Domů     Náš syn svou ženu utrápil k smrti
Náš syn svou ženu utrápil k smrti

Když jsem uviděla před našimi dveřmi stát vnučku Ivu s kufrem, hned mi bylo jasné, že je něco hodně v nepořádku. To, co jsem se měla dozvědět, mě srazilo na kolena.

Můj děda byl tyran. V rodině se o tom nikdy otevřeně nemluvilo, obrázek jsem si udělala až v dospělosti, z občasných zmínek maminky a babičky.

Myslel jenom na sebe, měl řadu milenek, na rodině škudlil až do krajnosti, přesto muselo být všechno perfektní a po babičce chtěl, aby vypadala jako ze žurnálu.

Našla jsem si hodného muže

Jeho syn, náš táta, byl pravým opakem dědy. Laskavý, přející, vždycky jsme pro něj byli na prvním místě. Na své dětství dodnes ráda vzpomínám. Doma panoval klid, rodiče se měli rádi.

Měla jsem v nich skvělý vzor a myslím, že i díky tomu, jsem si dokázala vybrat dobrého manžela. Vdávala jsem se ve dvaceti, po dvou letech se nám narodil syn Igor.

Pro syna jsme udělali všechno

Zůstali jsme u jednoho dítěte. Oba jsme pracovali, manžel jezdil často na služební cesty a chtěli jsme se Igorovi věnovat, jak nejlépe jsme mohli. Někdo by možná řekl, že jsme synka prostě rozmazlili. Ale podle mě je jádro problémů někde hlouběji.

Už odmala měl svou hlavu, a když něco chtěl, prosazoval si to křikem, citovým vydíráním a později i obratným manipulováním lidmi v okolí. Je pravda, že jsme mu s manželem leccos odpustili. Ve škole patřil mezi nejlepší žáky, měl úspěchy i ve sportu.

Když přišel do puberty, zjistila jsem, že pro děvčata má velké kouzlo. Překvapovalo mě to, protože se k nim choval přezíravě až arogantně, a to se mi moc nelíbilo. Tehdy mě poprvé napadlo, že v sobě má něco z mého dědy. Takový ten povrchní šarm, pod kterým se skrývá vypočítavost a bezcitnost.

Našel si ženu

Po vysoké začal chodit s Mirkou. Byla to nádherná holka, všichni mu ji záviděli, ale on se tvářil, jako by bylo samozřejmé, že si vybrala zrovna jeho. Na to, jak byla úspěšná a oblíbená, byla však dost nejistá a já si říkala, že to s Igorem dlouho nevydrží.

Ale oba mě překvapili, za rok poté, co se seznámili, byla svatba. Rodiče Mirky byli oba lékaři, věnující se hlavně kariéře. Její otec se k ní moc dobře nechoval, vadilo mu, že je dcera pouhá účetní a dával jí to pěkně najevo.

Když jsem na svatbě viděla, jak s ní jedná, začalo mi docházet, proč jí Igorovy způsoby nevadí.

Odstěhovali se

Po svatbě se mladí odstěhovali do Prahy. Vídali jsme je jednou za čas. Zdálo se, že jim to v manželství v mezích možností klape. Narodila se Iva, za dva roky po ní Adam. Mirka byla s dětmi doma, byly pro ni vším a lepší mámu jsem snad neznala.

Občas se mi zdála trochu smutná a přepadlá, ale nikdy si na našeho syna nestěžovala. Teprve, když děti povyrostly, občas jsem se od nich jen tak mezi řečí dozvěděla, že se rodiče hádají a všechno není tak ideální, jak na první pohled vypadá. Z Mirky jsem ale nic nedostala.

Byla vyhublá

Vnoučata rostla, Mirka začala chodit do práce, a protože všichni měli málo času, jezdili k nám jen zřídka. V posledním roce před její smrtí u nás byli jen třikrát. Iva už končila gymnázium, Adam chodil na průmyslovku.

Při jejich poslední návštěvě jsem se Mirky zhrozila. Byla bledá, strašně hubená a vypadala opravdu špatně. Snažila se to zlehčovat, že prý jde jen o nějaké ženské problémy. Syn neříkal nic, tvářil se, že se ho to netýká.

Volal nám, že zemřela

Zdálo se mi, že vnučka má něco na srdci, ale s ničím se mi nesvěřila. Za dva měsíce nám pak syn zavolal, že Mirka zemřela. Prý náhlé selhání organismu. Neznělo to, jako by ho její smrt nějak zasáhla.

Oznámil nám, kdy bude pohřeb a dříve, než jsme mu stačili nabídnout pomoc, řekl, že před pohřbem jezdit nemáme, protože děti potřebují klid, aby se se smrtí matky vyrovnaly.

Vnučka utekla

Mirku jsem měla hodně moc ráda a můj muž také. Proto se nás nepříjemně dotklo, jak chladně se náš syn k jejímu úmrtí postavil. Po pohřbu se Igor odmlčel. Na naše dotazy po telefonu odpovídal, že jsou všichni v pořádku.

Když jsem volala Ivě, měla jsem pocit, jako bych mluvila s Mirkou. Byla stejně vyhýbavá a ustrašená. Zato Adam se zdál být v pohodě, možná až moc. A pak najednou, jednoho dne, se před našimi dveřmi objevila Iva s kufrem.

Krutá pravda

„Babi, mohla bych u vás zůstat…?“ bylo první, na co se mě zeptala. Samozřejmě, že jsem jí řekla, že ano. Vzala jsem ji dál a uvařila čaj. Chvíli mlčela, oči jí plavaly v slzách a pak začala mluvit. Přiznala mi, že otec, náš syn, Mirku týral.

Choval se k ní hnusně, ponižoval ji, podváděl ji. Ale ona, místo toho, aby od něj odešla nebo se někomu svěřila, to všechno mlčky trpěla. Křičel na ni, že je stará, tlustá, že se chová jako hysterka a že pro něj není dost reprezentativní. Mirka se sesypala.

Iva ji přesvědčovala, ať tátu vyhodí, ale ona byla úplně mimo. Začala hubnout, brala prášky na spaní i na povzbuzení. „Já vím, že je to i moje chyba. Měla jsem vám to všechno říct, ale nechtěla jsem jí ještě víc ublížit,“ plakala Iva.

Neznáme se k němu

Bylo mi, jako by mi někdo vrazil do srdce nůž. Chudák Mirka! A co si musela prožít naše ubohá vnučka! Věděla jsem, že je syn bezcitný, ale tohle bylo moc. S manželem jsme uvažovali, že na něj podáme trestní oznámení, ale právník nám to rozmluvil.

Vnučka samozřejmě žije u nás. Se synem jsme přerušili veškeré styky a vydědili jsme ho. Ale nic z toho bohužel naší milované snaše život zpět nevrátí.

Hana L. (64), střední Čechy

reklama
Související články
4.5.2024
Stejně jako máma jsem byla posedlá vzhledem. U ní jsem to nenáviděla, a přitom jsem dusila svoji dceru. Moje matka měla štěstí, že se vdala za úspěšného muže. Můj otec vydělával dost peněz, takže ona mohla být doma a starat se o sebe. Zastávala názor, že žena musí být prostě krásná. Tento styl výchovy jsem převzala od ní i já, ačkoli jsem to nenáviděla. Jak se to stalo? Snadno. „Nepoveden
3.5.2024
Tereza je naše vymodlené dítě. Dlouho se nám nedařilo počít, ale nakonec se na nás usmálo štěstí. I když pak se od nás zase odvrátilo. S Vláďou jsme se seznámili, když nám bylo už 35 let. Oba jsme toužili po rodině, ale před tím jsme nenašli vhodné partnery. Osudový muž Vláďa Jakmile jsme narazili na sebe, oba jsme věděli, že to je přesně ono. Proto jsme ani neotáleli a dohodli jsme se, ž
2.5.2024
Po smrti nevlastního otce se stalo to nejhorší, co mě mohlo potkat. Dědictví zasáhlo do mého života nelítostně, ten domek jsem musela rychle opustit. Nevlastního otce jsem měla moc ráda. Maminka si ho vzala, když mi bylo pět let. Vycházela jsem s ním dokonce lépe než s mámou. Spolu pak měli syna Vojtu. Máma Vojtu rozmazlovala a stavěla nás proti sobě. Byla jsem ráda, když jsem vypadla po učňáku
1.5.2024
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem si, že to je láska na celý život. Když jsem otěhotněla, úmyslně jsem našim neřekla n
29.4.2024
Čekaly jsme s mámou na tátu. Ohlásil, že si přijde pro věci. Rodiče procházeli složitým rozvodem a hádali se kvůli majetku. Naši koupili chalupu, když jsem byla ještě malá. Ze zchátralého stavení udělali společnými silami malebnou vilku. A ze sadu plného starých stromů a v neposlední řadě kopřiv, vysokých jako urostlý chlap, tak pěknou zahradu, že o ní vyšel článek v časopise Zahrádkář, dodn
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Grilovaný camembert
tisicereceptu.cz
Grilovaný camembert
Suroviny 4 camemberty 4 lžíce olivového oleje 1 snítka čerstvého rozmarýnu 1 snítka čerstvého tymiánu špetka soli mletý černý pepř 2 stroužky česneku Můžete si vymyslet svou vlastní marinádu
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
epochaplus.cz
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
Za sklem se tísní desítky lidí, někteří nadšeně vytahují mobily a zběsile fotí. Na druhé straně si v klidu vysedává robustní pandí samec. S nezájmem chroupá bambus, když mu potrava dojde, stačí se převalit na bok a natáhnout pracku. Život pandy má do akčnosti hodně daleko. Když se řekne panda velká, většině populace okamžitě vytane na mysl
Má už Petruchové tak akorát dost?
nasehvezdy.cz
Má už Petruchové tak akorát dost?
Už dlouhé měsíce ze zákulisí televize Nova unikají pikantní informace. Říká se, že Lucii Borhyové (46) dělá čím dál větší naschvály její mladší kolegyně Veronika Petruchová (29). Nejenom že se snaží
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
enigmaplus.cz
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
Tekutá esence slunečního svitu a květinové magie, med je daleko více než jen lahodné ochucení. Po staletí je uctívaný jako pokrm bohů i lidí, tento zlatavý elixír skrývá v sobě sílu, která uzdravuje t
Aby hubnutí mělo svůj efekt
nejsemsama.cz
Aby hubnutí mělo svůj efekt
Pokoušíte se zhubnout, ale nejde to a jenom se cítíte ztrápená hlady? Příčiny mohou být hlubšího rázu. Pocit hladu ovlivňuje spousta faktorů – vyvážený jídelníček, stres, kvalita spánku, užívání léků, práce na směny či fyzický výkon. Na vině ale může být i hormonální nerovnováha. Které hormony mohou bránit hubnutí? Hormonů je spousta a řídí různé procesy v
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
iluxus.cz
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
V samém srdci Prahy se nachází restaurace Apelace 21, o níž jsme psali zde - nicméně, je známá svým unikátním přístupem k gastronomii a vínu. Tento měsíc se rozhodla rozšířit své horizonty a nabídnout
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
historyplus.cz
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
Vypadá to zle. Turci dobyli dolní město a co nevidět obsadí i to horní. Pak se vrhnou na hradby chránící samotnou bělehradskou pevnost a je jen otázka času, kdy je ztečou. Tedy pokud Hunyadi něco neudělá. Sedmihradský vévoda má v rukávu tajnou zbraň, která se mu už jednou osvědčila. Zafunguje i tentokrát?   Turci se tlačí
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
21stoleti.cz
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
epochalnisvet.cz
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
Když mladý španělský válečný lékař během první světové války vidí utrpení raněných vojáků, hledá způsob, jak jim od bolesti rychle ulevit. Najde epidurální anestezii!   Španěl Fidel Pagés Miravé (1886–1923) vystuduje medicínu v Zaragoze na severovýchodě země. Promuje v roce 1908 a nastoupí k vojenskému zdravotnickému sboru, kde je přidělen vojenské nemocnici v madridské čtvrti
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
epochanacestach.cz
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
Je prý starší než anglické Stonehenge a egyptské pyramidy. Záhadná svatyně nedaleko od Prahy vzbuzuje otázky, na které se dosud nikomu nepodařilo najít odpověď. Možná šlo o nejstarší observatoř v Evropě, možná zde probíhaly brutální rituály. Tragické dopravní nehody na silnici z Prahy do Chomutova, která tajemným místem prochází, jsou zase přičítány zdejší temné historii. Prehistorická svatyně
Kapky deště nám přinesly štěstí
skutecnepribehy.cz
Kapky deště nám přinesly štěstí
Znali jsme se s Mirkem krátce a museli jsme se brát. Ve svatební den bylo ještě ke všemu příšerné počasí. Už jako holka jsem toužila mít letní svatbu. Před spaním jsem si představovala, jak kráčím rozkvetlou loukou v nádherných krajkových šatech ruku v ruce s urostlým ženichem, i když jsem neměla ponětí, kdo to je a kam vlastně jdeme. A mimochodem,