Domů     Pomaturitní srazy by se měly raději zakázat
Pomaturitní srazy by se měly raději zakázat

Člověk by si měl vážit spořádaného rodinného života, nebořit jej. Škoda že jsem se tím neřídila. Tak báječného manžela jsem měla!

Ptáte-li se na moje manželství, odpovím, že jsem měla velké štěstí. Náš vztah byl vždycky korektní, spořádaný, příkladný. Vychováváme spolu nádhernou dceru Báru, které je sedmnáct.

S manželem Pavlem žijeme dlouhé roky, brzy oslavíme dvacet pět let společného života.

Kamarádky mi Pavla odjakživa záviděly, a kdykoli jsme se sešly ve vinárně, rozhořčeně štěbetaly: “Holka zlatá, hlavně si nestěžuj. Máš úžasného manžela. Co bychom za takového daly!” I když měly pravdu, namítala jsem: “Jenže on je hrozně nudný.

A vůbec žádný romantik. Nikdy mi neřekne nic hezkého, už mě to nebaví. Ten stereotyp mě ubíjí. Kam se poděly večery v trávě?”

To už se ale kamarádky většinou rozčilily a volaly jedna přes druhou: “Podívej, jakého chlapa mám doma já! Je mi nevěrný a pije! Proboha, važ si toho, jaký Pavel je!” Tak jsem si aspoň v duchu říkala: Jak je to dlouho, co jsme večeřeli při svíčkách?

Paměť mi nesahá tak daleko, abych si vzpomněla na to, kdy jsme spolu tančili. Anebo utíkali deštěm po zmoklé louce, smáli se a objímali a říkali si otřepané nesmysly, bez kterých se romanticky založené ženě žije tak těžko… Někdy zhruba před milionem let.

Pavla by teď něco takového ani ve snu nenapadlo. Je stavební inženýr. Když přijde z práce, zeptá se: “Co bude k večeři? A co je v televizi? Jsem utahaný jako pes, dneska to byl v práci horor.”

Pravda ovšem je, že vydělává slušné peníze. Dnes vím, že i toho jsem si měla více vážit.

První láska

Také někdy vzpomínáte na první lásku? Vsadím se, že ano. Každá žena na ni přece vzpomíná. Jenže já jsem se občas přistihla, že na ni myslím každý den. Jmenoval se Michal, ale nikdo mu neřekl jinak než Miki. Byl kouzelný!

Takový nezávislý, pravý opak mého manžela, který je pedant, puntičkář, suchar. Oblečení ve skříni si skládá do komínků, jako na vojně. Ne tak Miki. To byl odjakživa bohém, rebel, živel.

Vidím ho jako dneska, jak sedí na zábradlí před gymplem, hezký k zbláznění, džíny, tričko už trochu potrhané, pramínek tmavých vlasů padající do čela, a nad ním se dramaticky vznáší cigaretový dým. A jak mi říká:

„Svezeš se, kopretino?“ (vždycky mi říkal kopretino) a nedbalým gestem ukáže kamsi vedle sebe, kde stojí starý a nijak zvlášť nablýskaný motocykl. A já volám: “Jedeme ke studánce jako vždycky!” Byla to láska jak z tlustých románů.

Jezdili jsme na motorce na lesní mýtinu k tůni, jejíž hladina se leskla jako čerstvě vyleštěná. Leželi jsme ve vysoké trávě a zasněně plánovali společnou budoucnost. Říkali jsme si:

“Co nejdřív se vezmeme, budeme mít kupu dětí a budeme se milovat až do smrti.” Občas mnou projel zlověstný blesk, mrazení, leknutí: Co když mě Miki zradí? Byl až příliš hezký, co když mi ho odloudí jiná? Ale stal se pravý opak. Ten, kdo zradil, jsem byla já.

“Nezapomeň na mě,” nabádal mě starostlivě. Vlak nám už houkal za zády. Mikiho volala vlast – odjížděl na vojnu. „Nikdy na tebe nezapomenu!“ křičela jsem ještě ve chvíli, kdy vláček mizel za zatáčkou a já se dívala už jenom na prázdné koleje.

Na ten pohled také nezapomenu. Prázdné koleje. Brzy nato jsem začala chodit se svým nynějším manželem.

Tak blízko, tak daleko

Neviděli jsme se moře let, ale myslela jsem na něho div ne denně. Tu hroznou zradu, tu jsem si vyčítala také málem denně. A pak jsem najednou seděla ve vinárně na srazu naší třídy po mnoha letech a Miki byl tak blízko, přitom tak daleko.

Tmavý pramen vlasů mu padal do čela, kouřil startku, jako by se vlastně nic nezměnilo. Když večer pokročil a hudba hrála tu naši, tančili jsme pevně přitisknuti k sobě. „Jaký je vlastně tvůj muž?“ zašeptal mi do ucha. „Suchar,“ ucedila jsem s pohrdáním v hlase.

„Tak proč s ním proboha jsi?“ zněla udivená odpověď. Po lahvi vína a bouři emocí v hlavě jsem si položila tutéž otázku. Když hudba hrála naši druhou oblíbenou písničku, Miki špitl: “Jdem ke mně!” Z pomaturitního srazu jsem se vrátila až ráno.

Doma jsem jen tak nedbale zamumlala: “Přespala jsem u spolužačky, neznáš ji.” Můj muž mi věřil. On mi věří. To ovšem dělá chybu. Začali jsme se s Mikim scházet. Je dvakrát rozvedený.

“Obě moje manželky byly nudné, nezábavné, beze smyslu pro humor, romantiku a dobrodružství. Zato ty, ty jsi ta pravá,” řekl mi.

Nudím se

Dohodli jsme se, že už se neopustíme. V hlavě se mi ovšem rozsvítila červená kontrolka. Co řekne tomu, že jsem se k smrti zamilovala, můj legitimní partner? A jak se na to bude dívat dcera, právě procházející pubertou?

Ve svém poblouznění jsem se rozhodla jít takzvaně přes mrtvoly. Spálit mosty. Zpřetrhat pouta. Rozbít sklo. Udělala jsem přesně to, co psychologové přísně zakazují: řekla jsem manželovi pravdu. Křičela jsem: “Zamilovala jsem se a chci odejít! Slyšíš mě?

Posloucháš mě vůbec? Nudím se, mezi námi není žádná láska. Miki je okouzlující, romantický, doopravdy mě miluje. Miluje!” Pavel nevěřil svým uším, a jak jsem byla v ráži, mluvila jsem tak nahlas, že vše o mé love story z koupelny vyslechla i Bára.

Nakonec jsem si před jejich užaslými zraky sbalila tašku a vydala se za dobrodružstvím, do Mikiho náruče. Vše ztroskotalo na tom, že jsem ke své první lásce přišla výjimečně bez ohlášení a přistihla ho s jinou. Řekl jenom: “Promiň,” a pokrčil rameny.

Zařvala jsem: “Ty grázle!” a vlepila mu facku. Toulala jsem se pak lesem celé hodiny a plakala.

Kam jít?

Neměla jsem kam jít, a tak nezbylo než se kajícně vrátit k rodině, kde jsem ovšem předtím ve vteřině rozbourala všechno hezké, co jsme léta budovali. Nikdo se mnou nemluvil. Bára vypadala k smrti vyděšeně, Pavel byl ochromený, šokovaný.

Oba byli bledí jako stěna. Pavel se zavřel v pracovně, Bára odešla spát ke kamarádce. Jen pomalu mi docházelo, co jsem to provedla a že je to velký průšvih. Roztřískala jsem to jediné, co dávalo nějaký smysl, to nejcennější, co člověk má: rodinný život.

Ptala jsem se v duchu, zda se mi to vůbec podaří napravit. Kladla jsem si otázku, proč jsem svým nejbližším, na kterých mi nejvíc záleží, připravila takové peklo. A to vše kvůli bezcharakternímu hejskovi, který uměl jen jedno: ubližovat, a ještě ke všemu ho to bavilo.

Je mi to líto

Měla jsem hrozné sny, noční můry. Bůh ví, zda se mi to podaří napravit, a pokud ano, bude to trvat nekonečně dlouho, říkala jsem si. A bylo to tak. Musela jsem vyvinout nekonečnou trpělivost, ale nakonec se věci vrátily do starých kolejí.

Nicméně věřte tomu, že jsem musela vydržet hroznou atmosféru, která u nás panovala celé měsíce. S Bárou to bylo možná o něco jednodušší, vysvětlila jsem jí prostě, že jsem udělala chybu a že je mi to líto. Že mi láska zatemnila rozum a že se to někdy stává.

Díky tomu, že byla v citlivém věku a zažívala první lásky, mi porozuměla. Kdo tomu však pochopitelně nerozuměl vůbec, byl Pavel. Vypadal, jako by se zabalil do ledu, zíral na mě jako na zjevení. Trvalo půl roku, než na mě dokázal normálně promluvit.

Ale naši největší krizi jsme naštěstí překonali. Bála jsem se, že odejde, a tak jsem vlastně pochopila, že ho mám pořád ráda.

Ivana M. (52), Karlovy Vary

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
7.5.2024
Byla jsem odhodlaná pro lásku udělat cokoliv, ale zjistila jsem, že jenom to zkrátka nestačí. Na tu pravou lásku je třeba dvou. Zamilovaných příběhů jsem za svůj život přečetla mnoho. Nořila jsem se do smyšlených románů a snila o tom, že i já jednou najdu pravou lásku. A udělám pro to všechno na světě. V patnácti letech se to zdálo jako krásná a jednoduchá představa. Postupem let jsem ale zjišť
6.5.2024
Znali jsme se s Mirkem krátce a museli jsme se brát. Ve svatební den bylo ještě ke všemu příšerné počasí. Už jako holka jsem toužila mít letní svatbu. Před spaním jsem si představovala, jak kráčím rozkvetlou loukou v nádherných krajkových šatech ruku v ruce s urostlým ženichem, i když jsem neměla ponětí, kdo to je a kam vlastně jdeme. A mimochodem, kdo to je a kam vlastně jdeme, jsem přesně nev
2.5.2024
Byla jsem zamilovaná do pohledného spolužáka Lišky, který si mě nevšímal. Přesto jsem doufala, že se během pálení čarodějnic sblížíme. K čarodějnicím neboli třicátému dubnu se upínaly veškeré mé naděje. O té magické noci jsem věděla nemnoho, neboť jsme se o takových věcech ve škole neučili, ale babička říkávala, že je to noc zázraků. Filipojakubská nebo také Valpuržina noc proslula kouzly, ve v
28.4.2024
Byla jsem rozmazlená až hrůza. Přitom moji rodiče nebyli nijak bohatí, nemohli si dovolit bůhvíco, ale mně by snesli modré z nebe. Už ve školce jsem mívala nejkrásnější oblečky ze všech a nejvíc hraček i obrázkových knížek. A protože moje knihovna praskala ve švech, hodně jsem četla, nejraději romantické příběhy o lásce. Snila jsem o tom, že se seznámím s anglickým hrabětem, který si mě odveze
22.4.2024
Na první rande mě ten můj mlčenlivý doktor pozval přímo před zraky pacienta. Zaskočil mě, ale odmítnout jsem nedokázala. Po škole jsem nastoupila coby zdravotní sestřička, nebo řekněme zubní asistentka, v ordinaci postarší paní zubařky. Skvěle jsme si rozuměly, ale rozloučit jsme se musely už po pár měsících, když jsem odcházela na mateřskou. To jsem ještě nevěděla, jak se mi ta „dovolená“ prot
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Grilovaný camembert
tisicereceptu.cz
Grilovaný camembert
Suroviny 4 camemberty 4 lžíce olivového oleje 1 snítka čerstvého rozmarýnu 1 snítka čerstvého tymiánu špetka soli mletý černý pepř 2 stroužky česneku Můžete si vymyslet svou vlastní marinádu
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
epochaplus.cz
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
Za sklem se tísní desítky lidí, někteří nadšeně vytahují mobily a zběsile fotí. Na druhé straně si v klidu vysedává robustní pandí samec. S nezájmem chroupá bambus, když mu potrava dojde, stačí se převalit na bok a natáhnout pracku. Život pandy má do akčnosti hodně daleko. Když se řekne panda velká, většině populace okamžitě vytane na mysl
Má už Petruchové tak akorát dost?
nasehvezdy.cz
Má už Petruchové tak akorát dost?
Už dlouhé měsíce ze zákulisí televize Nova unikají pikantní informace. Říká se, že Lucii Borhyové (46) dělá čím dál větší naschvály její mladší kolegyně Veronika Petruchová (29). Nejenom že se snaží
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
enigmaplus.cz
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
Tekutá esence slunečního svitu a květinové magie, med je daleko více než jen lahodné ochucení. Po staletí je uctívaný jako pokrm bohů i lidí, tento zlatavý elixír skrývá v sobě sílu, která uzdravuje t
Aby hubnutí mělo svůj efekt
nejsemsama.cz
Aby hubnutí mělo svůj efekt
Pokoušíte se zhubnout, ale nejde to a jenom se cítíte ztrápená hlady? Příčiny mohou být hlubšího rázu. Pocit hladu ovlivňuje spousta faktorů – vyvážený jídelníček, stres, kvalita spánku, užívání léků, práce na směny či fyzický výkon. Na vině ale může být i hormonální nerovnováha. Které hormony mohou bránit hubnutí? Hormonů je spousta a řídí různé procesy v
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
iluxus.cz
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
V samém srdci Prahy se nachází restaurace Apelace 21, o níž jsme psali zde - nicméně, je známá svým unikátním přístupem k gastronomii a vínu. Tento měsíc se rozhodla rozšířit své horizonty a nabídnout
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
historyplus.cz
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
Vypadá to zle. Turci dobyli dolní město a co nevidět obsadí i to horní. Pak se vrhnou na hradby chránící samotnou bělehradskou pevnost a je jen otázka času, kdy je ztečou. Tedy pokud Hunyadi něco neudělá. Sedmihradský vévoda má v rukávu tajnou zbraň, která se mu už jednou osvědčila. Zafunguje i tentokrát?   Turci se tlačí
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
21stoleti.cz
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
epochalnisvet.cz
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
Když mladý španělský válečný lékař během první světové války vidí utrpení raněných vojáků, hledá způsob, jak jim od bolesti rychle ulevit. Najde epidurální anestezii!   Španěl Fidel Pagés Miravé (1886–1923) vystuduje medicínu v Zaragoze na severovýchodě země. Promuje v roce 1908 a nastoupí k vojenskému zdravotnickému sboru, kde je přidělen vojenské nemocnici v madridské čtvrti
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
epochanacestach.cz
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
Je prý starší než anglické Stonehenge a egyptské pyramidy. Záhadná svatyně nedaleko od Prahy vzbuzuje otázky, na které se dosud nikomu nepodařilo najít odpověď. Možná šlo o nejstarší observatoř v Evropě, možná zde probíhaly brutální rituály. Tragické dopravní nehody na silnici z Prahy do Chomutova, která tajemným místem prochází, jsou zase přičítány zdejší temné historii. Prehistorická svatyně
Kapky deště nám přinesly štěstí
skutecnepribehy.cz
Kapky deště nám přinesly štěstí
Znali jsme se s Mirkem krátce a museli jsme se brát. Ve svatební den bylo ještě ke všemu příšerné počasí. Už jako holka jsem toužila mít letní svatbu. Před spaním jsem si představovala, jak kráčím rozkvetlou loukou v nádherných krajkových šatech ruku v ruce s urostlým ženichem, i když jsem neměla ponětí, kdo to je a kam vlastně jdeme. A mimochodem,