Domů     Nehoda mi hodně změnila život
Nehoda mi hodně změnila život

Chodila jsem s Petrem od střední školy a malovala si, že spolu budeme mít velkolepou svatbu, kupu dětí a budeme žít šťastně až do smrti.

Když jsme byli ve druhém ročníku na vysoké, něco se změnilo. Neměli jsme na sebe tolik času, ale já se utěšovala, že až dostudujeme, bude to lepší. Spousta párů to tak měla. Jenže Petr začal být odtažitý. Byla jsem ve třetím ročníku a intenzivně jsem se připravovala na státnice.

Uvažovala jsem, že vysokou skončím jen s bakalářským titulem, protože mě lákal skutečný život. Práce a rodinná pohoda s milovaným partnerem. S Petrem jsme se v tu dobu moc nevídali, tvrdil, že mě nechce rozptylovat.

Týden před zkouškami jsme se ale viděli. „Víš, přemýšlel jsem o nás. Nemyslím si, že by nám to vyšlo,“ oznámil mi. „A na to jsi přišel jak?“ nechápala jsem. „Já tě mám rád, ale neumím si představit, že bychom spolu byli manželé. Já tě asi nemiluji,“ řekl.

Cítila jsem se zraněná, zhrzená a na dně. Najednou jsem ztratila chuť na cokoli. Netoužila jsem dokončit školu, všechno mi bylo jedno. A právě v tomto hysterickém stavu jsem nasedla do auta.

Stačila chvilka nepozornosti

Potřebovala jsem si vyčistit hlavu. V nestřeženém okamžiku, kdy jsem jen na vteřinu zavadila pohledem o kabelku, abych z ní vytáhla kapesník, jsem dostala smyk. Mokrá silnice udělala své.

Byl konec prvního květnového týdne a já jsem ho zakončila s jedním rozchodem dlouholetého vztahu, dvěma zlomenými žebry, naštípnutou holenní kostí a lehkým otřesem mozku.

Pobyt v nemocnici

Po tomto karambolu mi bylo jasné, že ke státnicím nepůjdu. Díky té těžké nehodě jsem si uvědomila, jak na mně ostatním záleží. Po dvou týdnech jsem se mohla zlehka hýbat, po měsíci jsem vyjela na zahradu.

Pro jistotu na vozíku, ale jelikož jsem s ním neuměla manipulovat, pomohla mi sestřička.

Pobyt na sluníčku se mi ale brzy omrzel, navíc začalo být nesnesitelné vedro. Chtěla jsem odjet sama, vždy jsem byla soběstačná. Mé skuhrání a trochu ostřejší slova zachytil další pacient nemocnice. Jmenoval se Karel.

Dělilo nás dvě stě kilometrů

„Mohu vám, slečno, pomoct?“ Hrdost šla stranou. Než mě spolupacient, jak jsem mu začala říkat, dovezl na pokoj, popovídali jsme si. On byl hospitalizován se zvýšenou sedimentací. S Karlem jsem trávila stále více času. Povídali jsme si, hráli jsme hry.

Možná nás spojilo i to, že v nemocnici nám dělali společnost o hodně starší lidé a my jsme jako vrstevníci k sobě našli cestu. Po měsíci a půl mé hospitalizace přišlo rozloučení. Karel odešel, ovšem vyměnili jsme si telefonní čísla. Jakmile se ale za ním zavřely dveře, bylo mi jasné, že už se neuvidíme.

Byl z Brna, já z Prahy, v nemocnici byl jen proto, že tu měl rodinného známého. Z nemocnice jsem odešla po dvou měsících. Začala jsem uvažovat, jak si zařídím nový život. Jediný cíl jsem měla v dokončení školy, ale co pak? Letní měsíce uběhly jako voda a já měla před sebou náhradní termín státnic.

Složila jsem je na výbornou. Začala jsem se poohlížet, co bych mohla dělat, a vzhledem k zaměření mého studia, hotelnictví, jsem se ucházela o post vedoucí recepce v jednom z pražských hotelů. Práce mě bavila, poznala jsem spoustu nových lidí.

Potřeboval nocleh

Najednou tu byla zima, první prosincový den. Na hotelu už byl klid. Najednou se mezi dveřmi objevil vysoký muž zachumlaný v kabátě, šále a čepici. Nebylo poznat, o koho jde, mě ale zamrazilo, ačkoli jsem mu ani pořádně neviděla do očí.

Pak si sundal čepici, šálu a já ho poznala. Byl to Karel! „Co tu děláš?“ zeptal se mě. „Pracuji,“ usmála jsem se. „Aha. No, já mám problém. Jsem tu na služební cestě a nikde není volné ubytování.

A jediný hotel, který mi byl doporučen, má pod palcem vlivná dívka, která už mě jednou odmítla,“ zažertoval Karel.

„Já jsem tě neodmítla!“ namítala jsem. „Vždyť jsi mi měla zavolat,“ hájil se. „Měli jsme se sobě ozvat navzájem,“ bránila jsem se.

Karel mi ovšem připomněl, že své číslo mi dal jen on, protože já jsem si hrála na nedostupnou a tvrdila jsem, že čísla nerozdávám na potkání.

Chtěli jsme být spolu

Karla jsem tenkrát zachránila a ubytovala ho v našem hotelu. A opět jsme navázali na letmé schůzky. Když měl po týdnu a půl Karel odjet zpět do Brna, nechtěla jsem si ho zase nechat utéct ze života. „A co kdyby ses tu ještě ubytoval? U mě tě to vyjde levněji,“ usmála jsem se.

Jeho pracovní závazky mu sice nedovolily více než tři dny, ovšem za tu dobu jsme si uvědomili, že se nechceme ztratit. Karel odjel zpět do Brna. Nic jsem od toho nečekala. Naše láska ale byla tak silná, že si ve své firmě domluvil přeřazení do Prahy.

Hned jsme spolu začali bydlet, vzali jsme se a dnes máme už desetiletého syna Kubu. A já si uvědomila, že ta tragická nehoda byla možná mým štěstím. Našla jsem svoji životní lásku, s níž jsem naplnila své sny.

Radka S. (49), Praha

Předchozí článek
reklama
Související články
7.5.2024
Byla jsem odhodlaná pro lásku udělat cokoliv, ale zjistila jsem, že jenom to zkrátka nestačí. Na tu pravou lásku je třeba dvou. Zamilovaných příběhů jsem za svůj život přečetla mnoho. Nořila jsem se do smyšlených románů a snila o tom, že i já jednou najdu pravou lásku. A udělám pro to všechno na světě. V patnácti letech se to zdálo jako krásná a jednoduchá představa. Postupem let jsem ale zjišť
6.5.2024
Znali jsme se s Mirkem krátce a museli jsme se brát. Ve svatební den bylo ještě ke všemu příšerné počasí. Už jako holka jsem toužila mít letní svatbu. Před spaním jsem si představovala, jak kráčím rozkvetlou loukou v nádherných krajkových šatech ruku v ruce s urostlým ženichem, i když jsem neměla ponětí, kdo to je a kam vlastně jdeme. A mimochodem, kdo to je a kam vlastně jdeme, jsem přesně nev
2.5.2024
Byla jsem zamilovaná do pohledného spolužáka Lišky, který si mě nevšímal. Přesto jsem doufala, že se během pálení čarodějnic sblížíme. K čarodějnicím neboli třicátému dubnu se upínaly veškeré mé naděje. O té magické noci jsem věděla nemnoho, neboť jsme se o takových věcech ve škole neučili, ale babička říkávala, že je to noc zázraků. Filipojakubská nebo také Valpuržina noc proslula kouzly, ve v
28.4.2024
Byla jsem rozmazlená až hrůza. Přitom moji rodiče nebyli nijak bohatí, nemohli si dovolit bůhvíco, ale mně by snesli modré z nebe. Už ve školce jsem mívala nejkrásnější oblečky ze všech a nejvíc hraček i obrázkových knížek. A protože moje knihovna praskala ve švech, hodně jsem četla, nejraději romantické příběhy o lásce. Snila jsem o tom, že se seznámím s anglickým hrabětem, který si mě odveze
22.4.2024
Na první rande mě ten můj mlčenlivý doktor pozval přímo před zraky pacienta. Zaskočil mě, ale odmítnout jsem nedokázala. Po škole jsem nastoupila coby zdravotní sestřička, nebo řekněme zubní asistentka, v ordinaci postarší paní zubařky. Skvěle jsme si rozuměly, ale rozloučit jsme se musely už po pár měsících, když jsem odcházela na mateřskou. To jsem ještě nevěděla, jak se mi ta „dovolená“ prot
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jindřich II. & Diana z Poitiers: Milenka dostala darem korunovační klenoty
historyplus.cz
Jindřich II. & Diana z Poitiers: Milenka dostala darem korunovační klenoty
V očích krále Františka I. se zračí zoufalství. „Copak vy jste mého syna někdy viděla veselého?“ otočí se na hraběnku Dianu z Poitiers. Pohledná Francouzka se jen lišácky usměje. „Nechte to na mně, Sire. Udělám ho svým rytířem,“ slíbí mu nakonec. Tento úkol splní nade vše očekávání. Princ Jindřich (1519–1559) se do půvabné vdovy, která je o
Pečená kořenová zelenina s medem
tisicereceptu.cz
Pečená kořenová zelenina s medem
Zeleninu si vyberte podle chuti nebo toho, co máte zrovna doma k dispozici. Potřebujete 1,5 kg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer, dýni, pastinák, batáty, červenou řepu…) 1 palici česneku
Na vázách Františka Jungvirta se zabydleli brouci, žáby a ještěrky
iluxus.cz
Na vázách Františka Jungvirta se zabydleli brouci, žáby a ještěrky
Sklářský designer, výtvarník a malíř skla František Jungvirt se ve své nové sběratelské sérii uměleckých váz přenesl do zvířecí říše. Vybrané kusy z jeho stávajících kolekcí Garden a Trifid aktuálně z
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
epochalnisvet.cz
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
Společnost HTC VIVE úspěšně nasadila headset HTC VIVE Focus 3 na mezinárodní vesmírné stanici ISS. Jde o první headset pro duševní zdraví, který dokáže bez problémů každodenně pomáhat veliteli šestiměsíční mise Andreasi Mogensenovi z Evropské vesmírné agentury se zvládáním dlouhého odloučení od Země i blízkých. Nyní přichází další fáze testů, tentokrát zaměřená na udržení kondice a
Novinky ze světa rychlovlaků
21stoleti.cz
Novinky ze světa rychlovlaků
Na počátku dvacátého století představovaly vlaky nejrychlejší dopravní prostředek na delší vzdálenosti. Dnes je v našich očích nahradila letadla. V celé řadě zemí však stále platí, že pokud člověk chc
Krásy skalních měst – Česká republika
nejsemsama.cz
Krásy skalních měst – Česká republika
Toužíte prozkoumat svět mohutných pískovcových věží, skalních stěn a krásných soutěsek? Skalní města jsou cílem mnoha turistů od nás i ze zahraničí. Kam zaplatíte vstupné, a kde můžete krásy přírody obdivovat zdarma? Pravčická brána Nejkrásnějším útvarem zdejší přírody a Národního parku České Švýcarsko je Pravčická brána, která se nachází asi 15 km od Děčína. Rozpětí celého oblouku má neuvěřitelných 26,5
Proč je Sabina Remundová na všechno sama?
nasehvezdy.cz
Proč je Sabina Remundová na všechno sama?
Diváci znají Sabinu Remundovou (51) jako ráznou státní zástupkyni ze seriálu Případy 1. oddělení. V soukromém životě by se ale ráda o někoho opřela. Bohužel je však na řadu věcí sama. Její manžel,
Muzeum v přírodě Zubrnice: Nejmladší skanzen zachraňuje staré tradice
epochanacestach.cz
Muzeum v přírodě Zubrnice: Nejmladší skanzen zachraňuje staré tradice
Oblast Sudet měla po druhé světové válce tu smůlu, že odtud většina původních obyvatel se vztahem k regionu musela odejít. Nepříznivě se to projevilo na stavu krajiny i na architektonických památkách. Najednou se o ty po staletí opečovávané skvosty neměl kdo starat a nikomu na nich nezáleželo. Lidové stavby začaly chátrat, ale staleté dědictví naštěstí nezmizelo
Je těžké stát se andělem, někdy si to zkuste
skutecnepribehy.cz
Je těžké stát se andělem, někdy si to zkuste
Z rozvodu mě vyléčila až opravdová láska. Znovu jsem se vdala a můj druhý muž byl tak báječný, že jsem se po jeho boku změnila k lepšímu. Když mě Pavel opustil, nějakou dobu jsem se domnívala, že to nepřežiju. Samozřejmě že mě všichni ujišťovali, že na to se neumírá, že se dám dohromady, že to spraví jenom čas.
ISS: Spadne do Tichého oceánu?
epochaplus.cz
ISS: Spadne do Tichého oceánu?
Jediná trvale obydlená vesmírná stanice, a to od 2. listopadu roku 2000. Našli bychom ji na naší nízké oběžné dráze ve výšce přibližně 400 kilometrů. Ač to tak astronautům ani nepřijde, má rychlost 27 720 kilometrů v hodině a Zemi tak obíhá zhruba v 92minutové periodě.   Standardně je tu 7 lidí, kteří se mění
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Da Vinciho Vitruviánský muž: Je nejslavnější kresba světa šifrou?
enigmaplus.cz
Da Vinciho Vitruviánský muž: Je nejslavnější kresba světa šifrou?
Po celém světě najdeme šifry. Pokrývají zdi prastarých chrámů, stránky tajemných a nepochopených knih a v některých případech jsou schované i v malbách a jiných uměleckých dílech. To je i případ Vitru