Domů     Manželova nemoc nás stmelila
Manželova nemoc nás stmelila

Po třicítce prý chlapa už nepředěláte. Záleží ale na okolnostech. Někdy se může změnit, i když mu táhne na šedesát. Jako můj Karel. 


Můj muž Karel byl zvláštní případ, už když jsme se seznámili. Já tenkrát pracovala jako účetní, on končil vysokou školu. Byl pěkný, ale takový ten nemluvný typ. Studoval na učitele matematiky a zeměpisu, lezl po horách, hrál šachy a sbíral známky.

Samé zájmy, ke kterým není zapotřebí velká společnost. S láskou moc zkušeností neměl, na střední škole chodil se spolužačkou, která mu nakonec dala košem a jinak nic. Holkám se ale líbil, jenže všechny ho rychle odsoudily jako podivína. Já mu ale dala šanci.

Společenský život mu nic neříkal

Jeho samotářské záliby mi nevadily. Naopak. Z vlastní rodiny jsem věděla, že okouzlující pijan a sukničkář je mnohem horší varianta.
 Je pravda, že jsem se občas s Karlem trochu nudila – měla jsem ráda kino, divadlo, zašla bych i na ples, jenže on na to nebyl.

Po roce manželství se nám narodil syn Emil, a tak už stejně na žádné zábavy nezbyl čas. Pak přišla na svět ještě dcera Karolína, a tak jsem byla ráda, že vůbec dokážu nějak zvládnout děti, domácnost a práci.

Nudný rodinný stereotyp

Karel byl dobrý táta. Bral děti na výlety, učil je hrát karty a šachy, a pokoušel se v nich vzbudit zájem o známky, i když to se mu povedlo jen u Emila. Jako učitel byl ve výchově občas trochu moc přísný a někdy jsme se kvůli tomu i trochu hádali.

Ale kteří rodiče se ve výchově úplně shodnou. Měli jsme se dobře, děti se nám podařilo vychovat tak, že jsme na ně mohli být hrdí. Dalo by se říct ideální život. Jenže, když děti odešly z domova, já jsem si najednou připadala jako páté kolo u vozu.

Samozřejmě mě napadlo, že bychom mohli volný čas využít k tomu, abychom si s Karlem něco užili, ale narazila jsem. Manžel měl svůj neměnný denní a týdenní režim. V pondělí po škole setkání s šachisty, ve středu filatelisté. O víkendu výlet s turistickým klubem.

Na ty jsem chodila s ním, jenže vlastně sama. Můj úkol byl připravit svačinu a pak celou cestu mlčet. Protože na výlety se nechodí kvůli mluvení. Nakonec mě to přestalo bavit a začala jsem chodit za zábavou sama.

Žili jsme vedle sebe

Našla jsem si nové přátele, se kterými jsem sdílela to, co bych měla sdílet se svým mužem. Jemu to nevadilo. Hlavně když měl svůj řád, své šachy, známky a výlety. Nebyla jsem mu nevěrná, jenže už jsme nežili spolu, ale vedle sebe.

S kýmkoli z mých přátel jsem toho měla společného víc, než s ním. Samozřejmě, že mi to vadilo. Jenže Karel o tom nechtěl mluvit, a když jsem mu navrhla, abychom zašli někam do poradny, hrozně se naštval, že není žádný blázen.

Pomalu jsem si začala uvědomovat, že jestli chci jiný život, budu ho muset začít bez něj.

Zásadní rozhodnutí

Nejdřív mi ta představa přišla strašná a proplakala jsem řadu nocí. Postupně jsem se s ní ale smiřovala a nakonec jsem Karlovi oznámila, že podávám žádost o rozvod. Překvapilo mě, že se se mnou nijak nedohadoval.

Řekl, že pokud budu sama šťastnější, bude to pro oba lepší. Dětem to chtěl říct sám. Syn mi pak za pár dní zavolal. Byl rozčilený.

Prý jim táta řekl, aby mi nevolali a respektovali mé rozhodnutí, ale on mi musí říct, že jsem sobecká, vůbec jejich otci nerozumím, a neměla bych to dělat. V tu chvíli jsem začala trochu pochybovat, ale ne dost na to, abych od svého rozhodnutí ustoupila.

Nečekaný kolaps

Asi tři týdny nato mi Karel řekl, že se bude stěhovat. Byla to klidná rozmluva, nijak jsme se nehádali. Když odcházel, najednou se zapotácel, jakoby zakopl. Chtěla jsem mu říct, ať dává pozor, jenže v tu chvíli upadl na zem.


Na pár vteřin jsem úplně zkameněla, pak už jsem jednala automaticky. Sáhla jsem po mobilu a zároveň jsem se snažila Karlovi pomoci a dovolat se na záchranku. Hned od první chvíle mi bylo jasné, že je to mrtvice. A nevypadalo to vůbec dobře.

V sanitce jsem se trochu vzpamatovala a v ten moment jsem ucítila hrozný strach. Najednou mi došlo, co všechno máme za sebou a že i přesto, že jsem se s manželem chtěla rozejít, ho pořád ještě mám strašně ráda.

Zůstala jsem při něm

Při čekání na nemocniční chodbě, zatímco byl Karel na operačním sále, jsem sama sobě slíbila, že jestli se z toho dostane, udělám všechno proto, abychom zůstali spolu. Celé tři dny nebylo jisté, jak to s ním dopadne.

Lékaři byli opatrní, nechtěli nám dávat moc velkou naději. Po třech dnech bylo jasné, že přežije, ale nebude to bez následků. 
Zařídili jsme, aby se dostal do rehabilitačního centra blízko domova, tak abych u něj mohla každý den po práci být.

Učila jsem ho znovu mluvit, používat příbor, číst. Nebylo to jednoduché, ale sblížilo nás to, jako nic jiného.

Zachránili jsme manželství

Díky pevné vůli a domácí péči se manžel rychle zotavoval. A taky se změnil. Najednou se začal zajímat o to, co zajímá mě. Jako bychom oba díky jeho nemoci prohlédli a uviděli se jinýma očima. Dnes už je manžel skoro v pořádku.

Musel do předčasného důchodu, ale máme na sebe alespoň více času. Většinu věcí podnikáme společně a je z nás opět pár. A i když to byla vztahová léčba šokem, jsme za to oba vděční.

Iva L. (63), Jižní Morava

Předchozí článek
reklama
Související články
6.5.2024
Znali jsme se s Mirkem krátce a museli jsme se brát. Ve svatební den bylo ještě ke všemu příšerné počasí. Už jako holka jsem toužila mít letní svatbu. Před spaním jsem si představovala, jak kráčím rozkvetlou loukou v nádherných krajkových šatech ruku v ruce s urostlým ženichem, i když jsem neměla ponětí, kdo to je a kam vlastně jdeme. A mimochodem, kdo to je a kam vlastně jdeme, jsem přesně nev
2.5.2024
Byla jsem zamilovaná do pohledného spolužáka Lišky, který si mě nevšímal. Přesto jsem doufala, že se během pálení čarodějnic sblížíme. K čarodějnicím neboli třicátému dubnu se upínaly veškeré mé naděje. O té magické noci jsem věděla nemnoho, neboť jsme se o takových věcech ve škole neučili, ale babička říkávala, že je to noc zázraků. Filipojakubská nebo také Valpuržina noc proslula kouzly, ve v
28.4.2024
Byla jsem rozmazlená až hrůza. Přitom moji rodiče nebyli nijak bohatí, nemohli si dovolit bůhvíco, ale mně by snesli modré z nebe. Už ve školce jsem mívala nejkrásnější oblečky ze všech a nejvíc hraček i obrázkových knížek. A protože moje knihovna praskala ve švech, hodně jsem četla, nejraději romantické příběhy o lásce. Snila jsem o tom, že se seznámím s anglickým hrabětem, který si mě odveze
22.4.2024
Na první rande mě ten můj mlčenlivý doktor pozval přímo před zraky pacienta. Zaskočil mě, ale odmítnout jsem nedokázala. Po škole jsem nastoupila coby zdravotní sestřička, nebo řekněme zubní asistentka, v ordinaci postarší paní zubařky. Skvěle jsme si rozuměly, ale rozloučit jsme se musely už po pár měsících, když jsem odcházela na mateřskou. To jsem ještě nevěděla, jak se mi ta „dovolená“ prot
18.4.2024
Byl zázrak, že jsme si vůbec dokázali naplánovat oddavky. Rodiny trvaly na tom, že musí být levné, aby se nevyhazovaly peníze oknem. Tak se nám zase už přiblížil máj, lásky čas, a to já pokaždé vzpomínám na naši dávnou svatbu. Nevím, jestli se mám smát, nebo plakat. Byl skoro zázrak, že jsme se do­opravdy vzali a že všechno dobře dopadlo. A že jsme spolu vydrželi takových let! Přitom to vypadal
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Grilovaný camembert
tisicereceptu.cz
Grilovaný camembert
Suroviny 4 camemberty 4 lžíce olivového oleje 1 snítka čerstvého rozmarýnu 1 snítka čerstvého tymiánu špetka soli mletý černý pepř 2 stroužky česneku Můžete si vymyslet svou vlastní marinádu
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
epochaplus.cz
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
Za sklem se tísní desítky lidí, někteří nadšeně vytahují mobily a zběsile fotí. Na druhé straně si v klidu vysedává robustní pandí samec. S nezájmem chroupá bambus, když mu potrava dojde, stačí se převalit na bok a natáhnout pracku. Život pandy má do akčnosti hodně daleko. Když se řekne panda velká, většině populace okamžitě vytane na mysl
Má už Petruchové tak akorát dost?
nasehvezdy.cz
Má už Petruchové tak akorát dost?
Už dlouhé měsíce ze zákulisí televize Nova unikají pikantní informace. Říká se, že Lucii Borhyové (46) dělá čím dál větší naschvály její mladší kolegyně Veronika Petruchová (29). Nejenom že se snaží
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
enigmaplus.cz
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
Tekutá esence slunečního svitu a květinové magie, med je daleko více než jen lahodné ochucení. Po staletí je uctívaný jako pokrm bohů i lidí, tento zlatavý elixír skrývá v sobě sílu, která uzdravuje t
Aby hubnutí mělo svůj efekt
nejsemsama.cz
Aby hubnutí mělo svůj efekt
Pokoušíte se zhubnout, ale nejde to a jenom se cítíte ztrápená hlady? Příčiny mohou být hlubšího rázu. Pocit hladu ovlivňuje spousta faktorů – vyvážený jídelníček, stres, kvalita spánku, užívání léků, práce na směny či fyzický výkon. Na vině ale může být i hormonální nerovnováha. Které hormony mohou bránit hubnutí? Hormonů je spousta a řídí různé procesy v
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
iluxus.cz
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
V samém srdci Prahy se nachází restaurace Apelace 21, o níž jsme psali zde - nicméně, je známá svým unikátním přístupem k gastronomii a vínu. Tento měsíc se rozhodla rozšířit své horizonty a nabídnout
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
historyplus.cz
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
Vypadá to zle. Turci dobyli dolní město a co nevidět obsadí i to horní. Pak se vrhnou na hradby chránící samotnou bělehradskou pevnost a je jen otázka času, kdy je ztečou. Tedy pokud Hunyadi něco neudělá. Sedmihradský vévoda má v rukávu tajnou zbraň, která se mu už jednou osvědčila. Zafunguje i tentokrát?   Turci se tlačí
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
21stoleti.cz
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
epochalnisvet.cz
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
Když mladý španělský válečný lékař během první světové války vidí utrpení raněných vojáků, hledá způsob, jak jim od bolesti rychle ulevit. Najde epidurální anestezii!   Španěl Fidel Pagés Miravé (1886–1923) vystuduje medicínu v Zaragoze na severovýchodě země. Promuje v roce 1908 a nastoupí k vojenskému zdravotnickému sboru, kde je přidělen vojenské nemocnici v madridské čtvrti
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
epochanacestach.cz
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
Je prý starší než anglické Stonehenge a egyptské pyramidy. Záhadná svatyně nedaleko od Prahy vzbuzuje otázky, na které se dosud nikomu nepodařilo najít odpověď. Možná šlo o nejstarší observatoř v Evropě, možná zde probíhaly brutální rituály. Tragické dopravní nehody na silnici z Prahy do Chomutova, která tajemným místem prochází, jsou zase přičítány zdejší temné historii. Prehistorická svatyně
Kapky deště nám přinesly štěstí
skutecnepribehy.cz
Kapky deště nám přinesly štěstí
Znali jsme se s Mirkem krátce a museli jsme se brát. Ve svatební den bylo ještě ke všemu příšerné počasí. Už jako holka jsem toužila mít letní svatbu. Před spaním jsem si představovala, jak kráčím rozkvetlou loukou v nádherných krajkových šatech ruku v ruce s urostlým ženichem, i když jsem neměla ponětí, kdo to je a kam vlastně jdeme. A mimochodem,