Domů     Kvůli tobě bych se vzdala čehokoliv
Kvůli tobě bych se vzdala čehokoliv

Říká se, že když vstoupí do života láska, měl by člověk dát stranou všechno ostatní a ten vzácný cit si naplno užívat. Ano, může se spálit a dojít ke zklamání, jenže vždycky je lépe něco prožít než neprožít.

Bydlela jsem s rodiči a mladším bratrem v jednom menším okresním městě. Můj život byl stejně klidný jako moje povaha. Měla jsem dost kamarádek, byla jsem celkem oblíbená. Do vztahů s kluky jsem se nijak nehrnula.

Prožila jsem si jednu lehce hořko-sladkou prázdninovou zamilovanost, ze které zůstalo dopisování na dálku a odmítla několik ctitelů, o nichž jsem pochybovala.

Láska naplno do mého života vstoupila až po maturitě, kdy jsem začala dojíždět do Prahy na vysokou školu.

Seznámení v autobusu

Přes týden jsem bydlela na koleji, na víkendy jsem jezdila domů. Při jedné z těchto cest jsem poznala Mirka. Bylo to docela prosté seznámení, zkrátka si ke mně přisedl v autobusu. Když se autobus rozjel, podívali jsme se na sebe.

Zjistila jsem, že je to docela sympatický, asi třicetiletý muž s upřímnýma a usměvavýma očima. Po chvíli jsme si spolu začali povídat – o knihách, hudbě, filmech – a zjistili jsme, že nás baví podobné věci.

Začali jsme spolu bydlet

Začali jsme se vídat často, nejprve párkrát do týdne, potom každý den. Mirek bydlel v Praze u rodičů, ale když se ukázalo, že mezi námi bude něco hlubšího a trvalejšího, navrhl, že pro nás dva sežene podnájem.

Nejprve jsem trochu váhala, přece jen by to bylo poprvé, kdy bych bydlela s partnerem pod jednou střechou. Potom jsem si ale řekla, proč ne… Doma proti tomu také nijak neprotestovali, měla jsem vždycky dost volnosti.

A tak jsem si jednoho dne převezla věci ze studentské koleje do podkrovního dva plus jedna.

Studium jsem odložila kvůli miminku

Náš život byl ve stylu novomanželských líbánek. Toužili jsme být spolu každou volnou minutu. Usínali jsme vedle sebe, probouzeli jeden druhého polibkem. Cítila jsem se hrozně šťastná. Vše se zkomplikovalo, když jsem zjistila, že čekám dítě.

V první chvíli jsem si pomyslela, že Mirkovi nic neřeknu a půjdu na interrupci. Na vdávání jsem se ještě necítila a také by to znamenalo konec studia. Jenže pak ve mně začalo hlodat svědomí. Je to přece i Mirkovo dítě. Má právo o něm rozhodovat. A já, protože ho mám ráda, se jeho názoru přizpůsobím.

Zanedlouho, jednoho večera, když jsme si udělali večeři při svíčkách, jsem Mirkovi prozradila, co se stalo. Současně jsem prohlásila: „Nechám studia, co je nějaká vysoká škola proti mojí lásce k tobě!“ „Nechci, abys přerušila školu,“ mračil se Mirek.

„Mně na ničem jiném než na tobě nezáleží,“ ubezpečovala jsem ho. Skutečně jsem se své vytoužené a těžce vybojované vysoké školy hodlala bez problémů vzdát, pokud budu s ním. A také jsem to udělala – i přesto, že doma z toho nebyli moc nadšeni.

Byl mi oporou

Co se týkalo formálního potvrzení našeho vztahu, nijak jsme na to s Mirkem nespěchali. Dohodli jsme se, že se jednou vezmeme, ale nyní z toho nebudeme dělat vědu. V létě se nám pak narodila krásná holčička, dostala jméno po mé babičce, Lenička.

Mirek byl u porodu a držel mě přitom za ruku. Dodával mi tak jistotu, že jsem se rozhodla správně.

Přiznal se mi k nevěře

Život s malým dítětem nebyl jednoduchý. Nelitovala jsem přerušené školy, všechny moje myšlenky se točily kolem Mirka a kolem Leničky. Takhle uběhl krásný první rok a půl mého mateřství. Pomalu jsem začala uvažovat o návratu ke studiu.

Pokud bych si to nějak zorganizovala a měla i někoho na hlídání, snad by to šlo. Mým plánům ale zasadila ránu nečekaná okolnost: zjistila jsem, že Mirek má jinou ženu. Vlastně se mi k tomu sám přiznal, protože nevěděl, co má dělat.

Jednalo se o jeho první lásku, kterou po čase znovu potkal a která prožívala osobní krizi. Z přátelského „utěšování“ se to prostě nějak zvrtlo – takhle to alespoň Mirek odůvodnil.

Najednou bylo všechno jinak

Cítila jsem se zrazená, podvedená, opuštěná. Prolévala jsem slzy nad spící dcerkou a proklínala celý svět. A aby toho nebylo málo, po týdnu jsem zjistila, že jsem znovu v jiném stavu, samozřejmě s Mirkem. Tentokrát jsem byla ale rozhodnutá udělat věci po svém.

V té době Mirek přespával víc u rodičů než se mnou. Domů chodil vlastně jen kvůli Leničce. Tvářil se vždy nešťastně a provinile. Říkal: „Já tě mám pořád rád, lásko… ale ji také. Vážně nevím, co s tím dál.“ Měla jsem vždy na jazyku:

„Já jsem se vzdala školy, ty se vzdej toho vztahu.“ Nikdy jsem to ale nevyslovila.

Rozhodla jsem se

Celá situace zatím byla záležitostí nás dvou. Já jsem doma nic neřekla, Mirek sice rodičům něco naznačil, ale svedl to na nějaké dočasné spory a hádky, aby zdůvodnil, proč tak často přespává u nich.

Potřebovala jsem se někomu svěřit, a tak jsem si dala sraz s kamarádkou, která Mirka znala. Byla překvapená jeho chováním a nesouhlasila s ním, ale právě tak nesouhlasila s tím, co jsem se chystala udělat já. Chápala jsem její postoj (byla věřící), nicméně na tom mém nemohla nic změnit.

Řekl, že miluje jen mě

Na ten zákrok jsem se chystala brzy poté, jednoho rána. Dcerku mi měla hlídat jedna známá. Doufala jsem, že nenastanou žádné komplikace. Místo známé ale zazvonil Mirek. Od naší společné kamarádky se dozvěděl, k čemu se chystám.

Pevně mě objal a řekl jen dvě slova: „To nesmíš.“ Pokračoval až za dlouhou chvíli. Řekl, že pochopil, ke komu patří a že se mi omlouvá a té druhé ženy se vzdává. Nevěděla jsem hned, jestli mu odpustím, ale v jeho náruči jsem se cítila moc příjemně. A svět byl najednou zase úplně jiný…

Zuzana B. (52), Praha

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
7.5.2024
Byla jsem odhodlaná pro lásku udělat cokoliv, ale zjistila jsem, že jenom to zkrátka nestačí. Na tu pravou lásku je třeba dvou. Zamilovaných příběhů jsem za svůj život přečetla mnoho. Nořila jsem se do smyšlených románů a snila o tom, že i já jednou najdu pravou lásku. A udělám pro to všechno na světě. V patnácti letech se to zdálo jako krásná a jednoduchá představa. Postupem let jsem ale zjišť
6.5.2024
Znali jsme se s Mirkem krátce a museli jsme se brát. Ve svatební den bylo ještě ke všemu příšerné počasí. Už jako holka jsem toužila mít letní svatbu. Před spaním jsem si představovala, jak kráčím rozkvetlou loukou v nádherných krajkových šatech ruku v ruce s urostlým ženichem, i když jsem neměla ponětí, kdo to je a kam vlastně jdeme. A mimochodem, kdo to je a kam vlastně jdeme, jsem přesně nev
2.5.2024
Byla jsem zamilovaná do pohledného spolužáka Lišky, který si mě nevšímal. Přesto jsem doufala, že se během pálení čarodějnic sblížíme. K čarodějnicím neboli třicátému dubnu se upínaly veškeré mé naděje. O té magické noci jsem věděla nemnoho, neboť jsme se o takových věcech ve škole neučili, ale babička říkávala, že je to noc zázraků. Filipojakubská nebo také Valpuržina noc proslula kouzly, ve v
28.4.2024
Byla jsem rozmazlená až hrůza. Přitom moji rodiče nebyli nijak bohatí, nemohli si dovolit bůhvíco, ale mně by snesli modré z nebe. Už ve školce jsem mívala nejkrásnější oblečky ze všech a nejvíc hraček i obrázkových knížek. A protože moje knihovna praskala ve švech, hodně jsem četla, nejraději romantické příběhy o lásce. Snila jsem o tom, že se seznámím s anglickým hrabětem, který si mě odveze
22.4.2024
Na první rande mě ten můj mlčenlivý doktor pozval přímo před zraky pacienta. Zaskočil mě, ale odmítnout jsem nedokázala. Po škole jsem nastoupila coby zdravotní sestřička, nebo řekněme zubní asistentka, v ordinaci postarší paní zubařky. Skvěle jsme si rozuměly, ale rozloučit jsme se musely už po pár měsících, když jsem odcházela na mateřskou. To jsem ještě nevěděla, jak se mi ta „dovolená“ prot
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Grilovaný camembert
tisicereceptu.cz
Grilovaný camembert
Suroviny 4 camemberty 4 lžíce olivového oleje 1 snítka čerstvého rozmarýnu 1 snítka čerstvého tymiánu špetka soli mletý černý pepř 2 stroužky česneku Můžete si vymyslet svou vlastní marinádu
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
epochaplus.cz
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
Za sklem se tísní desítky lidí, někteří nadšeně vytahují mobily a zběsile fotí. Na druhé straně si v klidu vysedává robustní pandí samec. S nezájmem chroupá bambus, když mu potrava dojde, stačí se převalit na bok a natáhnout pracku. Život pandy má do akčnosti hodně daleko. Když se řekne panda velká, většině populace okamžitě vytane na mysl
Má už Petruchové tak akorát dost?
nasehvezdy.cz
Má už Petruchové tak akorát dost?
Už dlouhé měsíce ze zákulisí televize Nova unikají pikantní informace. Říká se, že Lucii Borhyové (46) dělá čím dál větší naschvály její mladší kolegyně Veronika Petruchová (29). Nejenom že se snaží
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
enigmaplus.cz
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
Tekutá esence slunečního svitu a květinové magie, med je daleko více než jen lahodné ochucení. Po staletí je uctívaný jako pokrm bohů i lidí, tento zlatavý elixír skrývá v sobě sílu, která uzdravuje t
Aby hubnutí mělo svůj efekt
nejsemsama.cz
Aby hubnutí mělo svůj efekt
Pokoušíte se zhubnout, ale nejde to a jenom se cítíte ztrápená hlady? Příčiny mohou být hlubšího rázu. Pocit hladu ovlivňuje spousta faktorů – vyvážený jídelníček, stres, kvalita spánku, užívání léků, práce na směny či fyzický výkon. Na vině ale může být i hormonální nerovnováha. Které hormony mohou bránit hubnutí? Hormonů je spousta a řídí různé procesy v
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
iluxus.cz
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
V samém srdci Prahy se nachází restaurace Apelace 21, o níž jsme psali zde - nicméně, je známá svým unikátním přístupem k gastronomii a vínu. Tento měsíc se rozhodla rozšířit své horizonty a nabídnout
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
historyplus.cz
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
Vypadá to zle. Turci dobyli dolní město a co nevidět obsadí i to horní. Pak se vrhnou na hradby chránící samotnou bělehradskou pevnost a je jen otázka času, kdy je ztečou. Tedy pokud Hunyadi něco neudělá. Sedmihradský vévoda má v rukávu tajnou zbraň, která se mu už jednou osvědčila. Zafunguje i tentokrát?   Turci se tlačí
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
21stoleti.cz
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
epochalnisvet.cz
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
Když mladý španělský válečný lékař během první světové války vidí utrpení raněných vojáků, hledá způsob, jak jim od bolesti rychle ulevit. Najde epidurální anestezii!   Španěl Fidel Pagés Miravé (1886–1923) vystuduje medicínu v Zaragoze na severovýchodě země. Promuje v roce 1908 a nastoupí k vojenskému zdravotnickému sboru, kde je přidělen vojenské nemocnici v madridské čtvrti
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
epochanacestach.cz
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
Je prý starší než anglické Stonehenge a egyptské pyramidy. Záhadná svatyně nedaleko od Prahy vzbuzuje otázky, na které se dosud nikomu nepodařilo najít odpověď. Možná šlo o nejstarší observatoř v Evropě, možná zde probíhaly brutální rituály. Tragické dopravní nehody na silnici z Prahy do Chomutova, která tajemným místem prochází, jsou zase přičítány zdejší temné historii. Prehistorická svatyně
Kapky deště nám přinesly štěstí
skutecnepribehy.cz
Kapky deště nám přinesly štěstí
Znali jsme se s Mirkem krátce a museli jsme se brát. Ve svatební den bylo ještě ke všemu příšerné počasí. Už jako holka jsem toužila mít letní svatbu. Před spaním jsem si představovala, jak kráčím rozkvetlou loukou v nádherných krajkových šatech ruku v ruce s urostlým ženichem, i když jsem neměla ponětí, kdo to je a kam vlastně jdeme. A mimochodem,