Domů     Podraz kamarádky jsem prokoukla
Podraz kamarádky jsem prokoukla

Důvěřovala jsem mu a o jeho slovech nikdy nepochybovala. Nedůvěra se mě zmocnila až poté, co mi nalila jed do žil moje nejlepší kamarádka.

O nějaké nevěře jsem vůbec nikdy nepřemýšlela. Ani o svojí, natož o manželově. Nebyl sebemenší důvod. Byl to takový můj méďa do nepohody. Moc krásy nepobral, ale o to víc jsem ho měla ráda.

Byl takový retro

Pěkně vypasené bříško, pleš začesaná trochou zbývajících vlasů a celkem silné brýle. Byly už značně nemoderní, když se mi ho konečně podařilo přemluvit k návštěvě optika. Vybral si, samozřejmě s mojí velkou pomocí, nové a notně drahé.

Slušely mu, což musel chtě nechtě i on uznat. Další potíž byla to jeho obstarožní oblékání. Nedbal o sebe, což by nevadilo, kdyby mě jen trochu poslouchal. Ale on ne. Paličatě se držel svých tesilových kalhot a opraných kostkovaných košil.

Prý jsou ještě dobré a nebude zbytečně plýtvat! No, vypadal jako z doby kamenné, jak teď mladí nazývají dobu našeho mládí, krásná sedmdesátá léta.

Naštěstí byl alespoň čistotný a denně se voněl. Samozřejmě takovou kolínskou, která se prodávala snad ještě za komunistů. Nevoněla, ale já už na ni byla zvyklá.

Vždycky, když jsem ji ucítila, jsem si vzpomněla na otce, a občas dokonce i na dědu, kterému jsem tenhle skvost kupovala v drogérii. Měli ji spolu s mýdlem Diplomat a s krabicí šeříkových mýdel. Jo, to byly doby!

Uměl všechny okouzlit

Přes všechny zjevné nedostatky to Jarouškovi svým způsobem slušelo. Byl prostě svůj, neuměl se přetvařovat ani lhát. A navíc byl neuvěřitelně chytrý a vtipný. Chápala jsem, co některé ženy nazývají sexy mozkem.

On se vždycky z šedého myšáka stal bavičem celé společnosti. Prostě chlapem, na kterého se všichni těší. Jen co začal vyprávět nějakou historku, váleli se ostatní smíchy. A to nemusel být u toho ani vulgární nebo sprostý, jak je teď zvykem.

Vystačil si se svým pověstným sarkasmem a nadhledem. Nikoho nezesměšňoval ani neponižoval. No, měla jsem ho prostě moc ráda!

Neklapalo jim to

Moje kamarádka Majka byla vždycky, co se týče Jarouše, se mnou v souznění. Dokonce se občas přiznala, že mi ho závidí. Ten její byl Jarouškův pravý opak. Krasavec na první pohled, ale na ten druhý celkem nepříjemný patron.

Já ho tajně podezírala, že zanáší, ale nikdy bych tuhle svoji domněnku nevyslovila nahlas. Neměla jsem důkazy, jen takové tušení. To pramenilo z jeho nenápadných poznámek. O každé svojí mladé spolupracovnici toho věděl víc, než bylo zdrávo.

Jaký používá parfém a jak velkou nosí podprsenku. No, je to normální? „Prosím tě, jen se tak předvádí,“ mávla vždycky rukou jeho žena Majka, ale já na ní viděla, že ji manželovo chování zraňuje.

Očernila ho

Jednou přišla úplně zničená, že se chce její manžel rozvést kvůli nějaké úplně mladé holce. Nastoupila k němu do podniku jen na brigádu, ale brzy vystrčila růžky. Bohužel na jejího manžela, který asi nekladl žádný odpor. „Vždyť by mohl být její táta!

Co táta, skoro dědeček!“ povzdychla si a já se ji snažila utěšit, že ho to třeba přejde. Že se unaví a přijde s prosíkem domů, lízat si rány. Asi ji ta moje formulace rozčílila, protože na mě začala křičet, abych si hleděla svého.

„Ten tvůj Jarouš taky není svatý! Zahýbá ti, kde může. A to už hodně let! Lidi se ti za zády smějí, jak jsi slepá!“ křičela na mě a já se neubránila slzám. Vůbec mě nenapadlo, že to, co říká, není pravda.

Ona to vyhrkla tak spontánně a rozhořčeně, že jsem jí uvěřila. A taky, proč by mi lhala? Vždyť to byla moje nejlepší kamarádka!

Vyděsila jsem ho scénou

Když jsem si v hlavě několikrát její slova zopakovala, docela mi začala dávat smysl. On vlastně byl ten můj Jaroušek trochu zvláštní. Nesvěřoval se mi s ničím, o čem nechtěl, abych věděla. Když jsem se ho občas na něco zeptala, změnil téma.

Převedl všechno v žert, ale třeba k tomu měl důvod, který mě dosud nenapadl. Nevěru! Nepochybovala jsem, že spousta ženských by si dala říct. A navíc, nebyl to žádný chudák, co se týče financí. Dostával velké odměny za zlepšováky, které vymýšlel.

Hned jsem na manžela udeřila. „To jsem tedy od tebe nečekala. Zklamal jsi mě. Nikdy ti to neodpustím!“ vyjela jsem na něho, jen co se vrátil ze zaměstnání. Koukal na mě jako na blázna.

Byl tak vyděšený, že mu ta jeho přehazovačka spadla z čela a vlála mu podél ucha až na rameno. Zpotil se a udělala se mu velká mokrá kola v podpaží. Vypadal strašně.

Hnala jsem se do rozvodu

Nemluvili jsme spolu týden a já vyrazila k advokátovi kvůli rozvodu. Tak rychle mi to šrotovalo v hlavě, chtěla jsem všechno vyřešit hned! Děti už byly dávno dospělé, ale měli jsme docela obstojný majetek. Domek, auto i chalupu.

Vyslechla jsem informace a podala žádost o rozvod. Jarouš byl uražený a vůbec se nebránil.

Ale čím víc vody uplynulo od setkání s Majkou, která se mi od té doby vůbec neozvala, tím víc jsem vychládala. Do toho rozvodu se mi chtělo čím dál méně, vlastně se mi do něho nechtělo vůbec.

Pátrala jsem

Chtěla jsem jít za Majkou, vyříkat si to s ní pořádně, ale nakonec jsem se rozhodla pro toho jejího krasavce. Jsou přece pohádaní, a tak by mi mohl o mém Jarouškovi něco říct. Nebylo by možné, že je všechno jinak?

Vypravila jsem se tedy za tím nevěrníkem s mladou kočkou. Tvářil se vážně a ani mě nenechal domluvit. Bylo na něm vidět, že má radost. Že si na Majce konečně zchladí žáhu, jak se říká.

Otevřel mi oči

„Moje Majka je ten nejprolhanější člověk, kterého znám. A tobě nepřeje nic dobrého. Slyšel jsem to od ní mnohokrát. Toho tvého Jarouše ti hrozně záviděla a stále mi ho předhazovala, jak moc vydělává a jak je vtipný.

Prý ona by si ho předělala k obrazu svému a nenechala by ho chodit v tak hrozných hadrech, jako ty. Ale o nějaké nevěře nikdy nemluvila. Naopak, i v té jeho věrnosti mi ho předhazovala. Vždycky říkala, jak tě moc miluje, a já ji ne.

Určitě si to vymyslela, aby ti ho přebrala,“ řekl přesvědčivě a přesvědčil i mě. Doma jsem se Jarouškovi omluvila a vysvětlila, jak ke všemu došlo. Odpustil mi a dal mi velkou pusu.

Aby měla vztek

Na Majku jsem dostala hrozný vztek. „Počkej chvilku, já si nás vyfotím!“ poprosila jsem ho. Vyfotila jsem naše selfie a v den, kdy se měl konat náš rozvod, jsem fotku poslala telefonem Majce. K ní jsem připsala text: „Tvoje intriky ti nevyšly.

Rozvod se nekoná, máme se s Jaroušem rádi, a dokonce pojedeme na pěknou dovolenou. Abychom oslavili ten zrušený rozvod!“ Představovala jsem si, jak Majka asi zuří. A měla jsem z toho celkem dobrý pocit. Lhát se prostě nemá!

Lenka V. (62), Příbram

Související články
5.9.2024
Býval to fešák. Chlubila jsem se jeho fotografiemi a kamarádky mi ho záviděly. Teď je z něho dědek s mastnými vlasy a neudržovanými vousy. Stačil pouhopouhý rok, aby se moje pocity vůči příteli změnily od těch obdivných k pohrdavým. Či spíš úplně nenávistným. Vstávala jsem skoro o hodinu dřív, jen abych se s ním nepotkala v kuchyni nebo koupelně. Stále jsem si musela opakovat, že za nic nemůže,
4.9.2024
Moje kolegyně byla pořádná potvora, to se nedá jinak říct. Nestačilo jí, že mi vyfoukla povýšení, které jsem si zasloužila. Ona mě i pomlouvala! Vymýšlela drby! Ten poslední ale přehnala. Namluvila mému manželovi, že asi někoho mám. A bohužel to ani nebyla pravda. S manželem jsme už dávno nebyli jako dvě hrdličky, co by také člověk po třiceti letech chtěl. Ale měli jsme se celkem rádi. O nevěře
3.9.2024
Stáňa je taková nenápadná. Vždycky byla, ale srdce měla ze zlata. Odjakživa! Sama jsem se o tom přesvědčila. Nějak tomu musel chtít osud, že nás dvě svedl dohromady. Já byla spíše divoká a střelená, Stáňa přesný opak. Klidná, tichá, vyrovnaná a rozumná. Zatímco já střídala rozhodnutí nějak od boku, ona zvažovala. Kolikrát jsem si ji kvůli tomu dobírala. Že si nenajde ani pořádného kluka, když p
3.9.2024
Jako nezaměstnatelná padesátnice jsem si připadala vyřízená. Moje kamarádka, mě ale přivedla na úžasný nápad. Hlídám psy lidem na dovolené. Po třiceti letech v jednom zaměstnání, kde jsem se cítila být odbornicí na svém místě, přišla najednou ledová sprcha. Namísto toho, abych dostala odměnu za svou loajalitu, přišla výpověď. Neustála jsem ten šok bez slz a smutku, který se mi usadil v duši.
2.9.2024
Připadala jsem si stará a bála jsem se, že už nikdy nikoho nenajdu. Po druhém, perném rozvodu jsem zahořkla a žila zcela osaměle. Padesátka mi nevadila, anebo mi lépe řečeno vadila daleko míň než mým vrstevnicím, ale šedesáté narozeniny mi podrazily nohy. Už nikdy nenajdu chlapa, kterého bych zajímala, říkala jsem si zasmušile a prohlížela si svoje fotky z mládí. Kdysi jsem si je nechala zarámo
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Station Anděl na pražském Smíchově právě otevřel
iluxus.cz
Station Anděl na pražském Smíchově právě otevřel
Novinka roku se právě otevřela. Station Anděl na pražském Smíchově láká svou autentickou newyorskou atmosférou, kde chutě neznají mezí evropského kontinentu. Americké receptury, které odpovídají návšt
Na český trůn pomohli Habsburkům až Turci
epochaplus.cz
Na český trůn pomohli Habsburkům až Turci
Hned dvakrát v rané historii českých zemí mají Habsburkové český trůn nadosah. Pokaždé ale člen jejich rodu vládne jen krátce a poté náhle zemře na úplavici. A tak si musejí počkat až do roku 1526, kdy po bitvě s Turky u Moháče padne poslední Jagellonec na českém trůnu, Ludvík, aby se na něj konečně mohli posadit. Pak
Stará láska mezi Jeřábkem a Vejvodovou nerezaví?
nasehvezdy.cz
Stará láska mezi Jeřábkem a Vejvodovou nerezaví?
Proslýchá se, že manželství herců Tomáše Jeřábka (49) ze seriálu Jedna rodina a Halky Třešňákové (52) moc neklape. Tentokrát však možná ne proto, že herec umí být někdy nesnesitelný mamánek, který
Asijská kuřecí polévka
tisicereceptu.cz
Asijská kuřecí polévka
Asijská jednoduchá polévka vás rozhodně zahřeje a potěšující navíc je, že ingredience máte vlastně téměř vždy doma. Ingredience rostlinný olej 750 ml kuřecího vývaru 3 mrkve 1 menší pórek 10
Chtěli mi zabít syna
skutecnepribehy.cz
Chtěli mi zabít syna
Kuba jen sedí a kouká před sebe. Bývalý sportovec, a nyní se trápí na vozíčku. Stačilo jen pár minut. Kubík byl vždy veselé dítě. Jedináček, který byl i trochu vymodlený. Vždy jsem se snažila, aby byl slušně vychovaný. Aby byl úspěšný ve škole, životě, aby pomáhal druhým. Špatně jsem mu vysvětlovala, že když se jiné děti
Využívali krutí Avaři Slovany jako živé štíty?
historyplus.cz
Využívali krutí Avaři Slovany jako živé štíty?
Dlouhé vlasy spletené do dvou copů létají kolem mužských hlav. Zdobené spony se lesknou v záři slunce. Banda urostlých mužů na koních se vřítí do osady na jihu dnešní Moravy. „Schovejte ženy!“ vykřikne někdo. Avaři si ale stejně vezmou, co chtějí.   Bojovné avarské jezdce pronásledují turkičtí povstalci. Podle současného švýcarského historika Christopha Baumera Avaři pocházejí
Havajská technika Ho´oponopono: Klíč k dosažení všeho?
epochalnisvet.cz
Havajská technika Ho´oponopono: Klíč k dosažení všeho?
Nejrůznější alternativní metody určené k osobnímu rozvoji obvykle vychází z východních hinduistických či buddhistických tradic. Ovšem i v jiných koutech světa najdeme postupy, které mají do našeho života přitáhnout pozitivitu a štěstí. Havajská metoda s trochu zvláštním názvem Ho´oponopono je jednou z nich. Skutečně má až zázračné výsledky?   Na terase typického havajského domku sedí muž v bílé košili. Má zavřené
Mobilní telefony nevyvolávají rakovinu mozku
21stoleti.cz
Mobilní telefony nevyvolávají rakovinu mozku
Lidé žijící ve městě či blízko civilizované oblasti jsou pod vlivem mnoha druhů záření, ať už se jedná o rádiové vlny, ultrafialové záření ze Slunce, infračervené záření či vysokofrekvenční záření. Po
Mauritius: Ostrovy obřích želv
epochanacestach.cz
Mauritius: Ostrovy obřích želv
Ztracen v Indickém oceánu je Mauritius jen zdánlivě. Milovníci exotické turistiky ho znají jako jeden ze ztracených rájů. Britové mu udělili nezávislost v roce 1968 a od té doby jde o nejbohatší a nejkrásnější stát Afriky. Pojďte se s námi zasnít a vydat se na cestu na exotické ostrovy. Maličký ostrovní stát Mauritius má vlastní aerolinky Air Mauritius, asi
Smaragdová deska: Poklad egyptských mágů
enigmaplus.cz
Smaragdová deska: Poklad egyptských mágů
Magický dokument trvale ovlivnil dějiny evropské kultury. Je v něm prý zachyceno všechno vědění kosmu. Originál je ale ztracený. Pro středověké alchymisty je originál Smaragdové desky něco jako sva
Otevřený minimalismus Diablo House
rezidenceonline.cz
Otevřený minimalismus Diablo House
Kancelář Terry & Terry Architecture představila zdařilý projekt v podobě přístavby obytného křídla ke stávajícímu jednopodlažnímu domu. Nový dvoupatrový objem, napojený na původní objekt pod ostrým úhlem, začleňuje obytný prostor do okolí a těží z dalekých výhledů na přilehlé kopce a údolí. Jádro domu, jež zaujímá celkovou plochu 613 čtverečních metrů, je v aktuálním uspořádání
Jaký živel vám vládne?
nejsemsama.cz
Jaký živel vám vládne?
Už v dávných dobách se astrologové začali domnívat, že za povahu člověka mohou nejen hvězdy, ale také živel, který byl jejich příchodu na svět nakloněn. Víte, o jaký typ živlu šlo ve vašem případě? Je to tak prastará záležitost jako lidstvo samo. Přírodní živly se dělí do čtyř skupin: oheň, voda, země a vzduch. Odhalte, jaký element je ten váš, a zjistíte,