Domů     Přízrak mě prosil o pomoc
Přízrak mě prosil o pomoc

Na hřbitově se mi zjevoval muž, který chtěl předat zprávu! Bála jsem se, že na adrese, kam mě poslal, mě budou mít za blázna.

Návštěvy hřbitova ve mně vyvolávaly stísněný pocit už od dětství. Nikdy jsem tam nechodila příliš ráda. Na Dušičky to však bylo povinností. Rodinný hrob patřil k těm nejstarším a ležel na samém konci hřbitova až u zdi. Málokdy tam svítilo plně světlo. Místo se nacházelo ve stálém šeru, což jenom zdůrazňovalo strašidelný dojem.

Rodiče mi odešli brzy

O rodiče jsem přišla celkem brzy. Otec zemřel na infarkt ještě dříve, než jsem nastoupila na střední školu. Maminka se sice dočkala toho, že jsem si našla báječného muže, vdala jsem se a měla syna a dceru, ale dlouho si svá vnoučata bohužel neužila.

Krátce po narození mé dcery diagnostikovali mamince rakovinu. Zákeřná nemoc postupovala rychle. Mé mladší dcerce Ivetě byly pouhé tři roky, když se maminka odebrala na věčnost. Na hřbitov jsem proto od té doby chodila pravidelně.

Někdy sama, jindy s manželem nebo s některým z dětí. Nad pocitem nejistoty, který jsem v zapadlém koutě hřbitova vždy měla, pokaždé zvítězily vzpomínky na mládí a přetrvávající láska k rodičům.

Vzpomínala jsem na krásné chvíle

U hrobu rodičů byla stará dřevěná lavička, na kterou jsem se vždycky posadila a v duchu vzpomínala na své krásné dětství. Pak jsem za rodiče zapálila svíčku a vydala se domů.

Obklopovalo mě podivné ticho

Nikdy se mi na hřbitově nestalo nic záhadného nebo hrůzyplného. Až před dvěma roky jsem prožila nečekaně strašlivé chvíle. Toho dne jsem přišla na hřbitov krátce před zavírací hodinou. Byl podzim, stmívalo se už brzy.

Měla jsem s sebou svíčky, které jsem chtěla na rodinném hrobě zapálit, chvilku tam postát a pak rychle spěchat domů. Zdálo se mi, že tentokrát na hřbitově panuje nějaké podivné ticho, ještě tísnivější než kdykoliv předtím.

Navíc bylo umocňované tím, že začalo slabě mrholit a pofukovat. V rohu u našeho hrobu byla už skoro tma. Zapálila jsem svíčky a najednou se mi zdálo, že za mnou někdo stojí.

Za mnou se ozval hlas

Nejprve jsem se bála otočit. Teprve když se ozval tichý pozdrav, obrátila jsem se. Spatřila jsem, že za mnou stojí nějaký člověk. V tom šeru působil skoro nezřetelně a mlhavě.

V první chvíli jsem si pomyslela, že je to nejspíš někdo, kdo stejně jako já přišel na hřbitov zapálit svíčku.

Pak se ta postava ke mně naklonila a já ucítila podivnou vůni zetlelého listí. Muž něco šeptal, ale nebylo mu rozumět. Až po chvíli jsem rozeznala jednotlivá slova.

Žádal mě o pomoc

Sděloval mi, že mám jet na druhý konec města, kde bydlí jeho dcera, a vyřídit jí, že prosí o odpuštění. Má někdy zavítat k jeho hrobu. Prý by si to moc přál.

Tyto věty opakoval přízrak několikrát po sobě společně s adresou, zatímco mně se třásla kolena a neměla jsem daleko k mdlobám.

Jako kdyby se rozplynul

Postava přede mnou se po chvíli najednou začala ztrácet, až byla úplně pryč. Jako kdyby se rozplynula. Musela jsem se posadit na nedalekou lavičku. Zhluboka jsem dýchala a trvalo několik minut, než jsem se vzpamatovala. Kolem mě už panoval naprostý klid.

Mezitím už se úplně setmělo a hřbitov ozařovala jen plápolající světla svíček. Na nic jsem nečekala. Vstala jsem a rychle zamířila k východu. V té chvíli jsem nevěděla, jestli ještě někdy budu mít vůbec odvahu se na hřbitov vypravit.

Počkal, až budu sama

Uběhlo pár týdnů a přišel den, kdy by moje maminka slavila narozeniny. Nechtělo se mi, ale bylo správné, abych na hřbitov šla. Odmítala jsem však jít sama, tak jsem s sebou vzala syna a manžela.

U rodinného hrobu jsem stála se staženým hrdlem, ale k ničemu podivnému nedošlo. Při další návštěvě jsem vzala zase dceru, ale žádný přízrak se už neobjevil. Teprve když jsem za dva měsíce byla u hrobu opět sama, situace se opakovala.

Dala jsem slib

Tentokrát už jsem nebyla tak vyděšená, a tak jsem tomu zjevení slíbila, že udělám, co po mně chce. A skutečně jsem to měla v úmyslu, protože jsem byla zvědavá, co za tou záhadou vězí. Druhý den jsem se vydala na adresu, kterou mi ten přízrak sdělil.

Připadala jsem si trochu jako blázen a bála jsem se, že mě tam i takto budou brát. Zaparkovala jsem na cestě před domem, vylezla z auta a nejprve se chvíli rozhlížela kolem sebe a sbírala odvahu. Nakonec jsem vyrazila po cestičce k domu a dvakrát krátce zazvonila na zvonek.

Pro klid jeho duše

Otevřela mi žena asi ve věku mé dcery. Byla sympatická a usmívala se na mě. Začala jsem jí opatrně vyprávět, co se mi na hřbitově přihodilo. Žena poslouchala a krev se jí vytrácela z tváří. Celá pobledlá mi pak řekla, že její otec zemřel před dvěma lety.

Stalo se to náhle a nestihli se usmířit – pět let předtím spolu nemluvili kvůli velké hádce.

Ona byla jen na pohřbu, ale k otcovu hrobu nikdy nepřišla. Viděla jsem, že mi opravdu věří. Slíbila, že na hřbitov půjde. Rozloučila jsem se a měla jsem pocit, že jsem udělala něco užitečného, i když za tím stály tajemné síly. A pokud jde o moje další návštěvy na hřbitově, tak všechny už proběhly v klidu.

Naďa S. (61), jižní Čechy

reklama
Související články
30.4.2024
Kolem zapáleného ohně se nás sešlo devět. Myslely jsme si, že to bude jenom zábava, naše kouzlení ale začalo působit. Proutěná koštátka čarovala a plnila naše přání. Na tento svátek se vždycky těšíme. Dodnes hledáme se sestrou Madlou, kam bychom vyrazily a pořádně si filipojakubskou noc neboli čarodějnice užily. Jednou v mládí jsme vzaly i naše dvě kamarádky Soňu a Milenu. Vyrazily jsme do vedl
30.4.2024
Nikdy bych nevěřila, že se ta zlá holka někdy změní. Byla sobecká, povýšená, nikomu nepřála nic dobrého. Jednou změnila šatník a stal se snad zázrak. Už jako malá bývala Martina zlá a sobecká. Slyšela jsem o ní jen to nejhorší, a to nejen od spolužaček, ale i od její starší sestry Agáty. Byl to užalovaný, rozmazlený fracek. V dětství si vybrečela na rodičích několik zvířat, o které se pak nikdy
30.4.2024
Jel jsem za svými rodiči do jedenáctého patra, když se výtah porouchal. V rohu se náhle objevila temná postava. Stála a nic neříkala. Pak mě náhle vyhodila z výtahu ven. Zmáčkl jsem tlačítko a přivolal si výtah. Než přijel, obkroužily mě vzpomínky na dětství, které jsem v okolí paneláku, kde žili mí rodiče, strávil. Uplynulo už třicet let od doby, kdy jsem se odstěhoval a začal samostatně svůj
25.4.2024
Objevila jsem strom s puklinou, do které jsem se podívala. Neměla jsem to dělat. Následovalo něco, co mě málem připravilo o život. Když je hezky, vyrážíme s dětmi na výlety. Snažím se v nich už od narození probudit lásku k přírodě, protože město je možná pohodlné a všechno máte na dosah, ale člověk potřebuje přijít i na jiné myšlenky. Jeden z našich výletů se mi ale málem stal osudným. Starý
25.4.2024
Potřebovala jsem se přesvědčit, že mě neklame zrak, a tak jsem udělala pokus. Talisman z Afriky v sobě skrýval pozitivní energii! Magické věci nemusí být jen nebezpečné. Věřte, nebo ne, ale mohou mít i zázračné účinky! Už řadu let jsem svědkem toho, jak darovaná figurka působí kladně na náladu lidí. Synovec byl zapálený cestovatel Já osobně jsem na cestování nikdy moc nebyla, ale ve svém
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
skutecnepribehy.cz
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
Byla jsem zamilovaná do pohledného spolužáka Lišky, který si mě nevšímal. Přesto jsem doufala, že se během pálení čarodějnic sblížíme. K čarodějnicím neboli třicátému dubnu se upínaly veškeré mé naděje. O té magické noci jsem věděla nemnoho, neboť jsme se o takových věcech ve škole neučili, ale babička říkávala, že je to noc zázraků. Filipojakubská nebo také Valpuržina
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
iluxus.cz
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
Už téměř 35 let představuje hodinářství Koscom synonymum pro spolehlivost a kvalitu v oblasti péče o hodinky, a to nejenom mechanické. S blížícími se oslavami výročí se vedení společnosti rozhodlo svo
Vynutí si Krejčíková svatbu?
nasehvezdy.cz
Vynutí si Krejčíková svatbu?
Jsou už mnoho let zasnoubeni, přesto se krásná Aneta Krejčíková (32) veselky stále nedočkala. Povídá se, že už toho má dost a rozhodla se jednat. Jednou už se prý blondýnka ze seriálu Ulice se svým p
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
historyplus.cz
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
Přesily se nezaleknou. V bitvě u slezské Lehnice 20 000 mongolských lučištníků na koních roku 1241 rozpráší třicetitisícové vojsko křesťanů. V Evropě diví kočovníci, kteří se přemísťují z místa na místo závratnou rychlostí, vyvolají paniku.   Rychlí a nezávislí Proženou se celou Asií jako vítr. Denně mohou urazit až 160 kilometrů. Za takovou rychlost mongolští
Nazar: Oko proti zlých pohledům
epochalnisvet.cz
Nazar: Oko proti zlých pohledům
Modrá, bílá, světlemodrá, tmavomodrá. Co je to za podivnou duhu? Na mysli máme nazar neboli oko zla. Prý jednoduchý návod na to, jak přežít veškerou závist a zlobu okolního světa! V modrých očích některé kultury vidí zlo. Například Turci, ale i Řekové. Když mezi ně, typicky hnědooké, přicházejí ze severní Evropy nositelé očí blankytných,
Nepečený borůvkový cheesecake
nejsemsama.cz
Nepečený borůvkový cheesecake
Sladkost, kterou budete muset připravovat každou neděli. Ingredience: ● 130 g sušenek (Lotus, Club nebo Bebe) ● 60 g másla ● 500 g mascarpone ● 200 g sýru Philadelphia ● 200 g vysokotučné smetany ● 120 g moučkového cukru ● 200 g borůvek (nebo jiného bobulového ovoce) Postup: Rozdrťte sušenky. Můžete je dát do igelitového sáčku a paličkou je nadrtit nebo vám pomůže kuchyňský robot. Nadrobno
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
epochaplus.cz
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
I když se některé české „kriminálky“ doslova hemží sériovými vrahy, ve skutečnosti není řádění takových zabijáků v srdci Evropy nijak časté. A to se netýká jen České republiky, ale i Slovenska. Ovšem na jaře 2022 napíšou slovenští zástupci justice tečku v kauze, v níž sériový vrah skutečně figuruje. Jeho jméno je Miroslav Lehotský. Vztah se
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
21stoleti.cz
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
Pražské Metro slaví 50 let a jako oslavu přinášíme vzpomínky pamětníků a dokumentů z firemních archivů – přehlídku zapomenutých příběhů. Zaměstnanci Metrostavu, respektive původního státního podniku V
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
enigmaplus.cz
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
Rituální vraždy a lidské oběti bohům jsou charakteristické pro mnohé kultury v pravěku. Ale lze na ně narazit i v moderní době. Tradice rituálních vražd je u některých kultů stále živá a neodradí ji a
Řezy s drobenkou
tisicereceptu.cz
Řezy s drobenkou
Ještě předtím, než nanesete na těsto tvarohovou náplň, potřete ho džemem. Ingredience Na těsto 300 g hladké mouky 150 g změklého másla 1 vejce 100 g cukru 1 lžička nastrouhané citronové k
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř