Domů     Nevážila jsem si přátelství
Nevážila jsem si přátelství

Na dlouholetou kamarádku mého manžela jsem nejen trochu žárlila, ale nedokázala jsem o ní říct cokoliv hezkého. Potom naší rodině pomohla a já konečně zjistila, jaká doopravdy je.

O manželovi bych toho mohla říct spoustu, ale tou nejlepší jeho vlastností byla spolehlivost. Za celý život mě nikdy nezklamal a já se na něho mohla ve všem stoprocentně spolehnout.

Byly chvíle, kdy byla jeho pomoc naprosto zásadní a já bych byla bez ní úplně ztracená. Vzpomínám třeba, když naší nejstarší dceři diagnostikovali lékaři na dětském oddělení vážnou nemoc a jen tak na chodbě mi řekli, že jí zbývá pár let života.

Byl mi vždycky oporou

Úplně jsem se tenkrát složila a plačky volala manželovi. On všeho nechal, přestože byl na důležitém pracovním jednání, a přijel tak rychle, jak mohl. Utěšil mě a řekl, že to nebude tak horké, ať neztrácím naději! Nikdy mu to nezapomenu!

S dcerou to naštěstí po mnoha peripetiích dopadlo dobře, ale další problémy s dětmi i stárnoucími rodiči na sebe nenechaly dlouho čekat. Jediným mráčkem, či vlastně mrakem na našem hezkém vztahu, byla manželova dlouholetá kamarádka.

Znali se spolu už od školy a pravidelně se vídali. Ona vdaná a on ženatý se prostě měli moc rádi! „Nic v tom nehledej. Zuzka je něco jako sestra. O sexu nemůže být ani řeč!“ uklidňoval mě manžel před ní a ona se jen smála.

Dokonce ho hladila po ruce, svého, vlastně mého Venouška! No, tiše jsem skřípala zuby. Která ženská by chtěla mít tolik roků za zády konkurenci?

Podezírala jsem ho z nevěry

Navíc byla Zuzka moc hezká a příjemná. Já na ni nenechala chlup, ale v hloubi duše jsem věděla, že na ni prostě nemám. I tak mě můj manžel stále ujišťoval, že miluje jen mě a Zuzka je prostě jen kamarádka.

Musela jsem mu chtíc nechtíc věřit, nic jiného mi nezbylo. Děti byly zrovna v pubertě, narodily se nám dost pozdě. Já měla zrovna u nás v podniku nastoupit na lepší pozici a manžel, coby učitel, dostal nabídku k ředitelování.

Už ji několikrát odmítl, ale teď, k mému údivu souhlasil, že se stane ředitelem velké základní školy. „Není toho na nás moc?

Budeme dělat oba kariéru, rodiče potřebují naši pomoc a děti taky nejsou zrovna v nejlepším věku…“ přemítala jsem, ale Venouš byl plný optimismu. Prý všechno zvládneme! Potom dodal, že nám určitě se vším pomůže Zuzka, která je už bez dětí a také bez manžela.

Opustil ji s odchodem jejího nejmladšího syna. Prý čekal, až budou děti z domu…

Nikdo mi nepomohl, ani děti ne

Poznámka o Zuzce mě rozzuřila. Už jsem toho kamarádství měla dost. A v poslední době už vůbec, co byla Zuzana bez muže. Určitě čekala jen na příležitost odloudit mi toho mého! Optimismus a pracovní zápal vydržel manželovi necelý půlrok.

Jednoho ráda se probudil a ruka mu visela bezvládně z postele. Mluvit mohl jen trošičku a nebylo mu vůbec rozumět. Dostal ve spánku mrtvici. Stal se z něho nehybný ležící pacient.

Jeho nemocenská sotva stačila na velkou hypotéku, kterou jsme si v tom nadšení vzali. Chtěli jsme si na stará kolena koupit náš byt do osobního vlastnictví a splátky byly vysoké kvůli našemu věku.

Už jsme si je nemohli rozložit na čtyřicet let dopředu, jak to dělají mladí. Úspory se tenčily a já nevěděla, kam dřív skočit. Trochu se stydím přiznat, že vlastní děti mi moc nepomohly. Holky sice došly na nákup, ale to bylo tak všechno.

Peníze ze svých brigád utratily a ani je nenapadlo se mě zeptat, jak na tom jsem finančně.

Zachránila mě domnělá milenka

Manžel stále ležel v léčebně a čekal na propuštění domů. Trochu mě to děsilo, vůbec jsem nevěděla, jak to všechno zvládnu. Do toho se totiž roznemohla i moje maminka a tchyně na tom také nebyla nejlépe. I já byla čím dál vyčerpanější.

Jednou večer na mě zazvonila Zuzana. Prý se mnou potřebuje mluvit! Z její návštěvy jsem nadšená nebyla a vůbec se nechtělo s ní o čemkoli diskutovat. Ona mě ale svým návrhem překvapila: „Chtěla bych ti pomoct. Se vším, nejen s Venoušem.

Celé ty roky o tobě mluví moc hezky a já myslím, že bys nějakou oporu potřebovala! Vím, že mě moc nemusíš, ale Venouš péči potřebuje“… Potom mi navrhla, že se o něho bude chodit starat během dopoledne, protože si může v práci brát odpolední směny.

Nabídla mi půjčku, abych nemusela mít finanční starosti a také zařídila hned po propuštění manžela z nemocnice návštěvy pečovatelky a rehabilitační sestry.

Styděla jsem se

Už po pár dnech jsem viděla, že se všechno pod Zuzčiným vedením obrací k lepšímu! Zuzka se postarala nejen o mého muže, ale pomohla mi dokonce i s mými rodiči. Občas jim napekla a navařila a dokonce je občas přivezla na dopolední návštěvu.

V podstatě za mě převzala všechny povinnosti a ještě u toho byla v dobré náladě. Vůbec nechápu, jak to zvládla. Prostě pod jejíma rukama všechno vzkvétalo a nic se nezdálo být problémem!

Musela jsem trochu nechtíc uznat, že je vážně taková, za jakou ji manžel považoval. Skvělá! Trvalo dva roky, než se mohl vrátit Venouš zpět do zaměstnání. Zuzce pomalu vracíme dluh a jsme jí oba vděční. Ona ale od nás žádný vděk nečeká. Našla si moc sympatického přítele a stala se z nás prima čtyřka!

Romana K. (58), střední Čechy

reklama
Související články
3.5.2024
Nikdy jsem moc nevěřila na takové to věštění, magii a další věci. Ale kamarádka mne jednou vzala za kartářkou. Ke své škodě. Neměla to dělat. S Gábinou jsme se poznaly na vysoké a od té doby jsme byly kamarádky. Rozuměly jsme si ve spoustě věcech, avšak já třeba byla víc při zemi než ona, takže i proto ona věřila horoskopům, milovala tajemno. Gábina byla i větší romantička, snila o lásce z tele
3.5.2024
Vypadalo to, že zůstanu na ocet. Máma se domnívala, že kdybych se lépe oblékala a nevypadala jako strašák do zelí, třeba by si mě někdo všiml. Já ale byla srdcem i duší tramp. Pokaždé na Prvního máje si přečtu Máchovu báseň Máj. Třeba nejsem sama, možná to dělá i někdo jiný, říkávala jsem si. Byla jsem osamělá duše a trávila svátek zamilovaných či Svátek práce, chcete-li, vždy stejně. Ráno povi
2.5.2024
Děláme si starost o naši dvanáctiletou vnučku. Nechtěli jsme jí sociální sítě zakázat, radši jsem se s nimi sama naučila a vymyslela malou lest. Naše Kačenka, stejně jako její kamarádky a spolužačky a obecně vrstevnice, miluje brouzdání po internetu. Neustále si něco ťuká na počítači nebo mobilu, který dostala od rodičů. Před časem z ní vypadlo, že si založila účet na jedné sociální síti a nahr
1.5.2024
Tolik jsme se těšili, jak si budeme užívat volna. Ale když ta chvíle přišla, můj muž mi začal chřadnout před očima. Musela jsem něco udělat! Do důchodu jsme se s manželem těšili, ty poslední roky v práci nás už oba zmáhaly. Snili jsme o tom, jak budeme cestovat a užívat si života, věnovat se vnoučatům, a že si snad dokonce uděláme univerzitu třetího věku. Jenže když ta chvíle konečně přišla,
29.4.2024
Když jsme se se sestrou přestěhovaly zpátky do domku po našich rodičích, okukoval nás zpoza plotu pěkný chlap. Nenapadlo nás, že se z něho stane jednou taková noční můra. Byl samá ochota, že prý když něco budeme potřebovat, je nám k službám. Máme svá tajemství Pořád vyzvídal, jak je to možné, že takové pěkné ženské jsou v domě samy. Nějak se nám nechtělo vytahovat naše životy před neznámý
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
skutecnepribehy.cz
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
Byla jsem zamilovaná do pohledného spolužáka Lišky, který si mě nevšímal. Přesto jsem doufala, že se během pálení čarodějnic sblížíme. K čarodějnicím neboli třicátému dubnu se upínaly veškeré mé naděje. O té magické noci jsem věděla nemnoho, neboť jsme se o takových věcech ve škole neučili, ale babička říkávala, že je to noc zázraků. Filipojakubská nebo také Valpuržina
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
iluxus.cz
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
Už téměř 35 let představuje hodinářství Koscom synonymum pro spolehlivost a kvalitu v oblasti péče o hodinky, a to nejenom mechanické. S blížícími se oslavami výročí se vedení společnosti rozhodlo svo
Vynutí si Krejčíková svatbu?
nasehvezdy.cz
Vynutí si Krejčíková svatbu?
Jsou už mnoho let zasnoubeni, přesto se krásná Aneta Krejčíková (32) veselky stále nedočkala. Povídá se, že už toho má dost a rozhodla se jednat. Jednou už se prý blondýnka ze seriálu Ulice se svým p
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
historyplus.cz
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
Přesily se nezaleknou. V bitvě u slezské Lehnice 20 000 mongolských lučištníků na koních roku 1241 rozpráší třicetitisícové vojsko křesťanů. V Evropě diví kočovníci, kteří se přemísťují z místa na místo závratnou rychlostí, vyvolají paniku.   Rychlí a nezávislí Proženou se celou Asií jako vítr. Denně mohou urazit až 160 kilometrů. Za takovou rychlost mongolští
Nazar: Oko proti zlých pohledům
epochalnisvet.cz
Nazar: Oko proti zlých pohledům
Modrá, bílá, světlemodrá, tmavomodrá. Co je to za podivnou duhu? Na mysli máme nazar neboli oko zla. Prý jednoduchý návod na to, jak přežít veškerou závist a zlobu okolního světa! V modrých očích některé kultury vidí zlo. Například Turci, ale i Řekové. Když mezi ně, typicky hnědooké, přicházejí ze severní Evropy nositelé očí blankytných,
Nepečený borůvkový cheesecake
nejsemsama.cz
Nepečený borůvkový cheesecake
Sladkost, kterou budete muset připravovat každou neděli. Ingredience: ● 130 g sušenek (Lotus, Club nebo Bebe) ● 60 g másla ● 500 g mascarpone ● 200 g sýru Philadelphia ● 200 g vysokotučné smetany ● 120 g moučkového cukru ● 200 g borůvek (nebo jiného bobulového ovoce) Postup: Rozdrťte sušenky. Můžete je dát do igelitového sáčku a paličkou je nadrtit nebo vám pomůže kuchyňský robot. Nadrobno
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
epochaplus.cz
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
I když se některé české „kriminálky“ doslova hemží sériovými vrahy, ve skutečnosti není řádění takových zabijáků v srdci Evropy nijak časté. A to se netýká jen České republiky, ale i Slovenska. Ovšem na jaře 2022 napíšou slovenští zástupci justice tečku v kauze, v níž sériový vrah skutečně figuruje. Jeho jméno je Miroslav Lehotský. Vztah se
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
21stoleti.cz
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
Pražské Metro slaví 50 let a jako oslavu přinášíme vzpomínky pamětníků a dokumentů z firemních archivů – přehlídku zapomenutých příběhů. Zaměstnanci Metrostavu, respektive původního státního podniku V
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
enigmaplus.cz
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
Rituální vraždy a lidské oběti bohům jsou charakteristické pro mnohé kultury v pravěku. Ale lze na ně narazit i v moderní době. Tradice rituálních vražd je u některých kultů stále živá a neodradí ji a
Řezy s drobenkou
tisicereceptu.cz
Řezy s drobenkou
Ještě předtím, než nanesete na těsto tvarohovou náplň, potřete ho džemem. Ingredience Na těsto 300 g hladké mouky 150 g změklého másla 1 vejce 100 g cukru 1 lžička nastrouhané citronové k
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř