Domů     Rozchod byl mým štěstím
Rozchod byl mým štěstím

Díky dědictví jsem odešla z města na vesnici. A právě tam jsem znovu potkala kluka, se kterým jsem si kdysi dávno dala první pusu.

Notář mi podal složku s podepsanými papíry a oznámil mi, že jsem od této chvíle bohatá žena. „Kdybyste chtěla chalupu prodat, měl bych pro vás kupce,“ nabídl mi už mimo úřední jednání. Rázně jsem zavrtěla hlavou.

„Ne, děkuji za nabídku, ale chci se tam odstěhovat,“ uvedla jsem na vysvětlenou.

„Tohle bych od vás nečekal,“ řekl překvapeně. „Tipoval bych vás na ženu, která nebude chtít opustit město.“ Já bych to sama od sebe ještě před nedávnem taky nečekala, jenže okolnosti se změnily.

Správně načasované

Dědictví po své devadesátileté kmotře jsem vlastně vůbec nečekala. Její chalupa se mi líbila, byla v malé vesničce na Šumavě. Párkrát jsem u ní byla na návštěvě, rozhodně by mě ale nenapadlo, že se jednoho dne stanu majitelkou její nemovitosti.

Kmotra pocházela ze Slovenska. Její manžel zemřel už dávno a já netušila, že nikdo z její rodiny už nežije.

Když jsem se dozvěděla, že svoji chalupu s velkou zahradou odkázala mně, překvapilo mě to. Kdyby to přišlo o rok dříve, nejspíš bych chalupu prodala, protože bych chtěla cestovat se svým přítelem Michalem. Jenže všechno dopadlo jinak.

Michal se zamiloval do jiné a rozešli jsme se. I když mě to bolelo, nedělala jsem scény, přišlo mi to hloupé.

Těšila jsem se na nový začátek

Díky rozchodu s Michalem mě ale v Praze už nic nedrželo. Rodiče mi před nedávnem zemřeli, a to bylo nejspíš poslední, co mě k městu poutalo.

Svůj byt jsem mohla pustit vlastně kdykoli, bydlela jsem v nájmu a měla ve smlouvě domluvenou dvouměsíční výpovědní lhůtu. Začnu znova, jinde a jinak – ta představa mě lákala. A jako překladatelka na volné noze jsem svoji práci mohla dělat odkudkoli.

Byla jsem odhodlaná

Konečně nastal den mého stěhování. Všechno se vešlo do jedné dodávky. „To jsem zvědavý, jak dlouho tu sama vydržíš,“ řekl mi bratranec Karel, který mi se stěhováním pomohl, a pak odjel. Moc mi nevěřil. Jenže já jsem se rozhodla. Jsem přece šikovná a schopná.

Navíc mám kolem sebe sousedy. Těšila jsem se na ně, ale trochu se mě zmocňovaly rozpaky. K jedněm z nich mě vázaly vzpomínky.

Záplava vzpomínek

Tenkrát mi bylo třináct let. Přijela jsem ke kmotře na celé prázdniny. Od prvního dne jsem byla nadšená. Nádherná příroda, lesy, louky, rybníky. A u sousedů byla u babičky na prázdniny Eva, se kterou jsme se skamarádily. Chodily jsme se koupat, běhaly po loukách, užívaly si prázdnin.

„Dneska přijede Honza, můj brácha,“ oznámila mi jednou Eva. „Má motorku,“ dodala pyšně. Večer se skutečně objevil. Urostlý kluk se špinavě blonďatými vlasy. Byl pohledný, to ano, ale mě tehdy kluci ještě moc nezajímali. Navíc byl starší – bylo mu osmnáct.

Pouť ve vedlejší vesnici

Dny plynuly. Jednou jsme měly s Evou v plánu jít na pouť do vzdálenější vesnice. Jenže Evě nebylo dobře, a tak raději zůstala v posteli. „No, co, půjdu sama,“ rozhodla jsem se a vyrazila. Svezla jsem se autobusem.

Na pouti to bylo fajn, potkala jsem tam další děti z vesnice. Dobře jsme se bavili a nějak nám ušlo, že se obloha začíná zatahovat. „Nechceš jet s námi?“ zeptala se mě Klára, pro kterou přijeli rodiče. Odmítla jsem.

„Za hodinu jede autobus,“ řekla jsem a vyrazila na kolotoč. I když kolotočáři už začínali balit, stihla jsem ještě poslední jízdu.

Jenže uplynulo sotva deset minut a z nebe začaly téct proudy vody. Utíkala jsem do budky na autobusové zastávce. Během chvilky jsem byla promoklá na kost. A najednou se v zatáčce objevila barevná deštivá skvrna. Začala jsem zuřivě mávat.

Přijel jako na zavolanou

Vedle mě přibrzdila motorka. Byl to Honza. „Nasedni si,“ pobídl mě. Sedla jsem si za něj a chytila se ho. Vyjeli jsme. Cítila jsem jeho mokré tělo pod mikinou. Voněl deštěm.

Uplynulo sotva pár minut, když jsme zabrzdili u naší branky, ale mně to připadalo jako hodina.

Sesedla jsem z motorky. Sundal si helmu. „Jdi se usušit,“ řekl. „Víš, že jsi vlastně docela hezká holka?“ Koukala jsem do jeho modrých očí. Pak se ke mně přiblížil a lehce se dotkl mých rtů. Šla jsem tenkrát domů úplně zmatená.

Probudily se dávné city

Když jsem v chalupě vybalila, vzpomínka na prázdninový den před mnoha a mnoha lety se mi vrátila s takovou intenzitou, až jsem to nečekala. Znovu jsem cítila vůni Honzovy kůže. Připadala jsem si jako ve snu.

Zkusím u sousedů zazvonit, alespoň se na Honzu poptám. Za chvíli už jsem stála u jejich branky a tiskla zvonek.

Stará láska nerezaví

Na zápraží se objevil zavalitější muž a mířil k brance. Otevřel. Koukaly na mě stejně modré oči jako tenkrát. Představila jsem se. Když mu došlo, kdo jsem, usmál se. „Celá vesnice ví, že tu budeš bydlet. Tady se nic neutají. Pojď dál,“ řekl. „Udělám ti kafe.“ Posadili jsme se s kouřícími hrnky ke stolu.

Chvíli jsme mlčeli. Nevadilo mi to, měla jsem pocit, že si rozumíme i tak. „Kdybys s něčím potřebovala pomoct, řekni,“ nabídl mi. „Chlapská ruka je potřeba a já, když přijdu odpoledne z práce domů, stejně nemám co dělat.“ Vzala jsem ho za slovo. A po půl roce jsme už bydleli spolu.

Dana B. (58), Šumava

reklama
Související články
11.4.2024
Každý masopust je pro mě dobou, kdy se kromě jídla oddávám vzpomínkám. Kdysi jsem totiž na masopustním průvodu poznala lásku svého života. Bylo mi něco přes dvacet, studovala jsem vysokou školu a měla spoustu plánů, jak vyrazím do světa a já nevím co ještě. Pak mě kamarádka Tamara pozvala na víkend k ní na vesnici. A můj život se úplně změnil. Víkend na venkově Byla jsem mladá holka a kou
11.4.2024
V těhotenství s první dcerkou jsem přibrala dvacet pět kilo, po porodu ještě víc. Ale ať jsem se snažila, jak jsem jen mohla, kila dolů nešla. Po narození druhé dcery jsem vážila rovný metrák. Můj muž mi často dával najevo, že jsem tlustá a nelíbím se mu. Sebevědomí mi tím pádem šlo dolů. I moje lékařka mě upozornila, že je nutné s tím začít něco dělat. Ještě horší to bylo, když jsem zjistila,
4.4.2024
V mládí jsem byla vzteklá. Už nejsem, s léty jsem pochopila, že rozčilovat se kvůli zbytečnostem je hloupé. Ale to víte, v osmnácti letech člověk ten svět vidí jinak a byl by schopen se poprat kvůli maličkosti. Byla jsem horká hlava. Zdědila jsem to po tátovi, cholerikovi jako hrom. Tehdy jsem byla mladá holka, ale už jsem coby čerstvě vyučená kadeřnice chodila do práce. Těšila jsem se na kv
3.4.2024
Byla jsem průměrná studentka. V matematice jsem, přiznávám, pokulhávala, český jazyk jsem měla naopak docela ráda. Na maturitu jsme se učili s předstihem, ale spoustu jsme si toho nechali na takzvaný svatý týden. Všichni jsme naivně věřili, že během těchto několika dní si toho nacpeme do hlavy pomalu víc než za celý rok. Platonicky zamilovaná V té době jsem byla platonicky zamilovaná do t
3.4.2024
Byla jsem tajně zamilovaná do pohledného vysokoškoláka Pavla, ale on se ke mně choval jako kus ledu. Vypadalo to, že ho nezajímám. Bylo velmi romantické narodit se jako kastelánova dcera. Po celé dětství i dospívání jsem si připadala jako princezna. Ale jako všechno, i tohle mělo své slabé stránky. Táta byl vášnivý divadelník, amatérské divadlo hrával od dětství a nutil tuto zálibu mámě i mně.
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Krvavá řeka Río Tinto: Proč jsou na jihu Španělska podmínky jako na Marsu?
enigmaplus.cz
Krvavá řeka Río Tinto: Proč jsou na jihu Španělska podmínky jako na Marsu?
Ocitli jsme se na jiné planetě? Nebo zde natáčeli filmaři? Ani jedno, ani druhé. Jsme v oblasti španělské Andalusie, kde protéká Río Tinto neboli Červená řeka. A přestože se nacházíme na Zemi, ma
Záhada hliněné destičky z Turecka: Jaký rituál ukrývá text psaný neznámým jazykem?
epochalnisvet.cz
Záhada hliněné destičky z Turecka: Jaký rituál ukrývá text psaný neznámým jazykem?
Archeologové během loňských vykopávek v Turecku objevili hliněnou tabulku popsanou dosud neznámým mrtvým jazykem používaným před více než 3000 lety. Z doprovodného textu v chetitštině vyplývá, že tabulka zachycuje nějaký starověký rituál. Podaří se vědcům jazyk rozluštit a dávný rituál přečíst?   „Byl objeven nový indoevropský jazyk.“ Těmito slovy představuje vedoucí archeologických vykopávek Prof. Dr.
Lola Montezová: Fúrie, která připraví o trůn bavorského krále Ludvíka I.
epochaplus.cz
Lola Montezová: Fúrie, která připraví o trůn bavorského krále Ludvíka I.
Laškovně zapochybuje o přirozené eleganci ňader mladičké tanečnice žádající o angažmá. Kráska sebere ze stolu nůžky, rozstřihne si na prsou šaty a poskytne mu důkaz. Něco takového král při audienci ještě nezažil. Irsko-skotská krev otce a typická krása kreolských genů po matce udělají z Elizy Gilbertové štíhlý uragán černých vlasů, modrých očí, rudých rtů a
Vyrobte si krásné vázy
nejsemsama.cz
Vyrobte si krásné vázy
V obchodě prodávají sice krásné, ale většinou také velmi drahé vázy. Chcete si pořídit vlastní, za niž nebudete muset platit stovky korun? Vytvořte si vázu zcela podle vlastních představ, v barvách a stylu, jež budou nejlépe ladit s vaším pokojem, a ještě ho krásně vyzdobí. Krok za krokem Jarní schovávačka I obyčejná sklenice či lahev bude mít své kouzlo, když ji správně
Mám problém udržet tajemství, jsem drbna?
skutecnepribehy.cz
Mám problém udržet tajemství, jsem drbna?
Manžel mi vyčítá, že umím jen pomlouvat a roznášet klepy. Ničím tím prý celou rodinu. Já si ale myslím, že nedělám nic zlého. Jsem jen zvědavá. Ráda si povídám s lidmi, myslím, že to je částečně i moje náplň práce, jsem totiž u nás na vsi listonoška. A ta musí přece vědět o všem! Také moc ráda poznávám nové lidi, jsem
Lexus v rámci milánského týdne designu představil expozici Time
iluxus.cz
Lexus v rámci milánského týdne designu představil expozici Time
Na výstavě se prezentují díla dvou návrhářů inspirovaná koncepčním modelem Lexus LF-ZC (Lexus Future Zero-emission Catalyst), který zkoumá možnou podobu čistého elektromobilu nové generace. Instala
Vyděsili Abela Tasmana Maorové?
historyplus.cz
Vyděsili Abela Tasmana Maorové?
Dvě lodi spouštějí kotvy v nově objevené zátoce. Netrvá dlouho a ocitají se pod útokem domorodých kanoí. Když se Evropané pod ochranou kanonů konečně obrátí na útěk, bude jejich posádka o čtyři námořníky chudší. Děti, které přicházejí na svět v chudých rodinách v malých městečkách na počátku 17. století, nejsou ty, o nichž lze nalézt bohaté záznamy v dobových
Pikantní tuňáková pomazánka
tisicereceptu.cz
Pikantní tuňáková pomazánka
Nevíte, co si počít s konzervovaným tuňákem? Máme pro vás připravený opravdu chutný recept. Suroviny 1 velká tuňáková konzerva 1 větší červená cibule 2 lžíce citronové šťávy 4 lžíce jogurtu n
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Vodojemy Žlutý kopec v Brně otevřeny!
epochanacestach.cz
Vodojemy Žlutý kopec v Brně otevřeny!
Technická památka Vodojemy Žlutý kopec se 21. března za přítomnosti zástupců města slavnostně naplno otevřela veřejnosti. Investice města 150 milionů korun zpřístupnila tři podzemní nádrže a také veřejný park na povrchu. TIC BRNO, který bude vodojemy nadále provozovat, připravil spolu s partnery na první víkend 22.–24. března bohatý vizuální program. Poté je budete moci navštívit
Nechá si Vacula vytetovat i kuchařku?
nasehvezdy.cz
Nechá si Vacula vytetovat i kuchařku?
Když se herci Adamu Vaculovi (36) zalíbila jeho současná přítelkyně, vítězka kuchařské soutěže MasterChef z roku 2021 Veronika Beskydiarová (30), napsal jí krátkou zprávu – a byla ruka v rukávě. Byd
3D tisk v lidském těle? Již brzy možná ano!
21stoleti.cz
3D tisk v lidském těle? Již brzy možná ano!
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižn