Domů     Jsme zase na začátku
Jsme zase na začátku

Většinou právě ve chvíli, kdy si člověk myslí, že se nemůže nic stát, vás pořádně zaskočí nečekaná situace. A nám světová epidemie převrátila všechno vzhůru nohama.

Koukám z okna a vidím zetě, že se vrací před dvorek v celkem dobré náladě. Tak snad, konečně přijde nějaká pozitivní zpráva. Však bychom ji všichni už moc potřebovali. Poslední dobou to všechno moc veselé nebylo.

Už si jen stěží vzpomínám, kdy jsem se naposled od srdce pořádně zasmála. A že já jsem veselá kopa a směju se ráda. Tedy dříve tomu alespoň tak bylo.

Miloval můj smích

Se svým Vojtou jsme se seznámili už na střední škole. Pokukoval po mně nějakou dobu, než se osmělil, mě holku z nižšího ročníku, oslovit. Říkal, jak se mu líbí můj smích. Moc jsem mu tedy nevěřila, protože se směju dost hrozně.

Hlasitě a bláznivě, jak říká moje kamarádka. Ale Vojtovi jsem se prostě líbila právě taková, jaká jsem byla. Začali jsme tedy spolu chodit a potom jsme se už nikdy neopustili.

Vymodlená dcera

Vdávala jsem se dost brzy, ale na svou jedinou dceru jsme čekali rovných deset let. O to ale větší jsme měli z ní radost a zahrnovali ji velkou láskou. Chtěli jsme pro ni vždy to nejlepší, i když peněz jsme neměli nikdy nazbyt.

Ale dokázali jsme se uskrovnit, aby Libuška měla všechno, co si přála. Utáhli jsme i její vysokou.

Naše představy byly jiné

Když se Libuška zamilovala do o dvanáct let starší Alexe, nadšeni jsme s manželem opravdu moc nebyli. Představovali jsme si k ní nějakého pěkného hodného chlapce, jejího vrstevníka.

Ale Líba si stála na svém, že Alexe miluje a že jí ten věkový rozdíl vůbec nevadí. Je pravda, že Alex vypadal dobře a působil slušným dojmem. A co bylo podstatné, vypadalo to, že naši Libušku skutečně miluje.

Dařilo se jim dobře

Nakonec se tedy vzali. Alex celkem slušně vydělával, jako zástupce jedné zahraniční firmy. Nějaký čas si s Libuškou užívali bezstarostný život, společných dovolených v exotické cizině. A pak se jim brzy po sobě narodily děti. Dva kouzelní vnoučci.

Dcera byla šťastná a my s manželem jsme dospěli k závěru, že už se o ni bát nemusíme, že je v dobrých rukou a spokojená.

Přišel čas na plány

Od té doby, co nás dcera už finančně nijak nepotřebovala, jsme začali trochu víc šetřit. Blížil se nám totiž pomalu důchod a my jsme si snili o tom, co všechno v důchodu budeme podnikat. Plánů jsme měli spousta.

Většinou nebyly zase tak moc finančně náročné, až na jeden. Chtěli jsme si udělat jednou v životě super dovolenou a splnit si svůj cestovatelský sen.

Do důchodu zvesela

Čas rychle běžel a najednou tu byl ten náš vysněný důchod. A tak jsme se rozhodli splnit si svůj sen, co nejdřív. Vydali jsme se tedy na průzkum po různých cestovních kancelářích. Náš cíl byl jasný, procestovat, co nejvíc to jde, jižní Ameriku.

Především tedy Peru a Argentinu. Byl to náš životní sen. Nakonec se takový vhodný poznávací zájezd našel. Celý měsíc bychom cestovali po těch místech, o kterých jsme už tolik četli a slyšeli. To nešlo odmítnout. Nakonec ušetříno jsme na to měli.

Epidemie nás nevystrašila

Zaplatili jsme zálohu a zájezd si dali jako dárek pod stromeček. Od té chvíle jsme se už jenom těšili, jak letos uskutečníme svůj výlet. A pak přišla ta pandemie. Zpočátku nás to nijak moc neznervózňovalo. Dodržovali jsme všechny předpisy.

Přestali jsme se jako rodina scházet s vnoučaty a zetěm. Dcera nám nosila nákup. My jsme si doma četli a přes internet zjišťovali další informace o zemích, kam jsme měli v létě odjet. Tehdy nás ještě vůbec nenapadlo, že bychom nikam odjet také nemuseli.

Jedna pohroma za druhou

Po několika týdnech karantény přišla první rána. Cestovní kancelář, se kterou jsme měli odjed na svou dovolenou snů, zkrachovala. Návrat naší zálohy na zájezd visel ve vzduchu, jak němý vykřičník.

Aněž jsme si nad tím vůbec začali zoufat, přišla rána mnohem větší. Alex dostal výpověď. Jeho firma se dostala do úzkých a pobočku v naší zemi zrušila.

Úsporné kroky

Co teď? Dcera byla na mateřské s pětiletým a tříletým synem, zeť byl bez práce a společně žili v dost drahém pronájmu. Hned na začátku vztahu se dohodli, že nebudou kupovat byt, ale raději se budou čas od času stěhovat podle potřeby. Ta zrovna teď nastala.

A my s Vojtou ani na chvíli nezaváhali. Náš byt sice není moc veliký, ale je náš. Dcera se tam proto s rodinou nastěhovala. A já s manželem jsme odjeli bydlet na naši malou chatičku.

A bude zase líp

Situace sice není nijak růžová. Naše úsporu, nejen na dovolenou, se postupně rozplývají při placení složenek a nákupů pro rodinu naší dcery. Však on nakonec Alex práci zase najde a bude líp. My už si asi znovu na cestu do Peru nenašetříme.

Ale ještě to nevzdáváme. Jsme sice zase na začátku. Naštěstí jsme ale všichni zdraví a máme se rádi. A to je na tom všem to nejdůležitější. A třeba, jednou, zase všechno bude, jak má být.

Zita N. (64), Olomouc

reklama
Související články
4.5.2024
Stejně jako máma jsem byla posedlá vzhledem. U ní jsem to nenáviděla, a přitom jsem dusila svoji dceru. Moje matka měla štěstí, že se vdala za úspěšného muže. Můj otec vydělával dost peněz, takže ona mohla být doma a starat se o sebe. Zastávala názor, že žena musí být prostě krásná. Tento styl výchovy jsem převzala od ní i já, ačkoli jsem to nenáviděla. Jak se to stalo? Snadno. „Nepoveden
3.5.2024
Tereza je naše vymodlené dítě. Dlouho se nám nedařilo počít, ale nakonec se na nás usmálo štěstí. I když pak se od nás zase odvrátilo. S Vláďou jsme se seznámili, když nám bylo už 35 let. Oba jsme toužili po rodině, ale před tím jsme nenašli vhodné partnery. Osudový muž Vláďa Jakmile jsme narazili na sebe, oba jsme věděli, že to je přesně ono. Proto jsme ani neotáleli a dohodli jsme se, ž
2.5.2024
Po smrti nevlastního otce se stalo to nejhorší, co mě mohlo potkat. Dědictví zasáhlo do mého života nelítostně, ten domek jsem musela rychle opustit. Nevlastního otce jsem měla moc ráda. Maminka si ho vzala, když mi bylo pět let. Vycházela jsem s ním dokonce lépe než s mámou. Spolu pak měli syna Vojtu. Máma Vojtu rozmazlovala a stavěla nás proti sobě. Byla jsem ráda, když jsem vypadla po učňáku
1.5.2024
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem si, že to je láska na celý život. Když jsem otěhotněla, úmyslně jsem našim neřekla n
29.4.2024
Čekaly jsme s mámou na tátu. Ohlásil, že si přijde pro věci. Rodiče procházeli složitým rozvodem a hádali se kvůli majetku. Naši koupili chalupu, když jsem byla ještě malá. Ze zchátralého stavení udělali společnými silami malebnou vilku. A ze sadu plného starých stromů a v neposlední řadě kopřiv, vysokých jako urostlý chlap, tak pěknou zahradu, že o ní vyšel článek v časopise Zahrádkář, dodn
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Grilovaný camembert
tisicereceptu.cz
Grilovaný camembert
Suroviny 4 camemberty 4 lžíce olivového oleje 1 snítka čerstvého rozmarýnu 1 snítka čerstvého tymiánu špetka soli mletý černý pepř 2 stroužky česneku Můžete si vymyslet svou vlastní marinádu
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
epochaplus.cz
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
Za sklem se tísní desítky lidí, někteří nadšeně vytahují mobily a zběsile fotí. Na druhé straně si v klidu vysedává robustní pandí samec. S nezájmem chroupá bambus, když mu potrava dojde, stačí se převalit na bok a natáhnout pracku. Život pandy má do akčnosti hodně daleko. Když se řekne panda velká, většině populace okamžitě vytane na mysl
Má už Petruchové tak akorát dost?
nasehvezdy.cz
Má už Petruchové tak akorát dost?
Už dlouhé měsíce ze zákulisí televize Nova unikají pikantní informace. Říká se, že Lucii Borhyové (46) dělá čím dál větší naschvály její mladší kolegyně Veronika Petruchová (29). Nejenom že se snaží
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
enigmaplus.cz
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
Tekutá esence slunečního svitu a květinové magie, med je daleko více než jen lahodné ochucení. Po staletí je uctívaný jako pokrm bohů i lidí, tento zlatavý elixír skrývá v sobě sílu, která uzdravuje t
Aby hubnutí mělo svůj efekt
nejsemsama.cz
Aby hubnutí mělo svůj efekt
Pokoušíte se zhubnout, ale nejde to a jenom se cítíte ztrápená hlady? Příčiny mohou být hlubšího rázu. Pocit hladu ovlivňuje spousta faktorů – vyvážený jídelníček, stres, kvalita spánku, užívání léků, práce na směny či fyzický výkon. Na vině ale může být i hormonální nerovnováha. Které hormony mohou bránit hubnutí? Hormonů je spousta a řídí různé procesy v
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
iluxus.cz
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
V samém srdci Prahy se nachází restaurace Apelace 21, o níž jsme psali zde - nicméně, je známá svým unikátním přístupem k gastronomii a vínu. Tento měsíc se rozhodla rozšířit své horizonty a nabídnout
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
historyplus.cz
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
Vypadá to zle. Turci dobyli dolní město a co nevidět obsadí i to horní. Pak se vrhnou na hradby chránící samotnou bělehradskou pevnost a je jen otázka času, kdy je ztečou. Tedy pokud Hunyadi něco neudělá. Sedmihradský vévoda má v rukávu tajnou zbraň, která se mu už jednou osvědčila. Zafunguje i tentokrát?   Turci se tlačí
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
21stoleti.cz
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
epochalnisvet.cz
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
Když mladý španělský válečný lékař během první světové války vidí utrpení raněných vojáků, hledá způsob, jak jim od bolesti rychle ulevit. Najde epidurální anestezii!   Španěl Fidel Pagés Miravé (1886–1923) vystuduje medicínu v Zaragoze na severovýchodě země. Promuje v roce 1908 a nastoupí k vojenskému zdravotnickému sboru, kde je přidělen vojenské nemocnici v madridské čtvrti
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
epochanacestach.cz
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
Je prý starší než anglické Stonehenge a egyptské pyramidy. Záhadná svatyně nedaleko od Prahy vzbuzuje otázky, na které se dosud nikomu nepodařilo najít odpověď. Možná šlo o nejstarší observatoř v Evropě, možná zde probíhaly brutální rituály. Tragické dopravní nehody na silnici z Prahy do Chomutova, která tajemným místem prochází, jsou zase přičítány zdejší temné historii. Prehistorická svatyně
Kapky deště nám přinesly štěstí
skutecnepribehy.cz
Kapky deště nám přinesly štěstí
Znali jsme se s Mirkem krátce a museli jsme se brát. Ve svatební den bylo ještě ke všemu příšerné počasí. Už jako holka jsem toužila mít letní svatbu. Před spaním jsem si představovala, jak kráčím rozkvetlou loukou v nádherných krajkových šatech ruku v ruce s urostlým ženichem, i když jsem neměla ponětí, kdo to je a kam vlastně jdeme. A mimochodem,