Domů     Museli jsme si lásku vybojovat
Museli jsme si lásku vybojovat

S Václavem jsme se seznámili, když jsem pracovala jako servírka v hospodě. Václav tu sedával málem každý den.

Kdyby mi tehdy někdo řekl: toho si jednou vezmeš za muže, zaťukám si na čelo. Vypadal jako ztracená existence. Vůbec jsem si ho tehdy nevšímala, jen jsem mu nosila jedno pivo za druhým. Často seděl v tmavém koutě úplně sám, jindy s kamarády podobného ražení.

Šikovná jako poleno

Bylo mi devatenáct, rozhodnutím nejít studovat vysokou školu jsem šokovala celou rodinu. Nechtělo se mi. Máma plakala, dokonce i profesorka matematiky se divila, tvrdila, že jsem její nejlepší studentka.

Ale to se může hodit i v praktickém životě, například právě v hospodě při placení. A pak se to stalo, polila jsem jednoho hosta pivem. Nebyla jsem vyučená, byla jsem neobratná, prostě poleno. Jenže ten chlap se rozzuřil.

Srazil ho k zemi

Kajícně jsem se omlouvala, chlap se celý roztřásl, nejdřív jsem se domnívala, že chladem, ale byl strašně vzteklý. Řval, že mu zaplatím čistírnu. Byla jsem drzá – řekla jsem mu, ať ty příšerné montérky raději vyhodí, žádná škoda jich nebude.

Vztekloun vyskočil a hnal se po mně. Vzápětí vyskočil i Václav, tehdy jsem ještě nevěděla, že se tak jmenuje, udělal bleskurychlý pohyb, který nedokážu popsat, a chlap se válel na zemi. Poprvé jsem se na Václava podívala s uznáním, tiše jsem mu poděkovala.

Odpověděl: „Kdykoli k službám, kdysi jsem boxoval.“ Náš vztah se od té doby změnil, usmívali jsme se na sebe, občas prohodili pár slov. Vyrozuměla jsem, že je rozvedený, bývalá manželka bydlí daleko a brání mu vídat jejich společnou dceru.

Z toho se div nezhroutil, děvčátku bylo deset, viděl jej naposledy před rokem. Vyrozuměla jsem, že problémy s alkoholem má už několik let. Vyvrcholily vyhazovem z práce.

Oběd u rodičů

Nebylo těžké zjistit, že je o dvacet let starší než já. Když jsem byla na vrcholu zamilovanosti, rozhodla jsem se přivést ho ukázat rodičům. Dobrý nápad to nebyl.

Máma, stále ještě zahořklá kvůli mému rozhodnutí nejít studovat, se zřejmě domnívala, že se tedy alespoň dobře vdám. Začala se na nedělní seznamovací oběd naivně těšit. Ani táta, který stál vždycky nohama pevně na zemi, netušil, co se chystá.

Já myslela, že když se Václav líbí mně, bude se líbit i jim. Však jsem také dbala na to, aby se slušně oblékl a zašel k holiči. On to všechno kvůli mně udělal, ale nějak to nestačilo. Atmosféra na nedělním obědě byla nepopsatelně hrozná.

Dusno, jaké by se dalo krájet

Máma, když spatřila mého vyvoleného, jen lapala po dechu. Táta se snažil konverzovat, ale později přiznal, že si vlastně hned na začátku uvědomil, že Václava zná od vidění z práce a že si živě vzpomíná na to, jak o ni přišel kvůli alkoholismu.

Byl zázrak, že jsme se všichni dokázali najíst, aniž jsme se zalkli. Po kávě jsem rodičům řekla, že už s Václavem odcházíme, protože se mi udělalo špatně a musím na vzduch. Odešli jsme v pravý čas.

Naše tajná svatba

Málem každý den se mě rodiče ptali, jestli jsem to už s Václavem skončila. Nakonec jsem řekla, že ano, abych od nich měla pokoj. S Václavem jsme se domluvili, že se vezmeme tajně. Bylo to tehdy tak romantické.

Oblékla jsem si bílou minisukni a k ní bílou halenku, snubní prstýnky byly z trávy, za svědky nám šly dvě ženy, které jsme uprosili před radnicí.

Máme i několik černobílých fotografií, na louce za městem jsme poprosili důchodce venčícího jezevčíka, aby nás zvěčnil u keřů šípkových růží. Hezčí svatební fotku jsem nikdy neviděla.

Život v garsonce

Měli jsme štěstí, že jeden z Václavových kamarádů odjížděl na dva roky do ciziny, a tak jsme mohli bydlet ve vypůjčené garsonce. Rodičům jsem jen sdělila, že prostě s někým bydlím.

Máma ječela, že doufá, že to není tamten alkoholik, protože ten je schopen do měsíce propít postel i s peřinami a sváteční lustr navrch. Občas jsem se v noci vzbudila a myslela na to, co si počnu, pokud se máminy nepříznivé předpovědi naplní.

Miminko je usmířilo

Ale pak se stalo něco, co nikdo z nás nijak zvlášť neplánoval. A právě to nás všechny zachránilo. Omdlela jsem v práci přímo na place, zatočila se mi hlava, upadlo mi několik prázdných půllitrů, naštěstí šel kolem šéf a zachytil mě.

Hlavou mi běželo: no nazdar, ještě ke všemu jsem nevyléčitelně nemocná. Ve skutečnosti jsem byla těhotná, což mě nejdřív vylekalo: neměli jsme vlastní byt, peníze, podporu mých rodičů.

Neměli jsme nic, jen pochmurnou možnost, že Václav se opět spřátelí s alkoholem. Stal se však zázrak. Vidina, že bude otcem, Václava úplně proměnila.

Spokojený rodinný život

Když pak moji rodiče viděli, jaký se z něho stal vzorný otec, a hlavně když viděli své vnouče, byla to holčička, úplně rozkvetli. Dovolili nám nastěhovat se do domku po babičce, kde se ukázalo, že je Václav ještě ke všemu šikovný kutil.

Ze starého baráčku, kde nebyl ani záchod, chodilo se na dvorek do domečku se srdíčkem, a koupelnu suploval lavor, vlastníma rukama vykouzlil krásnou vilku. Do obývacího pokoje jsme si pověsili zarámované černobílé fotografie z naší nádherné tajné svatby.

Moji rodiče dodnes litují, že tam nebyli, kromě toho se Václavovi mnohokrát omluvili za to, že si o něm původně mysleli, že je nenapravitelný alkoholik. Rodinný život ho ze všech trápení naštěstí vyléčil.

Kristýna H. (54), jižní Morava

Předchozí článek
Související články
14.9.2024
Byl hubený, nemožně oblečený, a navíc ráčkoval, ale něco se mi na něm líbilo. Nic pro něj nebyl problém, se vším si hravě poradil. Byla to moje první brigáda v životě. Mizerně placená, ale to mi bylo fuk. Mohla jsem si představovat, že jsem princezna, a kolem se pohybovalo kluků jako máku. Nespouštěli ze mě nadšené oči, anebo mi to alespoň tak připadalo. Tak tohle bych dělala klidně i úplně zad
13.9.2024
Nejevila jsem o kluky zájem až do doby, než se na gymnáziu objevil ten hezký učitel. Háček byl v tom, že se líbil nejen mně, ale všem holkám. Do svým bezmála osmnácti let jsem s nikým nechodila, žádný vrstevník mi nepřipadal dostatečně zajímavý. Kluci mě obléhali, ale já nosila nos nahoru a nikoho jsem si nevšímala. Vše se změnilo, když se na našem gymnáziu objevil nový, mladý profesor, čerstvě
8.9.2024
Nadbíhala jsem mu, jak se jen dalo, ale všechno to bylo marné. Ten fešák na červené motorce si mě ani nevšiml a léto už se chýlilo ke konci. Bylo mi sedmnáct a chodila jsem s Hrochem. To byla přezdívka, ve skutečnosti se jmenoval Jirka. Hrocha připomínal zavalitější postavou a vypoulenýma očima. Spíš to bylo ovšem tak, že Hroch chodil se mnou. Netušil, že je jen takovým náhradníkem, než si najd
4.9.2024
Když se mi zaběhl pes, kterého jsem hlídala, krve by se ve mně nedořezal. Naštěstí se ale objevil sympatický chlap a přivedl mi ho. V době, kdy mladí, tedy syn se snachou, odjeli na rekreaci, jsem se jim starala o psa. Nikdy jsem žádné zvíře neměla, byla jsem v tomto směru nováček, ještě ke všemu dost vyděšený. Přestože pes byl dobrák, kříženec všeho možného, žádné bojové plemeno, byla péče o n
31.8.2024
S manželem jsme si slíbili věrnost až do smrti. Byla jsem to já, kdo se bláznivě zamiloval a pošlapal všechno. Teď už vím, jaký poklad v něm mám. Manžel byl o třináct let starší, ale z mé strany to byla láska na první pohled. Čím déle jsem svého muže znala, tím více jsem ho obdivovala, byl to neuvěřitelně laskavý, velkorysý a dobrý člověk. Proto nechápu, jak se mohlo stát, že jsem najednou zača
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Vědci vyvíjejí ochranu včel a čmeláků před pesticidy
21stoleti.cz
Vědci vyvíjejí ochranu včel a čmeláků před pesticidy
Vědci připravili „vakcínu“ pro včely, která by je měla ochránit před pesticidy, a podle prvotní studie se zdá, že funguje. Výsledky, které byly zveřejněny v časopise Nature Sustainability, ukazují, že
Záhadná hrobka Chaseových: Kdo si hraje s rakvemi mrtvých?
enigmaplus.cz
Záhadná hrobka Chaseových: Kdo si hraje s rakvemi mrtvých?
Na ostrově Barbados v Karibiku od 18. století stojí tajemná hrobka, ve které dříve docházelo k nevysvětlitelnému jevu. Rakve v ní uložené se prý samy od sebe pohybovaly! Jako by mrtvoly v nich byly n
Dokonalost přírody zachycená v komplexní kráse
iluxus.cz
Dokonalost přírody zachycená v komplexní kráse
Eros Energy je nejnovější pánská Eau de Parfum od Versace, jedinečný parfém s výraznou vůní a dlouhotrvající vonnou stopou. Láska, vášeň, krása a touha jsou a vždy byly klíčovými hodnotami značky a
Proteinové lívance
tisicereceptu.cz
Proteinové lívance
Odměna po tréninku je tu pro vás. Suroviny na 1 porci 3–4 bílky 125 ml mandlového mléka (může být i kravské) 1 vanilkový koktejl v prášku špetka soli kokosový olej na smažení kakao s umělým
Satyr, bájná bytost: Skutečně existuje?
epochalnisvet.cz
Satyr, bájná bytost: Skutečně existuje?
Satyra známe jako tajemnou entitu, která se vyskytuje zejména v řecké a římské mytologii. Obvykle bývá zobrazován jako napůl člověk a napůl kozel. Má lidský trup i hlavu, avšak kozí nohy, rohy, oháňku a někdy i špičaté uši. Satyrové jsou známí pro svůj bujarý a smyslný život. Milují víno, tanec, hudbu a pronásledování nymf. Často
Během rodinné oslavy jsem prožila šok!
nejsemsama.cz
Během rodinné oslavy jsem prožila šok!
Manžel mi prozradil tajemství z minulosti, které mi ublížilo. Lidé spolu prožijí dlouhé roky a myslí si, že se navzájem dobře znají. Takhle jsem to měla i já s Alešem, mým manželem. Vzali jsme se po dvou letech vztahu, zvládli jsme pár životních krizových situací. Po více než třiceti letech mi ale řekl něco, na
Dokáže Benoni zachránit svůj vztah?
nasehvezdy.cz
Dokáže Benoni zachránit svůj vztah?
Krizi v manželství má herec Štěpán Benoni (40) ze seriálu ZOO řešit už delší dobu. Dokonce se mluvilo o tom, že se od své krásné ženy Vladimíry Benoni (40) ze společného srubu na Šumavě odstěhoval.
Poslední velký bál Romanovců bavil i carevnu
historyplus.cz
Poslední velký bál Romanovců bavil i carevnu
Sloužící převlečení za kozáky mají rty promodralé zimou. Musí ale vydržet. Lemují schodiště, jimiž vstupují vzácní hosté, pozvaní na kostýmní bál, do Zimního paláce. Mrznout tu budou dlouho, protože pozvaných je hodně přes 300 lidí.   Z výkvětu Ruska si nikdo nechce nechat tuto ojedinělou příležitost ujít. Car Mikuláš II. (1868–1918) totiž pořádá velkolepý ples, jímž
Jehly v jahodách! Kdo je má na svědomí?
epochaplus.cz
Jehly v jahodách! Kdo je má na svědomí?
V supermarketu mají dnes slevy na jahody, tak si jich muž koupil hned dvě balení. Už se těší, až se do nich zakousne. Jenže doma ho čeká nemilé překvapení. Lahodné ovoce obsahuje ostré jehly, které mu uvíznou v hrdle. Okamžitě volá záchranku. Většina potravin v obchodech je balená, což možná na zákazníky působí tak, že jsou bezpečné.
Exkluzivní sídlo sira Roda Stewarta
rezidenceonline.cz
Exkluzivní sídlo sira Roda Stewarta
Majestátní domov v barokním stylu, patřící jedné z největších hudebních hvězd současnosti, je vskutku okázalý, ostatně jako sám jeho majitel. Bohatě zdobené interiéry impozantní rezidence disponují luxusem, srovnatelným s Buckinghamským palácem. Pozemek v Los Angeles, v proslulé komunitě Beverly Park, koupil Stewart v roce 1991 za částku o něco málo přesahující dvanáct milionů dolarů. Dům
MĚLNICKÉ VINOBRANÍ 2024
epochanacestach.cz
MĚLNICKÉ VINOBRANÍ 2024
Mělnické vinobraní je jedním z nejstarších a největších vinařských festivalů v České republice! Jeho historie sahá až do roku 1911, kdy se uskutečnila první slavnost vína. Dnes je jednou z nejvýznamnějších společenských a kulturních událostí v regionu. I v roce 2024 se můžete těšit na tři dny plné zábavy, dobrého jídla, vína a bohatého kulturního programu
Viděla jsem svého anděla, odnesl mě do bezpečí
skutecnepribehy.cz
Viděla jsem svého anděla, odnesl mě do bezpečí
Rodiče mě našli uprostřed rybníka na malém ostrůvku. Nikdo nikdy nezjistil, jak jsem se tam dostala. Já ale vím své, donesl mě tam zvláštní pán s křídly. Anděl strážný? Co občas dovedou malé dětičky vymyslet a jak umějí nahnat strach svým rodičům a prarodičům, o tom snad ani netřeba nikoho přesvědčovat. I já jsem byla malé, zdánlivě nevinné dítko, které