Domů     Budeme se muset soudit
Budeme se muset soudit

Moje dětství bylo příšerné. Nerada jsem chodila domů, nerada jsem zůstávala s kýmkoli z naší rodiny. Máma s tátou se neustále hádali a prali.

Moje o šest let mladší sestra Jitka si vůči tomu vytvořila jakousi imunitu a neustále mě shazovala, protože já se s tím vyrovnat neuměla.

Možná se tak chtěla rodičům hlavně zavděčit, protože jejich hněv na její hlavu potom tolik nedopadal a vše jsem odnášela já. „Ty jsi starší, máš mít rozum,“ končily veškeré naše hádky a následoval výprask nebo minimálně různé zákazy. Jitka se mi potom posmívala, jak jsem to za ni zase schytala.

Pořád se hádali

Kdo by myslel, že alespoň v příbuzných jsem našla zastání, ten by se spletl. Kořeny toho všeho byly mnohem hlubší a pokračovaly už přes několik generací. Chlast, násilí a hrubost byly zkrátka životním stylem této rodiny. Jen já se jaksi vymykala.

Mámina rodina se vždycky hádala o peníze a majetek, který už ani neměli, a každá společná akce skončila brutální hádkou a rozbíjením nádobí. Tátova rodina byla plná alkoholiků.

Pokaždé, když se u nás někdo ukázal nebo jsme jeli k nim, všichni se opili a byli vulgární a agresivní. Nesnášela jsem to.

Sbalila jsem se

Každá taková návštěva byla pro mě čirým utrpením a nerozuměla jsem si bohužel ani s bratranci a sestřenicemi, se kterými naopak skvěle vycházela sestra Jitka. Takže se většinou spikli a vymýšleli, co mi zase tentokrát provedou.

Já jen hledala úkryt, kde bych měla klid. Hned po maturitě jsem se tedy rozhodla, že odejdu, že v tomhle dál nebudu žít. Aniž bych cokoli komukoli řekla, sbalila jsem se, sedla na vlak a odjela na druhou stranu republiky.

I přesto, jak jsem to doma nesnášela, to nebylo jednoduché. Vydala jsem se do neznáma a netušila, co mě kde čeká. Ještě před odjezdem jsem si ale domluvila práci v jednom hotelu, který nabízel jako bonus ubytování. Tím bylo rozhodnuto.

Konečně v klidu

K mému velkému štěstí se nakonec tato volba ukázala jako velmi šťastná. Moji spolupracovníci byli moc milí, a dokonce jsem si mezi nimi našla i lásku. Rozhodně jsem za nimi nejezdila. Ono ani nebylo za čím.

Asi dva roky po mém odchodu totiž máma tátu vykopla z bytu, když zjistila, že ve své oblíbené putyce propil garsonku, kterou ona kdysi dostala od svojí mámy jako část dědictví a o kterou on se měl starat, takže měl klíče u sebe. Tenkrát mi máma volala a snad poprvé se mnou mile mluvila.

Vydírali mě

„Táňo, přijeď domů. Najdeš si tu také práci, budeš bydlet doma a bude všechno v pohodě. Já jsem teď po tom rozvodu nemocná a nemůžu pracovat, ale budu ti pomáhat,“ vábila mě.

Všechno mi bylo jasné, máma jen nechtěla pracovat a potřebovala, aby jí někdo platil byt a staral se o ni. Nemocná nebyla, to mi Jitka přiznala, když projížděla mým městem cestou do Německa za prací.

Samozřejmě se i tehdy ozvala jen proto, že čekala výhodné ubytování u nás v hotelu. Tehdy jsem se rozhodla přerušit s rodinou veškeré kontakty.

Máma mi ještě chvíli posílala ubrečené zprávy, ale nakonec přestala. Nechtěla jsem se do toho všeho znovu zaplést.

Na vlastních nohou

Chtěla jsem žít svůj život daleko od nich, což se mi dařilo. Časem jsme se s mým milým vzali a otevřeli si vlastní kavárnu, která se rozrostla na několik poboček, a opravdu dlouho se nám dařilo.

Sestra se v kavárně ještě párkrát zastavila a čekala, že ji zaměstnáme, ale řekli jsme jí jasné ne. Nakonec se také urazila a byl klid.

Nečekaná návštěva sestry

Dalších asi dvacet let byl klid, dokud se ve dveřích nezjevila Jitka, kterou jsem nemohla ani poznat. Vypadala úplně jinak, obtloustlá, neupravená a za sebou táhla dvě uřvané děti. Připomínala mi mámu, což mě uklidnilo i vyděsilo zároveň.

Sestra očividně v Německu neuspěla a rozhodla se, že bude kopírovat osud naší rozvrácené rodiny. „Nevěřila bys, co mi ten parchant udělal. Nechal mě i děti úplně na holičkách. A na koho bych se měla obrátit, když ne na rodinu, ne?“ ozřejmila mi místo pozdravu.

Když jsem jí odmítla pomoct po tom, co jsem ji skoro dvě dekády neviděla, rozeřvala se na mě přímo v kavárně: „Co ty seš za člověka? Mámu jsi nechala na holičkách a na mě se vykašleš taky? To jsi rodina?“​

Zažalovala mě

Vysvětlila jsem jí, že nikoho z nich za rodinu nepovažuju. Že jsme vyrůstaly v příšerném prostředí, ze kterého se dodnes snažím vzpamatovat a že s nikým z nich nechci nic mít. Dívala se na mě vzdorovitě, když odcházela.

Po několika měsících mi přišel dopis s žalobou, že jsem prý svoje kavárny otevřela za rodinné peníze, které měly patřit Jitce a mámě, a ony je chtějí zpět.

Čeká mě boj s vlastní rodinou, o kterém jsem doufala, že ho nikdy nepovedu, ale možná je to ta pověstná poslední kapka, po níž musí pohár přetéct, abych měla konečně klid.

Táňa Z. (55), Plzeň

Související články
20.6.2024
Doktoři mi říkali, že nikdy nebudu máma. O to větší radost jsem měla, když mi gynekolog pověděl, že jsem ve třetím měsíci těhotenství. Bylo červencové ráno a já po dlouhé těžké noci svírala vytoužené novorozeňátko. Zdravá holčička s dolíčky na tvářích. Slzy mi radostí stékaly z očí. Pět krásných let jsme si s dcerkou užívali. Měli jsme to, o čem jsme s mým manželem vždycky snili. Dávali jsme
17.6.2024
Vdávala jsem se před třiceti lety. Vlado pochází z Bratislavy, po mamince je částečně Maďar, po otci má polskou a rakouskou krev. Já jsem se narodila v Praze ve vinohradské nemocnici, na Vinohradech jsem chodila do jazykové školy i na gympl, jen na vysokou jsem se posunula do jiného pražského obvodu, na lékařskou fakultu blízko Karlova náměstí. Tam jsem také potkala Vlada, který chodil o dva ro
15.6.2024
Nikdy bych si nemyslela, že se rozhádáme kvůli něčemu, co se vlastně ani nebude týkat přímo nás. Už několik měsíců spolu nemluvíme. Naše rodina držela vždycky pospolu, nebylo nic, co by nás postavilo proti sobě. Prošla i hodně těžkou zkouškou, když zahynul dědeček během občanské války ve Španělsku a babička zůstala sama s pěti dětmi. Rodina se tehdy semkla a pomohla jí překonat těžké období. Ří
14.6.2024
Moje kulinářské umění je vyhlášené. Těším se pověsti nejlepší kuchařky široko daleko. Nemohu připustit, aby byla moje snacha lepší! Tohle je moje parketa. A tu si nenechám vzít! Myslím, že si kaž­dý zakládá na tom, co umí nejlépe. V mém případě to je vaření. Toto umění jsem určitě podědila po své babičce, která byla vyhlášená kuchařka. Také moje teta vařila ve školní jídelně, a dodnes si pamatu
10.6.2024
Magdu jsem měla vždycky ráda, jako starší sestra při mně vždy stála. Okolnosti se ale změnily a má šikovná sestra je „za vodou“. Nedávno mi najednou vpálila, že bych chtěla, aby mě finančně zajistila, a to se mě hodně dotklo. Jako děti jsme mezi sebou necítily žádné rozdíly. Rodiče nás vychovali k vzájemnému respektu, a pokud to nebylo možné, jednoduše jsme se porvaly. Pamatuji si na náš společ
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
6 nejbizarnějších vozidel
epochaplus.cz
6 nejbizarnějších vozidel
Kabina, sedačky, volant a nejčastěji 4 kola. Auta či vozidla však nemusejí vypadat vždy takto! Jaké nejbláznivější nápady vznikly v hlavách designérů a techniků, ale nakonec se neujaly? 1/ Přidat kola! OctoAuto (1911) Na počátku 20. století jsou silnice samá díra. Auto se špatně ovládá a kola dostávají zabrat! „Čtyři jsou málo,“ domnívá se americký
Přinese Lutovské rozvod konečně klid?
nasehvezdy.cz
Přinese Lutovské rozvod konečně klid?
Moderátorka Iveta Lutovská (41) si může konečně oddychnout. Rozvodové řízení s podnikatelem Jaroslavem Vítem (47), které se táhlo několik měsíců a bylo pro ni velmi bolestivé, je u konce a ona je opět
Města zaplavily gangy malých kolportérů
epochalnisvet.cz
Města zaplavily gangy malých kolportérů
„Mnoho mužů může najít zaměstnání prodejem novin.“ Těmito slovy začíná Benjamin Day, vydavatel deníku New York Sun, v roce 1833 inzerát, v němž hledá kolportéry pro své noviny…K jeho překvapení se však nepřihlásí žádný dospělý, ale desetiletý chlapec!   Za prvního kolportéra, pouličního prodavače novin, lze považovat irského imigranta Bernarda Flahertyho (1824–1876), jenž zareagoval na
Bil se kardinál Harrach za církevní restituce?
historyplus.cz
Bil se kardinál Harrach za církevní restituce?
Hlavou se kardinálovi honí temné myšlenky. Nejraději by všechno vzdal a užíval si klidu. Neustálé lavírování mezi snahou utužit v zemi katolickou víru a nezpronevěřit se svému svědomí ho ničí. Nakonec se ale rozhodne znovu bojovat.   „Násilím se ničeho dosáhnout nedá,“ povzdechne si v tichu své pracovny kardinál Arnošt Vojtěch z Harrachu (1598‒1667). Ještě že arcibiskupství získalo
Tajuplná Šumava: Hrůzu nahánějící umrlčí prkna
epochanacestach.cz
Tajuplná Šumava: Hrůzu nahánějící umrlčí prkna
Úcta k zemřelým se projevuje v každém koutě světa i naší republiky trochu jinak. Šumavští si osvojili velmi svérázný zvyk – stavění umrlčích prken, ze kterých se stalo podivné memento smrti a prostředek, jakým mrtvé uctívat a často i s nimi promlouvat. Mohla v sobě lože nebožtíků soustřeďovat negativní energii zemřelých a prostupovat i do
Nenašel snad duch zavražděného prezidenta až do dnešních dnů klid?
enigmaplus.cz
Nenašel snad duch zavražděného prezidenta až do dnešních dnů klid?
Duch bývalého 16. amerického prezidenta Abrahama Lincolna prý bývá poměrně často spatřován, jak bloudí ve washingtonském Bílém domě… [gallery ids="141907,141906,141908"] Věštecký sen Paní Lincolnov
Bohémský interiér s pařížským šarmem
rezidenceonline.cz
Bohémský interiér s pařížským šarmem
Zcela nový projekt, vybavený odborníky na design z LUXXU, byl promyšlen do nejmenších detailů a evokuje francouzskou klasiku s dotekem historie. Exkluzivní realizace je tak ztělesněním pronikavého kouzla a elegance půvabné metropole země galského kohouta a jejího životního stylu. Hned po vstupu do nitra charismatického bytu je téměř hmatatelně cítit vůni panujícího avantgardního stylu –
Krásné nohy? Žádný problém!
nejsemsama.cz
Krásné nohy? Žádný problém!
Nohy vás nosí celý den, a tak byste jim měla věnovat náležitou pozornost. Jenom tak se vyhnete nejrůznějším problémům. Následující návod platí pro všechny nehty na nohou, ale pro palce především, zde je riziko zarůstání největší. Nejdříve dopřejte prstu teplou koupel a do vody přijdete hodně soli. Horká voda změkčí kůži kolem nehtu a sůl pomůže s dezinfekcí
Pečená jehněčí kýta na česneku
tisicereceptu.cz
Pečená jehněčí kýta na česneku
Francouzi nadají dopustit na pečené jehně na česneku s rozmarýnovými bramborami. Ingredience 1 jehněčí kýta s kostí 5 stroužků česneku olivový olej sůl, pepř 5 snítek rozmarýnu 1 kg malých
Původ známých pohádek: Znásilnění, mučení a smrt ve velkém
21stoleti.cz
Původ známých pohádek: Znásilnění, mučení a smrt ve velkém
Pohádky, které dnes známe a milujeme, jsou oproti svým původním verzím jen slabými odvary. Jádra mrazivých nebo lechtivých příběhů, z nichž kdysi povstaly, v nich nicméně přetrvávají dodnes.  
Její smrt nikdy nepřebolí
skutecnepribehy.cz
Její smrt nikdy nepřebolí
Nikdy to nevymažu z hlavy. Ten den, kdy jsem se šla rozloučit s mojí dcerou. Neskutečná bolest, když víte, že je to poslední rozloučení. Monika byla zdravá, chytrá a krásná holčička. Nebyly s ní velké problémy v pubertě, když dospěla, byla úspěšná. Měla život před sebou Měla své plány. Vystudovala, našla si dobré místo a potkala Honzu, s nímž se chtěli vzít.
Výstava Na led! představuje hokej a bruslení  v obrazech
iluxus.cz
Výstava Na led! představuje hokej a bruslení v obrazech
Fenoménu hokeje a bruslení ve výtvarném umění se věnuje výstava Národní galerie Praha (NGP), která pro návštěvníky znovu otevírá Palác Kinských na Staroměstském náměstí. Výstava představí téměř sto pr