Domů     Za ponížení musela přijít pomsta!
Za ponížení musela přijít pomsta!

Ponižování se stupňovalo a mělo jediný cíl. Vyštvat mě z práce! Musela jsem jednat a vymyslela rafinovaný plán. Přede všemi šéfku zesměšním.

Pracovala jsem už dlouhé roky v jednom malém podniku hned za městem. Výdělek nebyl zrovna skvělý, ale já byla skoro ráda. Na moje místo se totiž nikdo nehrnul. Kancelář jsem měla malou a dělila se o ni ještě s dvěma kolegyněmi.

Když potřebovala jedna z nás odejít, musely se ty další dvě zvednout a přitisknout ke zdi. Tak malinké to u nás bylo!

Příchod nové šéfky nevěstil nic dobrého

Naštěstí jsme se celkem dobře snášely. Ráno jsme si vždycky v rychlosti sdělily všechny novinky a potom už mlčky počítaly, počítaly a počítaly. Nikdy mě ani ve snu nenapadlo, že bych pár let před zaslouženým odpočinkem měla změnit místo.

Odejít někam jinam, kde to neznám! Jenže, člověk nikdy neví, co budoucnost přinese. Většinou nic dobrého, podle mých zkušeností. Jinak tomu nebylo ani tentokrát.

„Víš, že budeme mít novou šéfku?“ ptala se mě moje o hodně mladší kolegyně a v jejím hlase jsem slyšela obavy. Ani nečekala na moji odpověď a hned pokračovala: „Slyšela jsem o ní hrozné věci.

Na předchozím pracovišti zlikvidovala spoustu lidí. Je to ras. Požaduje vzdělání, jazyky a kdo tohle nesplňuje, bude odejít!“ Polil mě pot. Nesplňovala jsem mimo letité praxe vůbec nic!

Za stolem seděla zlá krasavice

Celé dopoledne jsem nedokázala myslet na nic jiného. Co když přijdu o práci? Co si počnu? Ještě jsem ani nesplatila půjčku na byt, kterou jsem si po rozvodu musela vzít, abych se nemusela stěhovat jinam.

K mojí náladě nepřispěla ani druhá kolegyně, která v poledne přišla od lékaře: „Vzala jsem si rovnou neschopenku, aby mě ta nová šéfka nevyhodila!“

Druhý den ráno byla ve mně malá dušička. Všichni jsme museli do kanceláře k naší nové nadřízené. Prý si s námi chce promluvit v soukromí! Nohy se mi třísly jako u maturity a v puse jsem měla najednou tak sucho, že jsem nemohla ani polknout.

Cítila jsem, jak mi obličej zrudl, a dlaně zpotily. To nebyl zrovna dobrý začátek! Vstoupila jsem a za stolem uviděla krasavici. Opravdu, moje nová šéfová vypadala jako z nějakého filmu. Dlouhé blond vlasy, skvělá postava a oči modré jako studánky.

Místo pozdravu výpověď

Přátelsky se na mě usmála, podala mi ruku a řekla: „Vy na svoji pozici nesplňujete vzdělání. Vysokou si ve vašem věku těžko doděláte. Navrhuji vám odchod dohodou!“ Musela jsem si sednout, abych neomdlela. Tak rychlou výpověď jsem nečekala.

Vyplížila jsem se ven, aniž bych dala té ženské nějakou odpověď. Hned po práci jsem šla za synem. Nebyl sice právník, ale dost se vyznal, protože měl pod sebou asi dvacet lidí a stále s nimi něco pracovně řešil. „Mami, to je nesmysl.

Na nic jí nekývej, nic nepodepisuj. Nesmíš jí to ulehčit!“ radil mi, ale já byla skeptická. Co proti ní zmůžu? A to jsem ještě nevěděla, že je milenkou našeho generálního… Měl sice tři malé děti a moc hodnou manželku, ale to mu asi nestačilo.

Další den hned ráno rozrazila šéfka dveře naší malé kanceláře a bez pozdravu na mě houkla: „Tak co, už jste si to rozmyslela?“ Zavrtěla jsem hlavou, že ne, a sklopila oči k lejstrům. Nechtěla jsem, aby viděla, jak se mi derou do očí slzy. Snad ani ne lítostí, ale ponížením.

Kolegyně dostala nápad

Za ty roky jsem přece odvedla kus práce! A teď si musím připadat jako nějaký zločinec, či co. „Musíme na tu potvoru něco vymyslet!“ pošeptala mi kolegyně. Byla mladá a bojovná.

Jí se vyhazov netýkal, všechny požadavky splňovala, ale přesto se chystala k odchodu. Prý takovou šikanu nemá zapotřebí. Pokrčila jsem rameny, jako že mě žádná pomsta nenapadá, ale ona polohlasem pokračovala: „Mně něco napadlo!

Koncem měsíce bude mít šéfka prezentaci. Sejdou se tady nějací pohlaváři z kraje, generální ředitel a naši obchodní partneři. Šéfka jim má nastínit plán rozvoje a bude promítat nějaké plány na přestavbu firmy!“ Nechápala jsem, kam tím moje kolegyně Věrka míří.

Ona se ale tvářila jako mlsná kočka. Chvíli mě nechala přemýšlet, a když viděla, že mě nic nenapadne, všechno mi vysvětlila.

Trochu ponížení jsem musela vydržet

„Já ji nafotím, jak se vozí s generálním v tom jeho bouráku. Tuhle jsem ho viděla, jak ji líbá. Ona se po něm vinula jako liána. Hodím ti ty fotky na flešku a ty tu flešku zaměníš s tou její těsně před projekcí.

Než se vzpamatuje, několik prvních obrázků uvidí všichni!“ Byl to riskantní plán, ale já hned souhlasila. Vždyť mi vlastně o nic nešlo. Odejít budu muset tak jako tak. V den prezentace jsme měli všichni napilno. Příprava pohoštění, květiny, zářivě bílé ubrusy.

Nic nesmělo zůstat náhodě. Naše šéfka myslela prostě na všechno. Konečně si přinesla svůj luxusní zlatý notebook a postavila ho na stůl. Zasunula svoji flešku, aby bylo vše připraveno, jen zmáčknout klávesu. „Jdu se převléknout!

A jak tak na vás koukám, měla byste taky! No, jestli nic lepšího nemáte, raději se ani moc neukazujte, abychom neměli ostudu!“ řekla mi výsměšně a odešla.

Výměnu flešky jsem zvládla

To byla moje chvíle. Její flešku jsem vyměnila za tu svoji. Netrvalo to ani vteřinku. Nebyla sice stejná, ale doufala jsem, že si toho v tom fofru nevšimne. Šéfka za chvíli přišla v nádherných rudých šatech. Vypadala vážně úchvatně, to jsem musela uznat.

Všichni přítomní na ni mohli oči nechat. S úsměvem sobě vlastním začala projev a nikdo ani nedýchal. Z jejích úst vše vyznělo tak, že naše firma bude vzkvétat a čeká nás úspěšná a šťastná budoucnost. Svůj proslov před všemi přítomnými zakončila slovy:

„Hodně pracuji na tom, aby se nám dařilo lépe. Následující fotografie vás o tom jistě přesvědčí!“ V konferenční místnosti zhaslo světlo a na promítacím plátně se objevil první obrázek.

Obrázky byly víc než výmluvné

Na obrázku byla šéfka, jak vášnivě líbá pana generálního. V sále to zašumělo, ale už tu byla další fotka. Ještě peprnější! Sama jsem netušila, co kolegyně Věrka vlastně nafotila. Možná, kdybych ty fotografie viděla předem, ani bych si je netroufla použít.

Svůj čin jsem ale zpět vzít nemohla. Až třetí fotka byla tou poslední, protože šéfka v panice vytrhla flešku z notebooku a někam s ní mrštila. Nastal zmatek. Generální zuřil a šéfka, chudinka, plakala! Zmocnila se mě škodolibost, ale nemohla jsem si pomoct.

Zasloužila si to! To byla naposled, co jsme ji viděli. O týden později nastoupila jiná šéfka. Mladá, hezká, ale slušná! Všem nám poděkovala a vyjádřila naději, že neodejdeme. Nikdo!

Vendula P. (58), Litoměřicko

Související články
16.10.2024
Začala si první, já jí to vrátila, ale pak jsem se bála o život. Raději jsem se odstěhovala. A konečně mám klid. Když jsem bydlela ve svém prvním pronájmu, bylo to v domě, kde se moc neřešil noční klid. Narazila jsem na zlobu A já byla ráda, protože jsem byla mladá a nevadilo mi, když se lidé baví. Své zvyky jsem si přenesla i do dalšího nájmu, kde už ale sousedé tak shovívaví nebyli. Res
15.10.2024
Je sice hezké být velkorysá a nad věcí, na muže to ale moc velký dojem neudělá. Je lepší být tak trochu liška podšitá a partnerovi nic neodpustit. Měla jsem samozřejmě v mládí partnery, které jsem milovala a dělala pro ně, co jsem jim na očích viděla. A vždycky se mi to vymstilo. Můj první kluk Honza mi zahýbal a já byla ta poslední, kdo se to dozvěděl. Rozešli jsme se proto, že mě nechal. I
14.10.2024
Pochopila jsem, že lidem udělá největší radost cizí neštěstí. Kdykoliv se mi dařilo, postarala se nějaká „dobrá duše“ o pomluvu, aby mi uškodila. Od dětství jsem se snažila, aby mě měli všichni rádi. Myslela jsem si, že toho dosáhnu tím, že se budu pilně učit, budu slušná, ochotná a laskavá. Naše rodina žila po mnoho generací v domě na vsi. Všichni tam jsme si, jak se říká, viděli vzájemně do t
12.10.2024
Cikánka mi za sto korun kdysi předpověděla, že se někdy kolem pětačtyřicátých narozenin ocitnu na dně. Nemýlila se. Bylo to se mnou zlé. Odmalička jsem postonávala. Táhlo se to až do dospělosti. V pětačtyřiceti jsem putovala do invalidního důchodu, to se přidaly časté epileptické záchvaty. Chodit do zaměstnání bylo vyloučeno. A já chodila do práce ráda. Neuměla jsem si představit, co si doma po
11.10.2024
Bývala jsem vždycky spíš taková ta ženská od rány. S nikým a s ničím jsem se totiž moc nepárala. Pak se mi život tak nějak zamotal. Když jsem zjistila, že Roman, můj manžel, je nějak zádumčivý a drží se zpátky od všeho, a hlavně ode mne, bylo mi jasné, že se něco děje. Začala jsem tušit problémy. Měl všechno Nevím, co mu doma chybělo. Měl přece veškerý servis. Dokonce jsem po něm nechtěla
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Leoši, chci další dítě, nebo si sbal kufry!
nasehvezdy.cz
Leoši, chci další dítě, nebo si sbal kufry!
U manželů Marešových je teď asi pořádné dusno. Zatímco moderátor Leoš Mareš (48) trochu zvlčil, šel na blond a užívá si prý obdivu žen na pracovních akcích, jeho žena Monika (43) si myslí na další mim
„Temný kyslík“ ze dna oceánu
21stoleti.cz
„Temný kyslík“ ze dna oceánu
Když přijde řeč na kyslík, většina lidí si vybaví rostliny, fotosyntézu a sluneční světlo. Představa, že by tento životadárný prvek mohly vyrábět hroudy kovu 4 000 metrů pod hladinou oceánu, je proto
Bájný pták ulama: Jeho skřek zvěstuje smrt!
epochaplus.cz
Bájný pták ulama: Jeho skřek zvěstuje smrt!
Noční cejlonskou džunglí se nese křik. Zpočátku připomíná řev člověka bojujícího o život, poté vysoké skučení neznámé zvěře. Skřekot vychází podle místních ze zobáku bájné ptačí kreatury zvané ulama či prostě ďábelský pták. Nejde o líčení milosti, ulama se ozývá i dnes. Jak vypadá? Těžko říct, popisy se liší. Víme, že není příliš velký a
Čekání na mesiáše „s cargem“: Jak vznikla tajemná náboženství Melanésie?
enigmaplus.cz
Čekání na mesiáše „s cargem“: Jak vznikla tajemná náboženství Melanésie?
Tichomořské ostrovy severovýchodně od australského kontinentu patří do Melanésie. Jedná se o oblast Oceánie, která byla až do osmnáctého století izolována od vymožeností moderní civilizace. Právě tent
Udržte si dobrou fyzickou kondici a pohodovou a veselou mysl
nejsemsama.cz
Udržte si dobrou fyzickou kondici a pohodovou a veselou mysl
Je jedno, jakému sportu se budete věnovat. Pravidelná fyzická aktivita totiž zlepšuje celkové zdraví a prospívá duši. Když si osvojíte aktivní životní styl a začnete se věnovat nějakému sportu v mladším nebo středním věku, prodloužíte si život. Pokud aktivní nejste a rozhodnete se pro tuto změnu až po čtyřicítce nebo po padesátce, můžete z toho profitovat úplně stejně. Budování
Pelmel zábavy: Tipy pro celou rodinu v Ústeckém kraji
epochanacestach.cz
Pelmel zábavy: Tipy pro celou rodinu v Ústeckém kraji
Dobrodružství na vodě na Ústecku? Není problém! Netradiční zážitek představuje projížďka na pramici soutěskami říčky Kamenice. Konkrétně Edmundovou a Divokou. Je však nutné mít na paměti, že trasu je možné absolvovat pouze od Velikonoc do konce října. Při projížďce můžete obdivovat nejen dokonalost přírody, ale také řadu výjimečných živočišných druhů – zejména rojovníka bahenního nebo ledňáčka
Boleslav II. v říšské politice vsadil na špatného koně
historyplus.cz
Boleslav II. v říšské politice vsadil na špatného koně
Jindřich Svárlivý se na něj může spolehnout. Když bude nejhůř, Boleslav mu vždycky poskytne azyl. Český kníže má zřejmě s bavorským vévodovou nějaký zvláštní přátelský vztah. V souboji o říšský trůn ho ale podporuje i z ryze praktických důvodů. Přemyslovec věří, že díky Jindřichovi ovládne nová území na Labi. Zajímá ho především saská Míšeň… Z
Funkčnost a estetika do obývacího pokoje
rezidenceonline.cz
Funkčnost a estetika do obývacího pokoje
Srdce domácnosti, místo setkávání rodiny a přátel, to je prostor, jehož vybavení odráží především vkus a preference majitelů. Klíčovým je přitom nábytek v podobě nábytkových sestav a policových systémů. Výsledek by měl dokonale propojovat eleganci s praktičností, plynoucí z kvality a povrchové úpravy použitých materiálů. Pečlivý výběr musí zohlednit veškeré požadavky na design v rámci
Sousedka byla potvora
skutecnepribehy.cz
Sousedka byla potvora
Začala si první, já jí to vrátila, ale pak jsem se bála o život. Raději jsem se odstěhovala. A konečně mám klid. Když jsem bydlela ve svém prvním pronájmu, bylo to v domě, kde se moc neřešil noční klid. Narazila jsem na zlobu A já byla ráda, protože jsem byla mladá a nevadilo mi, když se lidé baví. Své zvyky
Poslední princezna se stala rukojmím Japonců
epochalnisvet.cz
Poslední princezna se stala rukojmím Japonců
Korejské císařství si užívá samostatné existence na přelomu 19. a 20. století jen 13 let, než smutně skončí pod japonskou nadvládou. Ještě pohnutější osud ale čeká na Tŏkhje, poslední korejskou princeznu.   Císař Kodžong (1852–1919) má sice manželku Myeongseong (1851–1895), ta je ale zavražděna japonskými agenty, a tak když přichází na svět princezna Tŏkhje (1912–1989),
Drůbeží rizoto
tisicereceptu.cz
Drůbeží rizoto
Suroviny na 6 porcí 6 kuřecích křídel směs zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice) 1 velká cibule 1 lžíce sladké mleté papriky 1 lžička čubrice (bulharské koření) 1 lžíce sójové omáčky podle chuti
Značka LOEE  inspirovaná symbolem štěstí odhalila klenoty na počest StarDance
iluxus.cz
Značka LOEE inspirovaná symbolem štěstí odhalila klenoty na počest StarDance
Taneční soutěž StarDance, která se těší obrovské oblibě diváků, se opět stala místem, kde se potkává umění tance s výjimečným designem šperků. V roce 2024 se značka LOEE již potřetí stala hrdým partne