Domů     Opravdu mě pořád miloval
Opravdu mě pořád miloval

Být s někým více než polovinu života už něco znamená. Koho by ale napadlo, že se desítky společných let dokážou během vteřiny rozbít jako domeček z karet.

Prožívala jsem báječné období. Právě se mi narodil vnuk Kája, kterého si celá naše rodina zamilovala.

Zbývalo mi pár měsíců do důchodu, peněz jsme s manželem měli našetřeno dost, abychom bez problémů vystačili a mohli společně i cestovat a splnit si tak náš celoživotní sen.

Nemohla jsem se dočkat, až budeme s manželem Karlem oba v důchodu a budeme mít dostatek času poznat celou Evropu. A pokud nám to zdraví a finance dovolí, plánovali jsme se podívat i za oceán.

Zprávou o rozvodu mi vyrazil dech

Jednou večer jsem po klasickém hektickém dni seděla s manželem u televize a sledovala zprávy, když Karel zničehonic pronesl: „Chtěl bych se nechat rozvést.“ Otevřela jsem pusu a podívala se na něj s očima dokořán.

V první chvíli jsem myslela, že je to nějaký jeho nepodařený vtip. „Jestli to měl být vtip, Karle, moc se ti nepovedl,“ zašeptala jsem do hrobového ticha. „Ne, Jarko, není to vtip, opravdu se chci nechat rozvést.“ Seděla jsem jako opařená. Všimla jsem si, že se Karel posledních pár měsíců chová divně.

Už to nebyl ten stále dobře naladěný a usměvavý chlap, kterého jsem si před téměř čtyřiceti lety vzala.

Samozřejmě jsem se ptala, jestli se něco nestalo, zda se cítí fyzicky i psychicky dobře, nebo jestli je v práci vše v pořádku, ale vždy jen odvětil, že si nemám dělat starosti.

Neměla jsem sílu vzdorovat

Chvíli jsme mlčky seděli před televizí, a zatímco já vstřebávala tu strašnou novinku, on čekal, jak zareaguji. „Jak chceš,“ řekla jsem po chvíli a šla si lehnout.

Neměla jsem sílu třísknout za sebou dveřmi, jen jsem je tiše zabouchla a s pláčem zabořila hlavu do polštáře.

Práce mi dávala síly

Karel měl nejspíš dost naspěch, protože mi hned další den přinesl rozvodové papíry i s doložkou o majetkovém vyrovnání. Byla jsem ze všeho, co se stalo, v takovém šoku, že jsem si dokumenty ani pořádně nepřečetla a podepsala je.

Slíbila jsem si, že budu tak silná, jak to jen půjde, a že rozhodně nechci každý den probrečet. Dokud jsem chodila do práce, šlo to zvládnout, ale jakmile se začal blížit termín posledního dne v zaměstnání, začala na mě doléhat deprese.

V nejhorším období mého života pro mě byla oporou dcera se synem, jejich partneři a samozřejmě vnuk. Vždy, když jsem se potřebovala vybrečet nebo si jen tak popovídat, mi byli nablízku.

Stál za dveřmi

Jedno odpoledne mi zazvonil někdo u dveří. Nikoho z dětí jsem ale nečekala. Když jsem otevřela, zůstala jsem stát jako solný sloup. Toho, kdo za nimi stál, bych málem nepoznala. Byl to Karel.

Vypadal jako spráskaný pes. „Karle, co tady proboha děláš?“ vypravila jsem ze sebe po pár vteřinách. „Ahoj, Jarko. Pustila bys mě dovnitř, prosím?“ pokusil se usmát a já mu se srdcem v krku ustoupila stranou, aby kolem mě mohl projít.

Napětí ve vzduchu

Zamířil rovnou ke svému oblíbenému křeslu, do kterého se svalil a po očku po mně koukal. Já mezitím uvařila kávu a do misky nasypala sušenky. Když jsem mu šla to malé občerstvení naservírovat, všimla jsem si květiny, kterou držel za zády.

Jakmile mi ji podal, popadla jsem ji a vrazila do vázy s větší vervou, než jsem původně plánovala.

To už jsem to však nevydržela. „Karle, co tě sem přivedlo?“ zaútočila jsem na něj přímou otázkou. Podíval se na mě s takovým výrazem, který jsem u něj nikdy v životě neviděla. V očích se mu zračilo tolik emocí.

Příliš mnoho emocí

Chvíli na mě zíral, pak si povzdech a začal: „Jaruško, chtěl jsem s tebou o něčem důležitém mluvit. Konečně jsem si v sobě udělal pořádek a zjistil jsem, co chci, a taky proč jsem toužil naše manželství opustit.

Když se narodil malý Kája, měl jsem ohromnou radost. Těšil jsem se na vnuka. Ale také jsem se vyděsil,” hlesl.

„Najednou je ze mě dědeček. Vždyť už patřím do starého železa, co ještě můžu zažít?“ zadíval se do země a já viděla, že mu z očí vytekla slza. Zalila mě vlna soucitu a porozumění. Rozsáhlou řeč, kterou Karel právě dokončil, jsem od něho nikdy ani nečekala.

Mám mu teď odpustit? Nakonec jsem ho poslala pryč.

Rozhodla jsem se pro druhou šanci

Potřebovala jsem si to nechat projít hlavou, abych se ve svém rozhodnutí neunáhlila. Ať jsem přemýšlela sebevíc, táhlo mě to zpátky ke Karlovi. Chyběl mi víc než cokoliv jiného. Přes návaly hněvu jsem ho stále milovala.

Týden mi trvalo, než jsem se rozhodla. Pak jsem mu zavolala. Jeho hlas zněl rozechvěně, jako by při každém hovoru čekal, že to budu já. Bez velkého zaváhání jsem přešla rovnou k věci a spustila:

„Karle, nevím, jestli to dokážu. Pokud mi dáš čas a ukážeš mi, že ti zase můžu věřit, slibuji, že se pokusím.“ Nastalé ticho prolomil jeho chrčivý hlas. „Jaruško, ty jsi báječná žena. V takovou odpověď jsem ani nedoufal. Budu se snažit, jako nikdy předtím. Miluji tě,“ řekl a položil sluchátko.

Láska nevyprchala

O víkendu pro mě přichystal překvapení. Výlet do Paříže. Chodili jsme po městě, viděli snad všechny památky. Za měsíc mě vzal do Benátek. Za půl roku se Karel stěhoval zpátky domů a já cítila, že jsem se rozhodla správně.

Pravé lásky se člověk nesmí vzdát, i když je společná cesta plná překážek a karambolů.

Jarka T. (69), Praha

Související články
23.7.2024
Zatvrdila jsem se a řekla si, že si už do života žádného chlapa nepustím. Potom jsem našla přede dveřmi kytici lučního kvítí. Všechno začalo tak, že jsem napochodovala ve Štěchovicích na parník. Doprovázel mě můj tehdejší kluk, a musela bych se hluboce zamyslet, abych si vzpomněla, jak se jmenoval. Měla jsem jich fůry. Byly to však samé nezávazné známosti, nic vážného. Věděla jsem, že až to bud
19.7.2024
S Václavem jsme se seznámili, když jsem pracovala jako servírka v hospodě. Václav tu sedával málem každý den. Kdyby mi tehdy někdo řekl: toho si jednou vezmeš za muže, zaťukám si na čelo. Vypadal jako ztracená existence. Vůbec jsem si ho tehdy nevšímala, jen jsem mu nosila jedno pivo za druhým. Často seděl v tmavém koutě úplně sám, jindy s kamarády podobného ražení. Šikovná jako poleno By
19.7.2024
Seznámili jsme se u táboráku. Praskalo dřevo, svítily hvězdy a on tak krásně zpíval. Až jsem si musela otřít slzy. Vzpomněla jsem si na den našeho seznámení, který se podobal tomuhle večeru. Šly jsme s kamarádkou podél řeky, večer byl krásný jako ze sna, a my uslyšely ten hlas. Mířily jsme za ním jako zhypnotizované. Můj idol seděl u táboráku s partou přátel. Když uviděli, jak stojíme a zírá
17.7.2024
Byla to láska z pionýrského tábora. Jardovi bylo devatenáct let a dělal vedoucího malým klukům. Byli z něj úplně paf a já taky. Zamilovala jsem se do něj na pionýrském táboře. Všechny holky to věděly, protože neumím udržet tajemství, všechno na sebe vykecám. Jsem odjakživa taková, máma byla to samé v bledě modrém. Byla jsem v oddíle nejstarších, patnáctiletých holek. Jardovi bylo devatenáct a d
14.7.2024
Věřím tomu, že pokud jsou si dva lidé souzeni, cestu k sobě si v životě nějak najdou. Jenom to někdy trvá opravdu hodně dlouho! Setkání, k němuž došlo po tolika letech v naší městské nemocnici, pro mě bylo velkým překvapením. Byla jsem tam tehdy za nemocnou sestrou a její stav mě docela trápil. Kráčela jsem zamyšlená po nemocniční chodbě, když jsem nechtěně vrazila do muže, který šel naproti. Z
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
nasehvezdy.cz
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
Není žádné tajemství, že má hvězda seriálu Jedna rodina Chantal Poullain (67) francouzský původ. V České republice žije ale už mnoho let, a dokonce v ní prožila i svou doposud nejsilnější lásku. Pa
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
enigmaplus.cz
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
Tajemný bílý dým se pomalu valí z úst ženy sedící v čele kulatého stolu. Médium má oči v sloup a pro mocnější efekt vydává dávivé zvuky. Osazenstvo účastnící se spirituální seance šílí a lapá po dechu
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
epochalnisvet.cz
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
Co se stane, když si dva bratři vezmou dvě sestry a mají dvě děti? Normálně by děti byli bratranci, ale co když otcové jsou dvě identická dvojčata a matky také dvě identická dvojčata? Pak podle genetiky jsou vlastně sourozenci a ne bratranci.   Vědci jsou dvojčaty fascinováni odjakživa. Už multižánrový vědec Francis Galton v roce
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
epochanacestach.cz
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
Válku prostě musí Adolf Hitler (1889–1945) vyhrát. Pod rukama jeho pomocníčků vznikají po celé Evropě podzemní hnízda, kde se nepřetržitě pracuje na strojích, jež mají třetí říši přinést kýžený výsledek. Nejinak tomu je i na našem území. Spletité chodby ukrývající temná tajemství druhé světové války. Co pohltila země pod osadou zvanou Františkov? Na tlumené světlo
Sleďový salát
tisicereceptu.cz
Sleďový salát
Pro nás trochu nezvyklé, ale oběd ve Švédsku někdy zahrnuje i nakládané sledě. Například v podobě salátu. Potřebujete 4 filety naloženého sledě 4 vejce 2–4 kyselé okurky 1 jablko 2 cibule 1
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
skutecnepribehy.cz
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
Je těžké zbavit se nenávisti. Zvlášť, když bylo člověku prokazatelně ublíženo. Myslela jsem, že budeme s bývalým mužem kvůli jeho zradě nepřátelé do konce života. Nenáviděla jsem ho. Byla jsem přesvědčena, že s tou nenávistí i umřu, že si ji vezmu s sebou do hrobu, v němž budu tiše a zarputile ležet a nenávidět do skonání světa. Bylo to vysilující, protože nenávist
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
iluxus.cz
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
Parfémy poutají naši pozornost již po staletí a fascinují nás rozmanitými vůněmi květin, ovoce, zelených tónů, koření, sladkých akcentů, dřeva a mechu. Často, když saháme po vysněném flakonu, si v
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
historyplus.cz
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
Horolezec se ve stanu klepe zimou a přerývaně kašle. „Nikdy jsem nemyslel, že někdo může být tak nemocný a stále naživu,“ vzpomíná na chvíle hrůzy při zdolávání druhé nejvyšší hory světa K2 jeden z účastníků expedice. Dopadne ještě dobře. Z vánice, která kolem něj zuří, se nevrátí čtyři jeho kamarádi…   Je jich 14. Hor,
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
nejsemsama.cz
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
Léto nepřináší jen radovánky, ale také spoustu patálií v podobě hmyzích štípanců. Kdy je nutné volat lékaře? Komáry láká oxid uhličitý, který vydechujeme, pach našeho potu, piva, silné vůně a také třeba tmavé barvy. Jestli se chcete jejich štípnutí vyhnout, oblečte se do světlých barev, použijte antiperspirant bez parfemace, nastříkejte se repelentem a vezměte si dlouhé rukávy
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
epochaplus.cz
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
Cyklokrosový mistr světa z roku 1991 Radomír Šimůnek zažíval kariérní vrchol. Že jsou cesty osudu nevyzpytatelné, pozná na vlastní kůži hned rok následující. Nehodu, kterou způsobí, nechce dlouho komentovat. Snaží se ji vytěsnit ze vzpomínek a novináře, kteří se na ni ptají, s díky odmítá. Zlobiví kluci jako viníci? Berounsko, 19. listopad 1992. Šimůnek sedí
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
rezidenceonline.cz
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
Rodinná vila ze šedesátých let minulého století dostala díky velkorysému přístupu současného architekta Massima Iosy Ghiniho nejen moderní kvality a soudobé parametry. Odborný zásah jí přinesl i racionální strukturu a dokonalou rovnováhu v rámci přírodního okolí. Při rekonstrukci se soustředil především na hledání nové koncepce souznění celé nemovitosti se zahradou, jež ji obklopuje. „Většinou šlo
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
21stoleti.cz
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvan