Domů     Nikdy není pozdě říci muži ano!
Nikdy není pozdě říci muži ano!

Do lázní jsem jela s tím, že potřebuji ulevit od bolesti a trochu si odpočinout. Netušila jsem, že se domů vrátím zamilovaná.

Místa v lázních se nerozdávají zadarmo. A já potřebovala pomoc s páteří, která mě trápila čím dál tím víc. To samé platilo i o mých kolenou. Před cestou jsem byla nervózní, protože jsem nikdy nikam necestovala.

Snad jen na zahrádku se svým manželem, kterého jsem ale už neměla. Cítila jsem se osamělá.

Pobyt v lázních jsem si užívala

Mariánské Lázně mě okouzlily svou krásou. Sluneční paprsky mě zahřívaly. Procházela jsem se po promenádě, seděla na lavičce a odpočívala. Během léčby jsem si zlepšila fyzickou kondici a duševně se uvolnila.

Hodně mi pomohla i společnost lidí, které jsem tam poznala. Měla jsem pocit, že získávám zpět svoji sílu. Užívala jsem si jako kočka, která polehává na slunci. Všechno, co jsem musela udělat, bylo jít na ošetření, a zbytek dne jsem měla pro sebe.

Pohledný a milý nápadník

Do naší skupiny patřil i Antonín. Vypadal elegantně, zdravil dámy polibkem na ruku, držel jim židle a vstával, když některá z nás odcházela od stolu. Vypadalo to, že mi věnuje zvláštní pozornost.

Díval se na mě pohledem, jaký mi už dlouho žádný muž nevěnoval. Musím uznat, že to byla docela příjemná zkušenost. Bez ohledu na to, zda jste důchodkyně, nebo ne, je opravdu úžasné znovu se cítit jako přitažlivá žena. I když je vám sedmdesát.

Vyznal mi své city

Antonín byl celý život svobodný. Měl své zvyklosti a rutiny, chodil svými vlastními cestami. „Víš, myslím, že teď teprve cítím, že jsem připraven na vážný vztah. Na takový, kde je místo na kompromisy, hádky a udobřování. Dosud to nebylo pro mě.

Ale teď, nedokážu si představit, že bychom se rozešli,“ chytil mě za ruku a podíval se mi do očí. „Ivanko, prokážeš mi tu čest a staneš se mou přítelkyní?

Mohli bychom spolu i bydlet, přestěhuji se za tebou, pokud chceš.“ Navrhoval, že by to mohl být stabilní, zralý vztah! Toužila jsem po tom, ale byla jsem na to připravená?

Psali jsme si dopisy

Správně si všiml, že čas zde hraje důležitou roli. Těch pár týdnů, co jsme se znali, je určitě příliš krátká doba na vybudování pevného, silného pouta, ale je to dost na to, abyste se rozhodli, zda chcete druhého člověka lépe poznat.

Zda ho chcete vpustit do svého světa. Po návratu domů jsme si psali dopisy a trávili spoustu hodin telefonováním. Antonín mě navštívil dvakrát, pokaždé přinesl nádhernou kytici.

Prodal svůj byt

Uplynulo šest měsíců. Navštěvovali jsme jeden druhého. Potom Antonín přišel s nápadem, že prodá svůj byt a bude hledat podnájem blízko mého bytu. Nic jsem proti tomu neměla. Antonín skutečně prodal svůj byt a přestěhoval se. Pronajal si garsonku blízko mě.

Rodinné setkání

Takový projev náklonnosti mě přiměl uvědomit si, že je čas na rodinné setkání. Navrhla jsem mu, aby přišel na nedělní oběd a seznámil se s mou dcerou, zetěm a vnoučaty. Doufala jsem, že se mu budou líbit.

A také že mi ho dcera se zetěm schválí, protože kdyby vyjádřili souhlas, bylo by to snazší. Samozřejmě, jejich nesouhlas by mě nezavazoval, ale chtěla jsem znát jejich názory.

Báječný nevlastní dědeček

Musím říct, že Antonín mou rodinu okouzlil. Tehdy mi ze srdce spadl obří balvan. Nemělo víc smysl, aby platil podnájem, když jsme již věděli, že chceme poslední roky strávit spolu.

Dokonce jsme si troufli na renovaci mého bytu s penězi, které získal z prodeje svého bytu. „Stejně nemám žádné dědice. Ale díky tobě, moje milá, jsem získal fantastickou dceru. Stejně krásnou a chytrou jako její matka.

Pohledného a schopného zetě, a navíc úžasná vnoučata, která obdivuji. Pokud by po mé smrti něco zůstalo, byl bych nadšený, kdyby souhlasili s tím, že budou dědit po svém adoptovaném dědečkovi,“ svěřil se mi Antonín.

Každý má právo na lásku

Antonín mě po roce společného bydlení požádal o ruku a já souhlasila. Zahnala jsem své pochybnosti, zda je vhodné se vdávat v mém věku a co si o tom myslí ostatní. Ukázalo se, že to nejenže bylo vhodné, bylo to nutné. Každý má právo na lásku a štěstí, bez ohledu na věk.

Znovu ve svatebním

„Tak vidíš! Věděla jsem, co říkám, když jsem tě vezla do lázní,“ smála se dcera, když mi pomáhala obléct svatební šaty. Připadala jsem si v nich úžasně, přímo jako z pohádky.

„Měla jsi pravdu,“ odtušila jsem s úsměvem. Chytla jsem svou dceru za ruku a políbila ji na tvář. „Děkuju ti, drahá,“ pronesla jsem dojatě.

Nyní jsem zase moc šťastná

A tak jsem se odvážila žít dál, přijímat radost a lásku od nového partnera. Uvědomila jsem si, že to bylo jedno z nejlepších rozhodnutí, která jsem kdy udělala. Navzdory předsudkům nebo skeptikům, kteří mi nevěřili, že po mém manželovi můžu najít opět lásku.

A když mám svého drahého Antonína, čeho bych se měla bát? Nyní jsem šťastná. Moje štěstí není o stáří, které na mě doléhá, ale o lásce, kterou mám, a o letech, která mám ještě před sebou.

Ivana B. (73), Uherské Hradiště

Související články
17.9.2024
Po dvou rozvodech už jsem nepočítala s tím, že bych mohla být šťastná. Životní zklamání ve mně zanechalo nejistotu a nedůvěru. Poprvé jsem se vdávala, když mi bylo dvacet. Tehdy jsme si s Tomášem mysleli, že jsme pro sebe stvoření. To, že tomu tak není, jsem zjistila až po devíti letech. Zatímco já chtěla zakládat rodinu a usadit se, Tomáš to viděl jinak. Naše názory na budoucnost se rozcházely
14.9.2024
Byl hubený, nemožně oblečený, a navíc ráčkoval, ale něco se mi na něm líbilo. Nic pro něj nebyl problém, se vším si hravě poradil. Byla to moje první brigáda v životě. Mizerně placená, ale to mi bylo fuk. Mohla jsem si představovat, že jsem princezna, a kolem se pohybovalo kluků jako máku. Nespouštěli ze mě nadšené oči, anebo mi to alespoň tak připadalo. Tak tohle bych dělala klidně i úplně zad
13.9.2024
Nejevila jsem o kluky zájem až do doby, než se na gymnáziu objevil ten hezký učitel. Háček byl v tom, že se líbil nejen mně, ale všem holkám. Do svým bezmála osmnácti let jsem s nikým nechodila, žádný vrstevník mi nepřipadal dostatečně zajímavý. Kluci mě obléhali, ale já nosila nos nahoru a nikoho jsem si nevšímala. Vše se změnilo, když se na našem gymnáziu objevil nový, mladý profesor, čerstvě
8.9.2024
Nadbíhala jsem mu, jak se jen dalo, ale všechno to bylo marné. Ten fešák na červené motorce si mě ani nevšiml a léto už se chýlilo ke konci. Bylo mi sedmnáct a chodila jsem s Hrochem. To byla přezdívka, ve skutečnosti se jmenoval Jirka. Hrocha připomínal zavalitější postavou a vypoulenýma očima. Spíš to bylo ovšem tak, že Hroch chodil se mnou. Netušil, že je jen takovým náhradníkem, než si najd
4.9.2024
Když se mi zaběhl pes, kterého jsem hlídala, krve by se ve mně nedořezal. Naštěstí se ale objevil sympatický chlap a přivedl mi ho. V době, kdy mladí, tedy syn se snachou, odjeli na rekreaci, jsem se jim starala o psa. Nikdy jsem žádné zvíře neměla, byla jsem v tomto směru nováček, ještě ke všemu dost vyděšený. Přestože pes byl dobrák, kříženec všeho možného, žádné bojové plemeno, byla péče o n
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Smrt Rudolpha Valentina rozpoutala davové šílenství
historyplus.cz
Smrt Rudolpha Valentina rozpoutala davové šílenství
Stotisícový dav se snaží prolomit policejní kordon před budovou, létají kameny a tříští se sklo. Fanynky klesají k zemi v mdlobách. Jejich idol už je ale přivítat ke dveřím nikdy nepřijde. Uhrančivé temné oči, exotický vzhled a neodolatelný šarm. To jsou vlastnosti, které musí mít filmový milovník. A americký herec italského původu Rudolph Valentino (1895–1926) je pro
Užívejte si opálení co nejdéle
nejsemsama.cz
Užívejte si opálení co nejdéle
Podařilo se vám velmi pracně na sluníčku nachytat vytoužený bronz? Pak vám poradíme, jak si jej zachovat. Když se o pokožku nebudete starat správně, do dvou týdnů bude ta krásná letní barva pryč. Stačí ale několik jednoduchých kroků, a můžete si ji užívat třeba až do zimy. Začněte už ve sprše Péče o opálenou pokožku začíná už při
Tomatová polévka s rýží
tisicereceptu.cz
Tomatová polévka s rýží
Hustá a lahodná rajčatová polévka se zelím a rýží provoní celou kuchyni. Suroviny na 4 porce 1 plechovka loupaných rajčat ¼ hlávky bílého zelí 1 cibule 1 hrst rýže 3 stroužky česneku olivov
Bratislava: Město, kde neexistují hranice mezi historií a současností
epochanacestach.cz
Bratislava: Město, kde neexistují hranice mezi historií a současností
Bratislava je pro nás nejbližší zahraniční metropolí a mnozí z nás ji jistě už nejednou navštívili. Pokud by však turisté měli odpovědět na otázku, zda Bratislava opravdu dobře znají, jen málokdo by si troufl přisvědčit. Vždyť v Bratislavě je pořád co objevovat. Snad na žádné siluetě Bratislavy nemůže chybět její nejvýraznější dominanta – Bratislavský hrad. Na ostrohu
Jak vzniká produkce řeči?
21stoleti.cz
Jak vzniká produkce řeči?
Přemýšleli jste někdy nad tím, jak funguje mechanismus naší řeči na psychologické úrovni? Jakým způsobem se stane například to, že svým přátelům řekneme o parádním zážitku z dovolené? Naše řeč je
Egyptská Atlantida Heracleion je možná klíčem k pochopení starověkých legend!
enigmaplus.cz
Egyptská Atlantida Heracleion je možná klíčem k pochopení starověkých legend!
V souvislosti s Egyptem se člověku vybaví především pyramidy, zaprášené sarkofágy ukrývající tisíce let staré mumie a všudypřítomný písek. Jenže ve skutečnosti se u pobřeží této země rýsuje podobně vý
Patří křičící mumie vrahovi faraona?
epochalnisvet.cz
Patří křičící mumie vrahovi faraona?
Francouzský egyptolog Gaston Maspero na konci června 1886 učiní šokující objev. V údolí Dér el-Bahrí nalezne záhadnou mumii. Má svázané ruce a nohy a ve tváři děsivý škleb. Kvůli němu se pro ostatky vžije označení „křičící mumie“.   Lékaři se připravují na pitvu záhadné mumie. Ta je neobvyklá i díky dalším detailům. Není totiž nabalzamovaná
Inspirativní prostor pro učení i hry
rezidenceonline.cz
Inspirativní prostor pro učení i hry
Vytvoření místa vhodného pro děti školního a studentského věku je klíčové pro podporu jejich růstu a osobního rozvoje. Správně zařízený pokoj pak nabízí vše, co je nezbytné pro tuto důležitou životní etapu. Výběr vybavení vyžaduje promyšlený přístup s důrazem na ergonomii, multifunkčnost, osobní styl i moderní technologie, jehož cílem je vytvoření komfortního stylového prostředí pro
Temné síly nám uzavřely vchod
skutecnepribehy.cz
Temné síly nám uzavřely vchod
S přítelem jsme se vydali do hor, když se spustil prudký liják. Poblíž byla jeskyně a tak nás napadlo, že se tam na chvíli schováme. Na odlehlém místě jsme se s přítelem Tomášem dostali do nebezpečné děsivé pasti. Během jedné naší dovolené jsme vstoupili na místa, která v sobě ukrývala tajemnou hrozbu. Chybělo málo a už bychom
Kdo je ve skutečnosti biologický otec Vodochodského?
nasehvezdy.cz
Kdo je ve skutečnosti biologický otec Vodochodského?
Celý život slýchá herec Vojtěch Vodochodský (30) ze seriálu Specialisté, že ani v nejmenším není podobný svému otci Ivanovi Vodochodskému (61) ze seriálu ZOO. Nebylo by tedy žádným překvapením, poku
ALO diamonds: Podzim v zářivých barvách drahokamů
iluxus.cz
ALO diamonds: Podzim v zářivých barvách drahokamů
Kdy jindy se ozdobit barevnými drahokamy zasazenými do prstenů, náhrdelníků, náramků či náušnic než na podzim, kdy sama příroda kolem nás hýří hřejivými odstíny barev od žluté přes oranžovou, červenou
Živé vysílání násilí na Facebooku: Šokující případ ze Švédska
epochaplus.cz
Živé vysílání násilí na Facebooku: Šokující případ ze Švédska
V lednu 2017 se švédská Upsala stala dějištěm hrůzostrašného činu, který byl navíc živě přenášen na sociální síti. Tři mladíci brutálně napadli a sexuálně zneužili ženu, zatímco jejich činy sledovaly stovky diváků. Tento případ otřásl společností a vyvolal otázky o bezpečnosti na internetu a odpovědnosti sociálních sítí. Násilníci vysílají svou zvůli naživo Znásilnění v přímém