Domů     Děti se ke mně nechovají hezky
Děti se ke mně nechovají hezky

Rozhodla jsem se, že v poslední vůli všechen svůj majetek odkážu opuštěným zvířátkům. A možná to raději udělám co nejdřív, protože mé děti si nezaslouží vůbec nic.

Byli jsme, jak se říká, slušná rodina. Můj manžel pracoval na dráze a měl tam poměrně vysoké postavení, takže přinesl domů nějakou tu korunu. Já jsem dělala ve mzdové účtárně a také jsem neměla špatný plat.

Takže jsme si mohli dovolit poslat naše děti studovat. Jaroslav byl chytrý a při výběru školy, řekla bych, přímo mazaný. Dostal se na vysokou ekonomickou a studoval tak pilně, že ještě než školu dokončil, různé velké podniky se o něj přímo přetahovaly.

Brzy se stal vysokým manažerem a bral velké peníze. Danie­la, ta byla od začátku do kšeftu. Po obchodní akademii začala studovat v zahraničí  a vrátila se  hned se dvěma tituly před jménem.

Jsou to sobci

Takže naše děti se rozhodně neměly špatně. Jenomže se z nich stali tak trochu sobci. Už jenom to, že ani jeden z nich nemá rodinu, mě zaráží.

Jistě, Jaroslav, ten by měl, dejme tomu, na děti čas do šedesáti let, takový věk pro tatínka dnes není ničím výjimečným.

Ale Daniela ve svých pětatřiceti letech pořád tvrdí, že si musí nejdřív život pořádně užít. Střídá chlapy, jako ponožky, to je zjevně její představa o užívání si života. Tohle přece vůbec není normální.

Ještě tak u mužského se to snese, ale u ženy, která měla být dávno vdaná a tlačit kočárek s roztomilým miminkem? Myslím, že se vnoučat už nedočkám. Můj manžel František, ten už tu bohužel s námi není, před pěti lety zemřel.

Šlo to s ním rychle zradilo ho srdce, dostal infarkt. A já si dodnes myslím, že to jeho srdíčko se trápilo hlavně kvůli našim dětem.

Skoro jsme své ratolesti neviděli, ti se pořád tvářili, že mají spoustu práce, a když se náhodou objevili, byli jako na trní a zase mazali pryč.

O Vánocích to možná syn s dcerou s námi vydrželi o trochu déle, ale bylo vidět, jak jsou nervózní, když přišla řeč na zakládání rodiny.

Můj majetek

Jsem ráda, že František, ještě než zemřel, stačil udělat jednu velmi důležitou věc.

Protože byl o dost starší, než já, tušil že z tohoto světa odejde dřív, proto dva domy, které získal v restituci, a já jsem měla nárok jen na jejich polovinu, přepsal celé na mě.

Udělal to proto, že Jaroslav a Daniela se k nám dlouhodobě nechovali hezky. František chtěl, abych byla zaopatřená a aby syn s dcerou měli důvod se o mě zajímat. Chvíli to také skoro vypadalo, že je tahle motivace opravdu napravila.

Začali mě pravidelně navštěvovat a tvářili se, že o mě mají starost. To do té doby, než jsem to nevydržela a opět jsem se začala ptát na to, kdy konečně budu mít vnoučata. Jak zareagovala Daniela?

Rozešla se s jedním šéfem hotelu a začala chodit s právníkem. Prý je to nějaká kapacita, ale to mi bylo jedno. Bylo mi jasné, o co jí jde… Chce majetek získat za každou cenu, a to s pomocí nějakých právnických klíček.

Dokonce prohlásila něco v tom smyslu, že děti jsou takzvaní neopomenutelní dědicové, tudíž i kdybych majetek v závěti odkázala komukoli a kterékoli instituci, děti se prý budou domáhat svých práv úspěšně.

Nemám ani koťátka

Asi mi nezbyde, než domy prodat  a peníze věnovat nějaké nadaci. Takové, kde se starají o opuštěná zvířátka, třeba o kočičky. Mám kočičky ráda, doma mám kocourka a kočičku. A ty němé tváře mi dávají spoustu lásky, za kterou chtějí jen trochu toho jídla. Moji malí mazlíčkové…

Dnes lituji toho, že jsou vykastrovaní, mohla jsem mít alespoň koťátka, když už nemám vnoučata. Nebudu vnuky mít, protože Jaroslav, pokud mluví pravdu, je neplodný a Daniele se zřejmě nepodaří otěhotnět, ani kdyby chtěla.

Synovi jsem samozřejmě nevěřila, když s těmi řečmi o neplodnosti za mnou přišel. Domnívala jsem se, že to tvrdí jen proto, aby se dostal k majetku,

Křičel na mě

Jenže když jsem mu to vyčetla, začal být úplně hysterický, a dokonce se mu objevily slzy v očích. Mělo mě to snad obměkčit?

Když jsem si představila ta nebohá opuštěná zvířátka, ta boží stvoření, která nemají u nikoho zastání a jsou odsouzena k hladovění, řekla jsem Jarouškovi, že zvířátka potřebují peníze víc než on.

Vždyť on je velkým ředitelem a má peněz dost. Copak trpí hlady? A víte, jak ten můj syn zareagoval? Vykřikl, že jsem stará, hloupá a senilní a ještě přidal vulgární výraz!

Prý mi nezáleží na vlastních dětech, ale klidně dám peníze nějakým chytrákům, kteří předstírají, že se starají o zvířata, přitom jim jde hlavně o prachy.

Jsem prý naiv­ní a mám si svoje peníze strčit za klobouk! Takovou reakci od svého syna jsem skutečně nečekala. Myslela jsem že on je přeci jen menší egoista než jeho sestra. Teď už vím, že tomu tak rozhodně není.

Půjde to hladce

Děti se se mnou přestaly stýkat úplně. Tvrdí, že jsem nesvéprávná a že musejí podniknout právní kroky, abych ne­udělala nějakou hloupost. Také moje lékařka mě překvapila, prohlásila, že má podezření na začínající demenci a že mě musí důkladně vyšetřit.

Podle mě ji museli Daniela s Jaroslavem podplatit, jinak si to nedovedu vysvětlit. Mám pocit, že se proti mně všichni spikli. O to rychleji musím své domy prodat.

Byli za mnou dva pánové, byli moc milí a říkali že všechno půjde opravdu hladce, nemusím si dělat žádné starosti. Už prý také vědí, kterému útulku mé peníze přijdou nejvíce vhod.

Marta (64), Ústí nad Labem

reklama
Související články
2.5.2024
Po smrti nevlastního otce se stalo to nejhorší, co mě mohlo potkat. Dědictví zasáhlo do mého života nelítostně, ten domek jsem musela rychle opustit. Nevlastního otce jsem měla moc ráda. Maminka si ho vzala, když mi bylo pět let. Vycházela jsem s ním dokonce lépe než s mámou. Spolu pak měli syna Vojtu. Máma Vojtu rozmazlovala a stavěla nás proti sobě. Byla jsem ráda, když jsem vypadla po učňáku
1.5.2024
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem si, že to je láska na celý život. Když jsem otěhotněla, úmyslně jsem našim neřekla n
29.4.2024
Čekaly jsme s mámou na tátu. Ohlásil, že si přijde pro věci. Rodiče procházeli složitým rozvodem a hádali se kvůli majetku. Naši koupili chalupu, když jsem byla ještě malá. Ze zchátralého stavení udělali společnými silami malebnou vilku. A ze sadu plného starých stromů a v neposlední řadě kopřiv, vysokých jako urostlý chlap, tak pěknou zahradu, že o ní vyšel článek v časopise Zahrádkář, dodn
26.4.2024
Občas mi šel pořádně na nervy a mnohokrát jsem si říkala, jak bych se měla skvěle, kdybych ho neměla. Prostě jsem manžela už nesnášela. Dokud byly doma děti, nijak jsem svůj vztah s manželem neřešila. Nebyl na to čas a vlastně ani nálada. Prostě jsme si každý plnili svoje rodičovské povinnosti a večer byli rádi, že únavou padneme do postele. Život plynul rychlým tempem a my se mu přizpůsobili.
24.4.2024
U nás doma panovala vždycky přísná výchova, vojenský řád a disciplína! Svou lásku nám tatínek s maminkou projevovali minimálně a já tím trpěla. Celé moje dětství bylo strašné, ani dnes, po tolika letech, na něj nevzpomínám ráda. A můj bratr taky ne. Náš domov nebyl o klidu, rodinném zázemí a něžné náruči. I když nás rodiče asi milovali. Nevím, jak se mohli ti dva najít nebo zda se maminka přizp
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
skutecnepribehy.cz
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
Byla jsem zamilovaná do pohledného spolužáka Lišky, který si mě nevšímal. Přesto jsem doufala, že se během pálení čarodějnic sblížíme. K čarodějnicím neboli třicátému dubnu se upínaly veškeré mé naděje. O té magické noci jsem věděla nemnoho, neboť jsme se o takových věcech ve škole neučili, ale babička říkávala, že je to noc zázraků. Filipojakubská nebo také Valpuržina
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
iluxus.cz
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
Už téměř 35 let představuje hodinářství Koscom synonymum pro spolehlivost a kvalitu v oblasti péče o hodinky, a to nejenom mechanické. S blížícími se oslavami výročí se vedení společnosti rozhodlo svo
Vynutí si Krejčíková svatbu?
nasehvezdy.cz
Vynutí si Krejčíková svatbu?
Jsou už mnoho let zasnoubeni, přesto se krásná Aneta Krejčíková (32) veselky stále nedočkala. Povídá se, že už toho má dost a rozhodla se jednat. Jednou už se prý blondýnka ze seriálu Ulice se svým p
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
historyplus.cz
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
Přesily se nezaleknou. V bitvě u slezské Lehnice 20 000 mongolských lučištníků na koních roku 1241 rozpráší třicetitisícové vojsko křesťanů. V Evropě diví kočovníci, kteří se přemísťují z místa na místo závratnou rychlostí, vyvolají paniku.   Rychlí a nezávislí Proženou se celou Asií jako vítr. Denně mohou urazit až 160 kilometrů. Za takovou rychlost mongolští
Nazar: Oko proti zlých pohledům
epochalnisvet.cz
Nazar: Oko proti zlých pohledům
Modrá, bílá, světlemodrá, tmavomodrá. Co je to za podivnou duhu? Na mysli máme nazar neboli oko zla. Prý jednoduchý návod na to, jak přežít veškerou závist a zlobu okolního světa! V modrých očích některé kultury vidí zlo. Například Turci, ale i Řekové. Když mezi ně, typicky hnědooké, přicházejí ze severní Evropy nositelé očí blankytných,
Nepečený borůvkový cheesecake
nejsemsama.cz
Nepečený borůvkový cheesecake
Sladkost, kterou budete muset připravovat každou neděli. Ingredience: ● 130 g sušenek (Lotus, Club nebo Bebe) ● 60 g másla ● 500 g mascarpone ● 200 g sýru Philadelphia ● 200 g vysokotučné smetany ● 120 g moučkového cukru ● 200 g borůvek (nebo jiného bobulového ovoce) Postup: Rozdrťte sušenky. Můžete je dát do igelitového sáčku a paličkou je nadrtit nebo vám pomůže kuchyňský robot. Nadrobno
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
epochaplus.cz
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
I když se některé české „kriminálky“ doslova hemží sériovými vrahy, ve skutečnosti není řádění takových zabijáků v srdci Evropy nijak časté. A to se netýká jen České republiky, ale i Slovenska. Ovšem na jaře 2022 napíšou slovenští zástupci justice tečku v kauze, v níž sériový vrah skutečně figuruje. Jeho jméno je Miroslav Lehotský. Vztah se
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
21stoleti.cz
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
Pražské Metro slaví 50 let a jako oslavu přinášíme vzpomínky pamětníků a dokumentů z firemních archivů – přehlídku zapomenutých příběhů. Zaměstnanci Metrostavu, respektive původního státního podniku V
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
enigmaplus.cz
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
Rituální vraždy a lidské oběti bohům jsou charakteristické pro mnohé kultury v pravěku. Ale lze na ně narazit i v moderní době. Tradice rituálních vražd je u některých kultů stále živá a neodradí ji a
Řezy s drobenkou
tisicereceptu.cz
Řezy s drobenkou
Ještě předtím, než nanesete na těsto tvarohovou náplň, potřete ho džemem. Ingredience Na těsto 300 g hladké mouky 150 g změklého másla 1 vejce 100 g cukru 1 lžička nastrouhané citronové k
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř