Domů     Vnuka mi doručila pošta přímo domů
Vnuka mi doručila pošta přímo domů

Dcera neměla o děti ani rodinu zájem, přestože jí táhlo na čtyřicítku. Nezbylo mi nic jiného, než vzít její osud do vlastních rukou!

Moje milovaná holčička, dcera Anička, byla už od narození takové mouchy snězte si mě. Byla jsem samozřejmě ráda, že nepláče a pořád se jen usmívá. Dokonce jsem se tím chlubila!

Jenže, čeho je moc… Zatím, co ostatní děti rejdily po pískovišti a rvaly se o bábovičky, ona jen seděla na bobečku a koukala někam do dáli.

Stále jen bláznila

Jeden čas jsem dokonce začala mít obavy, zda není nějaká retardovaná. Dle lékařky ale nebyla, naopak! „Má vysokou inteligenci a proto ji obyčejné věci nezajímají. Musíte najít něco, co ji nadchne!“ poradila mi tenkrát lékařka.

Poslechla jsem ji a začaly se dít věci. Naše Anička úplně rozkvetla. Učila se hrát na klavír a později dokonce na trumpetu. No, nenudila se a my už vůbec ne. Další dítě, navzdory všem snahám, nepřicházelo a tak jsme si doma vychovali jedináčka.

V podstatě se nic nezměnilo. I v dospělosti byla stejná. Jen zájmy se měnily podle toho, co zrovna bylo v módě. Cestování, meditace, pobyt v mrazu. Hladovka, detox, běhání maratónu. Potom se nechala zavřít do úplné tmy, že bude přemýšlet o světě.

Když ji pustili, byla někým úplně jiným. Asi jí trochu přeskočilo!

Domluvy nepomáhaly

„Aničko, nechtěla bys už začít žít normálně? Tvoje spolužačky už mají dávno děti, a ty pořád jen blázníš…,“ domlouvala jsem jí. Manžel sice přikyvoval, ale jinak neříkal vůbec nic. Anička se na mě dívala, jako bych byla průhledná. Skoro mě nevnímala!

To mě štvalo snad ze všeho nejvíc. Kdyby se bývala alespoň se mnou pohádala! Ale ona ne. Ani za nějaký ten konflikt jsem jí nestála. Rozhodla jsem se jít na to jinak. „Já na tebe, ty netykavko, vyzraji!“ říkala jsem si pomstychtivě v duchu.

Podala jsem za ní inzerát na nějakou tu internetovou seznamku. Potom i do místních novin, vycházelo jich tam celkem dost. A taky mezi kolegy jsem rozhlásila, že je Anička volná. Chlapi se hlásili, což o to. Ale žádný nedosahoval kvalit, jak jsem očekávala.

Nějakého ženáče nebo povaleče jsem nebrala! Anička si zasloužila víc, než nějakého průměrňáka.

Pošťák se mi hned zalíbil

„Přišel ti balíček!“ zavolal na mě manžel, když se ozval u dveří zvonek. Stál tam takový kluk. No, chlap, ale chlapeckého vzhledu. Vysoký, hubený, ostříhaný hodně na krátko. Na první pohled milý a slušný. Hezky se na mě usmál a podal firemní propisku.

Moc se mi líbil! „Ten by byl pro Aničku“, pomyslela jsem si, když jsem mu podepisovala převzetí. Dokonce i voněl! Aviváží a nějakým drahým pánským parfémem. Nemohla jsem na něho přestat myslet. Takových jako on nebylo mnoho!

Jak ho seznámit s dcerou, aby to bylo spontánní a nenápadné? Nechtěla jsem ztrácet čas planým mudrováním. Pro jistotu jsem hned objednala několik dalších balíčků. Samozřejmě úplně zbytečně, vše jsem mohla koupit hned někde za rohem.

Ale to bych nepřilákala onoho pána. Mého potenciálního zetě!

Pořád jsem jen objednávala

Čekala jsem na objednaný čaj, svíčku, bylinky a knížku. Nápad, jak vše narafičit ale ne a ne přijít. „Snad nám pomůže nějaká náhoda,“ krčil rameny manžel, když jsem mu nastínila svůj ještě neexistující plán. Past na budoucího manžela mojí dcery!

Balíčky začaly přicházet a můj vysněný zeť se jen smál, jaká jsem pilná. „Měla byste dostat slevu za věrnost k naší firmě!“ vtipkoval. Začínala jsem být zoufalá. Přijde moje snaha vniveč? Až poslední zásilka byla úspěšná.

Anička totiž byla zrovna u nás na návštěvě. Ozval se zvonek a manžel na mě významně zamrkal. „To bude určitě on!“ Já okamžitě klesla do křesla. Můj trpitelský výraz hovořil za všechno. Předstírala jsem slabost. Bolest a mdloby!

„Aničko, otevři, mně se nějak podlamují nohy!“ prosila jsem jí jakoby z posledních sil a ona běžela ke dveřím.

Dcera nebyla proti

Za dveřmi stál objekt mého zájmu. Musel si jít dovnitř pro můj podpis. Poprvé si u nás dal kávu. A potom i svačinku. Anička se mu zjevně líbila! A k mému údivu i on jí! Povídali si spolu, jakoby se znali odjakživa.

Ani jsem nedutala, abych je nějak nevyplašila.„Mami, ten byl pěknej, viď? Víš o něm něco?“ zeptala se jakoby nic. Jakoby jí to bylo jedno. Ale já věděla, že to není pravda! Hned po jejím odchodu jsem pro jistotu objednala další balíčky!

Levné to nebylo, ale vyplatilo se! Rosťa byl o dost mladší, než Anička, ale nikomu to nevadilo. Romance propukla v plné síle! Chodili spolu několik měsíců a já doufala, že se dcera konečně usadí. Že bude svatba! Představovala jsem si všechnu tu nádheru.

Bílé šaty a kytici. Už jsme se viděla, jak ukazuji kolegyním svatební fotky. Jak se budu vytahovat!

Vnuk bez otce a dcera bez manžela

„Mami, rozešli jsme se. Ale nelituji toho! Budu mít dítě!“ oznámila mi jakoby nic Anička a pohladila si rukou bříško. Nevěřila jsem svým uším. Tolik práce a zeťák v trapu? Potom jsem se uklidnila. Vždyť mi moje plány vyšly. Skoro!

Termín porodu byl stanoven na Aniččiny čtyřicáté narozeniny. Všichni jsme se moc těšili! Asi ze zvyku jsem objednala poštou výbavičku i postýlku. A taky další spoustu nejrůznějších nezbytností. Manžel jen krčil rameny, ale i on byl na vnoučka notně natěšený.

Dokonce si plánoval i trasy vycházek, které bude s kočárkem podnikat. Balík plínek nám doručil nový kurýr. Nebyl tak hezký, jako otec našeho netrpělivě očekávaného vnoučete, ale měl krásně modré oči a prošedivělé strniště. Mohl být o pár let starší, než naše dcera.

Napodruhé mi to vyšlo

„Mami, prosím tě, ne aby ses mi ho snažila dohodit. O žádného chlapa nestojím!“ vyhrožovala, když jsem o svém dalším objevu básnila u večeře. Adélka se k nám totiž pár dnů před porodem nastěhovala, aby nebyla v noci sama, kdyby na ni přišly porodní bolesti.

Jen jsem pokrčila rameny. „Tebe se tak budu ptát!“pomyslela jsem si a začala kout železo, dokud je žhavé. Tentokrát jsem na to šla od lesa. Zjistila jsem o Bohouškovi všechno, co se dalo.

Rozvedený, bezdětný a spolehlivý, potvrdila mi jedna z jeho kolegyň a dodala: „Ale je to takový samotář. Ženských se snad dokonce bojí!“ Bylo mi to jedno. Proti mým intrikám neměl šanci! Seznámila jsem ty dva než by řekl švec. Moje plány nakonec vyšly.

I když ne úplně tak, jak jsem si představovala. Našeho vnoučka doručila pošta vzorně a po něm i mnou vysněného manžela Aničky. Co víc jsem si mohla přát!

Lenka S. (62), Ostrava

reklama
Související články
6.5.2024
Zjistila jsem, že se s mámou vídám jen z povinnosti. Přece jen mě porodila a měla bych jí být vděčná. Jenže se chová tak hrozně, že je mi vedle ní vyloženě úzko. Nemám úplně ideální vztah s mámou. Chápu, že je to celkem běžné, přijde mi to ale zároveň moc smutné. Sama si neumím představit, že bych své dítě srážela, jak to dělá ona, kdybych nějaké mohla mít. Nechápu, proč to dělá, co z toho má,
6.5.2024
Jsou hlučná, líná a všude drobí. Jejich dědeček je z nich nadšený. V jeho očích jsou prostě géniové. Každá moje kritika skončí hádkou. Kdybych to martyrium s třemi vnoučaty musela snášet jednou měsíčně, ani bych nedutala. Tiše bych přetrpěla víkend a těšila se na ten další, kdy bych měla klid. Ale ona jsou u nás každou sobotu i neděli! Ráno je manželův syn přivede a jen nám oznámí, kdy si děti
27.4.2024
Moje sestra byla taková už odmalička. Dostala, čeho se jí zachtělo. Rodiče jí vždycky nadržovali a já jí vše odpouštěla. A z ní vyrostl sobec. Přestože byla moje sestra jen o pět let mladší, vypadala spíš jako moje dcera, kterou jsem nikdy neměla. Štíhlá a drobná, plavovlasá. Já byla vysoká a statná. Žáky jsem vždy milovala Pracovala jsem coby učitelka na základní škole a každý myslel, že
27.4.2024
Nezaslouží si mít tak zlobivou dceru. Obětovala se pro ni a po rozvodu se už nevdala, jen aby jí nepřivedla domů cizího chlapa. Je jí sotva dvacet, ale chová se, jako by snědla všechnu moudrost světa. Nic jí není dobré, hlavně to, co udělá moje dcera. Ani já v jejích očích nejsem bez viny, i když nevím o ničem, čím bych jí kdy ublížila. Když ke mně přijde na návštěvu, úplně se mi stáhne žaludek
26.4.2024
Nevím, kde se to v nich vzalo. Stále ode mě něco potřebují. Hlavně peníze. Nestačí jim můj důchod ani úspory, které se rychle tenčí. Dělají si zálusk i na můj domek! Snažila jsem se jim dát všechno, jen aby se necílily ukřivděné a méněcenné oproti ostatním dětem ve třídě. Moje dvě holčičky totiž vyrůstaly bez otce, kterého jsem jim nedokázala opatřit. Pořídila jsem si je takřka na poslední chví
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Kamenné řady u Kounova: Vyzařují tajemnou energii?
enigmaplus.cz
Kamenné řady u Kounova: Vyzařují tajemnou energii?
Řady tvořené více než 2000 neopracovanými kameny s nejasným posláním jsou dnes největší megalitickou památkou Česka. A zřejmě také jednou z našich největších záhad. Jeden z nejzáhadnějších kamennýc
Měsíční kamínek splnil tajné přání?
skutecnepribehy.cz
Měsíční kamínek splnil tajné přání?
Byl to žertík, kterým jsem všechny zaskočila. Nakonec jsem ale byla zaskočena já. Splnil snad kamínek na mém krku moje slova? V  tom malém městečku na jihu Moravy jsme se ocitli s přítelem náhodou. Ten kámen na tržišti mě zaujal hned, jak jsem ho uviděla. Když jsem ho vzala do ruky, už jsem se ho nemohla vzdát.
Elvis Presley: Legendární Král Rock’n’Rollu
epochaplus.cz
Elvis Presley: Legendární Král Rock’n’Rollu
Život krále rock’n’rollu, Elvise Presleyho, byl plný vzestupů a pádů, které ho katapultovaly na vrchol slávy, ale také ho stály život. Jeho nekonečná vášeň pro hudbu a osobitý styl se staly ikonickými pro celou éru. Od chudých začátků v Mississippi po oslnivé vystoupení ve slavném pořadu Comeback 1968, Elvis zanechal nezaměnitelnou stopu ve světě hudby.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Asijské nudle s vepřovým masem
tisicereceptu.cz
Asijské nudle s vepřovým masem
Co nesmí chybět v žádném asijském pokrmu? Především chilli, které dodá pokrmu ten správný říz, čerstvé bylinky, křupavá zelenina a sezamová semínka. Suroviny 200 g vepřových nudliček (například
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
epochalnisvet.cz
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla
Časté užívání marihuany může zvyšovat riziko infarktu, naznačuje studie
21stoleti.cz
Časté užívání marihuany může zvyšovat riziko infarktu, naznačuje studie
Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of the American Heart Association je u lidí, kteří často kouří marihuanu, vyšší riziko infarktu a mrtvice. Článek je analýzou každoročního průzkumu ameri
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Zemřela herečka Simona Postlerová (†59)
nasehvezdy.cz
Zemřela herečka Simona Postlerová (†59)
V křehké tmavovlásce Simoně Postlerové (†59) byla vždy ohromná síla. Musela se rozloučit se životní láskou. Čelila i dalším vážným problémům, přesto se stále usmívala. Kdyby se vyplnil její dětský
Nenávist a intriky zkrotila růžová barva
nejsemsama.cz
Nenávist a intriky zkrotila růžová barva
Nikdy bych nevěřila, že se ta zlá holka někdy změní. Byla sobecká, povýšená, nikomu nepřála nic dobrého. Jednou změnila šatník a stal se snad zázrak. Už jako malá bývala Martina zlá a sobecká. Slyšela jsem o ní jen to nejhorší, a to nejen od spolužaček, ale i od její starší sestry Agáty. Byl to užalovaný, rozmazlený fracek. V dětství si vybrečela
V Dubaji plánují vysadit 100 milionů stromů. Pomůže to dostatečně v kompenzaci emisí uhlíku?
iluxus.cz
V Dubaji plánují vysadit 100 milionů stromů. Pomůže to dostatečně v kompenzaci emisí uhlíku?
Připravte se na novou podobu Dubaje. Město, které již teď září jako drahokam na Blízkém východě, nyní plánuje projekt, který ho nejen povznese, ale také obohatí jeho ekosystém. Dubaj Mangroves, ambici
7 zásadních momentů v dějinách Afroameričanů: Prezident poslal proti rasistickému guvernérovi vojáky
historyplus.cz
7 zásadních momentů v dějinách Afroameričanů: Prezident poslal proti rasistickému guvernérovi vojáky
V ulicích Birminghamu v americké Alabamě je opět rušno. Nejdřív je slyšet rána a pak jako domek z karet padá k zemi jeden příbytek afroamerické rodiny. Následně je zdemolován kostel, v němž se černoši setkávají. Obyvatelé tmavé pleti v „Bombinghamu“, jak se městu v 50. a 60. letech minulého století říká, nejsou před řáděním Ku-klux-klanu v bezpečí.