Domů     Na dálku i na blízko
Na dálku i na blízko

Jakmile jsme se poprvé s Patrikem podívali navzájem do očí, bylo to tady. Láska na první pohled. Oba jsme však považovali vznik nějakého vztahu za nemožný.

Sešli jsme se ve školícím středisku firmy, pro kterou jsme pracovali – jenže každý v jiném koutě republiky.

Navíc mě zbývaly do odjezdu dva dny a Patrik zrovna na týden přijel. „Škoda, že nejsi odněkud blíž nebo že tady nezůstaneš o něco déle,“ řekl mi Patrik poté, co mi sdělil, jak moc se mu líbím. „S tím asi nic nenaděláme,“ pokrčila jsem smutně rameny.

„A vadil by ti vztah na dálku?“ zeptal se Patrik. „Myslíš nějaké platonické dopisování?“ upřesňovala jsem si. „Ano, zatím… než se najde nějaká lepší cesta,“ přikývl.

Vyměnili jsme si adresy poštovní i mailové, čísla telefonů do práce i na mobil a slíbili jeden druhému, že budeme udržovat komunikaci tak často, jak to půjde.

Psali jsme si a volali

Nejprve jsme si volali – to dokud byl Patrik ještě ve školicím středisku, ze kterého jsem se já už vrátila. Později jsme si posílali maily i psali dopisy.

Postupně jsme se otevírali jeden druhému, sdělovali si své pocity, svá tajemství… a zjišťovali, že právě takový protějšek potřebujeme k životu. Tím víc jsme litovali, jak velká vzdálenost nás dělí.

Já jsem žila v jednom městečku na Karlovarsku, Patrik bydlel a pracoval nedaleko Brna. Po měsíci jsme se domluvili na osobní schůzce v Praze. Mně se to hodilo, protože jsem tam jela pracovně. Patrik se „obětoval“ a vzal si dovolenou.

Bylo to vlastně naše první rande. Počasí celý den nestálo za nic, ale nám déšť nevadil. Pociťovali jsme štěstí, že jsme spolu a uvědomovali si, jak nám nestačí ten vztah na dálku.

„Něco pro to musíme udělat,“ neustále opakoval Patrik. „Tak se přistěhuj někam blíž,“ navrhovala jsem. „Nebo ty,“ usmál se. „Třeba bychom si mohli pronajmout nějaký byt v Brně.

Žili bychom tam nejdřív jako kamarádi, ve vší počestnosti… a pak by se vidělo.“ Jeho návrh mě docela překvapil a chvíli jsem nad ním dokonce reálně uvažovala. Pak jsem připustila:

„Asi by to bylo docela těžké, jen tak odejít úplně do neznáma a vzdát se všech kamarádek, příbuzných a světa, na který jsem zvyklá. Snad časem, ale teď ještě ne… A chápu, že ty bys řešil stejný problém.“ „Tak co s tím uděláme? Zůstaneme milenci na dálku?“ ptal se Patrik.

„Nespěchejme,“ odpověděla jsem. „Co se má stát, to se stane. Láska si vždycky najde nějakou cestu. Můžeme se takhle občas vídat v Praze. Jednou za čtyři týdny výlet na Moravu také zvládnu – a předpokládám, že i ty opačným směrem.

To máme tři až čtyři setkání během měsíce. Během nich přijdeme na to, jestli má smysl dělat nějaké zásadní změny.“ Patrik to považoval za rozumný přístup a souhlasil.

Cesty přes celou republiku

Další průběh byl právě takový, jaký jsem ho vylíčila. Každý druhý víkend jsme se střídali v cestování za láskou napříč republikou. A protože naše služební povinnosti nás poměrně často zavedly do hlavního města, setkávali jsme se i tam.

Když tam byl jeden pracovně, ten druhý přijel soukromě. Po čtvrt roce takovéto „kočovné“ lásky jsem si uvědomila, že Patrik v mém životě a v mém srdci hraje opravdu důležitou roli.

Nechtěla jsem přijít s nějakými závěry jako první, abych nebudila dojem, že jsem na tom vztahu víc závislá než on. Čekala jsem, zda a kdy ke stejnému úsudku dospěje on. Po jednom setkání v Praze mi poslal moc krásný mail. Psal v něm:

„Celou zpáteční cestu se mi po tobě moc stýskalo, Ireno, dokonce natolik, že jsem byl v pokušení vystoupit z vlaku a vydat se za tebou zpátky – jenom proto, abych tě ještě chvilku viděl. Nevím, jak se na nás dva díváš ty, ale takhle to dál nejde.

Musíme něco udělat. Jestli se jeden z nás má obětovat a opustit své dosavadní zázemí, rád to vezmu na sebe.“

Sestěhovali jsme se

Hned jsem mu odepsala, že jsem připravena ke stejnému kroku. Nakonec jsme oba dospěli k překvapivému rozuzlení: co kdybychom se oba dva přestěhovali do Prahy a začali žít spolu právě tam? Nemuselo by to ani znamenat změnu zaměstnání, pokud nám ve firmě vyjdou vstříc.

S tou prací se to povedlo nakonec napůl. Patrikovi problémy nedělali a převedli ho na pražské ústředí firmy. Já jsem neuspěla, ale podařilo se mi alespoň ukončit pracovní poměr dohodou.

Spoléhala jsem na to, že si v Praze najdu jinou práci – rozhodně snadněji než by tomu bylo u nás na Karlovarsku. Najít byt nebylo těžké. O náklady na nájem jsme se podělili. Museli jsme zaplatit nějaké peníze předem plus kauci, ale s tím jsme počítali.

Ani já, ani Patrik jsme nepatřili k rozhazovačným typům a měli jsme něco našetřeno. Do začátků to bohatě stačilo – kromě toho moji rodiče, kteří ten krok docela podporovali a fandili mi, přislíbili, že mě v případě náhlé nouze podpoří.

Věci mi při stěhování pomohl do Prahy dovézt manžel kamarádky svým autem. Jednu jarní sobotu jsme se tak s Patrikem objali na chodbě našeho společného příbytku.

„Věřil jsem, že jednoho dne ta chvíle přijde,“ řekl a já mu poprvé nabídla ústa k polibku jinde než v hotelovém pokoji, jak tomu bylo dosud zvykem.

Poznávali jsme jeden druhého

Dá se říct, že teprve nyní jsme se začali skutečně poznávat. Bylo to zvláštní, usínat a probouzet se vedle Patrika s tím, že druhý den nemusí jeden z nás někam odjet – a že stejně krásný večer a ráno se budou opakovat.

Zpočátku jsme si vychutnávali vzájemnou blízkost, po které jsme tak dlouho toužili. Já jsem si zaměstnání našla poměrně brzy, dokonce jen o pár ulic dál, než pracoval Patrik.

Jezdili jsme tak každé ráno společně a odpoledne jsme se setkávali před Patrikovou prací a společně chodili na nákup. Oba dva – aniž bychom to nahlas vyslovili – jsme toto soužití považovali za trénink na manželství.

Nebyla jsem natolik naivní, abych si nemyslela, že časem nepřijdou hádky. Moji rodiče, jakkoliv tvořili přímo ukázkový pár a byli do sebe zamilovaní i po čtvrt století manželství, se občas také pořádně „chytli“ a jednou spolu dokonce nemluvili celý měsíc.

Nebyla jsem vztahovačná, žárlivá, puntičkářská ani ješitná a tak jsem věděla, že případnou krizi dokážu ze své strany překonat.

Podobně uvažoval i Patrik a tak jsme na sebe jen párkrát zvýšili hlas a vzápětí se vždycky rychle a krásně usmířili. Pak se však objevil zásadnější problém: Patrik přišel o práci.

Dost se ho to dotklo, protože firmě mnoho obětoval… jenže vyměnilo se tam vedení a nový ředitel nařídil redukci počtu pracovníků. Patrik byl jedním z těch, kdo to odnesli… jak se zmínil, mimo jiné i proto, že byl v Praze vlastně „přivandrovalcem“.

Řekl v té době jednu větu, která mě citelněji zasáhla: „Doufám, že jsem se nezmýlil a ty za tu ztrátu stojíš, Ireno.“ Nijak jsem to nekomentovala, ale uvnitř duše jsem pocítila smutek.

Problémy se hromadily

Patrik se z té rány dlouho vzpamatovával a měl s hledáním nové práce docela potíže. Ne že by nebyla, ale on příliš srovnával a každá nabídka mu připadala taková, že si výrazně pohorší.

Vrcholem všeho bylo, když se mu z firmy ozvali, že by se mohl eventuelně vrátit na své původní místo na Moravě. Viděla jsem na něm, jak tu nabídku zvažuje. „Mohla bys tam jet se mnou,“ navrhl nesměle.

„Přece se nebudeme pořád stěhovat jako nějací tuláci, Patriku,“ bránila jsem se. „A co kdybych tedy odjel sám?“ zeptal se. Podívala jsem se mu do očí: „Ty bys mě tady nechal?“ Nevydržel můj pohled a sklopil hlavu.

„Asi ne,“ řekl tiše, „ale vážně nevím, co mám dělat.“ Zůstal v Praze, našel si novou práci, ale nebyl šťastný. A dával mi to patřičně najevo. Přímo i nepřímo mě označoval za viníka svého trápení.

Nic ho netěšilo, ze společně naplánovaných akcí se vymlouval a už jsme se ani tak často nemilovali. Vadilo mi to nejen kvůli tomu, že náš vztah se ocitl v těžkém období, ale i proto, že jsem nechtěla, aby se můj milovaný trápil. Šlo to s ním však čím dál tím víc z kopce.

Jednoho dne na mě nečekal před prací, jak jsme si domluvili a vrátil se až pozdě v noci a opilý. Demonstrativně jsem mu ustlala v obýváku. Druhý den ráno jsme kolem sebe chodili jako na válečné stezce. Opravdu jsem se zlobila a dávala to najevo.

„To je hezké,“ rozčilovala jsem se, „když už nás nedělí velká vzdálenost jako v minulosti, začneme si ji mezi sebou budovat sami kvůli takovým hloupým problémům. Osud nám asi moc nepřeje, Patriku…“ Vzhlédl ke mně:

„Všechno se dá změnit a napravit.“ „A jak?“ zeptala jsem se. „Když se vrátíš na Moravu, budu nešťastná já. Když zůstaneš v Praze, budeš nešťastný ty. A pokud se jakýmkoliv způsobem rozejdeme, budeme se trápit oba dva.

Vidíš nějaké řešení?“ Patrikovo mlčení bylo výmluvnější, než kdyby cokoliv namítal.

Přišlo miminko

Napětí mezi námi se udrželo celý další týden. Navenek se nic neměnilo, ale cítili jsme se jeden vedle druhého náhle nejistí a zklamaní. Po týdnu mi Patrik řekl:

„Když jsme byli od sebe vzdálení stovky kilometrů, říkala jsi, že láska si vždycky najde cestu… abychom nespěchali. Udělejme to nyní také tak. Necháme věcem volný průběh. Slibme si, že se budeme snažit vyjít si vstříc nebo se alespoň nechat na pokoji, ano?“

„A má takový vztah cenu?“ pochybovala jsem. „To poznáme,“ řekl a já z tónu jeho hlasu vnímala, že si přeje, aby vše dopadlo dobře. Láska si nakonec cestu opravdu našla… prostřednictvím toho nejkrásnějšího, co může mezi mužem a ženou být.

Dva týdny nato jsem Patrikovi oznámila, že jsem těhotná. Zachoval se jako zodpovědný a dospělý muž. Vzpamatoval se a najednou to byl znovu ten starý Patrik, jak jsem ho znala a milovala. Na říjen máme naplánovanou svatbu a miminko se nám narodí začátkem jara…

Irena (28), Praha

Další článek
reklama
Související články
22.4.2024
Na první rande mě ten můj mlčenlivý doktor pozval přímo před zraky pacienta. Zaskočil mě, ale odmítnout jsem nedokázala. Po škole jsem nastoupila coby zdravotní sestřička, nebo řekněme zubní asistentka, v ordinaci postarší paní zubařky. Skvěle jsme si rozuměly, ale rozloučit jsme se musely už po pár měsících, když jsem odcházela na mateřskou. To jsem ještě nevěděla, jak se mi ta „dovolená“ prot
18.4.2024
Byl zázrak, že jsme si vůbec dokázali naplánovat oddavky. Rodiny trvaly na tom, že musí být levné, aby se nevyhazovaly peníze oknem. Tak se nám zase už přiblížil máj, lásky čas, a to já pokaždé vzpomínám na naši dávnou svatbu. Nevím, jestli se mám smát, nebo plakat. Byl skoro zázrak, že jsme se do­opravdy vzali a že všechno dobře dopadlo. A že jsme spolu vydrželi takových let! Přitom to vypadal
11.4.2024
Každý masopust je pro mě dobou, kdy se kromě jídla oddávám vzpomínkám. Kdysi jsem totiž na masopustním průvodu poznala lásku svého života. Bylo mi něco přes dvacet, studovala jsem vysokou školu a měla spoustu plánů, jak vyrazím do světa a já nevím co ještě. Pak mě kamarádka Tamara pozvala na víkend k ní na vesnici. A můj život se úplně změnil. Víkend na venkově Byla jsem mladá holka a kou
11.4.2024
V těhotenství s první dcerkou jsem přibrala dvacet pět kilo, po porodu ještě víc. Ale ať jsem se snažila, jak jsem jen mohla, kila dolů nešla. Po narození druhé dcery jsem vážila rovný metrák. Můj muž mi často dával najevo, že jsem tlustá a nelíbím se mu. Sebevědomí mi tím pádem šlo dolů. I moje lékařka mě upozornila, že je nutné s tím začít něco dělat. Ještě horší to bylo, když jsem zjistila,
4.4.2024
V mládí jsem byla vzteklá. Už nejsem, s léty jsem pochopila, že rozčilovat se kvůli zbytečnostem je hloupé. Ale to víte, v osmnácti letech člověk ten svět vidí jinak a byl by schopen se poprat kvůli maličkosti. Byla jsem horká hlava. Zdědila jsem to po tátovi, cholerikovi jako hrom. Tehdy jsem byla mladá holka, ale už jsem coby čerstvě vyučená kadeřnice chodila do práce. Těšila jsem se na kv
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zradil prokletý diamant Habsburky?
epochalnisvet.cz
Zradil prokletý diamant Habsburky?
O luxusní šperky z aukční síně Christie´s je jako každoročně obrovský zájem. Tentokrát však doslova enormní. V katalogu se totiž vyjímá skutečný skvost – pod položkou číslo 710 je v něm zapsán „bezejmenný žlutý diamant o váze 81,56 karátu, zasazený mezi 15 malými brilianty“. Jeho vyvolávací cena činí 350 000 švýcarských franků.   Původ tohoto slavného diamantu
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
epochanacestach.cz
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
Hned po korunovačních klenotech je relikviář svatého Maura považován za nejcennější movitou památku v České republice. A to se přitom zdálo, že tenhle románský skvost už je pro další generace nenávratně ztracen. Všechno začalo na počátku 13. století ve Francii. Biskup Gérard de Rumigny, působící v severofrancouzském městě Cambrai, byl neúnavný v hledání svatých relikvií. Nashromáždil jich hned
Utajili Jeřábek a Třešňáková rozvod a dál hrají divadlo pro okolí?
nasehvezdy.cz
Utajili Jeřábek a Třešňáková rozvod a dál hrají divadlo pro okolí?
Už nějaký čas se proslýchá, že manželství herce Tomáše Jeřábka (49) z Jedné rodiny a herečky Halky Třešňákové (52) je v troskách. Teď se k nám však donesly zvěsti, že už by měli mít dokonce po rozvo
Záhadné bažiny Manchac: Obývá je krutá čarodějnice?
enigmaplus.cz
Záhadné bažiny Manchac: Obývá je krutá čarodějnice?
Na přelomu 19. a 20. století má v oblasti bažiny Manchac v americkém státě Louisiana žít tajemná žena jménem Julie Brown. Je to prý čarodějnice, která umírá za záhadných okolností v roce 1915. Od té d
Kde stál kamenný stolec Přemyslovců?
historyplus.cz
Kde stál kamenný stolec Přemyslovců?
Vzduchem létají mince. Lidé se po nich nadšeně vrhají. „Podívej, mám už plnou hrst,“ chlubí se jeden druhému. Jde o to na chvíli odvést pozornost davu, aby neušlapal přemyslovského knížete Břetislava I., mířícího k posvátnému kameni.   „Pojal Břetislava, synovce, a vedl jej na stolec knížecí,“ píše kronikář Kosmas (asi 1045‒1125) o nastolení Břetislava I. (1002/1005‒1055)
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Mezihvězdný poutník není ztracen: Komunikace s Voyagerem 1 obnovena
21stoleti.cz
Mezihvězdný poutník není ztracen: Komunikace s Voyagerem 1 obnovena
Ve své době patřily k technologické špičce, máloco ale stárne rychleji než technologie. Sonda Voyager 1, která dala nahlédnout za oponu Jupiteru a Saturnu, dojala svět „Bleděmodrou tečkou“ a stala se
Babské rady na bolest v krku
nejsemsama.cz
Babské rady na bolest v krku
Bolesti v krku jsou jedním z příznaků nachlazení, začínající chřipky či bakteriální nebo virové infekce. Pokud jsou teprve v počátku, můžete se těchto potíží zbavit i přírodní cestou. Bolest v krku je velmi nepříjemná. Hrdlo může být zarudlé, oteklé, může v něm být pocit škrábání a pálení doprovázeného chrapotem či potížemi při polykání. Jak si ulevit od bolestí a ztlumit zánět v hrdle?
Se sestrou jsme byly jako oheň a voda
skutecnepribehy.cz
Se sestrou jsme byly jako oheň a voda
Mladší sestra byla krásná a zábavná, na rozdíl ode mě. Měla desítky nápadníků, zatímco o mě nikdo nestál a zdálo se, že se nevdám. Vše nasvědčovalo tomu, že zůstanu na ocet. Pomalu jsem se smiřovala s nepopulárním údělem staré panny, která bydlí s rodiči ve velkém bytě, s otcem hraje po večerech karty a s matkou kouká na seriály. Byla jsem nenápadná šedivá
S.A.R. Rescue-Timer Edition 1994: Výroční skvost od Mühle Glashütte
iluxus.cz
S.A.R. Rescue-Timer Edition 1994: Výroční skvost od Mühle Glashütte
Rodinná manufaktura Mühle Glashütte v roce 2024 slaví třicáté výročí výroby náramkových hodinek speciální edicí S.A.R. Rescue-Timer Edition 1994. Tento model, symbol robustnosti a spolehlivosti, mimoc
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml
Po stopách Stonehenge: Začne to jednoduchým valem…
epochaplus.cz
Po stopách Stonehenge: Začne to jednoduchým valem…
Vítejte v anglickém Amesbury. Protéká tudy slavná řeka Avona a ke Stonehenge to máme jen 3 kilometry. Právě tady je roku 2003 objeven hrob významného muže, který umírá kolem roku 2300 př. n. l. Hned dostává přezdívku Král Stonehenge. Vyloďovaly se právě v Amesbury některé z monolitů na stavbu kamenného unikátu? Ne. Řeka Avona je