Domů     Bojím se, že vnučce zkazí svatbu
Bojím se, že vnučce zkazí svatbu

Už měsíc žiji jako ve snu. Chystám vnučce svatbu a nevím, co dřív. Matka ji opustila už dávno a nechala mi ji na starost. Nyní je moje dcera zpět a chce ten velký den zkazit.

Malý, ubrečený uzlíček mi nechala dcera v košíku na manželské posteli, a byla pryč. Připojila jen krátký vzkaz, že se o malou starat nemůže, protože na to nemá nervy. Málem jsem se tehdy zhroutila. Jenomže něco takového jsem si nemohla dovolit.

Miminko mi zůstalo na krku

Právě jsem se rozváděla, a navíc jsem se starala o nemocnou maminku. Sama jsem taky zrovna nebyla zdravá, a teď ještě tohle! Ale neměla jsem to srdce, abych se o vnučku nepostarala. Přece bych ji nedala někam do ústavu!

Před sociálkou jsem lhala, jak jen to šlo, abych vůbec vnučku dostala. Nesměla jsem přiznat ani svoje zdravotní problémy, ani péči o maminku. Všechno nakonec dopadlo tak, jak jsem chtěla. Začal mi ale ještě větší kolotoč povinností než před tím. Ale vše se dá zvládnout, když se přece člověk hodně snaží.

Dcera ji nezajímala

Vnučka Markétka byla moc hodná. Přestala plakat a spinkala celou noc. Jakoby se tak nějak uklidnila. Naštěstí byla zdravá a k lékaři jsem s ní chodila jen na preventivní prohlídky a očkování. Markétka šla pak do školky, kde se jí moc líbilo.

Po příchodu mi každý den vyprávěla, co se událo nového a co kdo řekl. „Babi, moje maminka přede mnou utekla?“ zeptala se mě a já byla v rozpacích, co odpovědět. Kde to to dítě sebralo?

Řekla jsem jí tehdy, že neutekla před ní, ale před sebou a svými povinnostmi. Dokonce jsem dceru omlouvala, nechtěla jsem pěstovat ve vnučce nějakou nenávist a křivdu. Netušila jsem, že toho budu jednou litovat!

Dcera se na Markétku nikdy nezeptala ani jí nezavolala. Platila minimální výživné, a to bylo všechno, co jsem od ní mohla čekat.

Nepochopitelná věc

Vůbec jsem nechápala, jak se mohla takhle zachovat. Měla hezké dětství a ani můj bývalý manžel na ni nebyl zlý. Byl docela dobrý otec, i když ho spíš zajímaly ženské kolem než vlastní rodina. Ani s ním se ale dcera nestýkala.

Novina mě zaskočila

Roky ubíhaly, Markétka si udělala maturitu a našla si kluka. Byl to její první. Po necelém roce vztahu otěhotněla. „Babi, budu se vdávat! Čekáme s Petrem miminko,“ oznámila mi radostně. Udělalo se mi z té zprávy úplně zle.

Samozřejmě jsem si hned vzpomněla, jak to dopadlo s dcerou. Co když bude Markétka po matce a taky po porodu uteče? Stěží jsem se přemohla, abych nezkazila vnučce radost.

V duchu jsem se uklidňovala, že tady bude taky její manžel, a kdyby něco, zůstane miminko jemu. Člověk někdy řízením osudu vidí někdy věci prostě černější, než mohou být. Já už bych další kolo mateřských povinností ve svém věku nezvládla!

Věděla jsem, že svatba musí být

Začala jsem připravovat svatbu ve velkém stylu, jen aby měla vnučka radost. Rodina budoucího zetě se moc nezapojovala, se svatbou nesouhlasila.

Tchyně řekla hned, že by volila vzhledem k věku syna a budoucí snachy potrat, a tchán neříkal vůbec nic, jak už to bývá. A tak zůstalo všechno na mně. Pečení koláčků i dortů, šití šatů. Všechno jsem dělala moc ráda, ale bylo toho na jednu ženskou moc.

Jen na šaty padlo deset metrů krajky! Ale byly přesně jako z katalogu, kde stály skoro třicet tisíc. Svatební kytku si přála nevěsta jen z lučních květin, prý podle nejnovější módy.

Dva dny před sňatkem jsem si konečně mohla opatrně oddechnout, že všechno klape podle harmonogramu, a to nejhorší mám za sebou.

Nechala jsem ji přespat

Ještě jsem tuhle větu ani v duchu nedokončila, když u dveří zazvonil zvonek. Otevřela jsem a stála tváří v tvář svojí dceři. Málem jsem ji nepoznala! Vypadala staře a sešle. Srdce mi při tom pohledu pukalo žalem.

Pozvala jsem ji dál, ale o chvíli později jsem už toho litovala. Byla opilá tak, že sotva mohla mluvit. Začala plakat, že nemá kam jít a že chce bydlet u mě. Prý má pořád u mě bydliště a má na to právo. Neměla jsem sílu vyhodit vlastní dceru na ulici, tak jsem jí dovolila přespat.

Dělá jakoby nic

Ráno jsem se vzbudila a nestačila se divit. Dcera se tvářila, jako by nikdy neodešla. Míchala si v kuchyni vajíčka a nahlas pustila televizi, až se zdi otřásaly. Došlo jí, že se přichomýtla ke svatbě svojí dcery, kterou viděla naposled před téměř dvaceti lety.

Trvala na svém, že se zúčastní coby matka. Zase se oháněla svým právem. Nevěřila jsem svým uším. A začala svatbu Markétky organizovat. Pomluvila nevěstě šaty, prý jsou jako od vetešníka. Já měla slzy v očích.

Ještě víc zarážející bylo, že Markétka si s matkou padla do náruče. Nezlobila se na ni, jak jsem ji k tomu vedla. Dokonce jí snad i odpustila. Na ty řeči kolem šatů jen mávla rukou. A prý že se chce o maminku starat!

Jsou to nervy

Netuší, jaký balvan si přiváže na krk. Dcera je alkoholička a má dluhy. Velké dluhy! Hrozí jí vězení a ona doufá, že ji opět zachráním. Když to neudělám, zůstane to na Markétce. Nevím, co dělat, a taky se hrozím blížící se svatby. Neudělá nám znovu nalezená dcera nějakou velkou ostudu?

Karla P. (64), Most

reklama
Související články
27.4.2024
Moje sestra byla taková už odmalička. Dostala, čeho se jí zachtělo. Rodiče jí vždycky nadržovali a já jí vše odpouštěla. A z ní vyrostl sobec. Přestože byla moje sestra jen o pět let mladší, vypadala spíš jako moje dcera, kterou jsem nikdy neměla. Štíhlá a drobná, plavovlasá. Já byla vysoká a statná. Žáky jsem vždy milovala Pracovala jsem coby učitelka na základní škole a každý myslel, že
27.4.2024
Nezaslouží si mít tak zlobivou dceru. Obětovala se pro ni a po rozvodu se už nevdala, jen aby jí nepřivedla domů cizího chlapa. Je jí sotva dvacet, ale chová se, jako by snědla všechnu moudrost světa. Nic jí není dobré, hlavně to, co udělá moje dcera. Ani já v jejích očích nejsem bez viny, i když nevím o ničem, čím bych jí kdy ublížila. Když ke mně přijde na návštěvu, úplně se mi stáhne žaludek
26.4.2024
Nevím, kde se to v nich vzalo. Stále ode mě něco potřebují. Hlavně peníze. Nestačí jim můj důchod ani úspory, které se rychle tenčí. Dělají si zálusk i na můj domek! Snažila jsem se jim dát všechno, jen aby se necílily ukřivděné a méněcenné oproti ostatním dětem ve třídě. Moje dvě holčičky totiž vyrůstaly bez otce, kterého jsem jim nedokázala opatřit. Pořídila jsem si je takřka na poslední chví
26.4.2024
Moje dcera se trápí a já jí nemohu pomoci. Musí si to vyřešit sama. Ta bezmoc je však strašná, o to horší, když dotyčný nedá na vaše rady a řítí se do problému. Tereza nám nikdy nepředstavovala své chlapce. Prý až to bude vážné, někoho přivede. A přivedla. Dana, který se zdál jako sympaťák. Mladí se vzali, z čehož jsme ani jedni z rodičů nebyli nadšení, protože jsme si mysleli, že mají dost čas
24.4.2024
Mladší sestra byla krásná a zábavná, na rozdíl ode mě. Měla desítky nápadníků, zatímco o mě nikdo nestál a zdálo se, že se nevdám. Vše nasvědčovalo tomu, že zůstanu na ocet. Pomalu jsem se smiřovala s nepopulárním údělem staré panny, která bydlí s rodiči ve velkém bytě, s otcem hraje po večerech karty a s matkou kouká na seriály. Byla jsem nenápadná šedivá myška, pravý opak krásné mladší ses
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
I já si přece zasloužím něco si užít!
skutecnepribehy.cz
I já si přece zasloužím něco si užít!
Nevím, kde se to v nich vzalo. Stále ode mě něco potřebují. Hlavně peníze. Nestačí jim můj důchod ani úspory, které se rychle tenčí. Dělají si zálusk i na můj domek! Snažila jsem se jim dát všechno, jen aby se necílily ukřivděné a méněcenné oproti ostatním dětem ve třídě. Moje dvě holčičky totiž vyrůstaly bez otce, kterého jsem
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
epochalnisvet.cz
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
V odlehlé oblasti východního Kazachstánu si několik obyvatel všimlo něčeho neobvyklého. Farmáři řekli televiznímu kanálu 24.kz, že yetti krade jejich dobytek. Skutečně mají co dělat s legendárním kryptidem? Jeden z místních farmářů na východě Kazachstánu je svědkem něčeho neskutečného. V noci ho vzbudí podivné zvuky a vyženou ven z postele. Dojde až ke své
Do vesmíru hledící Oko Sahary: Jak vznikla fascinující kamenná struktura?
enigmaplus.cz
Do vesmíru hledící Oko Sahary: Jak vznikla fascinující kamenná struktura?
Sahara je největší poušť světa, která se rozkládá na území 10 afrických států. Avšak pouze v oblasti Mauritánie, v obklopení tisíců kilometrů písku, leží fascinující skalnatý útvar Richat, který je dv
První festival klášterních minipivovarů
21stoleti.cz
První festival klášterních minipivovarů
Už dlouho se snaží program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje podporovat rozmanitost českého pivního trhu. Zítra to můžete ochutnat. V březnu a dubnu se Prazdroj spojil se všemi
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Papeži zlomil vaz únos dítěte
historyplus.cz
Papeži zlomil vaz únos dítěte
Zoufalý ženský pláč se v pozdních nočních hodinách 23. června 1858 rozléhá jedním domem v italské Boloni. Vyděšení sousedé vybíhají na ulici. Před stavením židovského obchodníka Mortary stojí kočár s emblémy Papežského státu a právě k němu teď míří skupinka stráží. Jeden z mužů v náručí pevně svírá vyděšeného šestiletého chlapce. Edgardo Mortara přichází na svět v roce 1851 jako
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
epochanacestach.cz
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejména 116 lokací nachystali pro návštěvníky Open House Brno 2024 jeho pořadatelé. Festival architektury a urbanismu se letos zaměří na témata inkluze a přístupnosti města jako jednoho architektonického celku. Součástí dvoudenní akce budou i hudební vystoupení na vybraných lokacích, speciální nabídky brněnské gastroscény
Když potřebujete ochránit…
nejsemsama.cz
Když potřebujete ochránit…
Věříte na padající hvězdu či na zázračná kouzla úplňku? Poznejte rituály, které ve vás probudí sílu, jež vás ochrání před negativními lidmi i energiemi. Pomocí bílé magie si udržíte psychickou pohodu. Ikdyž třeba ráda tvrdíte, že na žádnou magii nevěříte, možná čas od času použijete něco, co prostě magické je. Musíte se ale zcela otevřít, jinak to nebude fungovat.
Hudebník a herec Mark Wahlberg: Na kontě má několik rasistických ataků
epochaplus.cz
Hudebník a herec Mark Wahlberg: Na kontě má několik rasistických ataků
Mark Wahlberg se stal známou tváří filmového průmyslu, ale jeho cesta k úspěchu byla poznamenána temnými událostmi. Jeho rasistické útoky ve mládí ho stále provázejí, ačkoli se od té doby hodně změnil. Mark Wahlberg, známý hudebník a herec, se dostal do problémů kvůli svým rasistickým útokům v mládí. Přestože se od té doby změnil a
Snaží se Burešová utajit, že je těhotná?
nasehvezdy.cz
Snaží se Burešová utajit, že je těhotná?
Půvabná herečka Eva Burešová (30) nedávno oznámila svým příznivcům, že končí v seriálu ZOO. Jako vysvětlení uvedla, že se chce více zaměřit na svou pěveckou kariéru a také se věnovat rodině v čele s d
Móda, která vyzdvihuje ženu: Tatiana Kováříková představila kolekci s názvem AURA
iluxus.cz
Móda, která vyzdvihuje ženu: Tatiana Kováříková představila kolekci s názvem AURA
Tvorba Tatiany Kováříkové je typická svou možností navázat a kombinovat modely i z předchozí tvorby. Je vždy důležité, aby outfit, který žena zvolí s ní souzněl a podtrhl její přednosti. Nová kolekce