Domů     Náš společný vzdor nám přinesl průšvih
Náš společný vzdor nám přinesl průšvih

Přísná rodinná pravidla mi už lezla krkem, vzepřít se rodičům jsem se však bála. Nakonec jsem to ale přece jen udělala.

Když jsem před nedávnem objevila doma stará alba z dob mého mládí, začala jsem nostalgicky vzpomínat. Také se vám někdy zdá, že ten život letí nějak moc rychle? Určitě ano. Neznám člověka, který by si to nemyslel.

Zvlášť, když už je vám po padesátce, jako mně. A přece jen, zdá se mi, že ten čas ve dvaceti letech utíkal tak nějak pomaleji, plynul si svým tempem, zatímco teď se nezadržitelně řítí k důchodu, jako by se nechumelilo. Ach, kdyby mi zase bylo těch dvacet…

Šedá myš

Byla jsem čerstvě po škole, první rok zaměstnaná v prodejně s elegantní módou. Tichá a nenápadná mladá holka, vždy s perfektně načesaným copem, která nosila stále jen nudné sukně od maminky, zatímco snila o džínách z Tuzexu. Šedá myš z vážené rodiny, kde vládl řád a přísná pravidla.

Ještě v té době jsem měla večerku a samozřejmostí bylo, že jsem rodičům podávala hlášení kdy, kam a s kým jdu. Diskotéky, zábavy a večerní výlety do kina nepřipadaly v úvahu.

I z maturitního plesu jsem hned po půlnoci odcházela domů s rodiči jako spořádaná dcera.

Zatímco ostatní holky v mém věku poslouchaly Nonstop a milovaly Lukáše Vaculíka, nám domem směla znít jen vážná hudba a místo lístků do kina mi rodiče kupovali „něco praktického“ např. knížky. Nikdy jsem nenašla v sobě odvahu se vzepřít.

Nejednou jsem si před zrcadlem trénovala větu, „Jdu do kina, nečekejte na mě,“ a pak jsem ji vždy při pohledu na mého tátu raději spolkla. Byla jsem tak poslušná, až je s podivem, že jsem měla alespoň jednu kamarádku. Dáša byla mým přesným opakem.

Byla to holka z rozvedené rodiny, jejíž vzhled i slovník byl diametrálně odlišný od toho mého.

Záviděla jsem jí její „mrkváče“, džínovou bundu i trvalou, za kterou by mě mí rodiče určitě přerazili. Chvíle strávené s touhle kamarádkou byly tím nejlepším osvěžením, které jsem měla a právě díky ní jsem jednoho dne sebrala kuráž a začala si užívat života.

„Už se sebou konečně něco udělej a začni žít, dvacet už ti podruhý nebude a umřeš jako usedlá stará babka,“ vpálila mi bez okolků a já jsem na ni jen nevěřícně zírala.

Opravdu něco takového řekla nahlas? Ano řekla! A ještě, že to udělala! Ten den jsem odcházela domů, připravená konečně žít tak, jak já chci. A začnu ještě dnes večer, s Dášou vyrážíme na diskotéku, stůj co stůj. Už nebudu usedlá puťka, jsem rozhodnutá!

Poslední kapka na mě ale čekala v našem obývacím pokoji. Rodiče už mi dlouho vyprávěli o jistém „mladém muži, který by se pro mě hodil“, ale, že mi ho přivedou i ukázat, jsem nečekala.

Rodiče dohazovači

V obýváku seděli mí rodiče, jejich dobří přátelé – též manželský pár s dobrými způsoby, a jejich synáček v košili s motýlkem, který se tvářil, že je tam za trest. Vida, alespoň něco máme společného.

Představili mi ho jako Matěje, studenta medicíny, který už se prý moc těšil, až mě pozná. Z výrazu jeho tváře, jsem ale četla pravý opak.

Byly to trapné chvíle, nucená konverzace, nadšení dohazovači rodiče a dva znudění mladí lidé, kteří by byli snad raději ve frontě na pomeranče než v tomhle pokoji. Jak mám teď přednést svůj vzdor k rodinným pravidlům, který jsem si trénovala celou cestu domů?

„Máme pro vás překvapení, děti,“ pronesl s velkou pompou můj tatínek, oblečený ve svátečním obleku, ze kterého vytáhl dva lístky do Národního divadla. Podával je Matějovi s tím, že dnes večer se koná představení, které musíme vidět. Trapnost dosáhla svého vrcholu.

Naši rodiče nám zařídili rande. O hodinu později už jsem stála v lodičkách a elegantních šatech v předsíni, otrávená a zklamaná.

Zase jsem to nezvládla, rodičům se nevzepřela, s večerní diskotékou je utrum a místo toho vyrážím do divadla s tímhle „uchem z dobré rodiny“.

Konec rande

Z našeho rande byl nadšený asi tak jako já. Znuděně jsme mlčeli celou cestu až k divadlu, kde se na mě otočil a řekl, „Když tam s tebou nepůjdu, práskneš mě?“ Dívala jsem se na něj a nevěřila svým uším.

Prý je na večer už domluvený s kamarády a jestli chci, můžu jít s nimi na pivo. „Ale na to ty asi moc nejsi, vid?“ dodal a mně se chtělo smát.

Přiznala jsem se mu, že už mám také své plány, a do divadla tak nepůjde ani jeden z nás. Rozloučili jsme se a já uháněla za Dášou. Zazvonila jsem u jejího domu, když mi otevřela, začala se smát.

„Ty máš ránu!“ zhodnotila můj neodolatelný divadelní model a hned mě přesvědčila, abych si na diskotéku oblékla raději něco z jejího šatníku.

Ten večer jsem konečně vypadala jako ostatní mí vrstevníci. Moje úplně první diskotéka pro mě nejdříve znamenala velký šok. Tolik světel, tolik hluku, tolik lidí.

Během první hodiny jsem se několikrát zvedala k odchodu, měla bych teď přece poslušně sedět na divadelním představení.

Co tomu řeknou rodiče, až se vrátím domů pozdě, v cizím oblečení a s nespoutaně načesanými vlnami, které mi na hlavě vytvořila Dáša? Po dalších dvou pivech, což byly mimochodem první piva v mém životě, už mi to ale bylo jedno.

Tancovala jsem a bavila se, bylo mi dvacet a bylo mi skvěle. V tom jsem uprostřed davu, který se tísnil u baru, zahlédla známou tvář.

Stejně, jako já se stihl převléknout a rozcuchat ty příšerně ulízané vlasy, i tak jsem v něm ale poznala mé dnešní rodiči smluvené rande – Matěje. Bujaře se bavil se svými kamarády a já jsem se, posilněná panákem, rozhodla, že ho půjdu pozdravit. Změřil si mě pohledem od hlavy až k patě, očividně vůbec nevěděl, kdo jsem.

Ta ostuda…

„Já jsem tě nepoznal. Sluší ti to,“ řekl mi nadšeně, když pochopil, oč tu kráčí a později to zopakoval ještě několikrát.Zbytek večera už jsem strávila jen s ním, popíjeli jsme, tančili, ale hlavně jsme si povídali a vzájemně si stěžovali. Na naše rodiče a jejich nešťastná pravidla.

Litovali jsme jeden druhého, bylo jasné, že doma jsme oba úplně stejní chudáčci, jen s tím rozdílem, že Matěj už našel tu sílu alespoň trošku vzdorovat. Ten večer se stal mým vzorem.

Sdíleli jsme společnou touhu po svobodě a osamostatnění a každé naše předsevzetí jsme zapili dalším panákem.

Věta, „A na to se napijem!“ mi zněla v hlavě ještě dlouho poté. Kolem půlnoci jsem se zvedla k odchodu, rozloučila se s Dášou, které dělal společnost Matějův kamarád a vyrazila směrem domů.

Celý svět se mi motal a já jsem poprvé v životě zažívala stav pořádné opilosti. „Radši tě doprovodím,“ řekl mi Matěj, který pochopil, že se sotva držím na nohou.

Naše cesta domů spíše než chůzi připomínala nějaký rituální tanec afrických domorodců. Proplétali jsme se nočními uličkami a smáli se jako blázni, přece jen, poprvé jdu domů opilá a po večerce. To je revolta nevídaných rozměrů!

Jako rytíř

Čekala jsem, že mě Matěj jen opře o vchodové dveře a uteče, aby nedostal svůj díl trestu ještě on. Statečně mě ale doprovodil až do verandy, kde už na nás už čekala „popravčí četa“ v podobě mých rodičů. Zklamání. Ostuda. Nevyzrálost. To bylo jen málo z mnoha slov, kterými protkali svou noční přednášku.

Celý následující den mi bylo hrozně špatně, fyzicky. Psychicky jsem se ale cítila skvěle. Lamentování, příkazy a zákazy mých rodičů už nadále nepadaly na úrodnou půdu.

Jednou jsem okusila svobodu a nehodlala jsem se jí vzdát, stejně tak, jako jsem se nedokázala vzdát Matěje, i když rodiče tvrdili, že na sebe máme špatný vliv.

Z tohohle našeho „špatného vlivu“ vzniklo pevné už pětatřicetileté manželství a tři děti. I přes můj pomalý a zakřiknutý rozjezd jsem si své mládí nakonec užila.

Na čundrech, diskotékách i v tom divadle, kam jsme z recese s Matějem a Dášou rok po našem prvním společném vzdoru opravdu vyrazili.

Magdaléna (57), střední Čechy

Související články
24.7.2024
Každá žena si přeje být pro svého muže tou nejlepší. Já ale schytávám jen kritiku. Všechny bývalé ženy mého partnera byly prý lepší než já. Když mi zemřel manžel, byla jsem zoufalá. Říkala jsem si, že za něho náhradu nenajdu nikdy. Přesto mě později ani nenapadlo dávat to najevo byť jen náznakem svému dalšímu partnerovi. Je to taky fajn chlap, jedno mě ale neskutečně ničí. Pořád mi předhazuj
24.7.2024
I když mám štěstí na skvělého partnera, v jednom se neumíme shodnout. Kde a jak strávíme letní dovolenou. Na chalupě, nebo u moře? Jedno lidové pořekadlo říká, že protiklady se přitahují. Asi na tom hodně je, protože já a můj partner jsme odlišné povahy. Zato se skvěle doplňujeme. Už při prvním setkání jsme se přitahovali jako magnety. To nám vydrželo dlouhých třicet let. Stále se milujeme a st
24.7.2024
Chlap má mít koníčka, aby nechodil za ženskými a do hospody. To je moudrá rada! Jenže někdy je hospoda lepší, než aktivní muž v domácnosti. Stále to slyším, jak mého Pepíka před lety všechny ženy opěvovaly a říkaly, jak jsem si dobře vybrala. Nebaví ho hospoda, nebaví ho kamarádi, nebaví ho ani jezdit na dovolenou do ciziny. Prostě byl vždy nejraději doma. Jeho životní motto by mohlo znít: „Všu
23.7.2024
Bála jsem se, že se mi hroutí manželství. Manžel byl tak zaneprázdněný, že jsme se skoro nevídali. A tak jsem si vyšla na víno se sousedem Jardou... Děti vyletěly z hnízda. V té době jsem se cítila pod psa, a nejen kvůli tomu. Připadalo mi, jako bychom s manželem najednou ztratili společnou řeč. Po práci často zamířil na fotbal, trénoval dorost. V úterý, ve čtvrtek a někdy i v pátek se vracíval
18.7.2024
Než jsem otěhotněla, rozhodli jsme se s přítelem, že si zaletíme na romantický prodloužený víkend do Paříže. Tedy s prohlídkami památek, nákupy, romantickými snídaněmi v kavárnách. S vínem i vybraným jídlem. Byla jsem natěšená jako blecha a nemohla se dočkat, až konečně uvidím Louvre, katedrálu Notre Dame, Eiffelovu věž. Nikdy jsem totiž v hlavním městě Francie nebyla, ale toužila jsem po tom u
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
nasehvezdy.cz
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
Není žádné tajemství, že má hvězda seriálu Jedna rodina Chantal Poullain (67) francouzský původ. V České republice žije ale už mnoho let, a dokonce v ní prožila i svou doposud nejsilnější lásku. Pa
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
enigmaplus.cz
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
Tajemný bílý dým se pomalu valí z úst ženy sedící v čele kulatého stolu. Médium má oči v sloup a pro mocnější efekt vydává dávivé zvuky. Osazenstvo účastnící se spirituální seance šílí a lapá po dechu
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
epochalnisvet.cz
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
Co se stane, když si dva bratři vezmou dvě sestry a mají dvě děti? Normálně by děti byli bratranci, ale co když otcové jsou dvě identická dvojčata a matky také dvě identická dvojčata? Pak podle genetiky jsou vlastně sourozenci a ne bratranci.   Vědci jsou dvojčaty fascinováni odjakživa. Už multižánrový vědec Francis Galton v roce
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
epochanacestach.cz
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
Válku prostě musí Adolf Hitler (1889–1945) vyhrát. Pod rukama jeho pomocníčků vznikají po celé Evropě podzemní hnízda, kde se nepřetržitě pracuje na strojích, jež mají třetí říši přinést kýžený výsledek. Nejinak tomu je i na našem území. Spletité chodby ukrývající temná tajemství druhé světové války. Co pohltila země pod osadou zvanou Františkov? Na tlumené světlo
Sleďový salát
tisicereceptu.cz
Sleďový salát
Pro nás trochu nezvyklé, ale oběd ve Švédsku někdy zahrnuje i nakládané sledě. Například v podobě salátu. Potřebujete 4 filety naloženého sledě 4 vejce 2–4 kyselé okurky 1 jablko 2 cibule 1
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
skutecnepribehy.cz
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
Je těžké zbavit se nenávisti. Zvlášť, když bylo člověku prokazatelně ublíženo. Myslela jsem, že budeme s bývalým mužem kvůli jeho zradě nepřátelé do konce života. Nenáviděla jsem ho. Byla jsem přesvědčena, že s tou nenávistí i umřu, že si ji vezmu s sebou do hrobu, v němž budu tiše a zarputile ležet a nenávidět do skonání světa. Bylo to vysilující, protože nenávist
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
iluxus.cz
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
Parfémy poutají naši pozornost již po staletí a fascinují nás rozmanitými vůněmi květin, ovoce, zelených tónů, koření, sladkých akcentů, dřeva a mechu. Často, když saháme po vysněném flakonu, si v
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
historyplus.cz
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
Horolezec se ve stanu klepe zimou a přerývaně kašle. „Nikdy jsem nemyslel, že někdo může být tak nemocný a stále naživu,“ vzpomíná na chvíle hrůzy při zdolávání druhé nejvyšší hory světa K2 jeden z účastníků expedice. Dopadne ještě dobře. Z vánice, která kolem něj zuří, se nevrátí čtyři jeho kamarádi…   Je jich 14. Hor,
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
nejsemsama.cz
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
Léto nepřináší jen radovánky, ale také spoustu patálií v podobě hmyzích štípanců. Kdy je nutné volat lékaře? Komáry láká oxid uhličitý, který vydechujeme, pach našeho potu, piva, silné vůně a také třeba tmavé barvy. Jestli se chcete jejich štípnutí vyhnout, oblečte se do světlých barev, použijte antiperspirant bez parfemace, nastříkejte se repelentem a vezměte si dlouhé rukávy
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
epochaplus.cz
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
Cyklokrosový mistr světa z roku 1991 Radomír Šimůnek zažíval kariérní vrchol. Že jsou cesty osudu nevyzpytatelné, pozná na vlastní kůži hned rok následující. Nehodu, kterou způsobí, nechce dlouho komentovat. Snaží se ji vytěsnit ze vzpomínek a novináře, kteří se na ni ptají, s díky odmítá. Zlobiví kluci jako viníci? Berounsko, 19. listopad 1992. Šimůnek sedí
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
rezidenceonline.cz
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
Rodinná vila ze šedesátých let minulého století dostala díky velkorysému přístupu současného architekta Massima Iosy Ghiniho nejen moderní kvality a soudobé parametry. Odborný zásah jí přinesl i racionální strukturu a dokonalou rovnováhu v rámci přírodního okolí. Při rekonstrukci se soustředil především na hledání nové koncepce souznění celé nemovitosti se zahradou, jež ji obklopuje. „Většinou šlo
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
21stoleti.cz
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvan