Domů     Láska mi nahradila výčitky!
Láska mi nahradila výčitky!

Po letech jsem zjistila, že jsem kvůli dcerám a vnoučatům odsunula svého manžela na druhou kolej. Je ještě čas všechno napravit?

Situace nebyla vůbec radostná. S manželem máme dvě dcery, moje zlatíčka. Bohužel se obě, stejně jako já, rychle vdaly a měly děti. Vždycky jsem pro ně chtěla ten nejlepší život a kariéru. Ale dobře, vybraly si tohle.

Tak jsem jim chtěla pomoci, jak jen to půjde. Rozhodla jsem se postarat o svá vnoučata, což bylo snadné, protože obě holky bydlely nedaleko a měly děti v podobném věku.

Vnoučata na prvním místě

Dohromady mám pět vnoučat, takže opravdu bylo o koho se starat. Abych usnadnila život sobě a především dcerám, přestěhoval jsem se k té nejstarší, která měla největší byt. Věnovala jsem se téměř výhradně svým vnoučatům.

Za manželem jsem chodila jednou až dvakrát týdně, vlastně jen uklidit, navařit a jako obvykle se ho zeptat, jak se má. A protože neustále tvrdil, že je vše v pořádku, domnívala jsem se, že mu toto uspořádání vyhovuje.

Díky tomu jsem se mohla bez problémů postarat o vnoučata. A tak uběhlo téměř dvacet let.

Návrat k manželovi

A teď z domu odešlo poslední z mých vnoučat. Je to, jako kdybych najednou byla nepotřebná. Moje dcera ráda vtipkuje o tom, že je opět mladá a může si s manželem užívat. Ale já?

Během těch let, kdy jsem se zaměřila na své dcery a vnoučata, jsem se zcela odstřihla od manželského života. S povzdechem jsem otevřela dveře našeho bytu, do kterého jsem se před pár dny definitivně vrátila.

Slyšela jsem zapnutou televizi, ale manžel nebyl v obýváku. Seděl v kuchyni a hleděl z okna. „Proč je zapnutá televize, když se na ni nedíváš?“ zeptala jsem se. „Slyším to až sem,“ odpověděl klidně a sklenici s kávovou sedlinou položil do dřezu.

Už tam bylo nějaké špinavé nádobí. To mě naštvalo, tak jsem si pro sebe něco zaremcala a začala to umývat. „Nech toho, miláčku. Já to pak udělám,“ řekl manžel.

Strhla se hádka

Byla jsem rudá vztekem. „Už vidím to tvoje pak. Chovej se tak, abych po tobě nemusela pořád uklízet,“ pronesla jsem naštvaně. „A kdo ti říká, abys uklízela? Ty jsi tady paní domu, ne hospodyně,“ namítl. „A kdo má uklízet a vařit, když ne já?“ zabručela jsem.

Vyskočil ze stoličky a pochopila jsem, že je naštvaný. „Uklidni se. Jsi tady doma, ne ve službě. Nepotřebuji hospodyni, potřebuji jen manželku!“ křičel.

Všechno mi vyčítal

Snažila jsem se něco namítat a protestovat, ale nepustil mě ke slovu. „Vždy buď vaříš, nebo uklízíš. Tolik let ses starala o všechno kromě mě. Chtěl jsem tě obejmout, být s tebou, povídat si.

Všechnu svou lásku jsi věnovala dcerám a vnoučatům, se mnou jsi vůbec nepočítala!“ vykřikl a vyběhl z kuchyně. Pak jsem slyšela bouchnutí dveří. Byl prostě pryč.

Nemohla jsem uvěřit tomu, co slyším

Cítila jsem se, jako kdyby mě někdo omráčil. Snažila jsem se nějak strávit, co mi řekl. Obviňuje mě, že nejsem dobrá manželka? Jaká drzost! Starý blázen! Vrátila jsem se k mytí nádobí.

Když jsem skončila, seděla jsem v obýváku s šálkem kávy a vrátila se k manželovým slovům. Pořád mi to znělo v hlavě. Co když má pravdu?

Jak mu to teď vynahradím?

Vlastně jsem ho celé ty roky nechala samotného. Neměl si s kým popovídat, a tak není divu, že mou společnost nahradila televize. Stále je zázrak, že si celé ty roky nenašel jinou ženu, ale trpělivě snášel, že jsem pryč. Zřejmě mě opravdu miloval. A já?

Nechala jsem ho jeho vlastnímu osudu! Roky plynuly, ani jsem si nevzpomněla na naše výročí svatby. Najednou jsem se zastyděla a do očí se mi hrnuly slzy lítosti. Promarnila jsem tolik let našeho společného života! Jak to teď napravím? Jak mu to vynahradím?

Nacházeli jsme k sobě zase cestu

Manžel se vrátil večer a beze slova začal připravovat večeři. Tehdy jsem udělala rázné rozhodnutí. Musím to změnit a pokusit se všechno napravit. Věřte mi, nebylo to vůbec jednoduché. Zapomněla jsem, co má rád, co ho zajímá, jaké má zvyky.

Musela jsem ho znovu poznat. Bylo potřeba začít jako před lety. Musela jsem si zvyknout, že v noci chrápe, rozhazuje oblečení po bytě, u večeře pořád mluví. Postupem času to bylo lepší a lepší.

Hodně jsme si povídali, chodili na procházky a já zase zjistila, jaký je můj manžel vtipný a vynalézavý muž.

Oslavili jsme výročí

Do našeho vztahu se pomalu vracela něha a blízkost. Pětačtyřicáté výročí naší svatby se rychle blížilo. Chtěla jsem pro tuto příležitost vymyslet něco speciálního. Věděla jsem, že můj manžel miluje Krkonoše.

Věděla jsem, že musím něco udělat, aby můj manžel viděl, jak moc mi na něm a našem vztahu záleží. Týden před výročím svatby jsem se rozhodla říct mu o svém plánu. Trochu jsem se bála, co řekne.

Nejprve chvíli mlčel a díval se kamsi do dálky, a pak mě, zjevně dojatý, pevně objal a zašeptal několik něžností. V jeho náručí jsem se cítila zase šťastná jako kdysi!

Vážím si každé společné chvíle

Aniž bychom to komukoli řekli, sbalili jsme si kufry a šli hledat naše zapomenuté štěstí. Dcerám jsem napsala jen pár slov o tom, že jedeme na dovolenou. A oba jsme si vypnuli telefony.

Určitě nějakou dobu potrvá, než se zase najdeme a úplně přebudujeme naše manželství. Oba však máme spoustu nadšení a dobré vůle.

Je to skutečný zázrak

Jaké je štěstí, že láska mého manžela nezemřela během všech těch let, kdy jsem ho zanedbávala! Je to skutečný zázrak! Svého manžela mám opravdu moc ráda a chci s ním strávit čas, který nám zbývá, v klidu a ve štěstí.

Petra L. (68), Kolín

Související články
23.9.2024
Bylo to nejkrásnější léto mého života. Na takové se zkrátka nezapomíná. Ani na tu bolest, když mi můj milovaný oznámil, že už se nikdy neuvidíme. S odstupem času jsem si uvědomila, že jsme byli opravdu skoro jako Danny a Sandy ze slavného filmového muzikálu Pomáda, největší pecky pro mládež na přelomu sedmdesátek a osmdesátek. S tím rozdílem, že letní láska těch dvou se odehrávala na břehu moře
23.9.2024
Většina roku 2024 už je za námi a do toho nového nám zbývá už jenom pár měsíců. Někteří z vás možná budou bilancovat, co se podařilo a co ne, jiní už možná s napětím čekají a ptají se, co jim přinese rok 2025. Čeká nás bouřlivý rok Jaké události nám přinese pohyb planet v roce 2025 a co čeká jednotlivá znamení? Saturn se bude ještě pohybovat v Rybách, ale na čas se přesune do znamení Berana.
17.9.2024
Po dvou rozvodech už jsem nepočítala s tím, že bych mohla být šťastná. Životní zklamání ve mně zanechalo nejistotu a nedůvěru. Poprvé jsem se vdávala, když mi bylo dvacet. Tehdy jsme si s Tomášem mysleli, že jsme pro sebe stvoření. To, že tomu tak není, jsem zjistila až po devíti letech. Zatímco já chtěla zakládat rodinu a usadit se, Tomáš to viděl jinak. Naše názory na budoucnost se rozcházely
17.9.2024
Do lázní jsem jela s tím, že potřebuji ulevit od bolesti a trochu si odpočinout. Netušila jsem, že se domů vrátím zamilovaná. Místa v lázních se nerozdávají zadarmo. A já potřebovala pomoc s páteří, která mě trápila čím dál tím víc. To samé platilo i o mých kolenou. Před cestou jsem byla nervózní, protože jsem nikdy nikam necestovala. Snad jen na zahrádku se svým manželem, kterého jsem ale už n
14.9.2024
Byl hubený, nemožně oblečený, a navíc ráčkoval, ale něco se mi na něm líbilo. Nic pro něj nebyl problém, se vším si hravě poradil. Byla to moje první brigáda v životě. Mizerně placená, ale to mi bylo fuk. Mohla jsem si představovat, že jsem princezna, a kolem se pohybovalo kluků jako máku. Nespouštěli ze mě nadšené oči, anebo mi to alespoň tak připadalo. Tak tohle bych dělala klidně i úplně zad
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Voňavý domácí chléb
tisicereceptu.cz
Voňavý domácí chléb
Upečte si s námi dvakrát kynutý domácí chléb. Příprava je trochu delší, ale věřte, že výsledek opravdu stojí za to! Suroviny 1 kg pšeničné chlebové mouky + trochu na hnětení 1 kostka čerstvého
Jezdecký ranč brazilské tomodelky
rezidenceonline.cz
Jezdecký ranč brazilské tomodelky
Nemovitost koupila Gisele Bündchen kvůli své mladší dceři, nadšené „koňařce“. Areál totiž kromě čerstvě zrekonstruovaného domu s devíti ložnicemi, fotbalového hřiště, tenisových kurtů, bazénu s nekonečnou hladinou a vodními prvky, vířivkou a fontánkami, zahrnuje především dva jezdecké okruhy a desítku stání pro koně. Southwest Ranches, který se nachází poblíž Everglades, zhruba na půl cesty mezi
Francouzské pekařství PAUL oslaví Mezinárodní den kávy netradiční specialitou
iluxus.cz
Francouzské pekařství PAUL oslaví Mezinárodní den kávy netradiční specialitou
Mezinárodní den kávy je oslavou lahodně hořkého nápoje, bez kterého si většina z nás nedokáže nebo spíš nechce svůj den ani představit. To dobře ví ve francouzských pekařstvích PAUL, kde pro zákazníky
V českých botanických zahradách procestujete celý svět
epochanacestach.cz
V českých botanických zahradách procestujete celý svět
Víte, že Česká republika patří k velmocem, co se týče botanických zahrad? Máme jich desítky, některé se dokonce mohou pochlubit výpěstky světového významu. Pojďme si některé oázy zeleně představit blíže. Největší a zřejmě také nejznámější českou zahradou je pražská botanická zahrada, kterou naleznete v Tróji nedaleko zoo. Návštěvníkům se chlubí obří sbírkou 15 tisíc druhů
Další modelka do televize!
nasehvezdy.cz
Další modelka do televize!
Zdá se, že se historie opakuje. Hokejista Jaromír Jágr (52) si najde modelku a ta poté skončí v televizi jako ostře sledovaná moderátorka. Své o tom ví nejen jeho bývalé partnerky Iva Kubelková (47
Můj půlnoční lektvar lásky
skutecnepribehy.cz
Můj půlnoční lektvar lásky
Na chlapy jsem měla smůlu. Uchýlila jsem se proto k bílé magii. Uprostřed tvorby kouzelného lektvaru se pan Pravý objevil u dveří. Od rozvodu uběhlo patnáct let. Nevěděla jsem, že bude tak těžké někoho blíž poznat. Fajn chlap nikde, a tak jsem přečetla mnoho knížek, které radily, jak na to. Byla jsem dokonce i na kurzu hledání lásky. Nakonec
Legenda O sedmi spáčích: Komu patří obrovské hroby v Tunisku?
enigmaplus.cz
Legenda O sedmi spáčích: Komu patří obrovské hroby v Tunisku?
Na jihu Tuniska se nachází slavná osada Chenini, kam se sjíždějí turisté z celého světa. Neláká je sem pouze dávné skalní město, ale i bílá mešita Sedmi obrů, v jejímž okolí se nacházejí podivné obrov
7 tajemství úplňku
nejsemsama.cz
7 tajemství úplňku
To, že má úplněk vliv na naše tělo, věděli již naši předci. Šamani ten čas využívali pro svá kouzla, babky bylinkářky na sběr vzácných bylinek. O tomto magickém čase ale kolují nejrůznější fámy. Co je pravda a co lež? Blížící se úplněk v mnohých z nás podvědomě často vyvolává podráždění. Kromě toho vnímavější lidé pociťují urputné bolesti hlavy, emoční labilitu, problémy s tlakem,
Až 39 milionů lidí by v příštích 25 letech mohly zabít odolné superbakterie
21stoleti.cz
Až 39 milionů lidí by v příštích 25 letech mohly zabít odolné superbakterie
Objev antibiotik představoval pro lidstvo dlouhou dobu spásu, odhaduje se, že jen samotný penicilin zachránil 82 milionů životů. Jenže živé organismy se vyvíjejí, bakterie nevyjímaje, a tak si proti a
7 nejmocnějších králů na křížových výpravách: Uctívaní hrdinové, prospěcháři, dobrodruzi s manželkou za zády
historyplus.cz
7 nejmocnějších králů na křížových výpravách: Uctívaní hrdinové, prospěcháři, dobrodruzi s manželkou za zády
Mamlúkové ustupují. „Za nimi!“ volají úspěchem povzbuzení křižáci. Pronásledují nepřítele až do nepřehledného bludiště ulic, a to se stane jejich zkázou. Rozdrobené oddíly ztrácejí veškeré taktické výhody. Křižáci jsou nemilosrdně pobiti, osud sedmé křížové výpravy zpečetěn. Egypťané pak inkriminované město v deltě Nilu nazvou Al-Mansura, Vítězné.   Zažít dobrodružství, prokázat odvahu, proslavit se, vydělat jmění
Nevyřešená vražda otce rodiny: Policie stále pátrá po vrahovi
epochaplus.cz
Nevyřešená vražda otce rodiny: Policie stále pátrá po vrahovi
Rodinná dovolená v kalifornském kempu se pro Tristana Beaudetteho a jeho dvě malé dcery změnila v noční můru. Muž byl během spánku zastřelen a jeho dcery spaly nevědomky vedle jeho mrtvého těla. Policie stále pátrá po vrahovi a rodina vypsala vysokou odměnu za jakékoli informace vedoucí k jeho dopadení. Dcery klidně spí vedle mrtvého otce
Energetičtí upíři: Denně chodí kolem nás, aniž bychom o tom věděli
epochalnisvet.cz
Energetičtí upíři: Denně chodí kolem nás, aniž bychom o tom věděli
Také jste se báli upírů, když jste byli dětmi? To jste ještě nevěděli, že skutečně existují. Akorát tihle jsou obtížně rozpoznatelní a nesají krev. Místo ní z nás mají sát energii, a to je prý činí mimořádně nebezpečnými! Upíři jsou pro spisovatele a filmaře mimořádně vděčným tématem. Jen málokdo nezná legendární román Drákula z pera