Domů     Poradilo mi moje mladší já
Poradilo mi moje mladší já

Jednoho dne se v mé kanceláři objevila malá holčička. Bylo to zvláštní. Navíc jsem se nemohla zbavit dojmu, že mi někoho silně připomíná…

Toho rána jsem se probudila už v pět hodin. Nemohla jsem spát. Čekal mě perný den v práci – mnoho porad a hlavně důležitá schůzka s vedoucím. Musela jsem rozhodnout o osudu svého oddělení a dvěma lidem dát padáka.

Jejich osud byl v mých rukách

Bylo to těžké a nepříjemné rozhodování, zvlášť když všichni moji podřízení byli pracovití, příjemní a slušní lidé. Už několik dní jsem nad tím přemýšlela, ale stále jsem nedospěla k závěru.

Když jsem krátce před osmou hodinou dorazila do práce, už na mě čekala moje asistentka a ve dveřích mi podávala hrnek se silnou černou kávou. V druhé držela hromadu papírů.

Sama se bála o své místo, zrovna si s manželem koupili byt na hypotéku, jenže právě ona byla z těch, které jsem mohla postrádat, a tudíž jsem její jméno měla na seznamu.

Dívenka na chodbě

Zavřela jsem se v kanceláři a prsty jsem si stiskla spánky. Začínala mě třeštit hlava. Kopla jsem do sebe jeden prášek, zapila ho kafem a v rychlosti prošla papíry, které mi asistentka dala. O půl hodiny později už jsem běžela na první velkou poradu.

Chtěla jsem stihnout výtah a nešťastně jsem zakopla. Rozplácla jsem se na koberci. Vedle mých papírů, které se rozsypaly po podlaze, ležela malá panenka. Přišlo mi to divné. Nikdo z kolegů do práce děti nevodil.

„Podáte mi ji, prosím?“ ozval se vysoký dětský hlásek. Zvedla jsem hlavu a dívala se do tváře usměvavé copaté holčičky. „Kde máš rodiče?“ zeptala jsem se jí a panenku jí podala. Holčička mlčela. Neměla jsem čas to zjišťovat.

Řekla jsem holčičce, ať jde do mé kanceláře a počká, až se vrátím. Pak jsem si oprášila rukama kostýmek, sebrala papíry a pospíchala na schůzku.

Čekala na mě

Když jsem se o hodinu a půl později vrátila do kanceláře, tak tam k mému překvapení holčička pořád byla. „Jak se jmenuješ a kde máš rodiče?“ zeptala jsem se jí znova. Dívenka ale moje otázky zcela ignorovala. Zvědavě se rozhlížela po místnosti.

„Máš to tu docela hezký. Ale je tu málo květin a obrázků.“ Překvapeně jsem zamrkala. „Ty jsi nějaká chytrá,“ zasmála jsem se.

Připomněla mi můj dětský sen

„Mám ráda květiny a zvířata,“ odpověděla. „Vy ne?“ Pokývala jsem hlavou. Vzpomněla jsem si na dětství a na svůj sen, kdy jsem toužila pracovat v zoologické zahradě. Chvíli jsme si ještě povídaly, když do kanceláře vtrhla asistentka. Dívky si nevšímala.

Upnula na mě oči zarudlé od pláče. „Teď jsem se to dozvěděla. Moc prosím, nevyhazujte mě,“ prosila mě. „Mirko, uklidněte se, ještě není vůbec nic rozhodnuto,“ řekla jsem. „Udělám všechno, co budete chtít,“ kvíkla asistentka a popotáhla. Pak vyběhla z kanceláře.

Povídaly jsme si

S povzdechem jsem se posadila na židli. „Jste nešťastná,“ podotkla malá dívenka. Pozorně jsem se na ni zadívala. Někoho mi připomínala, ale nemohla jsem přijít na to, koho. Zavolala jsem na recepci, abych zjistila, co je ta malá zač.

„Nevšimla jsem si, že by někdo přišel s dítětem,“ odpověděla recepční. „Ale poptám se.“ „Díky,“ řekla jsem a požádala ji ještě, aby objednala velkou sýrovou pizzu. Obrátila jsem se na holčičku. „Když už tu jsi, tak se spolu naobědváme.“

Vzpomínky na dětství

Po obědě jsem musela na další schůzku. Když jsem se o hodinu později vrátila, holčička seděla na mé židli a předstírala, že telefonuje. „Všechny je vyhoďte! Aspoň bude víc peněz pro mě!“ řekla a pak se ďábelsky zasmála. Přes záda mi přejel mráz.

Vzpomněla jsem si na své dětství a na svou matku, která byla neustále v práci a já ji často vídala jsem ráno u snídaně. Možná proto jsem ani nechtěla děti a předstírala jsem, že si nevšímám posledních let, kdy mám ještě šanci založit rodinu.

Rozhodla jsem se vzepřít

Popadla jsem ze stolu desky s papíry a odešla do zasedačky. Potřebovala jsem klid a ticho, abych mohla přemýšlet. Za hodinu jsem měla říct vedoucímu jména lidí, které má vyhodit. Bylo mi z toho nanic. Rozhodla jsem se, že to neudělám. Nepřipravím lidi o práci.

Řekla jsem šéfovi a vedení společnosti, že odmítám kohokoli vyhodit ze svého týmu a že pokud se jim to nelíbí, jsem ochotná odejít z firmy.

Obálka na stole

Svou řečí jsem vzbudila rozruch. Nejspíš jsem si tak zpečetila svůj osud. Když jsem se vracela do své kanceláře, většina zaměstnanců už byla pryč, i moje kancelář zela prázdnotou. Jen na stole byla obálka s mým jménem. Otevřela jsem ji a vyndala z ní papír.

Když jsem ho rozložila, zůstala jsem v šoku. Byl to obrázek malé holčičky s maminkou a v rohu bylo „Domča“. Byl to můj podpis! Došlo mi, že ta holčička byl přízrak mé samé, který za mnou přišel, aby mi připomněl, kdo jsem a co chci.

Udělala jsem správnou věc

Druhý den mi šéf volal a řekl mi, abych za ním okamžitě přišla. Byla jsem připravená na nejhorší. K mému překvapení mě ale nevyhodil, místo toho mi a mému oddělení dal šanci, abychom předvedli, co umíme. Nemohla jsem tomu uvěřit.

A když už mi byl tak nakloněný, stanovila jsem si i další podmínky. Na všechny kývl. Večer, když jsem zavřela oči, uviděla se tvář malé holčičky, tedy mé samé, jak se na mě usmívá a posílá mi vzdušnou pusu…

Dominika N. (43), Brno

reklama
Související články
5.5.2024
Byl to žertík, kterým jsem všechny zaskočila. Nakonec jsem ale byla zaskočena já. Splnil snad kamínek na mém krku moje slova? V  tom malém městečku na jihu Moravy jsme se ocitli s přítelem náhodou. Ten kámen na tržišti mě zaujal hned, jak jsem ho uviděla. Když jsem ho vzala do ruky, už jsem se ho nemohla vzdát. Paní se na mě vlídně usmála a řekla, že to je dobrá volba. Měsíční kámen totiž přita
5.5.2024
Bylo to neuvěřitelné, ale v telefonu jsem skutečně slyšela jeho hlas. Můj děda se mi ozval naprosto nečekaně po své smrti z onoho světa! Měla jsem svého dědečka Michala moc ráda a zastala jsem se ho, když ho ostatní z rodiny během jedné oslavy pomlouvali. Co následovalo, to jsem opravdu nečekala. Když jsem odcházela z té oslavy, netušila jsem, co druhý den zažiji. Existuje posmrtný život?
4.5.2024
Od dětství jsem trpěla záhadnou nemocí. Nikdo mi nedokázal pomoci. Až minulý život ukázal příčinu. Prvně se mi to stalo jako miminku a s naprostou pravidelností se ten nevysvětlitelný „problém“ opakoval každý rok – vždy ve stejném období. Tu záhadnou nemoc nedokázal nikdo nikdy rozluštit, až do mých třiatřiceti let. Do roka a do dne V čem spočívala ta moje podivná choroba? Na dlaních se m
30.4.2024
Kolem zapáleného ohně se nás sešlo devět. Myslely jsme si, že to bude jenom zábava, naše kouzlení ale začalo působit. Proutěná koštátka čarovala a plnila naše přání. Na tento svátek se vždycky těšíme. Dodnes hledáme se sestrou Madlou, kam bychom vyrazily a pořádně si filipojakubskou noc neboli čarodějnice užily. Jednou v mládí jsme vzaly i naše dvě kamarádky Soňu a Milenu. Vyrazily jsme do vedl
30.4.2024
Nikdy bych nevěřila, že se ta zlá holka někdy změní. Byla sobecká, povýšená, nikomu nepřála nic dobrého. Jednou změnila šatník a stal se snad zázrak. Už jako malá bývala Martina zlá a sobecká. Slyšela jsem o ní jen to nejhorší, a to nejen od spolužaček, ale i od její starší sestry Agáty. Byl to užalovaný, rozmazlený fracek. V dětství si vybrečela na rodičích několik zvířat, o které se pak nikdy
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Kamenné řady u Kounova: Vyzařují tajemnou energii?
enigmaplus.cz
Kamenné řady u Kounova: Vyzařují tajemnou energii?
Řady tvořené více než 2000 neopracovanými kameny s nejasným posláním jsou dnes největší megalitickou památkou Česka. A zřejmě také jednou z našich největších záhad. Jeden z nejzáhadnějších kamennýc
Měsíční kamínek splnil tajné přání?
skutecnepribehy.cz
Měsíční kamínek splnil tajné přání?
Byl to žertík, kterým jsem všechny zaskočila. Nakonec jsem ale byla zaskočena já. Splnil snad kamínek na mém krku moje slova? V  tom malém městečku na jihu Moravy jsme se ocitli s přítelem náhodou. Ten kámen na tržišti mě zaujal hned, jak jsem ho uviděla. Když jsem ho vzala do ruky, už jsem se ho nemohla vzdát.
Elvis Presley: Legendární Král Rock’n’Rollu
epochaplus.cz
Elvis Presley: Legendární Král Rock’n’Rollu
Život krále rock’n’rollu, Elvise Presleyho, byl plný vzestupů a pádů, které ho katapultovaly na vrchol slávy, ale také ho stály život. Jeho nekonečná vášeň pro hudbu a osobitý styl se staly ikonickými pro celou éru. Od chudých začátků v Mississippi po oslnivé vystoupení ve slavném pořadu Comeback 1968, Elvis zanechal nezaměnitelnou stopu ve světě hudby.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Asijské nudle s vepřovým masem
tisicereceptu.cz
Asijské nudle s vepřovým masem
Co nesmí chybět v žádném asijském pokrmu? Především chilli, které dodá pokrmu ten správný říz, čerstvé bylinky, křupavá zelenina a sezamová semínka. Suroviny 200 g vepřových nudliček (například
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
epochalnisvet.cz
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla
Časté užívání marihuany může zvyšovat riziko infarktu, naznačuje studie
21stoleti.cz
Časté užívání marihuany může zvyšovat riziko infarktu, naznačuje studie
Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of the American Heart Association je u lidí, kteří často kouří marihuanu, vyšší riziko infarktu a mrtvice. Článek je analýzou každoročního průzkumu ameri
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Zemřela herečka Simona Postlerová (†59)
nasehvezdy.cz
Zemřela herečka Simona Postlerová (†59)
V křehké tmavovlásce Simoně Postlerové (†59) byla vždy ohromná síla. Musela se rozloučit se životní láskou. Čelila i dalším vážným problémům, přesto se stále usmívala. Kdyby se vyplnil její dětský
Nenávist a intriky zkrotila růžová barva
nejsemsama.cz
Nenávist a intriky zkrotila růžová barva
Nikdy bych nevěřila, že se ta zlá holka někdy změní. Byla sobecká, povýšená, nikomu nepřála nic dobrého. Jednou změnila šatník a stal se snad zázrak. Už jako malá bývala Martina zlá a sobecká. Slyšela jsem o ní jen to nejhorší, a to nejen od spolužaček, ale i od její starší sestry Agáty. Byl to užalovaný, rozmazlený fracek. V dětství si vybrečela
V Dubaji plánují vysadit 100 milionů stromů. Pomůže to dostatečně v kompenzaci emisí uhlíku?
iluxus.cz
V Dubaji plánují vysadit 100 milionů stromů. Pomůže to dostatečně v kompenzaci emisí uhlíku?
Připravte se na novou podobu Dubaje. Město, které již teď září jako drahokam na Blízkém východě, nyní plánuje projekt, který ho nejen povznese, ale také obohatí jeho ekosystém. Dubaj Mangroves, ambici
7 zásadních momentů v dějinách Afroameričanů: Prezident poslal proti rasistickému guvernérovi vojáky
historyplus.cz
7 zásadních momentů v dějinách Afroameričanů: Prezident poslal proti rasistickému guvernérovi vojáky
V ulicích Birminghamu v americké Alabamě je opět rušno. Nejdřív je slyšet rána a pak jako domek z karet padá k zemi jeden příbytek afroamerické rodiny. Následně je zdemolován kostel, v němž se černoši setkávají. Obyvatelé tmavé pleti v „Bombinghamu“, jak se městu v 50. a 60. letech minulého století říká, nejsou před řáděním Ku-klux-klanu v bezpečí.