Domů     V dětství mi zoufale chyběla moje maminka
V dětství mi zoufale chyběla moje maminka

Jednoho dne jsem se dozvěděla, že mám babičku a dědu a že jsou naživu! Ale táta mi chladně sdělil, že je nebudu vídat, protože jsou zlí.

Jako malá jsem se cítila hodně osamělá. Chyběla mi máma, a nejen ona. Všimla jsem si, že děti ze školy nebo z domu mají doma veselo.

Kdekdo se chlubil bráchou či ségrou, jezdil s rodiči na venkov za babičkou – a my jsme byli s tátou na světě sami, jako nějací trosečníci na voru uprostřed rozbouřeného oceánu.

Vlastně ano, jednu babičku jsem měla, ale daleko, až na Slovensku, a tak jsem se s ní vídala jen zřídka. Byla moc hodná, pokaždé, když jsem jí vletěla do náruče, hladila mě a pořád dokola potichoučku opakovala: „Ach, ty moje chudinko.“

Pekla na moji počest koláče veliké jak kola od vozu, barevné a krásně zdobené. Před tátou se krotila, ale jakmile někam zmizel, třeba kouřit na dvorek, vrhla se ke mně, objímala mě, líbala a šeptala mi: „Ach, ty můj ubohý sirotečku.“

Šila mi krabičky z pohledů a háčkovala šatičky na panenky, asi abych aspoň na chvíli zapomněla na svůj žal. Jednou jsem zaslechla, jak šeptá tátovi: „Katuška to má chuděra těžké, když nemá maminku.“ Táta chladně odsekl: „O tom se nehodlám bavit.“ Takový byl.

Studený čumák. Až mnohem později jsem pochopila, jak moc se trápil a že to takhle zakrýval.

Ani jeden obrázek

Někdy mi připadalo, jako by táta vyfoukl z bublifuku ohromnou bublinu a do té nás dva přesadil, abychom si jen tak poletovali a co nejvíc se vyhýbali lidem a všemu, co by nám mohlo ještě víc ublížit. Abychom se izolovali. Přehnaně se o mě bál.

Ještě ve třetí třídě mě vodil každé ráno do školy. Nikam jsem nesměla.

Spolužačky chodily do Pionýra, na zájmové kroužky, já jen ze školy domů. Zase až s léty jsem pochopila, že už přišel o milovanou ženu, a pomyšlení, že by ztratil i jedinou památku na ni, dceru, bylo neúnosné.

Nikdy nemluvil o tom, jak moc se mámě podobám, doma nevisel jediný její obrázek.

Ale stačilo pošeptat babičce, zda by mi neukázala máminou podobenku. Vyčkala, až půjde táta ven na cigárko, vytáhla zpod postele krabici od bonboniéry a já vyvalila oči.

Zírala jsem do tváře mojí mámy, když byla ještě holka – a bylo to, jako bych se dívala sama na sebe.

„To je podoba, co?“ usmívala se babička. Pokaždé, když jsme se viděly, tajně, aby táta nevěděl, jsem se vyptávala na mámu. Jaká vlastně byla? Radovala se, když jsem se narodila? Zpívala mi před spaním? Co ráda dělala?

Ze střípků babiččina vyprávění jsem si pracně dávala celý příběh dohromady. Táta, ten by mi neřekl nic.

Nosy nahoru

Moji rodiče se seznámili nejspíš někde poblíž máminy vily, kam táta chodil pomáhat během rekonstrukce, aby si přivydělal. Tehdy ještě studoval. Mámini rodiče, tedy moje babička a můj děda, bývali kdysi pohádkově bohatí.

Babička prý byla dokonce šlechtického původu, lidé o ní mluvili jako o hraběnce ještě v době, kdy už šlechtické tituly dávno neexistovaly.

Bydleli v nádherné pražské vile obklopené obrovskou zahradou, připomínající spíš než cokoli jiného zámecký park. Byli – alespoň podle mínění druhé babičky, té slovenské – nafoukaní, nosili nosy pořádně nahoru.

Když zjistili, že se máma schází s brigádníkem, který pomáhá při přestavbě vily, mohli se zbláznit. Babička plakala a děda křičel, že dceru vydědí. Jakmile máma otěhotněla, raději utekla z domova, věděla, že by v té krásné vile zažívala peklo. Potom si máma a táta uspořádali svatbu, na niž však mámini rodiče nepřišli.

Vzkázali, že mámu rádi přijmou zpátky domů, ale bez toho nuzáka, který je pod její úroveň. Nevím, co si představovali. Anglického krále? Táta to dotáhl až na inženýra, přitom studoval dálkově, měl už ženu a dítě. No a pak už je to smutné. Máma umřela, když mi byly čtyři roky.

Strašně zlí lidé

Od té doby jsme žili s tátou sami – v bublině, o které už jsem mluvila. Táta se o mě vzorně staral, naučil se vařit a dělal všechny domácí práce – v té době byly výsadou žen, on byl výjimka.

Choval se ke mně hezky, ale o tom, co mě zajímalo nejvíc, nikdy nemluvil. Když jsem se ho zeptala na babičku a dědu z Prahy, řekl, že umřeli.

Vytřeštila jsem na něj oči. Fakticky umřeli? A proč by mi to slovenská babička neřekla? Později mi nerad vysvětlil, že naši pražští příbuzní jsou ve skutečnosti stejně živí jako my, ale nejsou to hodní lidé a my se s nimi nebudeme stýkat.

Pověděl mi, že máma se kvůli nim moc a moc trápila a že to ještě zhoršilo vážnou nemoc, která ji postihla. „Takže já mám babičku a dědu, a nesmím je vidět?“ vydechla jsem zklamaně. „Přesně tak,“ odpověděl stručně. „A víc už o tom nechci mluvit, nezlob se.“

To mi ale dal do hlavy velikého brouka. Tolik jsem si přála mít blízké lidi. A taky je mám – ale nesmím je navštívit. Ale to mě táta špatně znal. Byla jsem zvědavá.

Jen nakouknu, zjistím, že jsou opravdu tak strašně zlí, jak táta líčí, a navěky jim zmizím z očí.

Naše Kačenka

Bylo mi deset, vlastně skoro jedenáct. Vyprosit adresu vily na slovenské babičce byla hračka.

Dokázala jsem se v den tátovy služební cesty, která se, jak jsem věděla, protáhne do noci, dostat autobusem do dvacet kilometrů vzdálené Prahy, na jejímž okraji trůnila zmíněná vila.

Po poradě s několika kolemjdoucími, kterým jsem přistrčila před oči papírek s adresou, a také díky tomu, že jeden z nich měkkého srdce mi zavolal i zaplatil taxi, jsem dospěla k vile. Přelézt zdobený plot byla pro mě hračka.

Sedla jsem si na lavičku ke květinovému záhonu a čekala, až přijdou krutá stařena a rozzuřený stařec a poženou mě holí odsud. Možná zavolají psy. Po chvíli se přibelhala malá vyzáblá stařenka, celá šedivá, s uslzenýma očima. „Kterápak ty jsi, holčičko?“ řekla mi vlídně.

„Ty jsi asi zabloudila, viď. Chceš dovést domů?“ Zírala jsem na hodnou babičku jako Alenka v říši divů. Odpověděla jsem: „Já jsem doma tady, víte?“ Strnula, roztřásla se, uslzené oči se zalily slzami ještě mnohem víc. „Ty jsi…“ zalapala po dechu. „Panebože! Ty jsi naše Kačenka.“

Je jí podobná

Zavolala stařečka, oba si padli do náruče a plakali. „Je jí podobná,“ šeptali si navzájem. Vzali mě do té nádherné vily zařízené starožitným nábytkem. Jedla jsem v jídelně, která vypadala jako zámecká, z nádobí jako pro princeznu.

„Co kdybys u nás zůstala?“ nesměle navrhla stařenka. „Zešílelas?“ podivil se stařeček. „To Libor nikdy nepřipustí.“

Ptala jsem se, proč nechtěli dovolit mámě vzít si tátu. Odpověděli, že toho stokrát litovali, přáli si všechno napravit, ale bylo už pozdě. Když jsem řekla, že se musím vrátit, oba mě šli doprovodit na autobus. „Kdypak zase přijedeš?“ zajímala se babička.

Na to jsem neuměla odpovědět. Bylo mi jasné, že jestli se táta dozví, že jsem prarodiče vyhledala, bude zuřit, jako ještě nikdy v životě. Říct mu to vyžadovalo kuráž jako hrom. Věděla jsem, že ji v sobě budu muset najít. Vybuchl jako sopka.

Ještě nikdy jsem ho neviděla tak zuřit. Poprvé v životě jsem se ho bála, ale umínila jsem si, že se nedám zastrašit.

„Hrozně toho litují,“ opakovala jsem stále dokola. „Ale já je chci vídat. Jsou moc hodní.

Je to moje babička a děda.“ Prolila jsem potoky slz a dosáhla toho, že mě do Prahy občas odvezl a za pár hodin si pro mě zase přijel, ale nevystoupil z auta a směrem ke vchodu do domu se ani nepodíval. Umíněnec jeden.

Nakonec si podali ruku

Když jsem potom slavila své jedenácté narozeniny, řekla jsem mu, že nic nechci, jen aby si podal s babičkou a dědou ruku. Zařval: „To je ale vydírání!“ K narozeninám jsem nedostala opravdu nic.

Zato babička a děda mě zahrnuli tolika dárky, až jsem samou radostí výskala. A pak se stalo cosi, nač jakživa nezapomenu.

Šli se mnou k brance z tepaného kovu, která vedla na ulici. Tam parkovala důvěrně známá škodovka. Táta k mému úžasu vystoupil, udělal několik neochotných kroků směrem k nám a s obličejem nehybným jako socha z kamene natáhl ruku směrem k babičce. Ta špitla: „Vítej doma, hochu.“

Kateřina (61), Středočeský kraj

reklama
Související články
27.4.2024
Moje sestra byla taková už odmalička. Dostala, čeho se jí zachtělo. Rodiče jí vždycky nadržovali a já jí vše odpouštěla. A z ní vyrostl sobec. Přestože byla moje sestra jen o pět let mladší, vypadala spíš jako moje dcera, kterou jsem nikdy neměla. Štíhlá a drobná, plavovlasá. Já byla vysoká a statná. Žáky jsem vždy milovala Pracovala jsem coby učitelka na základní škole a každý myslel, že
27.4.2024
Nezaslouží si mít tak zlobivou dceru. Obětovala se pro ni a po rozvodu se už nevdala, jen aby jí nepřivedla domů cizího chlapa. Je jí sotva dvacet, ale chová se, jako by snědla všechnu moudrost světa. Nic jí není dobré, hlavně to, co udělá moje dcera. Ani já v jejích očích nejsem bez viny, i když nevím o ničem, čím bych jí kdy ublížila. Když ke mně přijde na návštěvu, úplně se mi stáhne žaludek
26.4.2024
Nevím, kde se to v nich vzalo. Stále ode mě něco potřebují. Hlavně peníze. Nestačí jim můj důchod ani úspory, které se rychle tenčí. Dělají si zálusk i na můj domek! Snažila jsem se jim dát všechno, jen aby se necílily ukřivděné a méněcenné oproti ostatním dětem ve třídě. Moje dvě holčičky totiž vyrůstaly bez otce, kterého jsem jim nedokázala opatřit. Pořídila jsem si je takřka na poslední chví
26.4.2024
Moje dcera se trápí a já jí nemohu pomoci. Musí si to vyřešit sama. Ta bezmoc je však strašná, o to horší, když dotyčný nedá na vaše rady a řítí se do problému. Tereza nám nikdy nepředstavovala své chlapce. Prý až to bude vážné, někoho přivede. A přivedla. Dana, který se zdál jako sympaťák. Mladí se vzali, z čehož jsme ani jedni z rodičů nebyli nadšení, protože jsme si mysleli, že mají dost čas
24.4.2024
Mladší sestra byla krásná a zábavná, na rozdíl ode mě. Měla desítky nápadníků, zatímco o mě nikdo nestál a zdálo se, že se nevdám. Vše nasvědčovalo tomu, že zůstanu na ocet. Pomalu jsem se smiřovala s nepopulárním údělem staré panny, která bydlí s rodiči ve velkém bytě, s otcem hraje po večerech karty a s matkou kouká na seriály. Byla jsem nenápadná šedivá myška, pravý opak krásné mladší ses
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
skutecnepribehy.cz
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
Byla jsem zamilovaná do pohledného spolužáka Lišky, který si mě nevšímal. Přesto jsem doufala, že se během pálení čarodějnic sblížíme. K čarodějnicím neboli třicátému dubnu se upínaly veškeré mé naděje. O té magické noci jsem věděla nemnoho, neboť jsme se o takových věcech ve škole neučili, ale babička říkávala, že je to noc zázraků. Filipojakubská nebo také Valpuržina
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
iluxus.cz
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
Už téměř 35 let představuje hodinářství Koscom synonymum pro spolehlivost a kvalitu v oblasti péče o hodinky, a to nejenom mechanické. S blížícími se oslavami výročí se vedení společnosti rozhodlo svo
Vynutí si Krejčíková svatbu?
nasehvezdy.cz
Vynutí si Krejčíková svatbu?
Jsou už mnoho let zasnoubeni, přesto se krásná Aneta Krejčíková (32) veselky stále nedočkala. Povídá se, že už toho má dost a rozhodla se jednat. Jednou už se prý blondýnka ze seriálu Ulice se svým p
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
historyplus.cz
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
Přesily se nezaleknou. V bitvě u slezské Lehnice 20 000 mongolských lučištníků na koních roku 1241 rozpráší třicetitisícové vojsko křesťanů. V Evropě diví kočovníci, kteří se přemísťují z místa na místo závratnou rychlostí, vyvolají paniku.   Rychlí a nezávislí Proženou se celou Asií jako vítr. Denně mohou urazit až 160 kilometrů. Za takovou rychlost mongolští
Nazar: Oko proti zlých pohledům
epochalnisvet.cz
Nazar: Oko proti zlých pohledům
Modrá, bílá, světlemodrá, tmavomodrá. Co je to za podivnou duhu? Na mysli máme nazar neboli oko zla. Prý jednoduchý návod na to, jak přežít veškerou závist a zlobu okolního světa! V modrých očích některé kultury vidí zlo. Například Turci, ale i Řekové. Když mezi ně, typicky hnědooké, přicházejí ze severní Evropy nositelé očí blankytných,
Nepečený borůvkový cheesecake
nejsemsama.cz
Nepečený borůvkový cheesecake
Sladkost, kterou budete muset připravovat každou neděli. Ingredience: ● 130 g sušenek (Lotus, Club nebo Bebe) ● 60 g másla ● 500 g mascarpone ● 200 g sýru Philadelphia ● 200 g vysokotučné smetany ● 120 g moučkového cukru ● 200 g borůvek (nebo jiného bobulového ovoce) Postup: Rozdrťte sušenky. Můžete je dát do igelitového sáčku a paličkou je nadrtit nebo vám pomůže kuchyňský robot. Nadrobno
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
epochaplus.cz
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
I když se některé české „kriminálky“ doslova hemží sériovými vrahy, ve skutečnosti není řádění takových zabijáků v srdci Evropy nijak časté. A to se netýká jen České republiky, ale i Slovenska. Ovšem na jaře 2022 napíšou slovenští zástupci justice tečku v kauze, v níž sériový vrah skutečně figuruje. Jeho jméno je Miroslav Lehotský. Vztah se
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
21stoleti.cz
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
Pražské Metro slaví 50 let a jako oslavu přinášíme vzpomínky pamětníků a dokumentů z firemních archivů – přehlídku zapomenutých příběhů. Zaměstnanci Metrostavu, respektive původního státního podniku V
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
enigmaplus.cz
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
Rituální vraždy a lidské oběti bohům jsou charakteristické pro mnohé kultury v pravěku. Ale lze na ně narazit i v moderní době. Tradice rituálních vražd je u některých kultů stále živá a neodradí ji a
Řezy s drobenkou
tisicereceptu.cz
Řezy s drobenkou
Ještě předtím, než nanesete na těsto tvarohovou náplň, potřete ho džemem. Ingredience Na těsto 300 g hladké mouky 150 g změklého másla 1 vejce 100 g cukru 1 lžička nastrouhané citronové k
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř