Domů     Můj románek s ředitelem
Můj románek s ředitelem

Kdo chodil se “ženáčem”, ten ví, jak je to stresující. To jeden nejí, nespí, propláče spoustu kapesníků a cítí se pod psa.

V současné době je Mezinárodní den žen u nás dost opomíjeným svátkem, ale dřív, za mých mladých let, bylo MDŽ svým významem srovnatelné pomalu i se Štědrým dnem. V továrnách se nepracovalo, jen slavilo, ve škole psaly žákyně křídou na tabuli:

MDŽ je svátek klidu, nezkoušejte naši třídu. Jenomže MDŽ svátkem klidu nebylo, spíš naopak. Pilo se a hodovalo, bouřlivě se oslavovalo. Ženy dostávaly květiny a dárky a na jejich počest se pořádaly večírky a plesy.

Mně bylo tehdy krásných dvacet a pracovala jsem jako sekretářka ředitele jedné menší továrny.

Nerada to říkám, ale do toho ředitele jsem se k zbláznění zamilovala, a to, že byl o dvaadvacet let starší, ženatý a otec desetiletých dvojčat, mi v tom bohužel nezabránilo.

Z dnešního pohledu mi to připadá neomluvitelné, ale tehdy jsem se domnívala, že lásce se nedá poroučet. Moc mi vadilo, že jsme se scházeli daleko za městem ve vypůjčené chatě a nemohli spolu jít ani na večeři nebo do kina.

A v té vypůjčené chatě byla mimochodem zima jako ďas, umíte si asi představit, do jaké míry lze vytopit chatu v lednu nebo v únoru. Můžete přikládat do kamen nebo do krbu ostošest, a stejně mrznete jako preclík.

Uškrtila by mě

Čas letěl jako šílený a najednou, kde se vzal, tu se vzal, byl tu Mezinárodní den žen.

V televizi zpíval Waldík Matušků písničku Jak mám si vybrat jednu, holky, já mám všechny rád, a mamka se ráno u zrcadla česala a malovala ještě důkladněji než obvykle, protože v práci chystali také oslavu.

Blesklo mi hlavou, co by asi dělala, kdyby se dověděla, že chodím se ženáčem. Zabila by mě. Uškrtila by mě už proto, že táta jí před lety utekl rovněž s mladou holkou. Narodila se jim dcera a už se stačili i rozvést, ale k mámě se táta nevrátil.

Pohádaly jsme se o koupelnu a o velké zrcadlo v chodbě, protože byt byl miniaturní a důkladně se zkrášlit jsme potřebovaly obě. A ona ještě ke všemu řekla: “Proč jsi mi ještě nepředstavila ten svůj nový objev?” Roztřásly se mi ruce:

“Mami, kolikrát ti mám říkat, že s nikým nechodím.” Zasmála se: “Myslíš, že to nepoznám? Nedělej ze mě husu. Co je to za kluka? Znám ho?” Polilo mě horko: “Neznáš, protože neexistuje,” dostala jsem ze sebe a raději za sebou zabouchla dveře. Kdybych bývala věděla, co mě čeká, raději bych doma zalezla pod postel.

Tulipán a utěrky

V práci se nepracovalo.

Sešli jsme se v obrovské společenské místnosti, kde měl ředitel projev na téma, jak si váží všech soudružek, které jsou zde zaměstnané, a jak oceňuje, že po přichodu z práce nastoupí na, jak se říká, druhou směnu, kdy vaří, perou, žehlí, uklízejí a kontrolují domácí úkoly.

Každá soudružka pak dostala tulipán a sadu utěrek. Poté se všichni rozešli s tím, že po pracovní době začíná malý podnikový večírek, kde se MDŽ oslaví s plným nasazením. K tanci a poslechu hraje skupina Brambořík. A tehdy mi to došlo.

Uvědomila jsem si, že na večerní taneční zábavu si zadaní přivedou i svoje partnery, takže budu nucena, místo abych se dobře bavila, koukat na to, jak má můj miláček po boku svou choť.

Udělalo se mi z toho zle a ani jsem to neměla komu říci, protože náš vztah byl pochopitelně tajemstvím. Takže mám celej večer zkaženej, řekla jsem si v duchu a slzami si rozmazala pečlivě nalíčený obličej.

Ty piješ vodku?

Po pracovní době se v zasedací místnosti, přeměněné na improvizovaný taneční sál sešli vyšňoření zaměstnanci. Měla jsem pocit, že všichn kromě mě září štěstím a překypují dobrou náladou.

U stolku poblíž pódia, vyhrazenému vedoucím pracovníkům, seděl můj milenec s manželkou.

Z dnešního pohledu bych řekla, že to byla docela pěkná, asi čtyřicetiletá paní, ale tehdy mi připadala tlustá a s nepovedenou trvalou, a aspoň z toho jsem měla zlomyslnou radost. Ale celkově jsem byla úplně na dně.

“Hele, co ti je?” ptaly se holky z účtárny, se kterými jsem se kamarádila. “Asi na mě leze chřipka,” zalhala jsem. Mimoto si ke mně sedl mladý kluk z údržby, Jirka, znali jsme se jen od vidění. Vyprávěl mi o tom, že si pořídil štěně vlčáka.

Vůbec mě to nezajímalo, naslouchala jsem mu jen ze zdvořilosti, očima jsem neustále visela na stole v popředí, kde vedle chlapa, do kterého jsem byla už několik měsíců k uzoufání zamilovaná, seděla ta nesympatická ženská.

Jirka se nabídl, že mi nalije víno, ale odmítla jsem se slovy: “Víno je moc slabý, přinesl bys mi vodku?” Vykulil oči: “Ty piješ vodku? To bych do tebe neřekl.”

Všechno řeknu!

Jeho odhad byl správný. Jakživa jsem vodku nepila a netušila jsem, co to se mnou udělá. Nicméně Jirka byl džentlmen a přinesl mi dvojitou, tak totiž zněly mé instrukce. Kopla jsem ji tam a musím říct, že mi bylo chvilku úzko.

Zvedl se mi totiž žaludek, nečekala jsem, že je vodka tak odporná. Přesto jsem požádala svého společníka o další. “Tebe něco žere, viď,” konstatoval. Po třetím panáku jsem mu přiznala, že jsem nešťastně zamilovaná. “Ten zrádce!” rozčilovala jsem se.

“A já teď půjdu a veřejně ho ztrapním. Vylezu na stůl a řeknu úplně všem, že patříme k sobě.”

Sápala jsem se na stůl. Ještěže byl Jirka tak hodný a bystrý kluk. Okamžitě mě usadil zpátky na židli, vysvětlil udiveným kolegům, že jsem trošičku přebrala, a zašeptal mi do ucha:

“O kom to mluvíš, proboha?” Dostala jsem takový záchvat smíchu, až pochopil, že mě musí dostat ven. Napůl mě odvedl, napůl odnesl před budovu. Na to, že jsme se ještě před hodinou téměř neznali, jsme si počínali dost důvěrně. Opřel mě o zeď a houkl:

“Tak s kým chodíš, kdo to je?” Svíjela jsem se smíchy: “No s ředitelem přeci! A on je tady dneska s paničkou. A já teďka pěkně půjdu a všecko, všecičko jí povím.”

Ty vypadáš

Ředitel a jeho žena se nikdy nedozvěděli, že za to, že se jejich manželství nerozpadlo, vděčí nenápadnému dlouhánovi z údržby. Jirka se mnou chodil venku sem a tam tak dlouho, až jsem krapet vystřízlivěla, pak do mě nalil čistou vodu, nakonec kafe.

Když už jsem mu byla schopna popsat, kde bydlím, doprovodil mě domů. Ráno jsem měla strašnou kocovinu, od té doby jsem se jakživa tvrdého alkoholu nedotkla.

Zavolala jsem do práce, že jsem nemocná (podobně nemocných zaměstnanců bylo ovšem víc) a dopoledne strávila převážně na WC a s hlavou ovázanou mokrým šátkem. Takhle jsem v odpoledních hodinách otevřela i Jirkovi, který mě přišel zkontrolovat.

“Ty vypadáš,” smál se. “Tak nepij, když to neumíš.” Už jsem byla při smyslech, a tak jsem mu poděkovala za včerejšek: že se o mě staral, dovedl mě domů a v prvé řadě že zabránil strašnému trapasu. “Měla by ses s ním rozejít, nebo se utrápíš,” doporučil mi.

“Myslíš, že je to tak jednoduché?” syčela jsem. Kývl: “Napiš mu dopis. Pomůžu ti, chceš?” Nakonec mě přesvědčil. Zformulovali jsme krátký dopis, který jsem skutečně hodila do schránky. Když jsem to udělala, dlouho jsem Jirku proklínala.

Jenže brzy nato jsem uviděla další deprimující obrázek: ředitel a jeho žena nasedají do auta, dozadu se hrnou dva kluci jako buci, každý v ruce velikého nanuka. Ale v tu dobu už jsem chodila s Jirkou, takže to tolik nebolelo.

Mirka (55), Jičínsko

reklama
Související články
2.5.2024
Byla jsem zamilovaná do pohledného spolužáka Lišky, který si mě nevšímal. Přesto jsem doufala, že se během pálení čarodějnic sblížíme. K čarodějnicím neboli třicátému dubnu se upínaly veškeré mé naděje. O té magické noci jsem věděla nemnoho, neboť jsme se o takových věcech ve škole neučili, ale babička říkávala, že je to noc zázraků. Filipojakubská nebo také Valpuržina noc proslula kouzly, ve v
28.4.2024
Byla jsem rozmazlená až hrůza. Přitom moji rodiče nebyli nijak bohatí, nemohli si dovolit bůhvíco, ale mně by snesli modré z nebe. Už ve školce jsem mívala nejkrásnější oblečky ze všech a nejvíc hraček i obrázkových knížek. A protože moje knihovna praskala ve švech, hodně jsem četla, nejraději romantické příběhy o lásce. Snila jsem o tom, že se seznámím s anglickým hrabětem, který si mě odveze
22.4.2024
Na první rande mě ten můj mlčenlivý doktor pozval přímo před zraky pacienta. Zaskočil mě, ale odmítnout jsem nedokázala. Po škole jsem nastoupila coby zdravotní sestřička, nebo řekněme zubní asistentka, v ordinaci postarší paní zubařky. Skvěle jsme si rozuměly, ale rozloučit jsme se musely už po pár měsících, když jsem odcházela na mateřskou. To jsem ještě nevěděla, jak se mi ta „dovolená“ prot
18.4.2024
Byl zázrak, že jsme si vůbec dokázali naplánovat oddavky. Rodiny trvaly na tom, že musí být levné, aby se nevyhazovaly peníze oknem. Tak se nám zase už přiblížil máj, lásky čas, a to já pokaždé vzpomínám na naši dávnou svatbu. Nevím, jestli se mám smát, nebo plakat. Byl skoro zázrak, že jsme se do­opravdy vzali a že všechno dobře dopadlo. A že jsme spolu vydrželi takových let! Přitom to vypadal
11.4.2024
Každý masopust je pro mě dobou, kdy se kromě jídla oddávám vzpomínkám. Kdysi jsem totiž na masopustním průvodu poznala lásku svého života. Bylo mi něco přes dvacet, studovala jsem vysokou školu a měla spoustu plánů, jak vyrazím do světa a já nevím co ještě. Pak mě kamarádka Tamara pozvala na víkend k ní na vesnici. A můj život se úplně změnil. Víkend na venkově Byla jsem mladá holka a kou
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Karty věděly víc než já
skutecnepribehy.cz
Karty věděly víc než já
Nikdy jsem moc nevěřila na takové to věštění, magii a další věci. Ale kamarádka mne jednou vzala za kartářkou. Ke své škodě. Neměla to dělat. S Gábinou jsme se poznaly na vysoké a od té doby jsme byly kamarádky. Rozuměly jsme si ve spoustě věcech, avšak já třeba byla víc při zemi než ona, takže
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
epochalnisvet.cz
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla
Hotel v Beverly Hills, v němž se nahrávala Pretty Woman, využívá holografický personál
iluxus.cz
Hotel v Beverly Hills, v němž se nahrávala Pretty Woman, využívá holografický personál
V hotelu Beverly Wilshire, kde se odehrávaly klíčové scény romantického hitu Pretty Woman z 90. let, přichází technologická revoluce. Představte si, že byste mohli mluvit s personálem hotelu tak, jak
Tajemný král Artuš: Bylo nalezeno místo jeho početí?
enigmaplus.cz
Tajemný král Artuš: Bylo nalezeno místo jeho početí?
Kdo by neznal krále Artuše. Legendární anglický panovník měl podle středověkých dějepisců a romancí vést na počátku 6. století obranu Velké Británie proti Sasům. Současní historici nicméně jeho existe
Doplul Pýtheás z Massalie až do Arktidy?
historyplus.cz
Doplul Pýtheás z Massalie až do Arktidy?
Plují stále víc na sever. Zastaví je až „Ztuhlé moře“, jak Pýtheás pojmenuje arktickou pustinu, kudy se nedá proplout lodí ani jít po svých. Hustá mlha, ledová kaše a plovoucí ledovce mu nahánějí hrůzu, a tak raději zamíří zpátky na jih.   Peněz moc nemají, a přesto svému synovi zajistí dobré vzdělání. Díky obětavosti rodičů
Milostná magie na 1. máje
nejsemsama.cz
Milostná magie na 1. máje
Polibek pod rozkvetlou třešní na Prvního máje má prý čarovnou moc. Proto je květen měsícem romantiky a vášně. Chcete vědět, jak lásku přivolat a posílit, či se zbavit té, o kterou nestojíte? Která z nás by nechtěla mávnout proutkem a mít po boku dokonalého partnera, že? Proto jsou kouzla lásky těmi nejoblíbenějšími. Pomocí magických rituálů můžete určitými způsoby něčí lásku posílit,
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
epochaplus.cz
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
Mladá žena kráčí do banky. Musí vyzvednout výplaty. Je uvolněná, spokojená. Nedávno se vdala. Možná už pomýšlí na děti. Každopádně si maluje budoucnost. Když peníze obdrží, vyjde zpátky na ulici. Tam spatří známou tvář. Nastoupí k ní do auta. I s výplatami. Tím zpečetí svůj osud. Je odpoledne 23. dubna 1951. Na jezu v Klecánkách
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Hybridní mozkové systémy aneb Krysí neurony v mozcích myší
21stoleti.cz
Hybridní mozkové systémy aneb Krysí neurony v mozcích myší
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných met
Asijské nudle s vepřovým masem
tisicereceptu.cz
Asijské nudle s vepřovým masem
Co nesmí chybět v žádném asijském pokrmu? Především chilli, které dodá pokrmu ten správný říz, čerstvé bylinky, křupavá zelenina a sezamová semínka. Suroviny 200 g vepřových nudliček (například
Uteče Rybové dcera za milencem?
nasehvezdy.cz
Uteče Rybové dcera za milencem?
Půvabná Rozálie Prachařová (20) je jednou z hvězd nového seriálu Lež na pláži. Postupně dospívá, a dokonce má i partnera, kterým je herecký kolega Karel Jirák (29). A právě to má dělat jejím rodičům
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř