Domů     Pan profesor mě zcela okouzlil
Pan profesor mě zcela okouzlil

První láska mou dceru úplně změnila. Přestala se učit a myslela jen na toho svého Kamila. Byl máj a moje dcera to neuvěřitelně prožívala.

Naopak já už jsem všechny iluze o lásce ztratila. Dceřin otec a můj bývalý manžel nás opustil už před několika lety. Dcera se k smrti zamilovala a nemluvila o ničem jiném. Chodila do třetího ročníku gymnázia a její prospěch, dříve slušný, směřoval strmě dolů.

Uvažovala jsem o tom, co budu dělat, když propadne z matiky. Ta holka si nic nepřipouštěla, vnímala jen to, jak moc je zamilovaná.

Co když propadne?

Její známky za druhé pololetí byly strašné a zhoršovaly se. Vzpomínám si, jak jsem se jednou k večeru plížila k pootevřeným dveřím do dětského pokoje, abych zkontrolovala, zda se skutečně učí na další písemnou práci z matematiky.

Seděla u nějaké knihy, jenomže ta neměla s čísly nic společného. Vypotácela jsem se na balkon a zapálila si cigaretu. Selhala jsem jako matka! Rozbrečela jsem se.

Telefonát

Když jsem otevřela uslzené oči, poprvé jsem si všimla, že je doopravdy máj. Před panelákem kvetly šeříky a třešně, zelenaly se břízky. Zasnila jsem se.

Připomněla jsem si, že jsem se také kdysi na střední škole v máji zamilovala, a rovněž mě začaly napadat verše.

Kdyby tehdy někdo sledoval dění v našem bytě, byl by nucen konstatovat, že dcera v dětském pokoji i matka na balkoně si nezávisle na sobě mumlají úryvky slavného díla Karla Hynka Máchy, a zatímco dcera vypadá šťastně, matka brečí.

Jedna pětka za druhou

Druhý den zazvonil telefon. Volali ze školy, prý se tam mám dostavit. „Pojďme se zamyslet nad tím, proč se Alice tolik zhoršila,“ vyzval mě příjemný mužský hlas. „Ještě na pololetním vysvědčení měla trojku, to ji klasifikovala kolegyně, která šla na mateřskou.

Třídu jsem převzal já a nechci nikomu ubližovat, jenomže Alice se neučí,“ smutně oznámil sympatický učitel a ukázal mi notýsek se známkami té nešťastnice. Byla to hrůza. Jedna pětka za druhou.

Snažil se pomoci

Hlavou mi divoce vířily myšlenky. Nový učitel nevypadal jako mistr popravčí. „Mějte s ní trpělivost, pane profesore,“ škemrala jsem. „To víte, je v tom kritickém věku a mydlí s ní puberta. Promluvím s ní,“ slibovala jsem kajícně. Rozesmál se:

„Myslíte si, že teď v máji dostane rozum? To ho spíš ztratí, ne?“ Překvapilo mě, že vtipkuje. Po dlouhé době jsem se usmála. Vytáhl ze zásuvky nějaké papíry a podal mi je. „Deset rovnic,“ řekl stručně.

„Ať si je přes víkend vypočítá, v pondělí ji vyvolám k tabuli na jednu z nich.“ Když Alice uviděla deset rovnic, rozplakala se. „Nehnu ani s jednou,“ oznámila mi. „Venku je tak krásně, a já se budu doma potit nad sešitem?

Vždyť mám rande!“ Namítla jsem zvýšeným hlasem: „Opravdu chceš propadnout? A co budeš dělat bez maturity? Zametat ulice?“ To ji trochu zarazilo. „Leda že by mi s tím pomohl Kamil.“ Zajímalo mě, kdo je Kamil. „To je ten můj kluk,“ prozradila mi.

„Chodí na průmyslovku a matice vážně rozumí.“ Zaúpěla jsem: „Tak proč tě nedoučuje?“ Pokárala mě: „Mami, měli jsme jiné starosti, chápeš?“

Udělal dojem

V sobotu dopoledne na nás zazvonil Kamil. Udělal na mě dobrý dojem. Nejenže té mé nešťastnici všechny rovnice bravurně vypočítal, ale ještě jí i vysvětlil, jak se to dělá. Za odměnu jsem usmažila řízky a udělala bramborový salát.

Oddechla jsem si a doufala, že snad holka nepropadne. V pondělí Alice dostala z matematiky jedničku. Už dlouho jsem neměla takovou radost. „Tak co říkáš Kamilovi? Ten je, viď?

Po maturitě se vezmeme, budeme bydlet v baráčku u jeho babičky a budeme mít kupu dětí.“ Tím mi pochopitelně radost trošku pokazila, protože jsem doufala, že po maturitě půjde na vysokou.

Nervy na pochodu

Ke konci května se konala třídní schůzka. Před půl pátou se rodiče studentů blížili ke strohé budově školy, mnozí vypadali velmi starostlivě. Také jsem měla nervy na pochodu, ale snažila jsem se nedat to na sobě znát.

Samotnou mě překvapilo, jak jsem se na schůzku vymódila. Na profesora matematiky se táhla fronta přes celou chodbu. Když jsem se k němu konečně dostala, připadal mi snad ještě hezčí, než když jsem ho spatřila poprvé.

Usmíval se a hned mi sdělil, že Alici dá na vysvědčení trojku, protože ze včerejší závěrečné písemné práce dostala velmi pěknou dvojku, a ze zkoušení z rovnic dokonce jedničku. Moc ji chválil, tvrdil, že je chytrá, jen musí víc pracovat.

Skončilo to svatbou

Když jsme se na sebe dívali, téměř to jiskřilo. Věděla jsem, že jsme přibližně stejně staří, oba rozvedení. Ale musela jsem se rychle rozloučit a zmizet, za mnou stál dlouhý zástup složený z netrpělivých rodičů. Večer mi telefonoval.

Pozval mě na rande a já pozvání s radostí přijala. O několik dnů později se stala humorná příhoda. Políbili jsme se s panem učitelem pod odkvétající třešní, když tu jsem si všimla, že o několik stromů dál se líbá moje dcera s Kamilem.

Ale zatímco tihle dva se zanedlouho rozešli, my s panem učitelem jsme se vzali a jsme spolu doteď.

Petra J. (56), Berounsko

Související články
4.9.2024
Když se mi zaběhl pes, kterého jsem hlídala, krve by se ve mně nedořezal. Naštěstí se ale objevil sympatický chlap a přivedl mi ho. V době, kdy mladí, tedy syn se snachou, odjeli na rekreaci, jsem se jim starala o psa. Nikdy jsem žádné zvíře neměla, byla jsem v tomto směru nováček, ještě ke všemu dost vyděšený. Přestože pes byl dobrák, kříženec všeho možného, žádné bojové plemeno, byla péče o n
31.8.2024
S manželem jsme si slíbili věrnost až do smrti. Byla jsem to já, kdo se bláznivě zamiloval a pošlapal všechno. Teď už vím, jaký poklad v něm mám. Manžel byl o třináct let starší, ale z mé strany to byla láska na první pohled. Čím déle jsem svého muže znala, tím více jsem ho obdivovala, byl to neuvěřitelně laskavý, velkorysý a dobrý člověk. Proto nechápu, jak se mohlo stát, že jsem najednou zača
26.8.2024
Ke konci prázdnin jsem se k zbláznění zamilovala, ale zlý osud nás rozdělil. Zemědělství mě povolalo na povinnou chmelovou brigádu. Do sedmnáctých narozenin zbývaly dva měsíce. V té kouzelné době jsem se k zbláznění zamilovala. Byly prázdniny, srpen, kdy bývají chladná rána se závoji mlh. Naši neměli ani vindru, a tak jsme jeli akorát tak víte kam, zkrátka nikam jsme nejeli, zůstali jsme doma,
20.8.2024
Na sportovním táboře jsem se v deseti letech seznámila s Filipem. Stali jsme se kamarády. Ale kvůli nehodě jsem ho pak přes deset let neviděla. Vyrostla jsem na vesnici a příroda pro mě byla druhý domov. S rodiči jsem snad každý víkend byla někde venku. Táta i máma byli hodně sportovně založení, každý víkend jsme jezdili na různé výlety po okolí. Bydleli jsme daleko od města, a tak jsem byla od
18.8.2024
Když jsem se zamilovala poprvé, bylo z toho jen velké zklamání. Můj vyvolený koukal po jiných. Naštěstí ta opravdová láska nebyla daleko. Rodiče mě odmala posílali na pionýrské tábory, tvrdili, že mě to posílí a zocelí. Dnes vím, že to byly jen řečičky, hlavně si ode mě chtěli odpočinout. Coby prvňák jsem celý tábor probrečela, nejspíš jsem na to byla ještě malá. Po druhé třídě jsem brečela tak
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Leoš Mareš by své manželce snesl modré z nebe
nasehvezdy.cz
Leoš Mareš by své manželce snesl modré z nebe
UMarešových nikdy není nuda. Své fanoušky stále baví a ti netrpělivě každý den očekávají, kdy zase Leoš Mareš (48) přijde s nějakou novinkou. Když se nedávno obarvil na blond, lidé nestačili zírat.
Havajská technika Ho´oponopono: Klíč k dosažení všeho?
epochalnisvet.cz
Havajská technika Ho´oponopono: Klíč k dosažení všeho?
Nejrůznější alternativní metody určené k osobnímu rozvoji obvykle vychází z východních hinduistických či buddhistických tradic. Ovšem i v jiných koutech světa najdeme postupy, které mají do našeho života přitáhnout pozitivitu a štěstí. Havajská metoda s trochu zvláštním názvem Ho´oponopono je jednou z nich. Skutečně má až zázračné výsledky?   Na terase typického havajského domku sedí muž v bílé košili. Má zavřené
Číhal na Napoleona v Brně tovaryš s puškou?
historyplus.cz
Číhal na Napoleona v Brně tovaryš s puškou?
Vrací se do města až za tmy. Už z dáli Napoleona vítají v Brně dvě zapálené svíce v každém okně. Ne že by Moravané chtěli francouzskému císaři takto vzdát hold. Prostě jim to nařídil… Zvolit správný terén pro zásadní bitvu není jen tak, a proto Napoleon (1769–1821) objíždí v listopadu 1805 okolí Brna, aby si vyhlédl místo chystaného
Akademie věd simuluje pobyt na Měsíci
21stoleti.cz
Akademie věd simuluje pobyt na Měsíci
Český záložní astronaut Aleš Svoboda se včera vydal na simulovanou víkendovou misi na Měsíc – s dalšími členy posádky při ní bude provádět různé vědecké a technologické experimenty. Součástí mise je v
Otevřený minimalismus Diablo House
rezidenceonline.cz
Otevřený minimalismus Diablo House
Kancelář Terry & Terry Architecture představila zdařilý projekt v podobě přístavby obytného křídla ke stávajícímu jednopodlažnímu domu. Nový dvoupatrový objem, napojený na původní objekt pod ostrým úhlem, začleňuje obytný prostor do okolí a těží z dalekých výhledů na přilehlé kopce a údolí. Jádro domu, jež zaujímá celkovou plochu 613 čtverečních metrů, je v aktuálním uspořádání
Station Anděl na pražském Smíchově právě otevřel
iluxus.cz
Station Anděl na pražském Smíchově právě otevřel
Novinka roku se právě otevřela. Station Anděl na pražském Smíchově láká svou autentickou newyorskou atmosférou, kde chutě neznají mezí evropského kontinentu. Americké receptury, které odpovídají návšt
Mauritius: Ostrovy obřích želv
epochanacestach.cz
Mauritius: Ostrovy obřích želv
Ztracen v Indickém oceánu je Mauritius jen zdánlivě. Milovníci exotické turistiky ho znají jako jeden ze ztracených rájů. Britové mu udělili nezávislost v roce 1968 a od té doby jde o nejbohatší a nejkrásnější stát Afriky. Pojďte se s námi zasnít a vydat se na cestu na exotické ostrovy. Maličký ostrovní stát Mauritius má vlastní aerolinky Air Mauritius, asi
Kazí vám ostruha radost z chůze? Zatočte s ní!
nejsemsama.cz
Kazí vám ostruha radost z chůze? Zatočte s ní!
Mnohdy až nesnesitelná bolest, která se s každým krokem jen stupňuje. Patní ostruha se může ozvat kdykoli a většinou za ní stojí nevhodná obuv, obezita, dlouhodobý tlak a přetěžování. Každodenní zátěž nohou si dříve či později vybere svou daň, ať už se jedná o otoky, křečové žíly, nebo různé výrůstky. Patní ostruha se ale řadí mezi ty nejvíc nepříjemné.
Může se člověk sám vznítit?
enigmaplus.cz
Může se člověk sám vznítit?
Může oheň přijít bez varování, zdánlivě odnikud a rozhořet se tak, že během chvilky je z lidského těla hromádka popela? Je spontánní samovznícení reálnou hrozbou? Americký lékař v penzi J. I. Bentl
Eduard VIII.: Nekorunovaný mistr průšvihů
epochaplus.cz
Eduard VIII.: Nekorunovaný mistr průšvihů
Je pohledný, charismatický, zcestovalý a jeho styl diktuje módu v ostrovním státě. Pro svou snahu být v první linii si vyslouží i úctu prvoválečných veteránů.   Řeč je o králi Spojeného království a britských dominií a císaři Indie Eduardovi VIII. (1894–1972). Většina lidí si ho ale spojí hlavně s abdikací kvůli fanatické lásce k Američance Wallis Simpsonové (1896–1986). Eduardova
Asijská kuřecí polévka
tisicereceptu.cz
Asijská kuřecí polévka
Asijská jednoduchá polévka vás rozhodně zahřeje a potěšující navíc je, že ingredience máte vlastně téměř vždy doma. Ingredience rostlinný olej 750 ml kuřecího vývaru 3 mrkve 1 menší pórek 10
Chtěli mi vzít milované dítě!
skutecnepribehy.cz
Chtěli mi vzít milované dítě!
Dalo by se říct, že jsem prožila mládí v té nejlepší době. Po revoluci se otevřelo tolik možností. Jenže já na jednu až surově doplatila. Zajímá vás, jak to všechno začalo? Bylo mi 22 a měla jsem kamarádku Karlu, která byla o čtyři roky starší. Dvakrát byla jako au pair ve Velké Británii a lákala