Domů     Ze zlatokopky jsem se stala zamilovanou ženou
Ze zlatokopky jsem se stala zamilovanou ženou

Stýkala jsem se se starším mužem a současně chodila se svým vrstevníkem, musela jsem se rozhodnout, čemu dám přednost. Zda pohodlnému životu nebo vášni.

Vracela jsem se v podvečer domů z práce, když mě u vedlejšího domu zastavil cizí muž a lámanou češtinou mi vysvětlil, že hledá mého souseda. Poznala jsem, že je to Němec, a protože jsem němčinu ovládala dobře, dala jsem se s ním do řeči.

Dozvěděla jsem se, že se jmenuje Joachim a s mým sousedem hraje v kapele v Německu.

Byl to milý chlapík. Nakonec mě požádal, zda bych sousedovi nevyřidila vzkaz. Souhlasila jsem. Na rozloučenou se mě ještě zeptal, kde bydlím a jak se jmenuji. „Bydlím tady vedle a jsem Monika,“ odpověděla jsem a pomyslela si, nač to potřebuje vědět. Sousedovi jsem vzkaz vyřídila.

O několik dní později u mě k večeru někdo zazvonil. Myslela jsem, že to je některá z kamarádek, přede dveřmi ale stál Joa­chim. Držel v ruce velkou čokoládu. „To je malá pozornost pro vás, slečno, za ochotu,“ řekl.

Zrovna jsem si uvařila kávu, která zavoněla až na chodbu a Joa­chim nasál její vůni.

Pozvání na kávu

Poznala jsem na něm, že by rád šel dál, a tak jsem ho pozvala. Při kávě jsme si příjemně popovídali a já se dozvěděla, že je již třetím rokem vdovcem, je mu padesát devět let a bydlí nedaleko hranic. Jeho koníčkem je hudba. Docela mě jeho věk překvapil, vypadal mladší.

Při jeho odchodu jsme se vyměnili telefonní čísla. I když byl můj nový známý o třiatřicet let starší než já, líbil se mi. Byl to šaramantní pán. Opět se mi ozval za týden a vyjeli jsme spolu na výlet.

Totéž se opakovalo další víkend, výlet se ale protáhl do druhého dne, kdy jsme se rozhodli přespat v jednom malém penzionu.

Nevím, co mě to napadlo, začít si s chlapem o tolik let starším, možná to bylo tím, že jsem po rozchodu se svým stejně starým přítelem a jednom krátkém vztahu, který skončil dříve, než vlastně začal, byla téměř rok sama.

Trochu jsem se bála, co tomu řekne mé okolí, že mám známost s Němcem o víc než třicet let starším, budou mě určitě považovat za zlatokopku. Joachim za mnou jezdil nejen o víkendu, pokud někde s kapelou zrovna nehrál, ale přijel i v týdnu.

Jeho milé dárečky

Pokaždé mi něco přivezl – značkový parfém, hezké spodní prádlo, krásný stříbrný náramek, mám totiž ráda stříbro, někdy mi nechal na lince pod hrníčkem i nějakou tu marku.

Když jsem měla narozeniny, koupil mi krásné a drahé lodičky, dokonce je šel do obchodu se mnou vybírat. Že mám nový svetřík nebo šaty, si všimla i moje máma.

Ta o mém příteli ještě nevěděla, dokud jednoho dne ke mně nepřišla nečekaně a mně nezbývalo nic jiného, než ji s ním seznámit. Bylo vidět, že je překvapená, moc dlouho se nezdržela a já si od ní druhý den vyslechla do telefonu své.

„Nezbláznila ses? Vždyť tvůj táta je mladší než on! Uvědom si, že až ti bude o dvacet let více, on už bude kmet před smrtí. Nebo ho máš kvůli tomu, aby si tě vydržoval?“ Možná, že máma měla pravdu, ale mě s ním bylo dobře.

Měla jsem od něho hezké věci i nějaké peníze navíc, choval se galantně, užívala jsem si výletů jak po Čechách, tak po Německu.

Když jsem potřebovala doma něco opravit, Joachim to spravil nebo mi zaplatil řemeslníka. Co mě však nebavilo, bylo, když mě pozval na operu. On, na rozdíl ode mě, tento žánr miloval a pro mě čas, než představení skončilo, byl utrpením.

Nechtěla jsem mu to dávat najevo, bála se, že by se třeba se mnou rozešel, a to by byl konec s pohodlným životem plným pozorností a drahých věcí. O naší společné budoucnosti jsme nikdy nemluvili a já byla ráda, že na toto téma nepadla řeč.

V práci mé dvě kolegyně netušily, s kým chodím. Se svým postarším přítelem jsem se v našem městě moc neukazovala.

Kolegyně Petra se mě jednoho dne zeptala, zda nechci s ní a jejími známými vyrazit o víkendu na rockový festival. Jelikož mi Joachim zavolal, že v sobotu hraje na svatbě a přijede za mnou až v týdnu, přikývla jsem kolegyni. Tak jsem vyrazila na festival.

Petra mi představila své přátele a svého bratrance Marka. Byl to sympatický mladík v mém věku a mně neušlo, že mě neustále nenápadně pozoruje.

Petra a já jsme měli spát v domku její tety, který byl nedaleko festivalu, a zbytek naší společnosti ve stanu na její zahradě.

Byl to sympaťák

Protože byla teplá letní noc, zůstala jsem s Markem venku, povídali jsme si skoro do svítání a zbytek noci dospali pod širákem.

Tenhle sympaťák o sobě prozradil, že má rád rockovou hudbu, v létě jezdí na vodu, v zimě chodí na běžky a náhodou bydlí nedaleko ode mne.

A také to, že je od loňského podzimu sám, poněvadž jeho dívka odešla pracovat do Rakouska a vztah na dálku nefungoval. „Co kdybychom příští týden jeli spolu na vodu?“ navrhl mi. Věděla jsem, že má přijet Joachim.

A tak jsem mu nalhala, že příští týden to nepůjde, musím pomoct rodičům po malování. „A co další týden?“ byl neodbytný. Řekla jsem, že uvidím, že se ozvu. I s ním jsem si vyměnila při rozloučení telefonní číslo.

Oheň v srdci

V mém nitru se rozhořel ne oheň, ale přímo vatra. Byla to láska na první pohled – k Markovi. Joachima jsem měla ráda, ale tak nějak jinak. To, co jsem cítila k Markovi, bylo něco víc.

Když ten můj cizinec přijel, dostala jsem obrovskou bonboniéru, abych si prý osladila život.

Když se teď v létě uvidíme méně, prý bude tři soboty po sobě hrát na svatbách, takže přijede vždy jenom na chvíli v týdnu. Zjistila jsem, že mi to nijak nevadí. O tom, že jsem byla na festivalu, jsem mu samozřejmě ani neřekla.

Když jsme večer s Joachimem usínali, hladil mě po vlasech a říkal, jak mě miluje. „Doufám, že mi jsi věrná,“ dodal a políbil mě. To jsem ještě netušila, že zanedlouho už nebudu.

Sotva jsem se ujistila, že Joachim v sobotu hraje a nepřijede, zavolala jsem Markovi a za necelé dvě hodiny jsme seděli v lodi.

Večer mě Marek odvezl domů. Za týden se vše opakovalo a než jsem odešla z domova, pečlivě jsem prošla byt, abych odstranila vše, co by mohlo připomínat, že u mě byl někdy nějaký muž.

Mé obavy

Joachimův župan, včetně kartáčku na zuby a pyžamo, vše skončilo na dně skříně. Věděla jsem, že až mě Marek přiveze domů, že ho pozvu dál. Bylo to něco úplně jiného než s Joachimem. Kdyby láska svítila, nemusela bych mít doma žárovky. Jednoho jsem se bála.

Aby se Marek náhodou nedozvěděl o Joachimovi. Co by si pomyslel? Mladá, šestadvacetiletá, dívka se schází s šedesátníkem, to z vášnivé lásky asi nebude… Když se náhodou Joa­chim dozví o Markovi, bude mu taky všechno jasné.

Po několika týdnech tohoto dvojího života jsem se rozhodla vztah s Joachimem ukončit. Dopomohla mi k tomu náhoda. Naše firma otevírala pobočku padesát kilometrů daleko, a nabídli mi tam místo, které jsem s radostí přijala.

Tak jsem se rozhodla

Od Marka jsem to měla blízko do práce a tolik jsme toužili být už jenom spolu, že jsem se rozhodla se k němu co nejrychleji přestěhovat. Nejdříve jsem ale musela ukončit vztah s Joachimem. Dlouho jsem to odkládala. Nakonec jsem mu řekla, že bych chtěla mít rodinu.

Věděla jsem, že má tři dospělé děti a o další miminko už nestojí. Sice mi tvrdil, že je nám spolu dobře i tak, ale já řekla, že buďto dítě, nebo rozchod. Přišel rázný rozchod. Odstěhovala jsem se za Markem a začali jsme spolu žít.

Na naše začátky moc ráda vzpomínám. Byly krásné a plné bezpodmínečné lásky.

Po roce a půl jsme se vzali. Máme spolu dceru a dva kluky, dvojčata. Naše štěstí již trvá více než třicet let. O mém vztahu s Joachimem můj manžel dodnes neví, stejně tak já nevím nic o dalším osudu mého německého milence.

Monika (62), Plzeňsko

reklama
Související články
18.5.2024
Mámin nový partner Bohouš mi dohazoval nápadníky a náramně se tím bavil. Bylo to trapné, a tak jsem se mu trošku pomstila. Máma celá zářila, tvrdila, že našla lásku. Upřímně jsem jí to přála. Táta nestál ani za fajfku tabáku a od doby, kdy mu spakovala kufry, nenašla nikoho, kdo by ji zaujal. Až teď, kdy jí bylo necelých sedmdesát. Nicméně po boku toho chlapíka rozkvetla a omládla, vypadala ne
17.5.2024
Pokaždé, když někde něco vezmu, stydím se za to a slibuji sama sobě, že to bylo naposledy. Ale příště to udělám zase. Je to jako droga! Ani nevím, kdy to přesně začalo, myslím, že na střední škole, když jsem jednou nechtěně nezaplatila v samoobsluze kus salámu. Nikdo mě nechytil! Zmocnil se mě zvláštní pocit, takové blaho, že se mi povedlo ušetřit. Jako studentka jsem měla málo peněz a najed
17.5.2024
Když děda odešel na věčnost, babičku to zlomilo. Říkala, že ji nebaví žít a že se už těší, až odejde ze světa a bude mít svatý pokoj. Zasedla rodinná rada. Nevěděli jsme, co s babičkou, mou matkou. Donedávna byla akční, energická, ale dědova smrt ji zlomila. Působila dojmem člověka, který to dobrovolně vzdává. Přitom neměla žádnou zdrcující diagnózu, jen se jí prostě už nechtělo žít. Odmítal
15.5.2024
Hodný, chápavý a laskavý přítel se mi po pár letech vztahu začal měnit před očima. Den ze dne, z hodiny na hodinu se chová hůř a hůř. Byla by to poslední kapka, kdyby mě uhodil, a on to moc dobře ví. Ale jsem si jistá, že k tomu občas nemá daleko. Nikdy bych nevěřila, že se člověk takhle dokáže změnit. Býval tak moc milý! Muže jsem nehledala Seznámili jsme se přes kamarádku, která mi ho p
14.5.2024
Byly jsme neoddělitelná dvojice. Já a moje kamarádka jsme si padly hned do oka, a tak to mělo zůstat. Ale nezůstalo. Květované šatičky, blonďaté vlásky, oči modré jako len a pár roztomilých pih na malém nosíku! Když jsem ji uviděla, hned mě okouzlila. Já byla pravý opak. Hned se z nás staly nerozlučné kamarádky. Seděly jsme spolu na základce i na střední a pak se naše cesty rozešly, obě jsme se
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Pho Bo polévka
tisicereceptu.cz
Pho Bo polévka
Suroviny 2 l vody 200 g šalotky 80 ml sójové omáčky 60 ml rýžového octa 4 vaničky hovězího bujónu 30 g sušených hub shiitake 5 stroužků česneku 3 cm čerstvého zázvoru 4 hvězdičky anýzu 5 g
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
epochanacestach.cz
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
Pohádková krása zrcadlená ve vodní hladině! Vodní hrady a zámky zrcadlící se na hladině bývaly nedobytnými baštami i pohodlnými luxusními šlechtickými sídly a dnes jsou perlami české krajiny, za kterými putují statisíce turistů. A snad nejvýraznější mezi nimi je zámek Červená Lhota. Jméno podle ďábelské legendy Pro to, aby se jejich tvrz změnila ve vodní,
Vyhladil první ministr rod královy milenky?
historyplus.cz
Vyhladil první ministr rod královy milenky?
Třeskne několik výstřelů a Josef I. ucítí ostrou bolest v paži. Instinktivně se v kočáru přikrčí a křikne na kočího. I on je zraněný, a to vážněji než portugalský král. Přesto v sobě najde poslední zbytky sil a atentátníkům ujede.   Portugalský Lisabon zasáhlo 1. listopadu 1755 zemětřesení, při němž zemřelo přes 100 000 lidí. U krále Josefa
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
iluxus.cz
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
Právě probíhající „Perlový týden“ překvapil fantastickým náhrdelníkem značky Mikimoto. Ten bude možné vidět až do neděle v pražském butiku v ulici Na Příkopě, následně se všemi ostatními šperky poputu
Manžel Švandovou rozmazluje
nasehvezdy.cz
Manžel Švandovou rozmazluje
Nestárnoucí herečka ze seriálu ZOO Jana Švandová (76) má v manželovi, jímž je podnikatel Pavel Satorie (74), hotový poklad. Nejenže je do ní stále vášnivě zamilovaný, ale navíc ji rád rozmazluje. He
Obyvatele Papuy-Nové Guineje chrání geny zděděné po denisovanech
21stoleti.cz
Obyvatele Papuy-Nové Guineje chrání geny zděděné po denisovanech
Geny zděděné od denisovanů, vyhynulých příslušníků rodu Homo, pomáhají obyvatelům Papuy-Nové Guineje bojovat s infekcemi v nížinách i žít ve vysokých nadmořských výškách. První kosterní pozůstatky
Leží na dně Bermudského trojúhelníku teleport do cizích realit?
enigmaplus.cz
Leží na dně Bermudského trojúhelníku teleport do cizích realit?
Známý Bermudský trojúhelník, též řečený ďáblův. To je oblast, rozprostírající se mezi jižním cípem americké Floridy, Portorikem a Bermudskými ostrovy na pomezí Mexického zálivu a západního Atlantiku.
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
epochalnisvet.cz
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
Bizarní skandál na začátku tohoto roku otřásá židovskou komunitou v New Yorku. Pod historickou synagogou je objeven tajný podzemní tunel vedoucí do suterénu prázdného obytného domu. O jeho původu a účelu se hned po odhalení rozhoří divoké spekulace. Sloužil k obchodování s dětmi nebo k jiným nezákonným činnostem, jak tvrdí konspirační teoretikové?   V polovině
Bála jsem se, že zůstane starým mládencem
skutecnepribehy.cz
Bála jsem se, že zůstane starým mládencem
Můj syn byl vždycky samotář, seznamování s lidmi nebylo nic pro něj. Už jsem se bála, že si žádnou nevěstu nenajde. Tu pravou potkal až ve čtyřiceti. Náš syn Fanoušek byl vymodlené dítě. Dlouho jsem nemohla přijít do jiného stavu a už jsme se s manželem báli, že se potomka snad nikdy nedočkáme. Když se František narodil, byli
Jak si zlepšit rovnováhu
nejsemsama.cz
Jak si zlepšit rovnováhu
Pamatujete, jak jste jako malá skákala po jedné noze nebo panáka? Šlo to snadno. Dnes možná máte problém se udržet na obou a nespadnout. Co s tím? Rovnováha je v životě velmi důležitá. Pomáhá nám pohybovat se bezpečně, chrání nás před pády. Někdy se ale naruší, například nízkým tlakem, své udělá i zablokovaná krční páteř. Jak navrátit stabilitu Nejčastěji
Rodiče Elona Muska: Nenáviděný otec a dobrodružná máma
epochaplus.cz
Rodiče Elona Muska: Nenáviděný otec a dobrodružná máma
Otec Elona Muska se jmenuje Errol Graham Musk (*1946). Errolův otec Walter Musk (1917–1986) je Jihoafričan, matka Cora Amelia za svobodna Robinsonová (1923–2011) pro změnu Britka.   Zůstanou v africké Pretorii. Errol je inteligentní student s nevídaným talentem na fyziku a matematiku. Na střední škole pomrkává po krásné spolužačce Maye. Stane se vyhledávaným inženýrem elektromechaniky
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř