Domů     Dala jsem mu slib, že počkám!
Dala jsem mu slib, že počkám!

Když jsem se seznámila s Milanem, brala jsem ho jako kamaráda. Procházela jsem si tenkrát komplikovaným vztahem a Milan mi dělal takříkajíc vrbu.

Tušila jsem, že se Milanovi líbím, a to se také rychle potvrdilo. Asi po čtvrt roce našich schůzek se mi vyznal. Byla to taková zvláštní situace, tak jsem to zahrála do autu a později dělala, že si nic pro množství vypitého alkoholu nepamatuji.

Scházeli jsme se dál na přátelské vlně. Milan tenkrát vůbec nebyl můj typ, považovala jsem ho za přesný opak sexy chlapa. Navíc jsem ho nutně potřebovala jako kamaráda, potřebovala jsem jeho přátelské objetí, ale nic víc.

Byl milý a pozorný

Když moje vztahová krize skončila opravdu škaredým rozchodem, rozhodl se, že se chopí šance po svém. Na každou naši schůzku si připravil nějaké překvapení. Připadala jsem si opečovávaná, ale stále jsem se zdráhala přijmout několikrát vyřčené pozvání na večeři.

Bylo mi víc než jasné, kam tím Milan míří. A tak jsem se vždycky na něco vymluvila. Moje nenápadné odmítání začínalo Milana unavovat. Trvalo to asi měsíc, kdy byl Milan den ze dne zamlklejší.

Na mé nářky přestával reagovat s obvyklou láskyplností. A pak se to stalo! Dne 12. září nepřišel na domluvenou schůzku. Čekala jsem na něj v naší oblíbené kavárně hodinu. Bylo to jasné, svým chladem a odmítáním jsem ho od sebe odehnala.

Jako kdyby se po něm slehla zem

Když jsem odcházela z kavárny, nadávala jsem si do hus. Takhle hloupě ztratit nejspolehlivějšího člověka, jakého jsem znala. Tenkrát jsem si ale ještě neuvědomovala, že mi Milan chybí daleko víc než jen jako nejlepší přítel. To přišlo až po pár dnech.

Sem tam jsem mu poslala zprávu, jak se má a kdy se zase uvidíme. Bez reakce.

Po týdnu už bylo jasno. Odehnala jsem od sebe svou možná jedinou naději na životní lásku! Začala jsem se chovat jako ta nejhorší stíhačka. Dokonce jsem vyzvídala u Milana v práci, ale nikdo mi nic neřekl. Prý přestal chodit zničehonic do práce.

Policejní páska

Hlavou mi letěly černé myšlenky. Co se mohlo stát? Na jednu stranu jsem se o Milana bála, na druhou mi svitla naděje, že jeho odmlčení se mnou nesouvisí. Nakonec jsem se odhodlala a dorazila k němu domů.

Byly tu na dveřích policejní pásky. Od sousedky jsem se dozvěděla, že je Milan v pořádku, ale že ho odvedli policisté a byt zapečetili. Cože? Proboha, a co provedl?

„Říká se, že někoho zabil, ale já vám nic neřekla,“ zašeptala sousedka a zmizela za svými dveřmi.

Čtyři roky natvrdo

Milan se mi konečně ozval. Neměl moc času, telefonoval z cely předběžného zadržení a omlouval se, že nemohl zavolat dřív. Říkal, že ho zatkli za nějakou zpronevěru, ale že to na něj ušili. Lítat v tom měly miliony.

Ptala jsem se ho, co pro něj mohu udělat, ale on se mi jen omluvil a ať to nechám být. A raději na něj zapomenu, že se z vězení jen tak brzy nedostane. Nakonec dostal čtyři roky natvrdo.

Zamilovala jsem se

Měla jsem hodně o čem přemýšlet a nakonec jsem se rozhodla věřit v Milanovu nevinu. Proč by mi lhal? Navíc, pokud by měl někde ulité miliony, proč by bydlel v garsonce a chodil každý den do práce? Tohle prostě nefungovalo.

A tak jsem začala za Milanem chodit na návštěvy, abych ho trochu podpořila v jeho útrapách.

Ty roky ve vězení mi připadaly nekonečné. Byli jsme si s Milanem stále bližší, i když jsme nemohli být spolu. On mě od sebe pořád odháněl a tentokrát jsem to byla já, kdo mu dával najevo svou přízeň. Dělala jsem to otevřeně. Žádné náznaky, jasně jsem Milanovi řekla, že na něj počkám, že mi za to stojí!

Šli jsme na řízek

Usmál se a nejspíš si myslel, že mě to po dvou měsících přestane bavit. Neříkám, že to bylo lehké, čekat na muže tak dlouhou dobu, ale trpělivost mi přinesla růže.

Když mě poprvé držel po těch dlouhých letech v náruči, čekala jsem, že mi poví, jak jsem odvážná, že jsem to vydržela.

Ostatně já mu právě tohle řekla. A on? „Lásko, já mám strašnou chuť na řízek a pivo.“ Smáli jsme se celou cestu do hospody a pak i cestou ke mně domů.

Po čase jsme se rozhodli zajít do Milanova starého bytu, který už mezitím majitel vystěhoval a pronajal jakémusi mladému páru.

To jsme samozřejmě věděli, ale bylo potřeba dojít pro Milanovy věci, uložené ve sklepě domu. Tam jsme zahlédli onu sousedku, která mi nakukala ten nesmysl s vraždou. Když jsem to Milanovi pošeptala, mrkl na mě a zhasl světlo. Pak mě chytil za vlasy a jakože táhl sklepní chodbou.

Sousedka nadávala jako špaček a měla rozsvícenou baterku. Když nás zahlédla, zakřičela a pelášila po schodech ze sklepa. Milan pak sáhl do kapsy a vytáhl ten nejkrásnější zásnubní prsten. Skočila jsem mu kolem krku.

Nic nás nerozdělí

Svatbu na zámku jsme si nemohli dovolit. Přesto byla tou nejromantičtější, jakou jsem si mohla přát. Milan přesvědčil svého kamaráda evangelického kněze, a ten nás oddal za svitu hvězd a pochodní v lese.

Byl to malý obřad, jen s pár přáteli, které prověřil čas. Přesto naše svatba byla dokonalá.

Ivana S. (57), Karlovy Vary

reklama
Související články
6.5.2024
Znali jsme se s Mirkem krátce a museli jsme se brát. Ve svatební den bylo ještě ke všemu příšerné počasí. Už jako holka jsem toužila mít letní svatbu. Před spaním jsem si představovala, jak kráčím rozkvetlou loukou v nádherných krajkových šatech ruku v ruce s urostlým ženichem, i když jsem neměla ponětí, kdo to je a kam vlastně jdeme. A mimochodem, kdo to je a kam vlastně jdeme, jsem přesně nev
2.5.2024
Byla jsem zamilovaná do pohledného spolužáka Lišky, který si mě nevšímal. Přesto jsem doufala, že se během pálení čarodějnic sblížíme. K čarodějnicím neboli třicátému dubnu se upínaly veškeré mé naděje. O té magické noci jsem věděla nemnoho, neboť jsme se o takových věcech ve škole neučili, ale babička říkávala, že je to noc zázraků. Filipojakubská nebo také Valpuržina noc proslula kouzly, ve v
28.4.2024
Byla jsem rozmazlená až hrůza. Přitom moji rodiče nebyli nijak bohatí, nemohli si dovolit bůhvíco, ale mně by snesli modré z nebe. Už ve školce jsem mívala nejkrásnější oblečky ze všech a nejvíc hraček i obrázkových knížek. A protože moje knihovna praskala ve švech, hodně jsem četla, nejraději romantické příběhy o lásce. Snila jsem o tom, že se seznámím s anglickým hrabětem, který si mě odveze
22.4.2024
Na první rande mě ten můj mlčenlivý doktor pozval přímo před zraky pacienta. Zaskočil mě, ale odmítnout jsem nedokázala. Po škole jsem nastoupila coby zdravotní sestřička, nebo řekněme zubní asistentka, v ordinaci postarší paní zubařky. Skvěle jsme si rozuměly, ale rozloučit jsme se musely už po pár měsících, když jsem odcházela na mateřskou. To jsem ještě nevěděla, jak se mi ta „dovolená“ prot
18.4.2024
Byl zázrak, že jsme si vůbec dokázali naplánovat oddavky. Rodiny trvaly na tom, že musí být levné, aby se nevyhazovaly peníze oknem. Tak se nám zase už přiblížil máj, lásky čas, a to já pokaždé vzpomínám na naši dávnou svatbu. Nevím, jestli se mám smát, nebo plakat. Byl skoro zázrak, že jsme se do­opravdy vzali a že všechno dobře dopadlo. A že jsme spolu vydrželi takových let! Přitom to vypadal
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Kamenné řady u Kounova: Vyzařují tajemnou energii?
enigmaplus.cz
Kamenné řady u Kounova: Vyzařují tajemnou energii?
Řady tvořené více než 2000 neopracovanými kameny s nejasným posláním jsou dnes největší megalitickou památkou Česka. A zřejmě také jednou z našich největších záhad. Jeden z nejzáhadnějších kamennýc
Měsíční kamínek splnil tajné přání?
skutecnepribehy.cz
Měsíční kamínek splnil tajné přání?
Byl to žertík, kterým jsem všechny zaskočila. Nakonec jsem ale byla zaskočena já. Splnil snad kamínek na mém krku moje slova? V  tom malém městečku na jihu Moravy jsme se ocitli s přítelem náhodou. Ten kámen na tržišti mě zaujal hned, jak jsem ho uviděla. Když jsem ho vzala do ruky, už jsem se ho nemohla vzdát.
Elvis Presley: Legendární Král Rock’n’Rollu
epochaplus.cz
Elvis Presley: Legendární Král Rock’n’Rollu
Život krále rock’n’rollu, Elvise Presleyho, byl plný vzestupů a pádů, které ho katapultovaly na vrchol slávy, ale také ho stály život. Jeho nekonečná vášeň pro hudbu a osobitý styl se staly ikonickými pro celou éru. Od chudých začátků v Mississippi po oslnivé vystoupení ve slavném pořadu Comeback 1968, Elvis zanechal nezaměnitelnou stopu ve světě hudby.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Asijské nudle s vepřovým masem
tisicereceptu.cz
Asijské nudle s vepřovým masem
Co nesmí chybět v žádném asijském pokrmu? Především chilli, které dodá pokrmu ten správný říz, čerstvé bylinky, křupavá zelenina a sezamová semínka. Suroviny 200 g vepřových nudliček (například
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
epochalnisvet.cz
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla
Časté užívání marihuany může zvyšovat riziko infarktu, naznačuje studie
21stoleti.cz
Časté užívání marihuany může zvyšovat riziko infarktu, naznačuje studie
Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of the American Heart Association je u lidí, kteří často kouří marihuanu, vyšší riziko infarktu a mrtvice. Článek je analýzou každoročního průzkumu ameri
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Zemřela herečka Simona Postlerová (†59)
nasehvezdy.cz
Zemřela herečka Simona Postlerová (†59)
V křehké tmavovlásce Simoně Postlerové (†59) byla vždy ohromná síla. Musela se rozloučit se životní láskou. Čelila i dalším vážným problémům, přesto se stále usmívala. Kdyby se vyplnil její dětský
Nenávist a intriky zkrotila růžová barva
nejsemsama.cz
Nenávist a intriky zkrotila růžová barva
Nikdy bych nevěřila, že se ta zlá holka někdy změní. Byla sobecká, povýšená, nikomu nepřála nic dobrého. Jednou změnila šatník a stal se snad zázrak. Už jako malá bývala Martina zlá a sobecká. Slyšela jsem o ní jen to nejhorší, a to nejen od spolužaček, ale i od její starší sestry Agáty. Byl to užalovaný, rozmazlený fracek. V dětství si vybrečela
V Dubaji plánují vysadit 100 milionů stromů. Pomůže to dostatečně v kompenzaci emisí uhlíku?
iluxus.cz
V Dubaji plánují vysadit 100 milionů stromů. Pomůže to dostatečně v kompenzaci emisí uhlíku?
Připravte se na novou podobu Dubaje. Město, které již teď září jako drahokam na Blízkém východě, nyní plánuje projekt, který ho nejen povznese, ale také obohatí jeho ekosystém. Dubaj Mangroves, ambici
7 zásadních momentů v dějinách Afroameričanů: Prezident poslal proti rasistickému guvernérovi vojáky
historyplus.cz
7 zásadních momentů v dějinách Afroameričanů: Prezident poslal proti rasistickému guvernérovi vojáky
V ulicích Birminghamu v americké Alabamě je opět rušno. Nejdřív je slyšet rána a pak jako domek z karet padá k zemi jeden příbytek afroamerické rodiny. Následně je zdemolován kostel, v němž se černoši setkávají. Obyvatelé tmavé pleti v „Bombinghamu“, jak se městu v 50. a 60. letech minulého století říká, nejsou před řáděním Ku-klux-klanu v bezpečí.