Domů     Dcera nás dost zaskočila
Dcera nás dost zaskočila

Byla jsem mladá maminka a podle toho vypadala i má výchova. Dcera pro mne byla spíš kamarád. Nikdy s ní nebyly problémy až do osudného dne.

Kristýna se dobře učila a bez problémů se dostala i na gymnázium. Ve škole si ji jen chválili. Pochopitelně, jako většina puberťaček, i ona měla občas své nálady.

V prváku začala Kristýna spolu se spolužačkami bláznit s dietami. Sice jsme nebyli nadšení, ale věřili jsme, že ji to přejde.

Snědla, nač přišla!

A také že jo. Najednou se začala cpát jako nezavřená. „Z extrému do extrému,“ myslela jsem si. „Prosím tě, necpi se tolik. Láduješ se sladkostmi, jako by měl přijít konec světa,“ snažila jsem se ji trochu přibrzdit v rozletu.

Jen mi odsekla, že to je její věc. Takhle jsem naši Kristýnu neznala. Manžel se dcery zastával a z našich dívčích válek měl spíš legraci. Dceřina revolta jídlem se mu zdála lepší, než kdyby odmítala jíst a hrozila u ní anorexie nebo bulimie.

S tím jsem samozřejmě souhlasila, ale ta náhlá změna mi nešla na rozum. Ještě před pár týdny si porce odměřovala na gramy a teď jí nic není dost. Začala jsem se právem obávat, jak se nám po prázdninách vrátí od babičky vykrmená.

„Třeba se tam zakouká do nějakého kluka a uvidíš, jak si fofrem zase začne hlídat figuru. Letní lásky k prázdninám patří, ne?“ uklidňoval mě muž. Tím mě ovšem jen víc vyvedl z míry.

Spíš mě vyděsil

Patnáct let není věk na randění! „Copak tys v jejím věku nebyla zamilovaná? Nevodila ses s klukem za ruku? Na to, že ti je už tolik, máš zkostnatělý názory,“ utřel mě manžel. Když se nám Kristýna po měsíci vrátila, došel optimismus i jemu.

„Podle obličeje i pneumatiky na břiše bylo jasné, že zase přibrala!“ Když jsem se snažila s ní promluvit a zjistit co se děje, jen se na mě utrhovala: „Dej mi pokoj!“ štěkla a já svoji dceru nepoznávala.

Její odcizení jsem nechápala a bylo mi to moc líto. „Kde se stala chyba? Co jsem udělala špatně?“ ptala jsem se sama sebe zas a znova. O co skutečně šlo, mě nenapadlo ani omylem!

Dcera se mi přiznala

Asi o tři týdny později mě v noci vzbudily zvláštní zvuky. Došla jsem ke koupelně a potichu otevřela dveře, abych dceru nevyděsila. Kristýna byla skloněná nad umyvadlem a obličej měla bílý jako křídu.

Když jsem jí chtěla pomoci, jen na mě zakřičela: „Nemůžeš mi pomoct, na to už je pozdě, jsem těhotná! Chápeš to?“ Zůstala jsem jako zkamenělá, tohle jsem rozhodně nečekala.

„Stalo se to, když jsem u Jany slavila narozeniny. Pila jsem víno a líbil se mi tam jeden kluk, ani nevím, jak se jmenuje,“ vzlykla.

„Chtěl to po mně, a já, abych nevypadala jako malá holka…“ najednou se jí zlomil hlas, rozplakala se a schoulila se mi v náruči. „Mami, odpusť! Já se tak stydím,“ vzlykala.

Nedalo se už nic dělat!

V té chvíli mi proběhlo hlavou, co vše se tímto okamžikem mění. Nemohla jsem ale nic dělat. Scény, nebo dokonce tresty by stejně už neměly žádný význam. „Musíme teď dceru podpořit!“ shodli jsme se s budoucím dědečkem.

Samozřejmě že já to obrečela. Hned druhý den jsem s dcerou zašla na gynekologii. Po vyšetření už nebylo co řešit, na interrupci bylo pozdě. „Vím, že to pro vás jako matku není lehké, ale věřte, že pro vaši dceru je to ještě těžší.

Pro ni je teď nejdůležitější klid, pochopení a láska. Zvládnete to, uvidíte!“ utěšoval mě lékař.

Stal se zázrak

Zvládli jsme to. Všichni tři. Když po prázdninách Kristýna zase nastoupila do školy, už na ní těhotenství začalo být vidět. Naštěstí třídní učitelka i ředitelka gymnázia nás neodsoudily.

A protože se Kristýna v prvním ročníku výborně učila, sestavily pro ni individuální učební plán. Letos naše dcera úspěšně odmaturovala. Mezi prvními gratulanty byl krom mě a manžela i její skoro tříletý syn Matěj.

Rodina má držet pohromadě

Nechci, aby to vypadalo, že si myslíme, že je normální, když tak mladičká dívka otěhotnění. To určitě není! Nemělo by se to stávat, vždyť to všem komplikuje život.

Ale život nám občas připraví obzvlášť těžké zkoušky, a záleží jen na nás, jak obstojíme. A když se ti nejbližší – rodina, mají rádi a drží při sobě, dá se všechno zvládnout. Naše zoufalství vystřídala ohromná radost ze zdravého vnoučka.

Kdo je biologický otec Matěje, dodnes nevíme, a popravdě nás to ani nezajímá. Jsme i tak docela šťastná rodina.

Milada S. (54), Klatovy

Předchozí článek
reklama
Související články
2.5.2024
Po smrti nevlastního otce se stalo to nejhorší, co mě mohlo potkat. Dědictví zasáhlo do mého života nelítostně, ten domek jsem musela rychle opustit. Nevlastního otce jsem měla moc ráda. Maminka si ho vzala, když mi bylo pět let. Vycházela jsem s ním dokonce lépe než s mámou. Spolu pak měli syna Vojtu. Máma Vojtu rozmazlovala a stavěla nás proti sobě. Byla jsem ráda, když jsem vypadla po učňáku
1.5.2024
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem si, že to je láska na celý život. Když jsem otěhotněla, úmyslně jsem našim neřekla n
29.4.2024
Čekaly jsme s mámou na tátu. Ohlásil, že si přijde pro věci. Rodiče procházeli složitým rozvodem a hádali se kvůli majetku. Naši koupili chalupu, když jsem byla ještě malá. Ze zchátralého stavení udělali společnými silami malebnou vilku. A ze sadu plného starých stromů a v neposlední řadě kopřiv, vysokých jako urostlý chlap, tak pěknou zahradu, že o ní vyšel článek v časopise Zahrádkář, dodn
26.4.2024
Občas mi šel pořádně na nervy a mnohokrát jsem si říkala, jak bych se měla skvěle, kdybych ho neměla. Prostě jsem manžela už nesnášela. Dokud byly doma děti, nijak jsem svůj vztah s manželem neřešila. Nebyl na to čas a vlastně ani nálada. Prostě jsme si každý plnili svoje rodičovské povinnosti a večer byli rádi, že únavou padneme do postele. Život plynul rychlým tempem a my se mu přizpůsobili.
24.4.2024
U nás doma panovala vždycky přísná výchova, vojenský řád a disciplína! Svou lásku nám tatínek s maminkou projevovali minimálně a já tím trpěla. Celé moje dětství bylo strašné, ani dnes, po tolika letech, na něj nevzpomínám ráda. A můj bratr taky ne. Náš domov nebyl o klidu, rodinném zázemí a něžné náruči. I když nás rodiče asi milovali. Nevím, jak se mohli ti dva najít nebo zda se maminka přizp
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Tulou: Stavěli Číňané pevnosti pro 800 lidí?
historyplus.cz
Tulou: Stavěli Číňané pevnosti pro 800 lidí?
Život jim ztrpčují nájezdníci, loupežné bandy i rozmary počasí. Proto si lidé z etnické skupiny Hakka začínají ve středověku stavět podivuhodné domy, které je před všemi nástrahami mají ochránit. Byť tyto „pevnosti“ vypadají na první pohled jednoduše, jsou promyšlené do posledního detailu a z hlediska obranyschopnosti se vyrovnají evropským hradům…   První tulou, jak se těmto zvláštním
Plastická chirurgie: Jak změnila život válečným veteránům?
21stoleti.cz
Plastická chirurgie: Jak změnila život válečným veteránům?
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořen
Česnekové brambory
tisicereceptu.cz
Česnekové brambory
Brambory vařené a pečené ve vývaru s česnekem mají znamenitou chuť. Můžete si je dát samotné nebo jako přílohu. Potřebujete 1,5 kg brambor 1 lžíci olivového oleje 50 g másla 2–3 stroužky česn
Chystá se Burešová utéct ke konkurenci?
nasehvezdy.cz
Chystá se Burešová utéct ke konkurenci?
Nedávno herečka ze ZOO Eva Burešová (30) překvapivě ohlásila, že v seriálu končí. Jako důvod uvedla, že se chce více soustředit na hudební kariéru a rodinu. Možná je ale důvod úplně jinde. Do redakc
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
epochanacestach.cz
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
Před deseti lety zámek Zbiroh způsobil senzaci svou expozicí nazvanou Tvář Leonarda da Vinci – Příběh rytířského řádu templářů. Výstava trvala půl roku a většina jejích exponátů na místě zůstala, takže dnes může nová expozice znovu připomenout historii templářského řádu spojenou se zámkem. Výstavě dominuje takzvaná Lukánská deska – autoportrét Leonarda da Vinci, dílo, které
Perleťová óda na polibek Měsíce v podání Frederique Constant
iluxus.cz
Perleťová óda na polibek Měsíce v podání Frederique Constant
Hodinky Classics Elegance Luna jsou nejnovějším modelem z značky Frederique Constant. Vůbec poprvé v historii manufaktury navrhla měsíční fázi těchto hodinek dcera jejího vedoucího výzkumu a vývoje. D
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Záhada smrti mladého krále: Opravdu padl v bitvě?
enigmaplus.cz
Záhada smrti mladého krále: Opravdu padl v bitvě?
V roce 1578 se střetla portugalská a arabská vojska v bitvě u marockého Ksár-el-Kebíru. V boji bylo portugalské vojsko takřka celé zničeno. Mezi padlými měl být „údajně“ i portugalský král Sebastián I
Bedřich Hrozný: Pokořitel chetitského písma se postaví také nacistům!
epochaplus.cz
Bedřich Hrozný: Pokořitel chetitského písma se postaví také nacistům!
Na chodbách panuje nezvyklý ruch, do pracovny rektora doléhají ostré německé povely. Rychle vstane a pohotově dokráčí před budovu, kde zmerčí, jak nacisté nakládají nebohé studenty na korbu auta. Vzduch okamžitě zaplní dunivý profesorský hlas. Cesta k úspěchu je trnitá a pořádně klikatá. Své o tom ví také Bedřich Hrozný (1879-1952). Vědec, jenž rozluští chetitské písmo,
Unikátní ultra-temná galaxie
epochalnisvet.cz
Unikátní ultra-temná galaxie
V mnohém připomíná Mléčnou dráhu s dostatkem materiálu pro vznik miliard hvězd. Jak se ale zdá, J0613+52 žádné hvězdy nemá. Je osamoceným chuchvalcem prachu a plynu unášeným vesmírem od počátku věků. Tak alespoň galaxie pojmenovaná J0613+52 na první pohled vypadá.   Tým vedený astrofyzičkou Karen O´Neilovou bizarní objekt vzdálený 270 milionů světelných let za pomocí
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
skutecnepribehy.cz
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem
Losos plněný špenátem a sýrem
nejsemsama.cz
Losos plněný špenátem a sýrem
Losos je oblíbená a velmi zdravá ryba. S náplní z čerst­vého špenátu a výrazného ovčího sýra je to doslova lahůdka, použít ale samozřejmě můžete i jiný sýr. Potřebujete: ✿ 4 filety z lososa ✿ 200 g baby špenátu ✿ 100 g ovčího sýra ✿ 1 stroužek česneku ✿ pepř, sůl, koření na ryby ✿ olivový olej