Domů     Trvalo dlouho, než jsem poznala, že mu jde jen o můj majetek
Trvalo dlouho, než jsem poznala, že mu jde jen o můj majetek

Nemohla jsem uvěřit svému štěstí, když jsem potkala svého přítele. Takový milý a pohledný člověk se už dneska jen tak nenajde.

Byla jsem už pár let bez manžela, který mi nečekaně umřel. Zůstala jsem sama a nikoho si nehledala. Ne, že by mi samota tak vyhovovala. Spíš jsem nedoufala, že ve svém věku bych si mohla ještě někoho najít.

Moc krásy jsem nepobrala ani zamlada, natož teď, když mi důchod klepe na dveře. A nic zajímavého na mě také nebylo. Vlastně něco přece jen. Nebyla jsem chudá.

O peníze jsem se nezajímala

Po manželovi jsem zdědila velkou vilu a velké úspory. Dům měl po rodičích a peníze získal manžel za patenty, které ve svém podniku podával. Vždycky vymyslel nějaký zlepšovák a ejhle, na konto mu přistálo klidně dvě stě tisíc.

Vůbec jsem tomu nerozuměla a jeho peníze neřešila. Na nic jsem je nepotřebovala. Na dovolenou jsme kvůli jeho pracovnímu vytížení, a později nemoci, vůbec nejezdili, a děti jsme uživili ze svých dvou platů. No, po jeho smrti jsem se stala bohatou vdovou.

Nebyla jsem na to nijak pyšná a také jsem to nikde neroztrubovala. Přesto se o mě říkalo, že nosím nos nahoru, což nebyla vůbec pravda.

Zasáhl osud

„Zlatuše, ty ani netušíš, co všechno o tobě lidi napovídají. Prý si lítáš každou zimu na Seychely do toho nejluxusnějšího hotelu!“ řekla mi kamarádka se smíchem, protože mě znala a moc dobře věděla, že jsem v letadle nikdy za celý svůj život neseděla!

Natož abych letěla někam k moři. Vždyť jsem neuměla ani plavat… Ale v jednom měla kamarádka přece jen pravdu, když mi domlouvala, abych si někoho našla. Začala jsem o této možnosti uvažovat.

Ale když jsem se konečně odhodlala vyvinout nějakou iniciativu, rozhodl za mě sám osud. Do cesty mi přihrál muže mých snů. Tedy, já o něm ani nesnila, vůbec bych si netroufla. Matouš byl vysoký a šlachovitý. Nikde neměl ani přebytečný gram tuku.

Stále se usmíval a choval se skromně, i když měl dvě vysoké školy. A já se mu líbila prý hned na první pohled.

Byl pořád smutný

Možná na mě oceňoval moje obliny, možná také veselou povahu. Zřídka kdy jsem se totiž mračila. Také proč, když jsem k tomu neměla žádný důvod? S mým novým přítelem jsme si rozuměli snad úplně ve všem a tak nebylo co řešit.

Nastěhoval se ke mně hned po měsíční známosti. „Mami, nespěcháte na to vy dva trochu?“ ptala se mě starostlivě dcera, jako by byla ona moje máma a já nějaký puberťák. Pokrčila jsem jen rameny. Co ona může o životě vědět.

Neuplynul ani měsíc, když Matouš začal být skleslý a nemluvný. Tušila jsem, že ho něco trápí, ale on mě nechtěl zatěžovat svými problémy. „Tak se mi svěř, vždyť na všechno trápení nemusíš být sám!“ prosila jsem ho a on si oddechl. Měl již dávno dospělé děti, ale moc radosti mu nedělaly.

Chtěla jsem pomoct

Platil za ně dluhy a pohledávky a občas žehlil i nějaký ten průšvih. Naposled pokutu za překročenou rychlost. „Je to pořád něco, jsem už z toho unavený! A také mi na všechny ty platby ani důchod nestačí…“ vzdychl si, ale já mu hned nabídla řešení.

Vybrala jsem pár tisíc a dala mu je. Měla jsem peněz víc než dost. Od té doby potřeboval přítel peníze stále častěji. Jednou musel doplatit nějaké daně z minulosti, jindy zas půjčit kamarádovi. O penězích pro jeho děti ani nemluvě.

Občas mi to bylo divné, ale pohoda a klid mi byl přednější. Tak jsem svoje stále častější výběry v bance nijak neřešila. Až druhá dcera mi tak trochu otevřela oči: „Ty mami, co o tom svém Matoušovi vlastně víš? Viděla jsi někdy ty jeho děti?

Nebo nějaké kamarády? Nebo třeba bývalé kolegy z práce?“ ptala se mě a já jen vrtěla hlavou. Ne, ne a zase ne. Moc se mi její všetečné otázky nelíbily, ale musela jsem nechtíc uznat, že má ta moje holka pravdu.

Dcera mu nevěřila

Ještě týž den v noci jsem jí zavolala, zda by nemohla o mém záhadném příteli něco zjistit. K mému úžasu to už udělala, aniž bych ji o to prosila. „Moc toho nevím, ale co jsem zatím zjistila, se ti nebude vůbec líbit.

Vypátrala jsem ho na sociálních sítí podle jeho posledního bydliště. Žádnou vysokou školu nemá. Byl už asi třikrát ženatý. A víš co? Ani děti nemá, alespoň jsem žádné nenašla!“

Na to jsem neměla co říct. Úplně jsem oněměla! To snad nemůže být pravda. Že bych ve svém věku nalítla nějakému podvodníkovi? Skutečnost byla ještě horší. Posledních pět let strávil můj Matouš ve vězení! Za pojistné podvody.

Volnost nade vše

Přiznal se ke všemu a prosil, abych mu odpustila. To jsem ale nemohla. Tolikrát mi lhal do očí, že bych mu už nemohla uvěřit snad ani pozdrav. Sbalila jsem mu kufr a dokonce dala i nějaké peníze do nového začátku. Bylo mi ho skoro líto, podvodníka.

Hned po jeho odchodu jsem zavolala kamarádce: „Zvu tě na ty Seychely. Je čas si něco užít a také vyzkoušet, jako to je letět letadlem! Ještě před odletem jsem peníze ze svého konta rozdala. A také zadala inzerát na prodej vily. Měla jsem toho majetku dost. Žádné štěstí mi nepřinesl!

Zlata D. (60), Vsetín

reklama
Související články
3.5.2024
Nikdy jsem moc nevěřila na takové to věštění, magii a další věci. Ale kamarádka mne jednou vzala za kartářkou. Ke své škodě. Neměla to dělat. S Gábinou jsme se poznaly na vysoké a od té doby jsme byly kamarádky. Rozuměly jsme si ve spoustě věcech, avšak já třeba byla víc při zemi než ona, takže i proto ona věřila horoskopům, milovala tajemno. Gábina byla i větší romantička, snila o lásce z tele
3.5.2024
Vypadalo to, že zůstanu na ocet. Máma se domnívala, že kdybych se lépe oblékala a nevypadala jako strašák do zelí, třeba by si mě někdo všiml. Já ale byla srdcem i duší tramp. Pokaždé na Prvního máje si přečtu Máchovu báseň Máj. Třeba nejsem sama, možná to dělá i někdo jiný, říkávala jsem si. Byla jsem osamělá duše a trávila svátek zamilovaných či Svátek práce, chcete-li, vždy stejně. Ráno povi
2.5.2024
Děláme si starost o naši dvanáctiletou vnučku. Nechtěli jsme jí sociální sítě zakázat, radši jsem se s nimi sama naučila a vymyslela malou lest. Naše Kačenka, stejně jako její kamarádky a spolužačky a obecně vrstevnice, miluje brouzdání po internetu. Neustále si něco ťuká na počítači nebo mobilu, který dostala od rodičů. Před časem z ní vypadlo, že si založila účet na jedné sociální síti a nahr
1.5.2024
Tolik jsme se těšili, jak si budeme užívat volna. Ale když ta chvíle přišla, můj muž mi začal chřadnout před očima. Musela jsem něco udělat! Do důchodu jsme se s manželem těšili, ty poslední roky v práci nás už oba zmáhaly. Snili jsme o tom, jak budeme cestovat a užívat si života, věnovat se vnoučatům, a že si snad dokonce uděláme univerzitu třetího věku. Jenže když ta chvíle konečně přišla,
29.4.2024
Když jsme se se sestrou přestěhovaly zpátky do domku po našich rodičích, okukoval nás zpoza plotu pěkný chlap. Nenapadlo nás, že se z něho stane jednou taková noční můra. Byl samá ochota, že prý když něco budeme potřebovat, je nám k službám. Máme svá tajemství Pořád vyzvídal, jak je to možné, že takové pěkné ženské jsou v domě samy. Nějak se nám nechtělo vytahovat naše životy před neznámý
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Karty věděly víc než já
skutecnepribehy.cz
Karty věděly víc než já
Nikdy jsem moc nevěřila na takové to věštění, magii a další věci. Ale kamarádka mne jednou vzala za kartářkou. Ke své škodě. Neměla to dělat. S Gábinou jsme se poznaly na vysoké a od té doby jsme byly kamarádky. Rozuměly jsme si ve spoustě věcech, avšak já třeba byla víc při zemi než ona, takže
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
epochalnisvet.cz
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla
Hotel v Beverly Hills, v němž se nahrávala Pretty Woman, využívá holografický personál
iluxus.cz
Hotel v Beverly Hills, v němž se nahrávala Pretty Woman, využívá holografický personál
V hotelu Beverly Wilshire, kde se odehrávaly klíčové scény romantického hitu Pretty Woman z 90. let, přichází technologická revoluce. Představte si, že byste mohli mluvit s personálem hotelu tak, jak
Tajemný král Artuš: Bylo nalezeno místo jeho početí?
enigmaplus.cz
Tajemný král Artuš: Bylo nalezeno místo jeho početí?
Kdo by neznal krále Artuše. Legendární anglický panovník měl podle středověkých dějepisců a romancí vést na počátku 6. století obranu Velké Británie proti Sasům. Současní historici nicméně jeho existe
Doplul Pýtheás z Massalie až do Arktidy?
historyplus.cz
Doplul Pýtheás z Massalie až do Arktidy?
Plují stále víc na sever. Zastaví je až „Ztuhlé moře“, jak Pýtheás pojmenuje arktickou pustinu, kudy se nedá proplout lodí ani jít po svých. Hustá mlha, ledová kaše a plovoucí ledovce mu nahánějí hrůzu, a tak raději zamíří zpátky na jih.   Peněz moc nemají, a přesto svému synovi zajistí dobré vzdělání. Díky obětavosti rodičů
Milostná magie na 1. máje
nejsemsama.cz
Milostná magie na 1. máje
Polibek pod rozkvetlou třešní na Prvního máje má prý čarovnou moc. Proto je květen měsícem romantiky a vášně. Chcete vědět, jak lásku přivolat a posílit, či se zbavit té, o kterou nestojíte? Která z nás by nechtěla mávnout proutkem a mít po boku dokonalého partnera, že? Proto jsou kouzla lásky těmi nejoblíbenějšími. Pomocí magických rituálů můžete určitými způsoby něčí lásku posílit,
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
epochaplus.cz
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
Mladá žena kráčí do banky. Musí vyzvednout výplaty. Je uvolněná, spokojená. Nedávno se vdala. Možná už pomýšlí na děti. Každopádně si maluje budoucnost. Když peníze obdrží, vyjde zpátky na ulici. Tam spatří známou tvář. Nastoupí k ní do auta. I s výplatami. Tím zpečetí svůj osud. Je odpoledne 23. dubna 1951. Na jezu v Klecánkách
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Hybridní mozkové systémy aneb Krysí neurony v mozcích myší
21stoleti.cz
Hybridní mozkové systémy aneb Krysí neurony v mozcích myší
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných met
Asijské nudle s vepřovým masem
tisicereceptu.cz
Asijské nudle s vepřovým masem
Co nesmí chybět v žádném asijském pokrmu? Především chilli, které dodá pokrmu ten správný říz, čerstvé bylinky, křupavá zelenina a sezamová semínka. Suroviny 200 g vepřových nudliček (například
Uteče Rybové dcera za milencem?
nasehvezdy.cz
Uteče Rybové dcera za milencem?
Půvabná Rozálie Prachařová (20) je jednou z hvězd nového seriálu Lež na pláži. Postupně dospívá, a dokonce má i partnera, kterým je herecký kolega Karel Jirák (29). A právě to má dělat jejím rodičům
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř