Domů     Snacha mi nadává, nevím proč
Snacha mi nadává, nevím proč

Pro ostré slovo nešla daleko a urážky jsem poslouchala snad pokaždé, kdy mě navštívila. Nikdy jsem jí nepřeložila přes cestu ani stéblo. Tak proč je na mě snacha tak zlá?

Asi bych si měla vyčítat, že jsem svého jediného syna rozmazlila. Jenže nebyla by to pravda! Vdávala jsem se totiž ve dvaceti, právě kvůli svému těhotenství. Bohužel, hned po svatbě jsem o dítě přišla.

Mít dítě se nedařilo

Zařídili jsme si všechno nábytkem z druhé ruky. Pěkně si ho obrousili a natřeli. Radovali jsme se z každé židličky i nově očalouněného křesla. No, po pár letech, kdy jsme se vlastní pílí zmohli i na starší auto, jsem konečně zatoužila po dítěti.

Ani mě nenapadlo, že by to nemuselo být tak snadné. Myslela jsem si, že lusknu prstem a stanu se šťastnou maminkou. Ale osud mě vytrestal. Dítě nepřicházelo!

Osvojení jsem odmítla

Nastal obvyklý kolotoč vyšetření a testů. Verdikt lékaře byl neúprosný: „Vy už mít děti nikdy nebudete!“ Řekl to tenkrát s takovou jistotou, že mě ani nenapadlo pochybovat. Probrečela jsem mnoho nocí, než jsem se s tak krutým konstatováním dokázala smířit. Manžel hned navrhoval adopci nebo tak něco, ale já nechtěla.

Chřipka to nebyla

Roky ubíhaly a my se pomalu smířili se skutečností, že zůstaneme bez potomka. Vtom mi z ničeho nic začalo být poránu nevolno. Myslela jsem, že se jedná o nějakou chřipku. Byl to ale zázrak, čekala jsem naše miminko.

Už od prvního měsíce o sobě dávalo pořádně vědět! Zprvu jsme tomu nemohli ani uvěřit. Dokonce jsem před tchyní i svými rodiči těhotenství tajila. Aby nebyli zklamaní, kdybych opět potratila. Náš Liborek se ale narodil na den přesně.

Měl skoro čtyři kila a byl úplně výstavní miminko. Stále se umíval a celou noc spal. Každý den s ním byl pro nás neskonalým štěstím.

Snachu jsem měla ráda

Musel doma pomáhat a dobře se učit. Chodil na nákupy a do různých kroužků. Nějaké válení doma nebylo povolené! Vyrostl z něho chytrý a pracovitý chlapec. Jen se stále nechtěl ženit. Moje kamarádky už dávno měly vnoučata!

Když si konečně našel děvče, moc jsem se z toho radovala. Byla mi hned od začátku sympatická. Taková rázná a sebevědomá. Ale v tom nejlepším smyslu slova! Alespoň tehdy jsem si to tak myslela. Můj manžel, jak bylo jeho zvykem, nic moc neřešil ani nepitval.

Bral věci, jak jsou, a nijak je nekomentoval. Když přišli mladí s nápadem, že budou stavět barák, hned nabídl pomoc. A když si vzpomněli, že pojedou k moři, okamžitě vymýšlel plán cesty. I obálku s příspěvkem na cestu měl pro ně připravenou.

Z dovolené přijeli rozladění

Z té jejich vysněné Itálie se ale vrátili nějací divní. Připadalo nám, že se asi pohádali. Moc toho nenamluvili a pobyli u nás jen chvilku. Ani jsme se nedozvěděli, co všechno zažili a jak se vlastně měli.

Nejvíc mě mrzelo, že mi snacha nepřivezla ani maličkost. Třeba nějaké mýdlíčko nebo mušličku z pláže. Prostě nic a manželovi jakbysmet. To nejhorší mě ale teprve čekalo. Snacha na mě začala vyjíždět. Přesněji řečeno, vynadala mi za všechno, co ji jen napadlo.

Za to, co jsem řekla, i za to, co jsem nachystala k jídlu. Vynadala mi za nízkou teplotu v bytě a potom zase za vysokou. „Máš tu přetopeno!“ tvrdila a hned stáhla radiátor, na co nejméně to šlo. Ani se nezeptala, zda může. Později mě začala napadat i za to, co jsem ani neřekla.

Stále na mě útočí

„Ty se zase tváříš! Uletěly ti snad včely? Prosím tě, kdy jsi naposled utírala prach?“ dorážela a já měla co dělat, abych se nerozplakal. Tak moc mi to bylo líto. Dokonce i manžel si toho všiml a poprvé se mě proti té fúrii zastal.

„Tak to už by stačilo,“ houknul na ni a ona se vážně trochu zarazila. Ale jen trochu! Bohužel… Vůbec jsem netušila, co je příčinou její náhlé nechuti vůči mně. Vždyť jsem se k ní chovala úplně stejně jako před tím, kdy jsme si spolu celkem rozuměly!

Zeptala jsem se na to syna, ale ten jen pokrčil rameny. Jako kdyby mi chtěl naznačit, že je na tom úplně stejně. Vlastně až v tom okamžiku mě to napadlo. I na něho takhle vyjíždí! A z ničeho nic. Znovu jsem na něho udeřila a on se přiznal.

Ten můj vzorný synek jí byl na dovolené nevěrný! Nebo spíš, málem nevěrný.

Nechtěla jsem věřit

Přistihla ho totiž při vášnivé líbačce na chodbě před pokojem. Ale jakou to mělo spojitost se mnou? Cožpak jsem za jeho selhání mohla já? Libor mi to vysvětlil. Jeho žena se domnívá, že pro mě není dost dobrá, že nadržuji synovi, a proto na mě útočí!

Hned jsem se jí na rovinu zeptala. „Vždyť jsi z toho svého mazánka celá pryč. Proto je také takový! Proto mi chce zahnout při první příležitosti!“ odsekla mi. Tak proto je taková. Jak jí mám ale vymluvit, že se strašně mýlí? Nevím, jestli se tohle někdy spraví. Je tak umanutá a přesvědčená o tom, že za všechno můžu já.

Kateřina T. (67), Otrokovice

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
12.4.2024
Nemluvili jsme spolu dlouhých dvacet let. Rozhádali jsme se kvůli prkotině, ale žádný z nás nechtěl ustoupit. Když onemocněl, omluvil se. Snažíme se vynahradit si všechny ty zbytečně ztracené roky! S bráchou nás od sebe dělí jen rok a nepamatuji se, že bychom byli jeden bez druhého. Bylo jasné, že se pohádáme Všude jsme spolu byli odmalička, ve škole a potom i v zaměstnání, i když každý n
10.4.2024
Mám jen jedno dítě, vymodleného syna Davida. Vždy jsme na něj byli hrdí, a když se stal lékařem, neznala naše pýcha mezí. David si dlouho užíval svobodného života, až jsem se obávala, že se nikdy nedočkám vnoučat. Přítelkyň měl nepočítaně. „Ožením se, až si něco užiju. Teď je pro mě podstatná kariéra,“ říkal často a my to museli brát, jak to je. Když jsem se ho někdy zeptala, jen se shovívavě p
10.4.2024
Toto rčení mohu potvrdit. Nepotkala jsem ode mě odlišnějšího člověka, než je můj muž. A jsme spolu už 35 let. I naši přátelé říkají, že neznají odlišnější pár. Borise jsem potkala, když mi bylo 20 let. Tehdy jsem zatoužila sbalit se a odjet do velkého světa. Konkrétně do Prahy. Našla jsem si menší byt, zpočátku mi pomáhali rodiče s placením nájmu. Jak jsem ale našla slušnou práci, už jsem stála
8.4.2024
Maminka měla těžký život, muži jí ubližovali. O tom, kdo je můj otec, nechtěla nikdy mluvit. Dozvěděla jsem se to od starší sestry. Maminka se narodila na Slovensku, v malé vesničce pod horami. Pracovala u sedláka jako děvečka. Když jí bylo jedenadvacet, tamní pacholek ji znásilnil a nezůstalo to bez následků. Ještěže byl sedlák člověk rozumný a přinutil onoho Gustava, aby si maminku vzal. V ro
6.4.2024
Chalupa. Místo, kam jsme jezdili s Luďkem. Mým bratrem. Měla jsem pocit, že jsme tam byli oba šťastní. Roubenku postavil v horách už náš praděda, děda ji zvelebil poté, co se rodina rozšířila, takže přibylo ještě jedno křídlo. Žili tam s babičkou, tatínek tam strávil dětství. A my s Luďkem také, jelikož jsme tam za prarodiči jezdili na prázdniny. Milovala jsem to místo. Tu zeleň, horské louky,
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Pikantní tuňáková pomazánka
tisicereceptu.cz
Pikantní tuňáková pomazánka
Nevíte, co si počít s konzervovaným tuňákem? Máme pro vás připravený opravdu chutný recept. Suroviny 1 velká tuňáková konzerva 1 větší červená cibule 2 lžíce citronové šťávy 4 lžíce jogurtu n
Našel si mě v parku snad duch studenta?
skutecnepribehy.cz
Našel si mě v parku snad duch studenta?
Seděla jsem na lavičce a učila se na zkoušku. Najednou mě oslovil mladík a celou látku mi vysvětlil během chvíle. Pak se po něm slehla zem. Jako studentka vysoké školy jsem se ráda učila v parku nedaleko domova. Měla jsem tam svou oblíbenou lavičku, kde byl klid i hezký rozhled po parku. Cítila jsem se tam v bezpečí, i když musím říct,
Fred Astaire: U filmu mu dali nejdřív košem
epochalnisvet.cz
Fred Astaire: U filmu mu dali nejdřív košem
Elegán s graciézními pohyby tančí ve světle reflektorů. Miláček národa stále hledá partnerku, která mu bude důstojným protějškem. A pak jednoho dne spatří tu pravou. Světový film v tu chvíli získá legendu – duo Ginger a Fred.   Přistěhovalec z Rakouska Fritz Austerlitz (1868–1923) pracuje v pivovaru v americké Nebrasce a se svým životem je docela spokojený.
Vzácná fosilie je podvod
21stoleti.cz
Vzácná fosilie je podvod
Sto let vzbuzuje italská zkamenělina plaza úžas, zejména svou výjimečně zachovalou kůží, která se u fosilií starých 280 milionů let takřka nevidí. Psalo se o ni v knihách i článcích, až nyní ji ale vě
Po Královéhradeckém kraji za tradičními gastrospecialitami
epochanacestach.cz
Po Královéhradeckém kraji za tradičními gastrospecialitami
V Královéhradeckém kraji si každý najde to svoje! Pokud nejste milovníky lyžování nebo běžkování, nemusíte se bát, že byste se tady během zimních měsíců nudili. Přinášíme vám tipy na skvělé výlety, během nichž objevíte mnoho utajených koutů kraje. Když využijete veřejnou dopravu, neutratíte za výletování celou výplatu. Za svůj výlet se určitě nezapomeňte odměnit vyhlášenými
Císař Napoleon III.: Cestu k moci mu umetla milenka
historyplus.cz
Císař Napoleon III.: Cestu k moci mu umetla milenka
Velkorysé ubytování, dobré jídlo, spousta času ke studiu. Na první pohled si Karel Ludvík Napoleon nemůže na pobyt v severofrancouzské pevnosti Ham stěžovat. Až na to, že zde má jako vězeň strávit celý zbytek života. S tím se však nehodlá smířit. Ve chvíli, kdy v pevnosti probíhají rekonstrukční práce, převleče se za zedníka a uteče! Ve vězení skončí
Na jaře hrozí záněty močových cest. Naštěstí jim lze předcházet
nejsemsama.cz
Na jaře hrozí záněty močových cest. Naštěstí jim lze předcházet
Záněty močových cest patří k častým onemocněním, která dokážou znepříjemnit život. Trpí jimi především ženy. Zvláště v jarních měsících může obyčejné prochladnutí skončit bolestmi a pálením při močení, zvýšenou teplotou a krví v moči. Jak se proti infekci účinně a jednoduše bránit? Buďte v teple Prostydnutí patří mezi rizikové faktory vzniku zánětu močových cest, proto si dejte pozor na prochladnutí zejména
Létající město v Nigérii doprovázel i hluk: Žijí v něm džinové?
enigmaplus.cz
Létající město v Nigérii doprovázel i hluk: Žijí v něm džinové?
V březnu 2011 se v malé pohraniční vesnici Dulali v nigerijském státě Bauchi odehrává něco neuvěřitelného. Několik stovek tamních obyvatel bezprostředně po ranní modlitbě v místní mešitě na obloze spa
Hennessy a iniciativa Sázíme Česko zakládají les budoucnosti
iluxus.cz
Hennessy a iniciativa Sázíme Česko zakládají les budoucnosti
České zastoupení značky Hennessy, ve spolupráci s iniciativou Sázíme Česko, nedávno prokázala, že udržitelnost je pro ně více než jen fráze. Během akcí, které se konaly 12. a 13. dubna, dokončila skup
Svádí Tomešovou během natáčení?
nasehvezdy.cz
Svádí Tomešovou během natáčení?
Roztomilá herečka Michaela Tomešová (32) má mnoho tajných ctitelů. A to nejen mezi sledujícími na sociálních sítích, ale nejspíš i v hereckých řadách. Zakoukat se do ní dokonce měl i pohledný herec
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Becherovka: Likér s chutí tajemství…
epochaplus.cz
Becherovka: Likér s chutí tajemství…
Mnoho světových značek si své výrobní postupy přísně střeží. Nejinak je tomu rovněž i v případě slavné, věhlasné Becherovky Original. Říká se, že její výrobní recepturu prý vždy znají pouze dva zaměstnanci. Ti v přesném poměru míchají směs přibližně dvaceti různých bylin a koření. Celkově se její přímou výrobou údajně zabývá jen dvacet lidí, i