Domů     Dávné přiznání
Dávné přiznání

Teprve napodruhé jsem se provdala šťastně. Štěpán byl pravým opakem mého prvního manžela: mírný, chápavý, laskavý muž.

Možná to bylo tím, že zatímco Jarda byl mým vrstevníkem a bývalým spolužákem, Štěpáne ode mě dělil desetiletý věkový rozdíl. Po Jardově boku jsem strávila tři roky plné napětí, hádek a nepříjemných scén. Musela jsem bojovat nejen s ním, ale i s jeho matkou.

Rozvod byl pro mě vysvobozením a trval dlouho, než jsem byla znovu připravena nějakému muži věřit. Naštěstí tím dalším, kdo vstoupil do mého života, byl právě Štěpán.

Po půl roce společného života jsem dospěla k přesvědčení, že právě s ním toužím vstoupit znovu do manželských vod. Ani po svatbě se nic nezměnilo a můj manžel mi dával denně najevo, jak moc pro něho znamenám a že jsem se v něm nezmýlila…

Přáli jsme si mít děti, ale v tomhle nám zatím osud kladl do cesty překážky. Dlouho jsem nemohla otěhotnět a když se tak stalo, skončila moje gravidita předčasně.

V duchu jsem si pomyslela, že se na tom jistě nějak podepsal jeden neblahý večer, kdy mě můj první manžel v podstatě surově znásilnil.

O tomhle jsem Štěpánovi neřekla a zatajila jsem mu i další věci v bláhovém domnění, že je odvál čas v den, kdy jsem se rozvedla s Jardou. Ukázalo se, že jsem se zmýlila.

Tak nějak podvědomě jsem stejně věděla, že ten stín z dávné minulosti, který se nade mnou vznášel, jednou zakryje současné slunce. Jednoho večera zazvonil telefon a já se vzápětí vrátila o nějaký čas zpátky do minulosti…

Poznala jsem ten hlas okamžitě. „To je Karolína?“ zaznělo v telefonu a mnou projelo mrazivé zachvění. Moje bývalá tchyně – Jardova matka – mluvila vždy tónem, který v druhých budil dojem, že jsou obžalováváni z tvrdého zločinu.

Nesnažila jsem se předstírat, že nevím, s kým mluvím. „Ano, u telefonu. Co si přejete?“ zeptala jsem se ženy, kterou jsem od rozvodu s Jardou neviděla.

„Jen tak jsem přemýšlela, Karolínko,“ jako bych v duchu viděla, jak se tchyně zlomyslně šklebí, „a napadlo mě, že by tvého současného mužíčka možná zajímalo, že žije se ženou, která by měla sedět v kriminále.“ Mlčela jsem, ale roztřásla jsem se hněvem i strachem současně.

„Co mi na to povíš?“ pokračovala tchyně. „Dobře víte, jak to tenkrát bylo,“ snažila jsem se hájit. „Ano, vím. Můj syn byl příliš velký dobrák, než aby tě udal. Ten papír má ale v ruce pořád. Tedy spíš ho mám teď já,“ sdělil mi hlas v telefonu.

„Co ode mě chcete?“ vykoktala jsem. „Myslíš za mlčení? To si ještě rozmyslím, ale vždycky se něco najde. Měly bychom se spolu sejít, Karolínko,“ pokračovala tchyně v útoku na moje současné štěstí. Nevěděla jsem, co na to mám říct.

„Ještě se ti ozvu a pak ti řeknu své podmínky,“ ukončila tchyně náhle hovor a zavěsila.

Papír, o kterém tchyně mluvila, bylo moje přiznání. Vlastní rukou jsem se v něm doznávala k pokusu o Jardovo zabití… ačkoliv vše tenkrát proběhlo jinak, než tam bylo psáno.

Stalo se to v posledním roce našeho manželství, kdy mezi námi kromě neustálých hádek občas zavládlo i fyzické násilí. Nechtěla jsem být týranou chudinkou a tak jsem se vždy bránila, i když jsem proti fyzicky silnějšímu Jardovi neměla nikdy šanci zvítězit.

Proto jsem při jedné velmi vypjaté scéně vzala do ruky kuchyňský nůž, aniž bych měla ve skutečnosti úmysl ho použít. Bylo to zoufalé gesto, nic víc. Jardu to neodradilo, jako by věděl, že se k ničemu neodvážím.

Jenže při následném popotahování podklouzl a o nůž se nešťastně zranil. Vyděsilo mě to víc než jeho. Chtěla jsem hned volat záchranku, ale Jarda mě přesvědčil, ať to nedělám. Místo toho zavolal své matce.

Ta mě – tak jak jsem byla tehdy šoku – donutila napsat zmíněný papír. Nebránila jsem se, protože jsem se skutečně cítila vinna. Jardovo zranění se pak ukázalo jako víceméně povrchní, jakkoliv hodně krvácel.

Až později mi došlo, že záchranku a policii nechtěl volat proto, abych ho neobvinila z napadení a nevyšlo najevo, jak se vše opravdu stalo.

O tom papíru ani o té nešťastné události pak nikdy nepadlo ani slovo… dokonce ani u rozvodu. Kdo mi ale teď po takové době uvěří, že vše bylo jinak, pomyslela jsem si. Každý grafolog může dosvědčit, že písmo je moje, to bych těžko popírala.

A Jardova matka bude samozřejmě svědkyní ve prospěch svého syna. Cítila jsem se jako v pasti. Jarda znovu vstoupil do mého života, tentokrát nepřímo. Může narušit nebo dokonce zničit můj krásný vztah se Štěpánem?

Mám se sejít s bývalou tchyní a vyslechnout si její – jistě vyděračské – podmínky mlčení? Štěpán, který můj telefonický hovor zaznamenal – ovšem jen tu „moji“ část – se zeptal:

„Co je, miláčku?“ „Ale… taková jedna nepříjemnost,“ pronesla jsem roztřeseným hlasem. Štěpán mlčel a čekal, zda mu řeknu víc. „Já… musím si to vyřešit sama,“ nenašla jsem odvahu pokračovat. Respektoval to, co jsem řekla a víc se nevyptával.

Věděla jsem, že kdybych bývala řekla, že potřebuji pomoc, vyslechl by mě. Nebyla jsem si však jistá, jak by se tvářil na mé přiznání.

Trochu jsem se díky přítomnosti manžela vzpamatovala, ale hrozba, která se nade mnou vznášela, mi stále nešla z hlavy. Druhý den ji ještě přiživil sám Jarda. Jakmile jsem ho v telefonu uslyšela, celá jsem se roztřásla.

„Dnes večer tě budeme čekat v hospodě u stadionu,“ oznámil mi s vědomím převahy. „Tam ti řekneme, co dál.“ Neměla jsem sílu cokoliv namítnout. „Takže v osm hodin, ano? A buď přesná, jinak…“ Zavěsil a já se cítila zase o stupeň hůř než včera.

Proč se musí vždycky všechno pokazit, zoufala jsem si… Měla jsem dvě možnosti: buď dál nést své tajemství a vydat se na přikázanou schůzku nebo se svěřit Štěpánovi. Kdy jindy a v jaké situaci bych se o něho měla opřít než nyní?

S každou minutou, jak se blížil manželův očekávaný příchod, ve mně rostlo napětí. Skoro jsem se zalykala. Konečně se objevil. „Musíme si o něčem promluvit,“ vybídla jsem Štěpána, aby se posadil.

„Týká se to toho včerejšího telefonického rozhovoru?“ podíval se na mě. „Ano. Je mi líto, že jsi ho vyslechl, ale jednou to, o čem ti teď chci říct, stejně přijít muselo,“ prohlásila jsem…

Pomalu, s bolestí v hlase při živých vzpomínkách a se studem v duši jsem Štěpánovi vyprávěla to, co o mém prvním manželství ještě nevěděl. Jakmile jsem mu vylíčila to, že mě nyní Jarda a jeho matka chtějí vydírat, rozhněval se. „Půjdeme tam spolu,“ řekl mi.

„Možná mě uvidíš tak, jak mě ještě neznáš,“ dodal. Ani slovo o tom, že by mi nevěřil nebo že by mu mé odhalení bylo nepříjemné. Okamžitě se postavil na moji stranu. V té chvíli mi spadl kámen ze srdce.

Říkala jsem si v duchu s výčitkami, jak jsem mohla o Štěpánovi pochybovat a jak jsem se tím zásahem z minulosti mohla vůbec cítit ohrožená, když mám tak báječného manžela. Do hospody za Jardou jsme se vypravili společně jako do bitvy, ruku v ruce.

Seděl u stolu se svojí matkou a jakmile nás viděli přicházet a přečetli si odhodlání v našich očích, tvářili se zaskočeně.

Štěpán měl krátký, ale důrazný proslov, ve kterém nezapomněl zmínit právníky, novináře i kamarády, kteří jsou ochotni Jardovi dát důrazné fyzické ponaučení.

Trvalo to jen pět minut, ale můj bývalý muž se nezmohl ani na slovo a tchyně jen zamračeně odvracela hlavu. Pomohlo to. Už se víc neozvali a o tom nešťastném „přiznání“ jsem nikdy neslyšela.

Vím, že kdyby se v Štěpánově minulosti objevilo cokoliv, co by musel pro změnu řešit on, bude ve mně mít neochvějnou podporu – i kdyby se to týkalo čehokoliv! Jsem šťastná, že mám takového partnera…

Karolína, severní Čechy

Předchozí článek
Související články
26.7.2024
Je těžké zbavit se nenávisti. Zvlášť, když bylo člověku prokazatelně ublíženo. Myslela jsem, že budeme s bývalým mužem kvůli jeho zradě nepřátelé do konce života. Nenáviděla jsem ho. Byla jsem přesvědčena, že s tou nenávistí i umřu, že si ji vezmu s sebou do hrobu, v němž budu tiše a zarputile ležet a nenávidět do skonání světa. Bylo to vysilující, protože nenávist bere energii, optimismus a ra
23.7.2024
Vždy jsem věděla, že hezké ženy to mají snazší. Proto jsem tuto myšlenku chtěla vnuknout i mé dceři. Bohužel. Sama jsem poznala, jak je snazší, když koketujete s muži. Jak je fajn, když se vám dvoří, můžete si pak vybírat vhodného partnera. Měla jsem k tomu však i předpoklady. Hubenost především Lidé z mé strany rodiny byli štíhlí, navíc jsme byli i sportovně založení. Můj muž také rád sp
20.7.2024
Byla jsem vymodleným dítětem. Rodiče se o mě díky tomu přehnaně báli. Museli mít o všem přehled. Dokonce jsem se díky nim málem nevdala! Rodiče měli vždycky až přehnanou potřebu mě chránit. Už ve školce máma vyváděla, když jsem domů přišla s nějakým škrábancem. Řešila s učitelkou, kdo mi to udělal a jaký k tomu měl důvod. Ve škole to bylo ještě horší. Až do sedmé třídy mě vozili do školy a větš
20.7.2024
Netoužila jsem po majetku ani drahých dovolených. Mým snem byla velká a soudržná rodina. Rodina, kde se budou mít všichni rádi a budou držet při sobě. Nakonec se mi sen splnil. Vlastně k tomu cíli byla ale dost klikatá cesta, což jsem ovšem netušila. Vdala jsem se brzy, ještě mi nebylo ani dvacet. Ale v dobách mého mládí to bylo celkem normální. Vždyť při maturitě byla skoro polovina mých spolu
19.7.2024
Asi nejsem jediná, koho to potkalo. Ale až příliš pozdě jsem zjistila, že mi moje matka řídí život a já tak žiju ten její, nikoliv svůj. Moje máma byla doma vždy generál a táta byl typický podpantoflák… Máma ho jen úkolovala a on ani neodporoval. Rozhodovala o všem Když jsem byla trošku starší, dali mě na výběrovou školu s rozšířenou výukou jazyků, takže jsem musela dojíždět přes celé měs
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
nasehvezdy.cz
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
Není žádné tajemství, že má hvězda seriálu Jedna rodina Chantal Poullain (67) francouzský původ. V České republice žije ale už mnoho let, a dokonce v ní prožila i svou doposud nejsilnější lásku. Pa
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
enigmaplus.cz
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
Tajemný bílý dým se pomalu valí z úst ženy sedící v čele kulatého stolu. Médium má oči v sloup a pro mocnější efekt vydává dávivé zvuky. Osazenstvo účastnící se spirituální seance šílí a lapá po dechu
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
epochalnisvet.cz
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
Co se stane, když si dva bratři vezmou dvě sestry a mají dvě děti? Normálně by děti byli bratranci, ale co když otcové jsou dvě identická dvojčata a matky také dvě identická dvojčata? Pak podle genetiky jsou vlastně sourozenci a ne bratranci.   Vědci jsou dvojčaty fascinováni odjakživa. Už multižánrový vědec Francis Galton v roce
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
epochanacestach.cz
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
Válku prostě musí Adolf Hitler (1889–1945) vyhrát. Pod rukama jeho pomocníčků vznikají po celé Evropě podzemní hnízda, kde se nepřetržitě pracuje na strojích, jež mají třetí říši přinést kýžený výsledek. Nejinak tomu je i na našem území. Spletité chodby ukrývající temná tajemství druhé světové války. Co pohltila země pod osadou zvanou Františkov? Na tlumené světlo
Sleďový salát
tisicereceptu.cz
Sleďový salát
Pro nás trochu nezvyklé, ale oběd ve Švédsku někdy zahrnuje i nakládané sledě. Například v podobě salátu. Potřebujete 4 filety naloženého sledě 4 vejce 2–4 kyselé okurky 1 jablko 2 cibule 1
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
skutecnepribehy.cz
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
Je těžké zbavit se nenávisti. Zvlášť, když bylo člověku prokazatelně ublíženo. Myslela jsem, že budeme s bývalým mužem kvůli jeho zradě nepřátelé do konce života. Nenáviděla jsem ho. Byla jsem přesvědčena, že s tou nenávistí i umřu, že si ji vezmu s sebou do hrobu, v němž budu tiše a zarputile ležet a nenávidět do skonání světa. Bylo to vysilující, protože nenávist
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
iluxus.cz
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
Parfémy poutají naši pozornost již po staletí a fascinují nás rozmanitými vůněmi květin, ovoce, zelených tónů, koření, sladkých akcentů, dřeva a mechu. Často, když saháme po vysněném flakonu, si v
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
historyplus.cz
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
Horolezec se ve stanu klepe zimou a přerývaně kašle. „Nikdy jsem nemyslel, že někdo může být tak nemocný a stále naživu,“ vzpomíná na chvíle hrůzy při zdolávání druhé nejvyšší hory světa K2 jeden z účastníků expedice. Dopadne ještě dobře. Z vánice, která kolem něj zuří, se nevrátí čtyři jeho kamarádi…   Je jich 14. Hor,
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
nejsemsama.cz
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
Léto nepřináší jen radovánky, ale také spoustu patálií v podobě hmyzích štípanců. Kdy je nutné volat lékaře? Komáry láká oxid uhličitý, který vydechujeme, pach našeho potu, piva, silné vůně a také třeba tmavé barvy. Jestli se chcete jejich štípnutí vyhnout, oblečte se do světlých barev, použijte antiperspirant bez parfemace, nastříkejte se repelentem a vezměte si dlouhé rukávy
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
epochaplus.cz
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
Cyklokrosový mistr světa z roku 1991 Radomír Šimůnek zažíval kariérní vrchol. Že jsou cesty osudu nevyzpytatelné, pozná na vlastní kůži hned rok následující. Nehodu, kterou způsobí, nechce dlouho komentovat. Snaží se ji vytěsnit ze vzpomínek a novináře, kteří se na ni ptají, s díky odmítá. Zlobiví kluci jako viníci? Berounsko, 19. listopad 1992. Šimůnek sedí
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
rezidenceonline.cz
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
Rodinná vila ze šedesátých let minulého století dostala díky velkorysému přístupu současného architekta Massima Iosy Ghiniho nejen moderní kvality a soudobé parametry. Odborný zásah jí přinesl i racionální strukturu a dokonalou rovnováhu v rámci přírodního okolí. Při rekonstrukci se soustředil především na hledání nové koncepce souznění celé nemovitosti se zahradou, jež ji obklopuje. „Většinou šlo
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
21stoleti.cz
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvan