Domů     Už nikdy jsem se nevzpamatovala z tak kruté rány
Už nikdy jsem se nevzpamatovala z tak kruté rány

Opustil mě a já myslela, že to nepřežiju. Byla jsem přesvědčená, že je to muž, se kterým budu žít šťastně až do smrti. Nikdy jsem nezažila takovou bolest a touhu zemřít…

“Janičko, ty jsi moje životní láska,” říkával a před dvaceti lety dokonce kvůli mě odešel od manželky a osmileté dcery. A to už je co říct, protože Pavel byl opravdu velice zodpovědný a svoje povinnosti ctil jako svátost.

Však taky dceru a bývalou ženu všechna léta finančně podporoval a nešlo pouze o alimenty. Jeho Helena s námi jezdila na dovolené, platil jí školy, když byla na vysoké, tak pronájem bytu, oblečení, zájezdy s kamarády… zkrátka ji nijak nešidil.

Když jeho bývalá potřebovala novou kuchyň nebo sedačku, stačilo zvednout telefon a Pavel solil. “Víš, nezachoval jsem se k nim dobře, tak se jim to snažím vynahradit aspoň takhle,” vysvětloval. Měl na to. Vydělával víc než slušně a ani já se nenechala odstrčit.

Svoje každodenní zaměstnání jsem během těch prvních roků vztahu opustila a zařídila si živnostenský list, takže se ze mě stala dáma na volné noze, která sice občas tak trochu pracovala, ale jen pár hodin do týdne a pouze z domova. Nikdy by mě nenapadlo, že právě tohle bude největší chyba mého života.

Zvykla jsem si lepší

Pavel mě miloval a já jeho taky. Starala jsem se hlavně o to, aby mi to slušelo a on se se mnou mohl ve společnosti chlubit. A on se staral o mě. Teď, když o tom přemýšlím, jsem se vlastně stala jeho druhou dcerou. Na něm zcela závislou.

Pavel se po rozvodu přestěhoval do mého bytu a převzal veškeré platby, včetně mého zdravotního i sociálního zabezpečení, benzínu do auta, mobilu i režie mojí chalupy.

Platil za mě i daně a já do nedávna ani nevěděla, kdy je termín odevzdání ani jak vypadají formuláře. Cokoli bylo potřeba zařídit – řemeslníky, úřady, nákupy… všechno obstarával a organizoval Pavel.

Já byla taková navoněná čivava, která ležela doma na prachovém polštáři, papala delikatesky a čekala na páníčka, až ji přijde vyvenčit a pohrát si s ní. Jet tramvají či autobusem?! Nikdy! Mačkat se mezi tím smradlavým davem? Pavel to chápal.

Jeho čivava proto jezdila pouze taxíkem! Tak to trvalo třináct let. Lhala bych, kdybych tvrdila, že byly bez problémů. Ne vždy jsme se s Pavlem shodli.

Nejsem žádná tichá ženuška, která by se nedokázala prosadit a když mi něco vadilo, Pavel se to okamžitě dozvěděl. Třeba jednou vezl z naší společné dovolené svou dceru na tábor a dopředu mi o tom neřekl. Prý se bál, že udělám scénu. A ta tedy byla! Musel moc prosit, abych mu odpustila…

Přehnala jsem to snad?

Po čase jsem ale zjistila, co zabírá nejvíc. Odpírání sexu. Příště už jsem se neunavovala vymýšlením sankcí a používala tuhle ženskou zbraň na všechno. A to s takovou vervou, že jsme spolu přestali úplně intimně žít. A to byla chyba číslo dvě!

Po dvou letech téhle abstinence se Pavel odmiloval. Začalo to pomalu – nadávkami. “Ty jsi tak líná. Válíš se doma a všude je samá špína a nepořádek,” byla ta nejmírnější kritika na mou osobu.

To ale velice rychle gradovalo a skončilo to větami, které papír neunese. Ani jsem netušila, jak má Pavel v téhle oblasti širokou slovní zásobu. Nezůstávala jsem ale pozadu a všechno mu vracela. Stále jsem si totiž byla naprosto jistá, že mě nikdy neopustí.

Vždyť je tak zodpovědný! Nikdy by mě nenechal na holičkách. Přece ví, že nemám práci, jsem bez peněz a nedokážu se o sebe vůbec postarat. Třeba kdybych začala být přítulnější, tak se to změní, říkala jsem si a jednoho večera to šla zjistit.

“Okamžitě vypadni z mojí postele a už to nikdy nezkoušej,” křičel na mě Pavel a strčil do mě takovou silou, že jsem se skutálela na zem. To byl konec. Bohužel až pozdě mi začalo svítat, že cesta zpátky už nevede. Od toho dne jsme se už v bytě jenom potkávali.

Pavel si sám vařil, pral, žehlil a dbal na to, aby se o mě neotřel ani ramenem. Hádali jsme se. Ty urážky nebraly konce, nakonec už jsme se ani nezdravili. Pak mi oznámil, že se stěhuje. “Půl roku budu ještě všechno platit jako teď, pak končím. Koukej si najít práci, jinak chcípneš hlady,” řekl a bouchl dveřmi.

Zhroutila jsem se.

Vůbec jsem nevěděla jak dál. Několik týdnů jsem na tom byla tak špatně, že jsem uvažovala o sebevraždě. Pila jsem litry vína, cpala do sebe prášky proti depresím i na spaní.

Potila jsem se úzkostmi tak, že jsem si i dvakrát za noc převlékala pyžamo a povlečení. Utápěla jsem se v hodinách nekontrolovatelného pláče a Pavla proklínala až na dno všech pekel světa. Zachránila mě až má sousedka Marcelka – učetní a daňařka.

Dva roky poslouchala z našeho bytu hysterické hádky a řev, dokonce mi párkrát nabízela, že zavolá policii. Po rozchodu mě zase vídávala, jak se plížím v černých brýlích na nákup potravin a zase mizím v útrobách svého bytu.

“Jano, jdu k tobě na kafe, ať tu nejsi pořád jako kůl v plotě. Už se na to nedá koukat,” zaklepala jednou u mě na dveře. Sedli jsme si proti sobě, ona mě vzala za ruku a já se rozbrečela jako mimino. Pak jsem jí všechno řekla.

Kdybych byla při smyslech, nikdy bych svoje problémy nepřiznala, ale vodopád slov nešlo zadržet. Valil se ze mě jako Niagára ze skal. Tak se Marcelka dozvěděla o mých finančních potížích i o tom, že nic neumím a není obor, který by mě uživil.

I když mám původně vysokou školu, odvykla jsem si pravidelné práci a ztratila kontakt se svou specializací, která za tolik let pokročila tak, že bych do školy musela znova. “Mám lepší nápad. Co kdyby ses naučila dělat daně a vést účetnictví a pracovala se mnou?

Mám tolik zakázek, že to sama vůbec nezvládám,” řekla a já jen mávla rukou. “Nic takového, to je pro mě španělská vesnice. Daně, co to je?”

V nouzi poznáš přítele

Marcelka se však nevzdávala. Začaly jsme se navštěvovat pravidelně a ona mi o svojí práci vykládala a ukazovala mi různé počítačové programy, které vlastně dobrou polovinu dělají za ní.

“Chce to jenom všechno dobře zadat a zbytek udělá stroj,” lákala mě a já po pár týdnech začala vážně uvažovat, že bych to zkusila. Stejně nemáš na výběr.

Lepší tohle, než někde v obchoďáku za kasou, říkala jsem si a přihlásila se na tříměsíční rekvalifikační kurs. Musím to přece stihnout do doby, než mi Pavel definitivně zavře kohoutek s penězi! Sama bych tomu nikdy neuvěřila, ale ty počty mě začaly bavit.

Můj mozek si přece jen dokázal vzpomenout na roky studií a zase se po letech zaktivovat. Čemu jsem nerozuměla, s tím jsem hned běžela za Marcelkou a ona se mnou hodiny seděla, vysvětlovala a třídila důležité od balastu.

Taky mi začala zadávat drobné úkoly pro svou firmu, a tak jsem se hned všechno učila v praxi. Při závěrečných zkouškách jsem neměla jediný problém. Najednou jsem cítila úplně nový elán do života. A ještě něco. Uspokojení sama ze sebe!

Poprvé v životě jsem si mohla říct, že nejsem zbytečná a něco sama dokážu. Ani jsem netušila, jak je ten pocit povznášející! S Marcelkou už pracujeme několik let.

Taxíkem nejezdím, nezapíjím francouzské sýry pravým šampaňským a pro oblečení chodím do sezónních výprodejů. Utrácím ale svoje vlastní peníze a nejsem na nikom závislá. Při vzpomínce na svůj život čivavy v růžových šatičkách od Diora bych už neměnila.

Ztratila jsem luxus, ale získala svobodu a hlavně – skvělou kamarádku, na kterou se mohu spolehnout. A to je k nezaplacení.

Jana (45), České Budějovice

Související články
25.7.2024
Bezmezně jsem mu věřila, on byl ale bezcitný i k těm, kdo ho měli rádi. Zneužil mé dobroty, a já se ocitla v zoufalé situaci. Zachránil mě zázrak! Bratrovi nikdy neodpustím! Velkou slabinou mého bratra byly ženy. Jak se mu nějaká líbila, nebyla pro něj žádná překážka dost velká. A ženy měly slabost pro něho, čehož využíval. I se mnou to uměl sehrát tak, že jsem mu na vše skočila. Byla jsem star
22.7.2024
Iva jsem potkala až po čtyřicítce. Do té doby jsem myslela, že každý chlap musí být jen prevít. On byl však jiný. Byla to náhoda. Ivo tenkrát dojel do hospody ve vsi, kde jsem byla na chalupě. Nečekané setkání Normálně jsem do těchto zařízení nechodila, pozvali mne však sousedé. S Ivem jsme do sebe vrazili na schodech, já zakopla a on mě chytil do náruče. Romantika, že? Byl jiný, i kdy
22.7.2024
Jednou jsem kamarádce řekla, že žiji nudný život. Tak ráda bych to vzala zpět! Bohužel je pozdě. Ta bolest je nepopsatelná. I když si uvědomujete, jaká to je tragédie, nikdy zcela nepochopíte, dokud to nezažijete. Bohužel to vím. Přišla jsem o dítě. Nepomáhá nic. Chcete tu být pro rodinu, ale pak se vás zmocní pláč, stesk, otázky, proč zrovna vy. Napadne vás, že byste šli za svým dítětem. Nechc
18.7.2024
Byl to můj velký kamarád. Kluci ho šikanovali a já ho bránila. Když mi pak zmizel ze života, nevýslovně a dlouho to bolelo. S Románkem se děti nebavily. Pocházel z domečku pod strání, máma umřela, táta si po její smrti se životem ani výchovou syna nedokázal poradit. Všechno se mu vymykalo z rukou, měl problémy v práci, pil, v domácnosti byl jako hrom do police. Domeček postrádal záclony, okenní
18.7.2024
S tou starší paní jsem se seznámila, když venku lilo jako z konve. Pozvala mě i s Kristýnkou, ať se v její chatce schováme před deštěm. S paní Boženkou jsem se seznámila náhodou. Dobrota jí koukala z očí, mám dojem, že jsem tak hodnou a milou paní nikdy předtím nepotkala. To bylo Kristýnce teprve šest nebo sedm let. Už tehdy milovala houbaření, což je pro mě přímo posedlost, a tak jsme spolu ch
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Na Měsíci bude kroužit vodíkový Lunar Cruiser
21stoleti.cz
Na Měsíci bude kroužit vodíkový Lunar Cruiser
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější pr
Sušená rajčata v oleji
nejsemsama.cz
Sušená rajčata v oleji
Dokonalá surovina, kterou v kuchyni potřebujete. Hodí se do těstovinových jídel, kuskusu, můžete je použít na obložené chleby, do rizota. Rozumí si s bylinkami, sýry i slaninou. Ingredience na 2 sklenice: ● 2 kg oválných zralých rajčat ● 15 stroužků česneku ● 4 lžíce sušené bazalky ● sůl ● olivový olej Postup: Rajčata překrojte a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Osolte je
Interiérové stínění z textilních materiálů
rezidenceonline.cz
Interiérové stínění z textilních materiálů
Látky všech typů vnášejí do obytného prostoru příjemný pocit, současně nabízejí širokou škálu možností pro personalizaci a stylizaci interiéru. Ačkoli závěsy jsou často první volbou, existuje mnoho dalších možností, které stojí za zvážení. Jednou z hlavních výhod textilního stínění je jeho flexibilita s ohledem na aktuální zaměření konkrétního obytného prostoru. Materiály, jež jsou k dispozici
Šťavnatá barbeque žebírka
tisicereceptu.cz
Šťavnatá barbeque žebírka
Připravujete občerstvení na oslavu? Nezapomeňte připravit pikantní „barbekjů“ žebírka. Suroviny 2 kg hovězích žeber 1 lžíce uzené papriky 1 lžíce granulované cibule sůl, pepř Na omáčku
Návrat Bernáškové k ex? Společná dovolená!
nasehvezdy.cz
Návrat Bernáškové k ex? Společná dovolená!
Herečka Jana Bernášková (43) ze seriálu ZOO, která si ještě před lety nemohla přijít s otcem své dcery Justýny (17) na jméno, s ním teď vyrazila na společnou dovolenou. S režisérem Davidem Drábkem (54
První známá oběť atentátu? Faraon Teti!
epochalnisvet.cz
První známá oběť atentátu? Faraon Teti!
Titul první známé oběti atentátu v historii získává egyptský faraon Teti (někdy známý také jako Othoés), vládnoucí přibližně v letech 2291 až 2279 př. n. l.   Když faraon Venis zemře, aniž po sobě zanechá mužského potomka, pátá dynastie končí a nastává období nestability. Hledá se nový panovník, který „usmíří obě země“. Nakonec se jím
Záhady hradu Kost: Obývají ho duchové někdejších majitelů?
enigmaplus.cz
Záhady hradu Kost: Obývají ho duchové někdejších majitelů?
Prostřelený obraz neznámé ženy, svědectví o bílém obličeji objevujícím se na snímcích mramorové Madony, odbíjení neexistujících věžních hodin. To je jen několik záhad, které se vážou ke gotickému h
Tábor: Hravé město s hrdou tváří
epochanacestach.cz
Tábor: Hravé město s hrdou tváří
Jan Žižka střeží kamenným pohledem gotickou radnici i kostičky lega a čokolády. Pod pláštěm s kalichem za zvuků hudby a pouličního divadla ožívá genius loci města. Město Tábor, tak úzce spojené s husitským revolučním hnutím, vypíná svou hrdou tvář na jihu Čech. Tam, kde dříve řinčely zbraně, dnes cinkají sklenky místních vináren a kavárniček. Chcete-li také pocítit
Darovaná skleněná kulička mi přinesla veliké štěstí
skutecnepribehy.cz
Darovaná skleněná kulička mi přinesla veliké štěstí
Jednou jsem zasáhla do pranice malých kluků, kteří hráli kuličky. Jeden z nich mi dal svou skleněnku na památku. A štěstí si mě opravdu našlo! Když jsem zůstala sama s dětmi, nebyla to lehká doba. Měla jsem se co ohánět, ale brala jsem si ke své práci různé brigády, aby děti nepocítily chudobu, co se nám přilepila na
Česká republika zná nejlepší domácí vína roku 2024
iluxus.cz
Česká republika zná nejlepší domácí vína roku 2024
Branko Černý, ředitel největšího českého vinařského projektu Král vín, dnes slavnostně vyhlásil výsledky jeho soutěžní části. Do ní 165 českých a moravských vinařů přihlásilo celkem 1370 vín. • Abs
Armand Douglas Hammer: Temné fantazie krásného prince
epochaplus.cz
Armand Douglas Hammer: Temné fantazie krásného prince
Je hezký, urostlý, slavný a velmi bohatý. Dokonale splňuje všechny parametry moderního prince. Ale pozor! Je k mání jen pro opravdu otrlé princezny. Jeho představa kvalitního sexu zahrnuje svazování a kapku násilí. Navíc je možná kanibal. V případě amerického herce Armanda Douglase Hammera (*1986) byla Štěstěna značně rozdavačná. Armie se prostě uměl narodit. Jeho předkové nashromáždili obrovské
Jiří z Poděbrad vládl místo Pohrobka
historyplus.cz
Jiří z Poděbrad vládl místo Pohrobka
„Musíme ho tu zdržet,“ říká Jiří z Poděbrad v kruhu přátel. Ladislav Pohrobek, kterému zjara přísahal věrnost, teď na podzim přijel do Prahy. Plánuje se jeho korunovace, ale jde i o to dostat mladičkého krále pod svůj vliv. Jiří se už postará, aby zůstal déle než rok. Odjede až v listopadu 1454.   Na svět