ale“ tam ovšem bylo. Já byla mladší o pět let, takže na mne někdy žárlila jako na benjamínka. Když jsme vyrůstaly a ona byla v pubertě, tak mě brala jako přítěž, protože zatímco se chtěla bavit s vrst
9.10.2024
Mít handicapované dítě není lehké pro nikoho. Náš malý Jindra ale přinesl celé rodině nejen starost, ale hlavně hodně radosti i štěstí! Narodil se přidušený a lékaři ho dlouho rozdýchávali. Ty dlouhé chvíle na porodním sále moji dceru změnily. Strach o právě narozené dítě je tvrdá zkušenost. Malý Jindříšek byl tiché miminko. Bohužel poporodní komplikace na něm zanechaly nevratné poškození, tak
7.10.2024
Smějeme se mužům, že je chytne druhá míza, ale neuvědomujeme si, že i nás to může potkat. Mně se to stalo v rodině. Mé dceři, přesně. Lenka byla vždy hodná holka. Chytrá, v životě úspěšná, jen se jí nedařilo na poli lásky. Tedy myslím, protože nám nikdy nikoho nepředstavila. Až Zdeňka. Byl takový neslaný nemastný, mohla si vybrat lépe. To jsem si tehdy myslela, neříkala jsem to Lence. Byla jsem
5.10.2024
Hezká a oblíbená, úspěšná a sebevědomá. Moje švagrová! Na všech rodinných setkáních i oslavách mě ztrapňovala. Dokonce i v práci. A potom dokonce i v zaměstnání, kde se stala k mému zděšení i mojí kolegyní. Když k nám nastoupila, tvářila se jako neviňátko. Všem byla zprvu velmi sympatická. Kolegyně, co seděla hned vedle mě, se divila. „Prosím tě, to je ona, co na tebe není hodná? A nepřehání
25.9.2024
Jeho novou přítelkyni jsem nemohla vystát. Jen bratra využívala. Musela jsem se jí zbavit, bylo to pro jeho dobro. Teď se o něj starám já. A líp! Můj bratr Josef byl ženatý dvakrát. První manželka nemohla mít děti, tak se rozvedli, bratrovi ještě nebylo ani třicet. Poté si našel Mílu, se kterou měl dvě děti. Míla byla hodná ženská, ale jak se říká, taková jednodušší. Bydleli na vesnici a ona br
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Je Voynichův rukopis nejtajemnější knihou světa?
epochaplus.cz
Je Voynichův rukopis nejtajemnější knihou světa?
Neznámé písmo, záhadný jazyk, dechberoucí ilustrace rostlin, vesmíru či zvěrokruhu, vyobrazení nahých žen, koupajících se v nevídaném systému jezer a jezírek se zelenou tekutinou. Voynichův rukopis na své rozkrytí teprve čeká. Je to celá kniha, o které svět dodnes mnoho neví! Přitahuje odborníky i amatéry. Vysvětlení a domněnek je nespočet. Je to utajené sdělení, dokonalá
Drůbeží rizoto
tisicereceptu.cz
Drůbeží rizoto
Suroviny na 6 porcí 6 kuřecích křídel směs zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice) 1 velká cibule 1 lžíce sladké mleté papriky 1 lžička čubrice (bulharské koření) 1 lžíce sójové omáčky podle chuti
Stal se Perillos z Athén obětí vlastní mučicí hračky?
historyplus.cz
Stal se Perillos z Athén obětí vlastní mučicí hračky?
„Jeho výkřiky k vám přijdou potrubím jako něžný, nejpatetičtější a nejmelodičtější řev,“ představuje Athéňan Perillos svůj nový vynález sicilskému tyranu Falaridovi. Doufá, že za něj získá uznání i tučnou odměnu.   Propracovaný systém trubek a zvukovodů, umístěných v hrdle a čenichu bronzového býka, má donést kvílení odsouzenců na smrt až k citlivým uším krutovládce Falarida z Agrigenta (vláda
Neuvěřitelný příběh Trabucova pokladu: Stíhá ho indiánská kletba?
enigmaplus.cz
Neuvěřitelný příběh Trabucova pokladu: Stíhá ho indiánská kletba?
Řídce obydlená oblast Nového Mexika na jihu USA je jako stvořená k ukrývání lidí i cenností. Ve 30. letech to ví i obchodník Leon Trabuco, který do jihoamerické pustiny ukrývá obří zlatý poklad. Pak a
Český ráj uprostřed Indického oceánu
rezidenceonline.cz
Český ráj uprostřed Indického oceánu
Jeden z neluxusnějších resortů na světě vyrostl na nevelkém ostrově v severní části Malediv. Na neobydleném místě, kde domorodci donedávna pouze „externě“ pěstovali melouny a papáju. Úchvatný areál zahrnující třiačtyřicet soukromých vil s bazénem, pět rezidencí a jednu Romantic vilu vystavěl jeden z nejbohatších Čechů: Jiří Šmejc zaujímá podle Forbesu na prestižním českém žebříčku devátou příčku. Tropický Želví ostrov má pronajatý
Vánoční magie na vodě: Emerald Cruises uvádí jedinečné sváteční plavby
iluxus.cz
Vánoční magie na vodě: Emerald Cruises uvádí jedinečné sváteční plavby
Emerald Cruises zve milovníky sváteční atmosféry na plavby za kouzlem Vánoc. Pečlivě sestavené říční plavby pro rok 2024 slibují jedinečný pohled na zimou zahalenou krajinu a návštěvu těch nejkrásnějš
Dubaj, místo plné krásy a kontrastů
nejsemsama.cz
Dubaj, místo plné krásy a kontrastů
Na Arabském poloostrově v Perském zálivu leží emirát Dubaj, který nabízí zábavu opravdu pro každého, pro děti i dospělé. Navíc si zde budete připadat jako v pohádce. Dubaj je známa svou moderní architekturou, luxusními zážitky a bohatou kulturou. Co by vás v tomto městě nemělo minout? Burj Khalifa a Dubai Mall Burj Khalifa je nejvyšší budova světa, která nabízí
Děti do školy nepůjdou, a basta! Leichtová šokuje svou výchovou
nasehvezdy.cz
Děti do školy nepůjdou, a basta! Leichtová šokuje svou výchovou
Má doma prvňačku, do školy ji ale Kristýna Leichtová (39) neposlala. Rozhodla se, že bude Dorotku (6) učit sama. Herečka ze seriálu Zalez do spacáku prohlašuje, že se jí nelíbí současný školní systém.
Nepodceňujte švestky
epochalnisvet.cz
Nepodceňujte švestky
Švestky, blumy, slívy, ryngle, špendlíky nebo mirabelky, zkrátka slivoně. Mají lahodné plody, které by byla škoda zužitkovat jen na koláče. Co všechno dovedou?   Ulevují při otocích. Hospodaření s vodou v těle závisí na rovnováze mezi sodíkem a draslíkem. Sodík vodu v těle zadržuje, draslík ji naopak pomáhá odvádět ledvinami. A zatímco sodíku jíme se
Na světové nebe míří česká liška
21stoleti.cz
Na světové nebe míří česká liška
Největší český výrobce letadel, společnost AERO Vodochody AEROSPACE, pojmenovala svůj nejmodernější cvičný letoun L-39 Skyfox. Název odkazuje na dlouholetou tradici úspěšných československých letounů,
Rodinná fotka odhalila pravdu
skutecnepribehy.cz
Rodinná fotka odhalila pravdu
Když jsem se stala babičkou, těšila jsem se z každé návštěvy vnučky. Malá Evička začala hrát hru, že vidí někoho v rohu kuchyně. S manželem Pavlem máme dceru, která nám před pěti lety nadělila vnučku. Úžasnou a velmi bystrou holčičku jménem Eva. Nemohli jsme se dočkat dnů, kdy bude starší a my ji budeme s láskou hlídat. Dětská fantazie Dcera se
Stránovský viadukt: Romantika může být i z betonu
epochanacestach.cz
Stránovský viadukt: Romantika může být i z betonu
Jen pár kilometrů jižně od Mladé Boleslavi se můžeme pokochat romantickým novorenesančním zámkem Stránov, ale nás dnes bude zajímat jiná památka ležící doslova co by kamenem dohodil od něj. Na trati z Prahy do Turnova tu Strenický potok překlenuje unikátní železobetonový viadukt zapsaný do Seznamu kulturních památek České republiky. Ten v roce 1924 nahradil původní železnou konstrukci,