Domů     Bojím se, že vnučce zkazí svatbu
Bojím se, že vnučce zkazí svatbu

Už měsíc žiji jako ve snu. Chystám vnučce svatbu a nevím, co dřív. Matka ji opustila už dávno a nechala mi ji na starost. Nyní je moje dcera zpět a chce ten velký den zkazit.

Malý, ubrečený uzlíček mi nechala dcera v košíku na manželské posteli, a byla pryč. Připojila jen krátký vzkaz, že se o malou starat nemůže, protože na to nemá nervy. Málem jsem se tehdy zhroutila. Jenomže něco takového jsem si nemohla dovolit.

Miminko mi zůstalo na krku

Právě jsem se rozváděla, a navíc jsem se starala o nemocnou maminku. Sama jsem taky zrovna nebyla zdravá, a teď ještě tohle! Ale neměla jsem to srdce, abych se o vnučku nepostarala. Přece bych ji nedala někam do ústavu!

Před sociálkou jsem lhala, jak jen to šlo, abych vůbec vnučku dostala. Nesměla jsem přiznat ani svoje zdravotní problémy, ani péči o maminku. Všechno nakonec dopadlo tak, jak jsem chtěla. Začal mi ale ještě větší kolotoč povinností než před tím. Ale vše se dá zvládnout, když se přece člověk hodně snaží.

Dcera ji nezajímala

Vnučka Markétka byla moc hodná. Přestala plakat a spinkala celou noc. Jakoby se tak nějak uklidnila. Naštěstí byla zdravá a k lékaři jsem s ní chodila jen na preventivní prohlídky a očkování. Markétka šla pak do školky, kde se jí moc líbilo.

Po příchodu mi každý den vyprávěla, co se událo nového a co kdo řekl. „Babi, moje maminka přede mnou utekla?“ zeptala se mě a já byla v rozpacích, co odpovědět. Kde to to dítě sebralo?

Řekla jsem jí tehdy, že neutekla před ní, ale před sebou a svými povinnostmi. Dokonce jsem dceru omlouvala, nechtěla jsem pěstovat ve vnučce nějakou nenávist a křivdu. Netušila jsem, že toho budu jednou litovat!

Dcera se na Markétku nikdy nezeptala ani jí nezavolala. Platila minimální výživné, a to bylo všechno, co jsem od ní mohla čekat.

Nepochopitelná věc

Vůbec jsem nechápala, jak se mohla takhle zachovat. Měla hezké dětství a ani můj bývalý manžel na ni nebyl zlý. Byl docela dobrý otec, i když ho spíš zajímaly ženské kolem než vlastní rodina. Ani s ním se ale dcera nestýkala.

Novina mě zaskočila

Roky ubíhaly, Markétka si udělala maturitu a našla si kluka. Byl to její první. Po necelém roce vztahu otěhotněla. „Babi, budu se vdávat! Čekáme s Petrem miminko,“ oznámila mi radostně. Udělalo se mi z té zprávy úplně zle.

Samozřejmě jsem si hned vzpomněla, jak to dopadlo s dcerou. Co když bude Markétka po matce a taky po porodu uteče? Stěží jsem se přemohla, abych nezkazila vnučce radost.

V duchu jsem se uklidňovala, že tady bude taky její manžel, a kdyby něco, zůstane miminko jemu. Člověk někdy řízením osudu vidí někdy věci prostě černější, než mohou být. Já už bych další kolo mateřských povinností ve svém věku nezvládla!

Věděla jsem, že svatba musí být

Začala jsem připravovat svatbu ve velkém stylu, jen aby měla vnučka radost. Rodina budoucího zetě se moc nezapojovala, se svatbou nesouhlasila.

Tchyně řekla hned, že by volila vzhledem k věku syna a budoucí snachy potrat, a tchán neříkal vůbec nic, jak už to bývá. A tak zůstalo všechno na mně. Pečení koláčků i dortů, šití šatů. Všechno jsem dělala moc ráda, ale bylo toho na jednu ženskou moc.

Jen na šaty padlo deset metrů krajky! Ale byly přesně jako z katalogu, kde stály skoro třicet tisíc. Svatební kytku si přála nevěsta jen z lučních květin, prý podle nejnovější módy.

Dva dny před sňatkem jsem si konečně mohla opatrně oddechnout, že všechno klape podle harmonogramu, a to nejhorší mám za sebou.

Nechala jsem ji přespat

Ještě jsem tuhle větu ani v duchu nedokončila, když u dveří zazvonil zvonek. Otevřela jsem a stála tváří v tvář svojí dceři. Málem jsem ji nepoznala! Vypadala staře a sešle. Srdce mi při tom pohledu pukalo žalem.

Pozvala jsem ji dál, ale o chvíli později jsem už toho litovala. Byla opilá tak, že sotva mohla mluvit. Začala plakat, že nemá kam jít a že chce bydlet u mě. Prý má pořád u mě bydliště a má na to právo. Neměla jsem sílu vyhodit vlastní dceru na ulici, tak jsem jí dovolila přespat.

Dělá jakoby nic

Ráno jsem se vzbudila a nestačila se divit. Dcera se tvářila, jako by nikdy neodešla. Míchala si v kuchyni vajíčka a nahlas pustila televizi, až se zdi otřásaly. Došlo jí, že se přichomýtla ke svatbě svojí dcery, kterou viděla naposled před téměř dvaceti lety.

Trvala na svém, že se zúčastní coby matka. Zase se oháněla svým právem. Nevěřila jsem svým uším. A začala svatbu Markétky organizovat. Pomluvila nevěstě šaty, prý jsou jako od vetešníka. Já měla slzy v očích.

Ještě víc zarážející bylo, že Markétka si s matkou padla do náruče. Nezlobila se na ni, jak jsem ji k tomu vedla. Dokonce jí snad i odpustila. Na ty řeči kolem šatů jen mávla rukou. A prý že se chce o maminku starat!

Jsou to nervy

Netuší, jaký balvan si přiváže na krk. Dcera je alkoholička a má dluhy. Velké dluhy! Hrozí jí vězení a ona doufá, že ji opět zachráním. Když to neudělám, zůstane to na Markétce. Nevím, co dělat, a taky se hrozím blížící se svatby. Neudělá nám znovu nalezená dcera nějakou velkou ostudu?

Karla P. (64), Most

Související články
26.7.2024
Je těžké zbavit se nenávisti. Zvlášť, když bylo člověku prokazatelně ublíženo. Myslela jsem, že budeme s bývalým mužem kvůli jeho zradě nepřátelé do konce života. Nenáviděla jsem ho. Byla jsem přesvědčena, že s tou nenávistí i umřu, že si ji vezmu s sebou do hrobu, v němž budu tiše a zarputile ležet a nenávidět do skonání světa. Bylo to vysilující, protože nenávist bere energii, optimismus a ra
23.7.2024
Vždy jsem věděla, že hezké ženy to mají snazší. Proto jsem tuto myšlenku chtěla vnuknout i mé dceři. Bohužel. Sama jsem poznala, jak je snazší, když koketujete s muži. Jak je fajn, když se vám dvoří, můžete si pak vybírat vhodného partnera. Měla jsem k tomu však i předpoklady. Hubenost především Lidé z mé strany rodiny byli štíhlí, navíc jsme byli i sportovně založení. Můj muž také rád sp
20.7.2024
Byla jsem vymodleným dítětem. Rodiče se o mě díky tomu přehnaně báli. Museli mít o všem přehled. Dokonce jsem se díky nim málem nevdala! Rodiče měli vždycky až přehnanou potřebu mě chránit. Už ve školce máma vyváděla, když jsem domů přišla s nějakým škrábancem. Řešila s učitelkou, kdo mi to udělal a jaký k tomu měl důvod. Ve škole to bylo ještě horší. Až do sedmé třídy mě vozili do školy a větš
20.7.2024
Netoužila jsem po majetku ani drahých dovolených. Mým snem byla velká a soudržná rodina. Rodina, kde se budou mít všichni rádi a budou držet při sobě. Nakonec se mi sen splnil. Vlastně k tomu cíli byla ale dost klikatá cesta, což jsem ovšem netušila. Vdala jsem se brzy, ještě mi nebylo ani dvacet. Ale v dobách mého mládí to bylo celkem normální. Vždyť při maturitě byla skoro polovina mých spolu
19.7.2024
Asi nejsem jediná, koho to potkalo. Ale až příliš pozdě jsem zjistila, že mi moje matka řídí život a já tak žiju ten její, nikoliv svůj. Moje máma byla doma vždy generál a táta byl typický podpantoflák… Máma ho jen úkolovala a on ani neodporoval. Rozhodovala o všem Když jsem byla trošku starší, dali mě na výběrovou školu s rozšířenou výukou jazyků, takže jsem musela dojíždět přes celé měs
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
nasehvezdy.cz
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
Není žádné tajemství, že má hvězda seriálu Jedna rodina Chantal Poullain (67) francouzský původ. V České republice žije ale už mnoho let, a dokonce v ní prožila i svou doposud nejsilnější lásku. Pa
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
enigmaplus.cz
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
Tajemný bílý dým se pomalu valí z úst ženy sedící v čele kulatého stolu. Médium má oči v sloup a pro mocnější efekt vydává dávivé zvuky. Osazenstvo účastnící se spirituální seance šílí a lapá po dechu
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
epochalnisvet.cz
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
Co se stane, když si dva bratři vezmou dvě sestry a mají dvě děti? Normálně by děti byli bratranci, ale co když otcové jsou dvě identická dvojčata a matky také dvě identická dvojčata? Pak podle genetiky jsou vlastně sourozenci a ne bratranci.   Vědci jsou dvojčaty fascinováni odjakživa. Už multižánrový vědec Francis Galton v roce
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
epochanacestach.cz
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
Válku prostě musí Adolf Hitler (1889–1945) vyhrát. Pod rukama jeho pomocníčků vznikají po celé Evropě podzemní hnízda, kde se nepřetržitě pracuje na strojích, jež mají třetí říši přinést kýžený výsledek. Nejinak tomu je i na našem území. Spletité chodby ukrývající temná tajemství druhé světové války. Co pohltila země pod osadou zvanou Františkov? Na tlumené světlo
Sleďový salát
tisicereceptu.cz
Sleďový salát
Pro nás trochu nezvyklé, ale oběd ve Švédsku někdy zahrnuje i nakládané sledě. Například v podobě salátu. Potřebujete 4 filety naloženého sledě 4 vejce 2–4 kyselé okurky 1 jablko 2 cibule 1
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
skutecnepribehy.cz
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
Je těžké zbavit se nenávisti. Zvlášť, když bylo člověku prokazatelně ublíženo. Myslela jsem, že budeme s bývalým mužem kvůli jeho zradě nepřátelé do konce života. Nenáviděla jsem ho. Byla jsem přesvědčena, že s tou nenávistí i umřu, že si ji vezmu s sebou do hrobu, v němž budu tiše a zarputile ležet a nenávidět do skonání světa. Bylo to vysilující, protože nenávist
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
iluxus.cz
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
Parfémy poutají naši pozornost již po staletí a fascinují nás rozmanitými vůněmi květin, ovoce, zelených tónů, koření, sladkých akcentů, dřeva a mechu. Často, když saháme po vysněném flakonu, si v
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
historyplus.cz
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
Horolezec se ve stanu klepe zimou a přerývaně kašle. „Nikdy jsem nemyslel, že někdo může být tak nemocný a stále naživu,“ vzpomíná na chvíle hrůzy při zdolávání druhé nejvyšší hory světa K2 jeden z účastníků expedice. Dopadne ještě dobře. Z vánice, která kolem něj zuří, se nevrátí čtyři jeho kamarádi…   Je jich 14. Hor,
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
nejsemsama.cz
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
Léto nepřináší jen radovánky, ale také spoustu patálií v podobě hmyzích štípanců. Kdy je nutné volat lékaře? Komáry láká oxid uhličitý, který vydechujeme, pach našeho potu, piva, silné vůně a také třeba tmavé barvy. Jestli se chcete jejich štípnutí vyhnout, oblečte se do světlých barev, použijte antiperspirant bez parfemace, nastříkejte se repelentem a vezměte si dlouhé rukávy
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
epochaplus.cz
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
Cyklokrosový mistr světa z roku 1991 Radomír Šimůnek zažíval kariérní vrchol. Že jsou cesty osudu nevyzpytatelné, pozná na vlastní kůži hned rok následující. Nehodu, kterou způsobí, nechce dlouho komentovat. Snaží se ji vytěsnit ze vzpomínek a novináře, kteří se na ni ptají, s díky odmítá. Zlobiví kluci jako viníci? Berounsko, 19. listopad 1992. Šimůnek sedí
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
rezidenceonline.cz
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
Rodinná vila ze šedesátých let minulého století dostala díky velkorysému přístupu současného architekta Massima Iosy Ghiniho nejen moderní kvality a soudobé parametry. Odborný zásah jí přinesl i racionální strukturu a dokonalou rovnováhu v rámci přírodního okolí. Při rekonstrukci se soustředil především na hledání nové koncepce souznění celé nemovitosti se zahradou, jež ji obklopuje. „Většinou šlo
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
21stoleti.cz
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvan