Domů     Pravdu chtěli ututlat
Pravdu chtěli ututlat

Ta tragédie se už odehrála před mnoha lety. Přesto je důležité vědět, jak to tehdy doopravdy bylo. Už kvůli mým vnučkám.

Přede mnou stál mladý, ni ne třicetiletý policista, detektiv. Docela mi připomínal mého syna. Svým odhodláním a nadšením pro věc. Pustil se totiž do nového vyšetřování už dávno zapomenuté kauzy. Smrti mého syna. Bylo to před dvaceti lety, kdy se v naší rodině odehrála strašlivá tragédie.

Miloval bojová umění

Můj syn Patrik byl tehdy na jakémsi kurzu přežití nebo jak se to jmenovalo, přesně už nevím. Miloval zbraně, vojenskou techniku, bojová umění a chlapy, co dokážou přežít v jakékoli situaci. Není proto divu, že se do kurzu přihlásil s nadšením sobě vlastním.

Tentokrát odjel na čtrnáctidenní cvičení. I přesto, že ho čekala svatba s Marcelkou. Bral to jako takovou rozlučku se svobodou. Věděl, že jeho poněkud drsňácké koníčky budou muset jít v nejbližší době trochu stranou.

Láska na první pohled

S Marcelou v té době chodili už dva roky. Byla to velká láska. Taková ta na první pohled. Skutečně to existuje. Od první schůzky věděli, že chtějí být spolu. Když navíc zjistili, že Marcela čeká dítě, neváhali ani minutu. Začala se chystat svatba.

V průběhu příprav se navíc ukázalo, že Marcela pod srdcem nosí hned dvě děti. Dvojčátka. Radost to byla obrovská. Jen kdyby do toho nepřišlo to osudové cvičení.

Strohé oznámení

Patrik byl pryč sotva týden, když u nás zazvonili. Oznámili nám tragickou událost. Patrik se prý při manipulaci se zbraní nešťastnou náhodou smrtelně zranil. V prvním momentě jsme nikdo nechtěli uvěřit, že to může být pravda.

Přece to musí být vše na takovém kurzu dobře zajištěné. Nehledě na to, že Patrik se zbraněmi uměl zacházet naprosto bezpečně.

Následovalo vyšetřování

Celý případ se vyšetřoval. Pracovalo se s verzí, že šlo o nešťastnou náhodu. Pak se objevilo podezření, že syn spáchal sebevraždu. Proč? Proč by to dělal, vždyť ho čekala svatba a těšil se na svá dvojčátka.

Vyšetřování ale skončilo a s námi se už nikdo nebavil. Ani my tehdy dál nepátrali. Měli jsme vlastních starostí dost. V rodině jsme místo svatby uspořádali pohřeb. A všichni jsme se snažili tu hrůzu přežít. Hlavně kvůli těhotné Marcelce.

Hrozil jí potrat

Moje téměř snacha se sesypala. Opravdu na tom byla velmi špatně a zdálo se, že ty vypjaté emoce nepřežijí ani dvojčátka. Marcelka skončila proto v nemocnici, kde se snažili ji i nenarozené děti zachránit. Všichni jsme se třásli strachem.

K těm miminkům jsme se totiž upnuli. Bylo to to naše poslední spojení s Patrikem. Potřebovali jsme, aby alespoň ty mrňouskové přišli na svět a žili.

Anna a Patricie

Nakonec vše dobře dopadlo a narodila se nám krásná dvojčátka. Úžasné, zdravé holčičky Patricie a Anička. Okamžitě se staly středobodem života obou rodin. Zejména nás, babiček. Předháněli jsme se, která bude kdy hlídat. Div jsme se kvůli tomu nepohádali.

Čas plynul a holčičky se začaly shánět po tatínkovi. Museli jsme jim říct, že tatínek zemřel. Moc to tehdy ještě nechápaly, ale alespoň znaly odpověď na svou otázku. A nejen na svou.

Děti poví, co slyší

Začaly chodit do školky a pak do školy. Jednoho dne přišla dvojčata s pláčem domů. Prý jim jeden spolužák řekl, že jejich táta neumřel nešťastnou náhodou, ale proto, že se zasebevraždil. A zabil se prý proto, aby si nemusel vzít Marcelu.

A dodal ještě, že Patricie a Anička nejsou jeho. Bylo to strašné. Jak jsme měli vyvrátit tak šílenou pomluvu? Chlapec, který to holkám řekl, za nic nemohl. Papouškoval jen to, co slyšel doma od dospělých.

Na chvíli byl pokoj

Holky nakonec uvěřili našemu tvrzení, proti pomluvám, co slyšely od spolužáka. Na chvíli byl pokoj. Pak si ale Marcela konečně, po deseti letech od smrti Patrika, našla přítele. Moc jsem jí to přála. Vždyť jsem jí už dlouho přemlouvala, ať nezůstává sama.

Že by to ani Patrik nechtěl. A tak se teď zdálo, že se konečně objevil ten pravý. Bohužel Patricie a Aničkou novou situaci nezvládly.

Dělaly samé naschvály

Holky Petra, tak se Marcelin přítel jmenoval, přímo nenáviděly. Ignorovaly ho, dělaly mámě různé naschvály. Začínala u nich puberta a žádné domluvy na ně nezabíraly. Petr byl sice trpělivý, ale to věčné domácí dusno vydržel jen tři roky.

Pak zmizel jak pára nad vodou. Hrozně jsem se na vnučky zlobila. Ale zároveň jsem je litovala. Viděla jsem, že stále nemají jasno, co se stalo s jejich tátou. A jak to všechno bylo, když s ním jejich máma chodila.

Objevila se pomocná ruka

A pak se asi před rokem a půl náhle ozval ten vyšetřovatel. Takový mladý klučina, který v archivu sáhl zrovna po tomto případu a něco ho na něm zarazilo. Byl to takový buldok, který šel za svým cílem. A uspěl.

Tehdy Patrik ani nespáchal sebevraždu, ani se kvůli své nešikovnosti sám nezastřelil. Zastřelil ho jeden z kolegů. Ano, byla to nešťastná náhoda, ale tehdy to vedoucí kurzu nepřiznali.

Nechtěli mít zbytečné komplikace navíc kvůli bezpečnostním pravidlům, nechtěli i pokazit pověst.

Na nás ohledy nebrali

Díky tomu naše rodina dvacet let prožívala peklo. Ale teď, když známe pravdu, se nám všem aspoň trochu ulevilo. Především vnučky už nešpekulují o tom, zda se rodiče milovali nebo, zda byl jejich otec sebevrah.

Agáta H. 68), Mělník

reklama
Související články
12.5.2024
Můžete se rozhádat, na řadu let ztratit. Pravé přátelství však vydrží. To naše s Danou však mělo velké šrámy. Bylo to ve školce. Pamatuji, jak jsem měla lakovky a ta copatá blondýnka mi je záviděla. Schválně mi šlapala na nohu zablácenou botou. Tehdy jsme se pohádaly. Ale pak jsme se potkaly i ve škole, a jelikož jsme se znaly, nějak jsme se skamarádily. Nerozlučné kámošky od školy V prvn
12.5.2024
Vdávala jsem se v 25 letech a už tehdy mi říkali, že si to mám rozmyslet. Můj nastávající byl prchlivý a podezíravý. Já si ale myslela, že nám to vydrží navěky. Když dnes vidím u své dcery, kolik mají dnešní holky dostupných informací, trochu závidím. Dnes a denně čtu příběhy o ženách, které trpěly pod drobnohledem žárlivce. Začíná to skoro vždy stejně, tak jako kdysi u mne, jenže já to nemo
4.5.2024
Stejně jako máma jsem byla posedlá vzhledem. U ní jsem to nenáviděla, a přitom jsem dusila svoji dceru. Moje matka měla štěstí, že se vdala za úspěšného muže. Můj otec vydělával dost peněz, takže ona mohla být doma a starat se o sebe. Zastávala názor, že žena musí být prostě krásná. Tento styl výchovy jsem převzala od ní i já, ačkoli jsem to nenáviděla. Jak se to stalo? Snadno. „Nepoveden
3.5.2024
Tereza je naše vymodlené dítě. Dlouho se nám nedařilo počít, ale nakonec se na nás usmálo štěstí. I když pak se od nás zase odvrátilo. S Vláďou jsme se seznámili, když nám bylo už 35 let. Oba jsme toužili po rodině, ale před tím jsme nenašli vhodné partnery. Osudový muž Vláďa Jakmile jsme narazili na sebe, oba jsme věděli, že to je přesně ono. Proto jsme ani neotáleli a dohodli jsme se, ž
2.5.2024
Po smrti nevlastního otce se stalo to nejhorší, co mě mohlo potkat. Dědictví zasáhlo do mého života nelítostně, ten domek jsem musela rychle opustit. Nevlastního otce jsem měla moc ráda. Maminka si ho vzala, když mi bylo pět let. Vycházela jsem s ním dokonce lépe než s mámou. Spolu pak měli syna Vojtu. Máma Vojtu rozmazlovala a stavěla nás proti sobě. Byla jsem ráda, když jsem vypadla po učňáku
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Pho Bo polévka
tisicereceptu.cz
Pho Bo polévka
Suroviny 2 l vody 200 g šalotky 80 ml sójové omáčky 60 ml rýžového octa 4 vaničky hovězího bujónu 30 g sušených hub shiitake 5 stroužků česneku 3 cm čerstvého zázvoru 4 hvězdičky anýzu 5 g
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
epochanacestach.cz
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
Pohádková krása zrcadlená ve vodní hladině! Vodní hrady a zámky zrcadlící se na hladině bývaly nedobytnými baštami i pohodlnými luxusními šlechtickými sídly a dnes jsou perlami české krajiny, za kterými putují statisíce turistů. A snad nejvýraznější mezi nimi je zámek Červená Lhota. Jméno podle ďábelské legendy Pro to, aby se jejich tvrz změnila ve vodní,
Vyhladil první ministr rod královy milenky?
historyplus.cz
Vyhladil první ministr rod královy milenky?
Třeskne několik výstřelů a Josef I. ucítí ostrou bolest v paži. Instinktivně se v kočáru přikrčí a křikne na kočího. I on je zraněný, a to vážněji než portugalský král. Přesto v sobě najde poslední zbytky sil a atentátníkům ujede.   Portugalský Lisabon zasáhlo 1. listopadu 1755 zemětřesení, při němž zemřelo přes 100 000 lidí. U krále Josefa
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
iluxus.cz
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
Právě probíhající „Perlový týden“ překvapil fantastickým náhrdelníkem značky Mikimoto. Ten bude možné vidět až do neděle v pražském butiku v ulici Na Příkopě, následně se všemi ostatními šperky poputu
Manžel Švandovou rozmazluje
nasehvezdy.cz
Manžel Švandovou rozmazluje
Nestárnoucí herečka ze seriálu ZOO Jana Švandová (76) má v manželovi, jímž je podnikatel Pavel Satorie (74), hotový poklad. Nejenže je do ní stále vášnivě zamilovaný, ale navíc ji rád rozmazluje. He
Obyvatele Papuy-Nové Guineje chrání geny zděděné po denisovanech
21stoleti.cz
Obyvatele Papuy-Nové Guineje chrání geny zděděné po denisovanech
Geny zděděné od denisovanů, vyhynulých příslušníků rodu Homo, pomáhají obyvatelům Papuy-Nové Guineje bojovat s infekcemi v nížinách i žít ve vysokých nadmořských výškách. První kosterní pozůstatky
Leží na dně Bermudského trojúhelníku teleport do cizích realit?
enigmaplus.cz
Leží na dně Bermudského trojúhelníku teleport do cizích realit?
Známý Bermudský trojúhelník, též řečený ďáblův. To je oblast, rozprostírající se mezi jižním cípem americké Floridy, Portorikem a Bermudskými ostrovy na pomezí Mexického zálivu a západního Atlantiku.
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
epochalnisvet.cz
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
Bizarní skandál na začátku tohoto roku otřásá židovskou komunitou v New Yorku. Pod historickou synagogou je objeven tajný podzemní tunel vedoucí do suterénu prázdného obytného domu. O jeho původu a účelu se hned po odhalení rozhoří divoké spekulace. Sloužil k obchodování s dětmi nebo k jiným nezákonným činnostem, jak tvrdí konspirační teoretikové?   V polovině
Bála jsem se, že zůstane starým mládencem
skutecnepribehy.cz
Bála jsem se, že zůstane starým mládencem
Můj syn byl vždycky samotář, seznamování s lidmi nebylo nic pro něj. Už jsem se bála, že si žádnou nevěstu nenajde. Tu pravou potkal až ve čtyřiceti. Náš syn Fanoušek byl vymodlené dítě. Dlouho jsem nemohla přijít do jiného stavu a už jsme se s manželem báli, že se potomka snad nikdy nedočkáme. Když se František narodil, byli
Jak si zlepšit rovnováhu
nejsemsama.cz
Jak si zlepšit rovnováhu
Pamatujete, jak jste jako malá skákala po jedné noze nebo panáka? Šlo to snadno. Dnes možná máte problém se udržet na obou a nespadnout. Co s tím? Rovnováha je v životě velmi důležitá. Pomáhá nám pohybovat se bezpečně, chrání nás před pády. Někdy se ale naruší, například nízkým tlakem, své udělá i zablokovaná krční páteř. Jak navrátit stabilitu Nejčastěji
Rodiče Elona Muska: Nenáviděný otec a dobrodružná máma
epochaplus.cz
Rodiče Elona Muska: Nenáviděný otec a dobrodružná máma
Otec Elona Muska se jmenuje Errol Graham Musk (*1946). Errolův otec Walter Musk (1917–1986) je Jihoafričan, matka Cora Amelia za svobodna Robinsonová (1923–2011) pro změnu Britka.   Zůstanou v africké Pretorii. Errol je inteligentní student s nevídaným talentem na fyziku a matematiku. Na střední škole pomrkává po krásné spolužačce Maye. Stane se vyhledávaným inženýrem elektromechaniky
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř