Domů     Na přání maminky jsem ošklivě doplatila
Na přání maminky jsem ošklivě doplatila

Se sestrou jsme naprosto rozdílné povahy. Iveta byla vždycky divoká, vášnivá a nespoutaná, zatímco já jsem vysloveně rodinný typ. A právě to se mi vymstilo…

Jsem třináct let vdaná a s manželem Frantou jsme se před sedmi lety přestěhovali do domku, který z velké části přestavěl za pomoci svého bratra a otce. I já jsem se na tom našem vysněném domku nadřela jako mezek.

Byl to náš velký sen, na který jsme mnoho let čekali a odříkali si. Bydleli jsme v malém bytě po manželově pratetě, kde se nám narodila nejdříve Ivanka a dva roky po ní i syn Vilém.

Podařilo se nám časem nastřádat peníze na to, abychom si koupili domek na spadnutí s velkou zahradou na krásném místě. Tam jsme si začali budovat vlastní domov a trvalo nám tři roky, než jsme zprovoznili kuchyni a jeden pokoj, abychom se mohli nastěhovat.

Všechno se komplikovalo pro nedostatek peněz, a tak nám trvalo dalších pět let, než měly děti každý svůj pokoj a dokončili jsme v podkroví pokojík pro hosty.

Měly jsme se rády

Moje sestra Iveta je o tři roky mladší než já. Měly jsme k sobě blízko, i když jsme každá jiná. To ale hlavně proto, že nás k tomu vedli rodiče.

Maminka nám vždycky kladla na srdce, že máme držet pospolu, abychom se v dobách zlých, které v životě přijdou, mohly opřít jedna o druhou. Jedině na vlastní rodinu se totiž dá spolehnout.

Já byla od dětství pořádná, poslouchala jsem, nezlobila, zatímco Iveta dělala jen samé problémy a průšvihy. Když se doma něco stalo, tak naši věděli, že to byla ona. A já byla tak obětavá, že jsem mockrát vzala vinu na sebe. Nikdo mi ale nevěřil.

Když začala sestra chodit do školy, tak mě rodiče prosili, abych na ni dohlížela. Iveta byla typické dítě „narozené z divokých vajec“, já naopak naprostý kliďas. Učitelé jí ve škole hodně odpustili, protože já byla jedničkářka a sestra se vezla na mé vlně.

Doma jsem jí s učením hodně pomáhala. No a děti zase mě braly kvůli tomu, že jsem byla Ivetina sestra. Ona byla hvězda, všechny děti chtěly, aby s nimi kamarádila.

Každá svou cestou

Po základní škole jsem šla na gymnázium. Kam také jinam, když jsem byla premiantkou třídy? Iveta krásně malovala, tak se dostala na výtvarnou školu. V té době jsme už měly každá svůj okruh známých a vydaly se jiným směrem.

Já po maturitě odešla studovat do Prahy, kde jsem poznala svého budoucího manžela.

Po škole jsem se přestěhovala do jeho bydliště, nejdříve jsme žili v bytě jeho pratety, pořídili si dvě děti a pak si přestavěli ten dům… Všechno šlo podle našich dlouhodobých plánů a představ.

Moje sestra Iveta si ale prožila hodně bouřlivé roky, školu dělala nadvakrát, ale nakonec vystudovala i ona. Když jí bylo pětadvacet, odjela s kamarády do ciziny a tam zůstala několik let.

Nejprve v Kodani, pak nám psala z Paříže, žila chvilku s přítelem na Maltě, pak jsme dostávali zprávy až z Tasmánie. Nakonec se znovu usadila ve Francii, zamilovala se do kluka podobného ražení, jako byla ona. Vzali se po měsíční známosti.

Manželství jim vydrželo rok a poté se naše Ivet vrátila do Čech. Občas za našima i mnou přijela na pár dní na návštěvu, a vždycky tvrdila, že je spokojená. Má kde bydlet, úžasnou práci a nic víc nepotřebuje.

Musela jsem pomoct

Rodiče jí to věřili, ale já ne. Poznala jsem na sestře, že všechno není tak růžové, jak se nám snaží namluvit.

A protože to byla moje sestra a měla jsem ji ráda, jednoho dne jsem jí napsala e-mail, že přede mnou si nemusí hrát na schovávanou, že mi je všechno jasné, že chápu, že po rozvodu nechce rodičům přidělávat starosti, ale přede mnou může klidně svou hrdost odložit stranou a na rovinu říct, jak je to s ní doopravdy.

Podle toho, co mi napsala, na tom byla opravdu špatně. Zaměstnání ve svém oboru nenašla, tak musela pracovat v jakémsi hotelu na recepci, kde využila aspoň dobrou znalost jazyků. A navíc jí bylo hrozně smutno.

Neměla kolem sebe nikoho blízkého, jen známé, ale žádný vřelý přátelský vztah nenavázala. Napsala jsem jí, že má u nás dveře otevřené, a kdyby se chtěla vrátit a začít znovu, může počítat s mou pomocí.

Vlastně jsem jí nabídla, že než si najde něco svého a než se v Česku postaví na vlastní nohy, může u nás nějakou dobu bydlet. A přitom trochu pomoct mým dětem s angličtinou a španělštinou. Manžel proti tomu nebyl a Iveta naši nabídku přijala. Nikdy bych nevěřila tomu, že mou dobrou vůli zneužije.

Nechtěla se hnout

Nastěhovala se k nám už před rokem a od té doby v našem domě žije. Rozhodně jsem nepočítala s tím, že to bude tak dlouho. Myslela jsem, že azyl u nás přijme tak na měsíc, dva, maximálně na tři.

Ne že by nás „vyžírala“, to ne, měla nějaké zakázky, takže si vydělala, často nakupovala, rozhodně nežila na náš úkor. Dokonce nám vnutila nějaké peníze za energie a příspěvek na internet.

V tomto směru jsem si nemohla stěžovat, i s dětmi se učila a je pravda, že pod jejím vedením se hodně v mluvě obou jazyků zlepšili. Jenže jak čas šel, pořád se neměla k tomu, aby se odstěhovala a našla si vlastní bydlení.

Měla jsem dojem, že se o to ani nesnaží. Já sama jsem jí vyhledala několik slušných podnájmů, ona si ale vždycky našla nějakou hnidu, aby se z bydlení vykroutila. Už jí i naši nabízeli, aby se přestěhovala k nim.

Měli volný pokoj, kde jsme jako děti bydleli, a byli by prý rádi, kdyby sestru doma měli. Také myslím, že pochopili, že už nejsem z přítomnosti Ivety nadšená.

Třetí kolo u vodu

Trvalo mi dlouho, než jsem pochopila skutečnou příčinu toho, proč se sestře z našeho domu nechce. Iveta, ta, které jsem tolik pomohla, si začala s mým Frantou. Náhodou jsem přes den přišla domů a slyšela, že jsou spolu v posteli.

Stála jsem na chodbě několik vteřin jako opařená a nemohla tomu uvěřit. Pak jsem ale rychle odešla, nechtěla jsem, aby zjistili, že o nich vím. Nejsem člověk, který dělá scény, nechci o svého muže přijít.

A tak jsem se zachovala tak, jak jsem byla celý život zvyklá. Klidně a rozumně. V kavárně nedaleko jsem si dala minerálku a přemýšlela, co dál? A dospěla jsem k názoru, že jsem svému Frantovi ochotná odpustit, ale Iveta musí pryč.

Nechtěla jsem však dělat scény, tak jsem vlastně ani nechtěla, aby věděli, že o nich vím. Namísto toho, abych ze situace vyvodila důsledky, jsem se rozhodla, že najdu své sestře partnera. Že jí zase pomůžu. I když mi tak moc ublížila.

Od té chvíle jsem je ale pozorovala. Oba se chovali naprosto normálně, žádné známky toho, co jsem zjistila. Až jsem se začala utěšovat, že to byl jen náhodný úlet a všechno skončilo.

Chtějí mě vyhnat

Jak jsem byla naivní! Před měsícem mi můj manžel s mou sestrou oznámili, že se milují, on požádá o rozvod, nechá si naše děti, a ten, kdo se bude stěhovat k rodičům do pokojíku, budu já. Seděla jsem tam u jídelního stolu jako opařená.

Nemohla jsem uvěřit, že to opravdu udělá. Z domu, který jsem si vysnila a kde jsem se tak nadřela, mě teď chtějí vyhodit? Hospodyní tam všude bude moje sestra, která tam nehnula ani prstem?

Žijeme spolu ve velkém napětí už dva měsíce a já se utěšuji tím, že přijde chvíle, kdy Franta pochopí, co je moje sestra zač a proč s ní žádný chlap nikdy nevydržel. Říkám si, že ještě rád se ke mně vrátí a ta, která z domu půjde, bude Iveta. Ať už ale ode mě nikdy v životě, za to, co udělala, pomoc nečeká!

Jarmila (41), Chrudimsko

reklama
Související články
27.4.2024
Moje sestra byla taková už odmalička. Dostala, čeho se jí zachtělo. Rodiče jí vždycky nadržovali a já jí vše odpouštěla. A z ní vyrostl sobec. Přestože byla moje sestra jen o pět let mladší, vypadala spíš jako moje dcera, kterou jsem nikdy neměla. Štíhlá a drobná, plavovlasá. Já byla vysoká a statná. Žáky jsem vždy milovala Pracovala jsem coby učitelka na základní škole a každý myslel, že
27.4.2024
Nezaslouží si mít tak zlobivou dceru. Obětovala se pro ni a po rozvodu se už nevdala, jen aby jí nepřivedla domů cizího chlapa. Je jí sotva dvacet, ale chová se, jako by snědla všechnu moudrost světa. Nic jí není dobré, hlavně to, co udělá moje dcera. Ani já v jejích očích nejsem bez viny, i když nevím o ničem, čím bych jí kdy ublížila. Když ke mně přijde na návštěvu, úplně se mi stáhne žaludek
26.4.2024
Nevím, kde se to v nich vzalo. Stále ode mě něco potřebují. Hlavně peníze. Nestačí jim můj důchod ani úspory, které se rychle tenčí. Dělají si zálusk i na můj domek! Snažila jsem se jim dát všechno, jen aby se necílily ukřivděné a méněcenné oproti ostatním dětem ve třídě. Moje dvě holčičky totiž vyrůstaly bez otce, kterého jsem jim nedokázala opatřit. Pořídila jsem si je takřka na poslední chví
26.4.2024
Moje dcera se trápí a já jí nemohu pomoci. Musí si to vyřešit sama. Ta bezmoc je však strašná, o to horší, když dotyčný nedá na vaše rady a řítí se do problému. Tereza nám nikdy nepředstavovala své chlapce. Prý až to bude vážné, někoho přivede. A přivedla. Dana, který se zdál jako sympaťák. Mladí se vzali, z čehož jsme ani jedni z rodičů nebyli nadšení, protože jsme si mysleli, že mají dost čas
24.4.2024
Mladší sestra byla krásná a zábavná, na rozdíl ode mě. Měla desítky nápadníků, zatímco o mě nikdo nestál a zdálo se, že se nevdám. Vše nasvědčovalo tomu, že zůstanu na ocet. Pomalu jsem se smiřovala s nepopulárním údělem staré panny, která bydlí s rodiči ve velkém bytě, s otcem hraje po večerech karty a s matkou kouká na seriály. Byla jsem nenápadná šedivá myška, pravý opak krásné mladší ses
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Harry a Meghan se vrátí, ale…
nasehvezdy.cz
Harry a Meghan se vrátí, ale…
Usmířit se s královskou rodinou? To má Meghan Markle (42), manželka prince Harryho (39), už nějaký čas v plánu, klade si však podmínky. A ty musí královská rodina splnit do puntíku – naapříklad, aby
Jak může mít mravenec vliv na lov lvů? Obrovský…
21stoleti.cz
Jak může mít mravenec vliv na lov lvů? Obrovský…
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dale
Krtkovy řezy
tisicereceptu.cz
Krtkovy řezy
Drobivé těsto bude po upečení krásně křupavé. Tento koláč můžete připravit i do kulaté formy. Budete tak mít vyšší vrstvu těsta, ale chutnat bude stejně výtečně. Ingredience Na těsto 400 g hl
Skoky z mostu: Když se voda promění v beton!
epochalnisvet.cz
Skoky z mostu: Když se voda promění v beton!
Vedle skoku dalekého či vysokého existuje i skok hluboký, který je z nich kupodivu nejnáročnější a také nejriskantnější. Skáče se z vysokých budov, antén, útesů, dokonce i z hranice vesmíru, ale všechno to začne skoky z mostů.   Jejich tradice sahá minimálně do roku 1885 a koncem 19. století jsou nebezpečnou módou, se kterou úřady
Senná rýma je k poražení!
nejsemsama.cz
Senná rýma je k poražení!
Trápí vás kýchání, rýma, pálení očí a škrábání v krku? Cítíte se unavená? Příznaky senné rýmy vás mohou trápit i dlouhé týdny, ale můžete se jim bránit. Jak? Pokud jste se rozhodla bojovat proti sezonní alergii, máte velkou šanci zvládnout to bez antihistaminik. Zdánlivě banální rady vám život se sennou rýmou znatelně ulehčí. Zavřete pečlivě okna Sledujte pylové
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Překonala otcovská pýcha hranice onoho světa?
enigmaplus.cz
Překonala otcovská pýcha hranice onoho světa?
Britská televizní a divadelní herečka Maureen Diane Lipman (*1946) si prohlíží svůj mobil. Objeví přitom zprávu od svého muže Jacka Rosenthala (1931–2004): „Náš chlapec si vede dobře.“ Výraz v jejím o
Když se naši rozváděli, brečela jsem jako malá
skutecnepribehy.cz
Když se naši rozváděli, brečela jsem jako malá
Čekaly jsme s mámou na tátu. Ohlásil, že si přijde pro věci. Rodiče procházeli složitým rozvodem a hádali se kvůli majetku. Naši koupili chalupu, když jsem byla ještě malá. Ze zchátralého stavení udělali společnými silami malebnou vilku. A ze sadu plného starých stromů a v neposlední řadě kopřiv, vysokých jako urostlý chlap, tak pěknou zahradu, že o
Do Česka vstupuje nový hotelový řetězec The Cloud One
iluxus.cz
Do Česka vstupuje nový hotelový řetězec The Cloud One
V centru Prahy otevírá hotel s 382 pokoji The Cloud One Prague. V pěší vzdálenosti od Masaryčky i Hlavního nádraží je nejnovějším příspěvkem k urbanistickému rozvoji Hybernské ulice. Hosty láká na skv
Vzbouřenci z Globe se pozabíjeli mezi sebou
historyplus.cz
Vzbouřenci z Globe se pozabíjeli mezi sebou
Začátkem 19. století se v novoanglickém Nantucketu jeden plavčík doslechne o nalezení ostrova Pitcairn, na němž se usadili vzbouřenci z lodi Bounty. Netrvá dlouho, a onen mladík jménem Samuel Comstock začne dávat dohromady vlastní plány na ovládnutí jednoho z tichomořských ostrovů.   Poté, co mladý Samuel Comstock (1802–1824) okusí svou první plavbu přes oceán, ví,
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
epochanacestach.cz
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
Před deseti lety zámek Zbiroh způsobil senzaci svou expozicí nazvanou Tvář Leonarda da Vinci – Příběh rytířského řádu templářů. Výstava trvala půl roku a většina jejích exponátů na místě zůstala, takže dnes může nová expozice znovu připomenout historii templářského řádu spojenou se zámkem. Výstavě dominuje takzvaná Lukánská deska – autoportrét Leonarda da Vinci, dílo, které
Prokletí Kennedyů? Tajemství, tragédie a stíny moci
epochaplus.cz
Prokletí Kennedyů? Tajemství, tragédie a stíny moci
Klan Kennedyů, synonymem pro moc, bohatství a politický vliv, se zdá být stíhán neúprosnou kletbou. Tragédie, skandály a předčasné smrti se prolínají osudy mnoha členů slavné rodiny, vrhajíc stín na jejich zdánlivě idylický život. „Někdo tam nahoře nás nemá rád,“ povzdychl si kdysi Edward Kennedy, jeden z bratrů zavražděného prezidenta Johna F. Kennedyho. A zdá